Zašto baš sada? Pa kao što ste već sigurno čuli, Mikser festival se od ove godine održava u Savamali i na svojoj Facebook stranici imaju jako zanimljive postove o ovom delu grada, njegovoj istoriji i zdanjima koja ga krase: http://www.facebook.com/mikser.belgrade
Evo npr. jedne zanimljive stare fotke iz Karađorđeve ulice:

Venecija

Na stranici možete pročitati jako zanimljive stvari o zgradi Beogradske zadruge, Vučinoj kući, hotelu Bristol, mostu kralja Aleksandra itd. Inače, jedna od tema ovogodišnjeg Miksera biće upravo revitalizacija i budućnost Savamale i zaista im držim palčeve da u tome uspeju i istraju.
Deo festivala će npr. biti održan i nama veoma dragoj zgradi Geozavoda i nadam se da će to doprineti skretanju pažnje javnosti na tužno stanje u kojem se ova palata danas nalazi.
Centrala festivala biće novootvoreni Mikser house, odnosno starom industrijskom zdanju u Karađorđevoj ulici koje je doživelo fantastičnu transformaciju:

Naravno, ova tema nije vezana samo za festival, Mikser me je samo inspirisao da pokrenem ovu diskusiju. Nedavno smo na temi o Brankovom mostu pričali o tome kako Savamala polako postaje centar noćnog života Beograda (Apartman, KC Grad, Mladost, Žica, Čorba, Mamolo, Brankov...) i ako se ostali slažu, možda bi bilo OK da moderatori te postove prebace u ovu temu

Pored noćnog života, u naredne dve godine nas očekuje i rekonstrukcija Karađorđeve ulice, a svakog dana bi trebalo da počne i obnova Savskog trga. Dakle, imamo i tu infrastrukturnu pruču - i to u užem smislu kao rekonstrukcija postojećih saobraćajnica i trgova, ali i u širem smislu - kao izgradnju novih ulica, reorganizaciju saobraćaja, eventualni kružni tok oko Železničke stanice, povezivanje Terazijske terase i parka kod Ekonomskog faksa itd.
Tu je naravno i revitalizacija bogatog arhitetonskog nasleđa kojoj se svi nadamo i koju željno iščekujemo, ali i osetljivo pitanje eventualne novogradnje u Karađorđevoj i kako je uklopiti u postojeći ambijent.
Uostalom, znate i sami, tema je koliko hoćete. Verujem da ste inspirisani, verujem da imati svoje stavove, želje, vizije. Verujem da, kao i ja, primećujete da se ovaj kraj polako menja, i to nekako iza leđa grada, pomalo stidljivo i kao da će samo jednog dana samo eksplodirati svima pred očima i reći: "Hej, ja sam tu, zar ste zaboravili na mene!?".
Pa, navali narode