Stranica 1 od 2

Poslato: Pon Okt 27, 2008 8:57 pm
od relja
Danas sam u Pressu pročitao da se razmišlja o uklanjanu dalekovoda koji ide prako Bežanije, prelazi preko Jurija Gagarina i duž blokova 70 i 70 završava kod Toplane, tj o izmeštanju kablova pod zemlju.
Nema članka na online izdanju Press-a. Informaciju su potvrdili PR-vo Elektromreže Srbija i Direkcije za gradsko gradjevinsko zemljište.

Ukoliko se ovo desi jednog lepog dana, onda se za ulicu Jurija Gagarina otvaraju velike mogućnosti sobzirom da će se i IMT izmestiti kad tad.
Eto teme za narednih 5-10 godina...:)

Poslato: Pon Okt 27, 2008 9:03 pm
od Goldstein
Pa polako pocinje da nedostaje slobodnog prostora za gradnju. Tim potezom bi se i dobar deo Bezanijske kose izgradio.

Poslato: Pon Okt 27, 2008 11:49 pm
od bgexplorer
E to je lepa vest :vops:

Poslato: Sub Mar 20, 2010 4:33 pm
od vucko
Prodje godinu i po dana i dalje nista,kontam da ce za neku godinu kada ponestane gradjevinskog zemljista.

Poslato: Pon Nov 15, 2010 9:05 pm
od Pustolov
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/217605/Uklanjanje-dalekovoda-iz-Ulice-Jurija-Gagarina
Uklanjanje dalekovoda iz Ulice Jurija Gagarina

L. G. | 15. 11. 2010. - 15:51h | Komentara: 4
Opština Novi Beograd i preduzeće “Elektromreža Srbije” potpisaće sutra ugovor o izradi dokumentacije za izmeštanje dalekovoda iz Ulice Jurija Gagarina na Novom Beogradu.

Razlog tome je što kroz naselja, između ostalog i zbog zdravstvenih razloga, ne bi trebalo da prolaze strujni stubovi, ali i zbog oslobađanja gradskog građevinskog zemljišta kako bi se na tim parcelama nesmetano gradili stambeni, poslovni i komercijalni objekti.

U pitanju je više od 20 stubova, koje će zameniti podzemni kablovi.

Poslato: Pon Nov 15, 2010 9:32 pm
od Wile E. Coyote
Заболе њих за здравље људи, што лепо не кажу да је у питању искључиво интерес и да им је понестало грађевинског земљишта на Новом Београду због чувене 2-3 спрата архитектуре. :rolleyes:

Poslato: Uto Nov 16, 2010 1:25 pm
od TinkyWinky
Opština Novi Beograd i preduzeće “Elektromreža Srbije” potpisaće sutra ugovor o izradi dokumentacije za izmeštanje dalekovoda iz Ulice Jurija Gagarina na Novom Beogradu.

Razlog tome je što kroz naselja, između ostalog i zbog zdravstvenih razloga, ne bi trebalo da prolaze strujni stubovi, ali i zbog oslobađanja gradskog građevinskog zemljišta kako bi se na tim parcelama nesmetano gradili stambeni, poslovni i komercijalni objekti. U pitanju je više od 20 stubova, koje će zameniti podzemni kablovi.

Izvor: blic

Poslato: Uto Nov 16, 2010 5:14 pm
od Archangel
super, taman će osloboditi dobar deo zemljišta tipa 10 ari za neki automobilski salon od 100 kvadrata :)

Poslato: Uto Nov 16, 2010 7:01 pm
od vucko
Уторак, 16. новембар 2010.

Уговор о пројекту измештања далековода у новобеоградским блоковима

Члан Градског већа Мирослав Чучковић присуствовао је данас потписивању уговора о изради идејног пројекта за измештање далековода испод земље у новобеоградским блоковима 70 и 70а. Уговор су потписали председник општине Нови Београд Ненад Миленковић и Дејан Пауновић из фирме „Електроисток инжењеринг”, којој је поверен овај посао.

Чучковић је подсетио да су овакви далеководи постали прошлост на Карабурми, у улици Хусинских рудара, те да је захваљујући друштвеној одговорности „Електромреже Србије” општина Палилула добила нове парцеле где се могу градити стамбени и индустријски објекти.

– Град је вољан да учествује у финансирању сличног посла у Новом Београду, пре свега због житеља ове општине, али и због тога што ће се парцеле преко којих сада пролазе далеководи лицитирати и продавати. Док буду трајали радови, биће обезбеђено несметано снабдавање струјом – рекао је Чучковић.

Према речима Ненада Миленковића, када су водови постављени, Нови Београд није био оволико изграђен, али је чињеница да последње две деценије они ометају развој општине. Измештањем далековода испод земље отвориће се могућност даљег уређења овог простора, а веома је важно што град Београд стоји иза ове иницијативе, додао је Миленковић.

Планирано је да се уклони седам стубова на потезу од трафо-станице „Београд 5” до топлане „Нови Београд”. По изради идејног пројекта, биће позната вредност читаве инвестиције.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1421109

Poslato: Uto Nov 16, 2010 8:33 pm
od 2012
Bilo bi lepo da pre dalekovoda izmeste nehigijensko naselje i buvljak tj.Otc.. :rolleyes:

Poslato: Uto Nov 16, 2010 11:46 pm
od Pegasus
Jel zna neko gde ce izmestiti te kablove? Ako je odgovor ispod zemlje na tom istom mestu, zanima me koliko je onda smanjena moguca opasnost od zracenja tih dalekovoda ?

Poslato: Uto Nov 16, 2010 11:54 pm
od vucko
Struja se uvek "tera" ispod saobracajnica,zato ne brigaj :)

Nece ostaviti na istom mestu jer tu planiraju zgrade,a tamo gde idu energetski kablovi nema neposredne izgradnje iznad.I u samoj izjavi se vidi da ovo rade radi dobijanja gradjevinskog zemljista.A zracenje koje postoji skoro da ga nema kada se kablovi postave u zemlju jer zemlja mnogo bolje upija zracenje,buku,vibracije i.t.d. nego vazduh.

Poslato: Sre Nov 17, 2010 1:22 pm
od azbuki
Elektromagnetno zracenje se mnogostruko smanjuje kada se provodnici tri faze smeste u mali prostor, sto je moguce kada su izolovani i pod zemljom.

Prakticno, sa tacke gledista tacke koja se nalazi na 10 metara od provodnika, magnetno polje koje stvaraju tri faze se potire, sto nije moguce kada su kablovi udaljeni jedni od drugih, jer su tad na znacajno razlicitim udaljenostima od nase tacke.

Poslato: Čet Nov 18, 2010 11:33 am
od hazard
Pegasus napisao:Jel zna neko gde ce izmestiti te kablove? Ako je odgovor ispod zemlje na tom istom mestu, zanima me koliko je onda smanjena moguca opasnost od zracenja tih dalekovoda ?

O zracenju dalekovoda ne moras da brines ni kada su iznad zemlje (predpostavljajuci da si bar 10 m udaljen), a kamoli ispod.

Poslato: Čet Nov 18, 2010 12:50 pm
od relja
Zračenje nije motiv - samo jedan od izgovora.

Poslato: Čet Nov 18, 2010 1:05 pm
od Wile E. Coyote
Ја то рекао одавно... ;)

Poslato: Čet Nov 18, 2010 1:12 pm
od vucko
Nemojte da ste takve zlice bre stvarno :laugh:

Poslato: Čet Nov 18, 2010 2:15 pm
od boca-ica
,, – Град је вољан да учествује у финансирању сличног посла у Новом Београду, пре свега због житеља ове општине, али и због тога што ће се парцеле преко којих сада пролазе далеководи лицитирати и продавати. Док буду трајали радови, биће обезбеђено несметано снабдавање струјом – рекао је Чучковић. ,,

Zasto grad da finasira, samo zato što ima po koja crkavica u kasi i zato j iz nje može da deli i šakom i kapom ... sramota... :rant: :shok: :rant:

Firma koja se bavi strujom nije poenta sto imaju i mnogoooo više para , je u obavezi i da sami prilagode svoje instalacije novim uslovima isth
Jel neko platio zamenu starog u modernije električno brojilo , nije to je njihova obaveza ,

Koj je taj Ćuković i koliko je on napunio gradsku kasu da može tako da deli naše pare jel mu dedovina ušla u gradski buđet... rasipnik..
treba da to urade o svom trošku a grasku kasu da ostave na miru imamo sto drugih rupa da krpimo i tom rasipniku ...

Poslato: Čet Nov 18, 2010 3:11 pm
od Nurko7000
boca-ica napisao:,
...
Zasto grad da finasira, samo zato što ima po koja crkavica u kasi i zato j iz nje može da deli i šakom i kapom ... sramota... :rant: :shok: :rant:

Firma koja se bavi strujom nije poenta sto imaju i mnogoooo više para , je u obavezi i da sami prilagode svoje instalacije novim uslovima isth
Jel neko platio zamenu starog u modernije električno brojilo , nije to je njihova obaveza ,
...

Могуће зато што градска дирекција за грађевинско земљиште за сваки квадрат простора у граду који се гради наплаћује таксу за изградњу примарне и секундарне мреже...

Poslato: Pet Nov 19, 2010 1:15 pm
od boca-ica
Tako je ,, ....за грађевинско земљиште за сваки квадрат простора у граду који се гради наплаћује ..... ,,

Gradske bandere sa uličnim osvetljenjem,( a koje su u nezadovaljavajučem stanju i broju u prigradskim delovima grada), gradska mreža je od trafo stanica pa dalje a dalekovodi imaju drugi napon i fenkvenciju i njime struja dolazi gradu
Toliko razlikujem,....
a tačnu definiciju nadležnosti sa tehničkog i pravnog ugla, bih sačekao od potkovanijih forumaša koji će mnogo pravilnije oceniti pokušaj zahvatanja iz gradskog buđeta
Treba da se radi i to nije sporno a pitanje je da li u gradsku mrežu spadaju dalekovodi i naravno time i nadležnosti plačanja

Poslato: Sub Nov 20, 2010 1:58 pm
od vucko
Iz izmena gup-a 2009. godine

Подручја 26, 27, 28 и 29 (Булевар Јурија Гагарина - јужна страна) спроводе се на основу важећих планова детаљне регулације. Уколико се жели активирати појас уз улицу Јурија Гагарина кроз коју пролазе водови инфраструктуре потребна је техничко-економска анализа рационализације и организације појаса техничких инфраструктура и саобраћајница на тој страни булевара. Уколико ова анализа покаже оправданост измештања инфраструктуре и изградњу потребна је организација архитектонско - урбанистичких конкурса као у претходној алинеји;

Poslato: Pon Feb 14, 2011 1:30 am
od Pegasus
Desava li se nesto po pitanju ovog projekta, juce kada sam prolazio tuda vidim da nema radova a i da su dalekovodi i dalje ne istom mestu?

Poslato: Pon Feb 14, 2011 8:03 am
od relja
Pegasus napisao:Desava li se nesto po pitanju ovog projekta, juce kada sam prolazio tuda vidim da nema radova a i da su dalekovodi i dalje ne istom mestu?

Projekta? Projekat tek treba da se napravi.

Poslato: Pon Feb 14, 2011 11:09 am
od Pegasus
relja napisao:
Pegasus napisao:Desava li se nesto po pitanju ovog projekta, juce kada sam prolazio tuda vidim da nema radova a i da su dalekovodi i dalje ne istom mestu?

Projekta? Projekat tek treba da se napravi.

Znaci one vesti od pre par meseci su samo bile najave da ce uraditi studije,projekat,pa tek onda radovi? Koliko u tom slucaju treba vremena da bi se to sve odradilo?

Pozdrav

Poslato: Pon Feb 14, 2011 4:26 pm
od vucko
To je trebalo da se radi pred izbore,sad cemo da vidimo sta ce biti.Nadam se da ce ih izmestiti,zaista mi je zao da belvijaneri gledaju dalekovod na horizontu,ne ide to u elitnom naselju :P