Po postojećem projektu 2. faze Pasarele, u delu koji se odnosi na mali park pored reke, granica projekta ide samo do ograde uz prugu. Pošto je pruga uklonjena, sada park treba proširiti do zida koji drži osnovu puta. Taj deo je zanimljiv zato što mi izgleda da je taj zid deo originalnog bedema koji tokom gradnje puta oko Kalemegdana nije razrušen do kraja, već samo do potrebne visine (mada nisam sasvim siguran u to). Bez obzira da li je originalan ili ne, taj zidić ispod puta bi bio lep "istorijski" završetak novog parka i zato ga treba popraviti i prikazati. To je ovaj deo:
Prikačeni fajl IMG_2495_1.JPG više nije dostupan
Prikačeni fajl IMG_2496_1.JPG više nije dostupan
Prikačeni fajl IMG_2497_1.JPG više nije dostupan
Tunel ispod puta sa rečne strane.
Međutim još je interesantniji dublji, vodeni deo bivšeg obalskog bedema koji je otkriven tokom gradnje parka. Na njega sam mislio kad sam rekao da bi projekat trebalo doraditi ne samo zbog proširenja parka na prugu nego i u smislu nalaženja mesta da se negde ostavi mali deo sa stepenicama koji bi posetioce spuštao na niži nivo, u malu rupu uz bedem, da bi videli segment originalnog i SAVRŠENO očuvanog rečnog bedema tvrđave sa ozidanim otvorom u njemu. Ovo se nigde drugde ne može videti, a ne bi zauzimalo mnogo mesta i savršeno bi se uklopilo u zabavno-rekreativni koncept parkića 2. faze Pasarele. Bila bi još jedna mala atrakcija za decu i odrasle.