JohnnyLee » Пон Нов 04, 2019 1:35 pm napisao:то је грешкао што је станица у Шапцу на месту на ком се налази. требало је од старта направити станицу на главном транзитном правцу, тако да ниједан воз који иде ка Лозници не мора да губи време на окретању у Шапцу
Када је станица у Шапцу направљена пре више од 110 година, није било моста преко Саве ни у плану, преко Саве је била Аустроугарска, а од Шапца до Бање Ковиљаче је изграђена пруга узаног колосека којом је управљала Подринска окружна железница (ПОЖ), у потпуности ван система Српских државних железница. Тек 1934. године је воз прешао преко Саве и спојио Срем и Мачву, али је пруга нормалног колосека ишла само до станице Шабац. Од ње је и даље ишла и раније изграђена узана пруга, сада Железница Дринске бановине (ЖДБ), које су опет биле ван система ЈДЖ. У Шапцу се преседало са узаног на широки колосек, а ЈДЖ је користила зграду железничке станице у власништву ЖДБ за продају карата. После рата су железнице бановина укинуте, и тек 1950. године је пруга Шабац-Бања Ковиљача променила ширину колосека. У то време је направљен и триангл у наставку са старог моста у Шапцу којим је омогућено да возови из правца Руме иду право за Лознице без уласка у станицу Шабац. Позиција станице је утемељена изградњом бивше хемијске индустрије Зорка и њеним каснијим развојем. Једно без другог би се тешко развили. Иначе пруга Рума-Зворник је у време СФРЈ била једна од профитабилнијих због извоза сировина из источне Босне у СССР, чини ми се да је каолинит био у питању, можда грешим. Велика је штета што тада није урађена електрификација.
Што се тиче проблема окретања, ја сам то замишљао да се реши на следећи начин. Воз из Београда са композицијом вученом електро локомотивом иде до Руме са закаченом ДМВ 711 на крају композиције. По доласку у Руму се откачи ДМВ 711 и наставља даље у контра смеру ка Шапцу где би игром прилике са садашњом позицијом станице морао да мења смер.