IMT

Diskusije o predloženim projektima, idejama i uticaju raznih projekata na Beograd

Moderator: Igor

srki
Novice
Postovi: 18
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 9:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1
Pohvalio: 0

Postod srki » Čet Jan 17, 2008 9:25 pm

Na temeljima velikih fabrika niču stanovi

Nekadašnji proizvodni giganti sa velikim placevima privlačni za kupovinu zbog mogućnosti gradnje stambenog i poslovnog prostora. Kvadrat na lokaciji IMT-a, koga je kupio Filip Janković Cepter, košta od 1.500 do 1.700 evra. Zbog inertne države privatizacija građevinskog zemljišta na mala vrata

BEOGRAD - Filip Janković Cepter kupio je Industriju motora i traktora za 121,11 miliona evra, a u ovoj fabrici kažu da će je verovatno iseliti, a plac od 35 hektara građevinskog zemljišta na Novom Beogradu iskoristiti za gradnju stambenog i poslovnog prostora. Ova lokacija je, inače, među najskupljim u glavnom gradu. Ovaj biznismen osim ovih 370.000 kvadrata ima i zemljište od 150.000 kvadrata koje mu je pripalo 2003. godine kada je u stečaju kupio Brodogradilište „Beograd“.
Kaća Lazarević iz agencije za nekretnine „Alka“ kaže da je IMT-ova lokacija u Tošinom bunaru na Novom Beogradu „fenomenalna“ za izgradnju novih stanova i ocenjuje da kupac dobija povoljan teren za veliku gradnju i jednako veliki profit.

- Koliko stanova može da se podigne na toj lokaciji zavisi od toga da li je urađena planska dokumentacija. Međutim, kupcu bi se isplatilo čak i da uloži novac u izradu odgovarajuće dokumentacije koja bi omogućila izgradnju nekoliko hiljada stanova, a naročito ako bi se osim stanova na tom prostoru izgradili i prateći objekti potrebni jednom naselju - kaže Lazarevićeva, dodajući da na lokaciji IMT-a stanovi u novogradnji koštaju između 1.500 i 1.700 evra po kvadratnom metru i da bi se svi novi stanovi prodali verovatno pre nego što bi njihova izgradnja uopšte i bila dovršena. Budući da IMT raspolaže sa blizu 38 hektara zemljišta na kojem već postoji preko 15 hektara hala i drugih poslovnih objekata, lako se može izračunati bar minimalni potencijal ovog prostora kao lokacije za ulaganje u nekretnine. Kada bi se samo na prostoru postojećih hala podigle jednospratne zgrade, njihovom prodajom novi vlasnik dobio bi pola milijarde evra, računato prema prosečnoj ceni kvadrata od 1.600 evra. Nije teško uvideti da bi opsežnijom izgradnjom investitor mogao da zaradi i mnogo više.

ISPUNJENI USLOVI

Prema uslovima iz javnog poziva za učešće na tenderu za privatizaciju IMT-a, pravo na davanje ponuda imale su samo kompanije koje se proizvodnjom ili prodajom traktora bave bar poslednje tri godine uz godišnji operativni prihod od preko 20.000.000 evra. Uz to, svi ponuđači su morali da kupe tendersku dokumentaciju po ceni od 6.000 evra i da dostave bankarsku garanciju ili depozit u iznosu od 50.000 evra. Filip Cepter, čija je firma „Houm art end sejls“ vodeći član konzorcijuma koji je pobedio na tenderu, ispunio je ove uslove, tako što je za manjinskog partnera u ovom poslu izabrao slovenačko preduzeće „Strojna industrija“ koje se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije.

NIJE SKUPO ZBOG PLACA

Vojislav Krstić, konsultant drugoplasiranog konzorcijuma „Polmot varfarma“ i „Nevrfild limitida“ na tenderu za IMT, kaže da je tender za ovu firmu napravljen tako da kupci procenjuju vrednost lokacije na kojoj se nalazi fabrika, ali i samu fabriku. „S obzirom na to da je tenderom dozvoljeno da se fabrika izmesti, lokacija je dobila na ceni. Takođe, preduzeće je sada u teškoj situaciji, ali ima veliki potencijal jer je jedini proizvođač traktora na Balkanu i ima mogućnost da se širi u regionu. Kada se pogledaju obe činjenice, može se zaključiti da cena nije previsoka“, objašnjava Krstić.

Ovo nije usamljen slučaj jer su i poznati domaći biznismeni Miroslav Mišković,
Petar Matić, Aleksandar Vlahović i Vojin Lazarević kupovinom Luke „Beograd“, IKL-a, „Novog doma“, Fabrike čarapa „Partizanka“, „Beka“ za male pare došli do atraktivnih lokacija za gradnju, dok će im primarna delatnost firmi biti u drugom planu. Tako je prodaja nekadašnjih socijalističkih giganata preko tendera ili kroz stečaj postala način da se privatizuje gradsko građevinsko zemljište i pre nego što se zakonski reguliše ova oblast.
Petar Matić, vlasnik kompanije MPC, koji je takođe učestvovao na tenderu za IMT sa ponudom od 76 miliona evra, ranije je kupio fabriku čarapa „Partizanka“ u stečaju, što mu je omogućilo da na lokaciji izgradi apartmansko naselje, dok su se radnici posle višemesečnih protesta našli na ulici. Ni Miroslav Mišković nije odoleo zaradi od gradnje i prodaje stambenog i poslovnog prostora, pa je kupovinom Luke „Beograd“ preko ponude za preuzimanje pripojio svojoj imperiji više od 200 hektara. Novi urbanistički izgled Dorćola, gde se planira novi grad u gradu, Miškoviću je, sasvim je sigurno, i bio povod za kupovinu preduzeća Luke „Beograd“. Za sve to on je dao manje od 50 miliona evra, dok je Cepter Brodogradilište „Beograd“, kao jedini učesnik u ekspresno zakazanoj licitaciji od samo pet dana, dobio za 13 miliona evra.

Zbog „Prokopa“ najverovatnije će i kupac Beogradske industrije piva, švedsko-litvanski konzorcijum „Junajted nordik beveredžis - Alita“, izmestiti pivaru sa Mostarske petlje i dobiti lokaciju od četiri hektara, čija će cena da skoči jer se u neposrednoj blizini gradi nova železnička stanica. BIP je plaćen 21,4 miliona evra, ali već sada se samo to parče zemljišta procenjuje i do 70 miliona evra. Na spisku srpskih biznismena koji kupuju firme u privatizaciji da bi došli do građevinskog zemljišta je i bivši ministar privatizacije Aleksandar Vlahović, čija je firma „Eki invest“ u konzorcijumu kupila na tenderu preduzeće „Novi dom“, koje ima oronulu fabriku i prodajni prostor na ogromnom placu na Voždovcu.


Izvor: Glas javnosti
Link: www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-16-01-2008/na-temeljima-velikih-fabrika-nicu-stanovi
srki
Novice
Postovi: 18
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 9:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1
Pohvalio: 0

Postod srki » Čet Jan 17, 2008 9:29 pm

Sem silnih clanaka iz novina zna li neko nesto vise na ovu temu?

Pre svega koja je to lokacija na google map?
Bilo sta...?
Poslednja izmena od srki u Čet Jan 17, 2008 9:30 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Steva
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3414
Pridružio se: Pet Dec 08, 2006 11:34 pm
Lokacija: Mainfranken
Kontakt:
Pohvaljen: 1510
Pohvalio: 1511

Postod Steva » Čet Jan 17, 2008 9:31 pm

Lokacija koju je cepter pokupio je bogom dana. Izgleda da će prvi beogradski siti izrasti baš tu u okolini ACB-a. Meni se svidja ideja gradnje poslovnog centra u tom delu grada, plus još dodatni sadržaji kao Belvil, Deltasiti, buduće škole i pozorišta će značajno da ožive taj relativno "mrtav" deo Novog Beograda.

Samo me brine kada će zaista da krenu sa izmeštanjem fabrika i rašćišćavanjem terena, ona fabrika je zaista ogromna i sigurno malo više potrajalo rušenje iste, još treba da se ugradi infrastruktura i sl... ne bi trebalo da očekujemo neku gradnju minimum 2 godine.
Slika
Steva
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3414
Pridružio se: Pet Dec 08, 2006 11:34 pm
Lokacija: Mainfranken
Kontakt:
Pohvaljen: 1510
Pohvalio: 1511

Postod Steva » Čet Jan 17, 2008 9:32 pm

Slika
srki
Novice
Postovi: 18
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 9:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1
Pohvalio: 0

Postod srki » Čet Jan 17, 2008 9:53 pm

@Steva
:) Hvala

Auuuuuuuuuuuu koliko je ovo... Dosta je vece od Delta city-a i Belville zajedno.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2863
Pohvalio: 608

Postod dragan » Pet Jan 18, 2008 12:19 am

Post sa Airport City'-a :
dragan. #24 /2007-08-23 napisao:Malo o komšiluku ' Airport City'-a u bloku 64 i FOB-u :

Slika

FOB se 'iznenada' našao u zoni gde mu nije mesto,pa sam
polovinom marta ove god. postavio pitanje u vezi Inicijative za
izmeštanje FOB-a i .... dobio ovaj odgovor posle par dana :
Poštovani,
Iz Sekretarijata za urbanizam smo dobili informaciju da će Inicijativa koja je upućena
JUP “Urbanistički zavod Beograda” biti razmatrana prilikom izrade Izmena i dopuna
Generalnog plana Beograda 2021, koja je u toku, na osnovu Odluke koju je
Skupština grada donela 29. 11 2006. godine.

Nakon izrade Nacrta izmena i dopuna GP Beograda 2021(Izmene GP 2/2006) biće
obavljena procedura javnog uvida u toku koje ćete moći da se informišete o tome
da li je predmetna inicijativa prihvaćena. Podaci o mestu, vremenu i trajanju javnog
uvida biće oglašeni u dnevnim sredstvima informisanja “Glas javnosti”, “V. Novosti” i “Danas”.
Nacrt plana koji će biti izložen na javni uvid će biti dostavljen Gradskoj opštini Novi Beograd na mišljenje.

Informativna služba Gradske opštine Novi Beograd "
http://img441.imageshack.us/img441/3976/snap2pm9.jpg

Lokacija je oko 35 hektara ! ..... onda pričaju da je N.Bgd izgrađen i nema parcela?!
.............................................................................................
ps. .. inače ovu moju mapu koristi E-Kapija za N.Bgd. :)
http://www.ekapija.com/website/sr/search/fullsearch.php?word=novi+beograd&ter=2
Poslednja izmena od dragan u Pet Jan 18, 2008 12:30 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Homer Jay
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7538
Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 5:06 pm
Lokacija: Boleč
Kontakt:
Pohvaljen: 5109
Pohvalio: 3495

Postod Homer Jay » Pet Jan 18, 2008 12:58 am

Wow, citav jedan grad prepun Centrotextila, objekta iz Bulevara Mihaljla Pupina, objekta na uglu Mekenzijeva i Kneginje Zorke, objekta iz Kralja Petra (ae taj i moze da prodje) i ostalih Cepterovih baljezgarija.... Iskreno, sve sto je izgradjeno, a iza cega stoji taj covek je blago receno prosecno.... Nadam se da ce naci nekog savetnika za arhitekturu, posto covek nema ukusa ni najmanje!!! (ako prihvate njegovu ponudu na tenderu, ne znam da li se estetski kvalitet do sada izgradjenih objekata boduje, ako da onda su prsli :D )
"You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one..."
Влада
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2462
Pridružio se: Čet Dec 21, 2006 10:23 pm
Lokacija: Дорћол
Kontakt:
Pohvaljen: 20
Pohvalio: 0

Postod Влада » Pet Jan 18, 2008 2:35 am

Bitka do poslednjeg evra za Novi Beograd
|||| - 18.01.2008. - 22:57
Biznismeni ne žale milione za svaki slobodan plac u poslovno najatraktivnijem delu grada...
Sve je manje atraktivnih lokacija u poslovno najatraktivnijem delu grada - Novom Beogradu. Placevi su već basnoslovno skupi, a biće još skuplji. To potvrđuje i činjenica da su za kupovinu IMT-a, koji se prostire na 35 „zlatnih” hektara u Bloku 64, milione evra isukali superbogati srpski biznismeni - Filip Cepter i Petar Matić.

DRAGOCENO - Reč je o veoma atraktivnoj lokaciji, na kojoj će nići poslovni i stambeni kompleksi, a verovatno i hoteli i tržni centri, kakve već uveliko viđamo na Novom Beogradu. Cenu kvadrata stambenog prostora diktiraće tržište, ali ona ne bi trebalo da se razlikuje od one u Univerzitetskom selu - kaže za „24 sata” Đorđe Bobić, gradski arhitekta.
Najveću ponudu za IMT je dostavio konzorcijum HASS-SIP, koji čine Cepterova firma „Home art and sales” i slovenački SIP. Oni su za kupovinu 94,5 odsto kapitala IMT-a ponudili čak 121,1 milion evra, kao i investicioni plan od 10,2 miliona evra. Ni ostali ponuđači nisu štedeli, ponudivši 109,3 miliona evra (Neverfild limitid), odnosno 76 miliona (Matićev MPC i italijanska firma „Adrijano korsi”).

Polupropali IMT, koji proizvodi jedva 500 traktora godišnje, očigledno i nije neka prilika, ali ga privlačnim čini zemljište na kojem leži. Tih 35 hektara se nalazi između ulica Tošin bunar, Omladinskih brigada i Zemunske, a i ima pogled na ulicu Jurija Gagarina. U blizini su „Idea super”, „Immocentar”, „Airport city”, „Delta city”, „Rodić” tržni centar... ali i buduća petlja Unutrašnjeg magistralnog poluprstena kod Tošinog bunara. Otud i milionske ponude, a ne zbog traktora.
- Imajući u vidu lokaciju, koja je najelitinija u tom delu Novog Beograda, verovatno bi svako ko ima poslovnog smisla izmestio fabriku na periferiju - izjavio je Slobodan Petrović, direktor IMT-a i član tenderske komisije.Milica Bulatović i Ana Krstić.

Cepter „težak” 4,4 milijarde dolara
Firma „Houm art end sejls” je deo sistema „Cepter internacional” i do sada je učestvovala na nekoliko tendera i aukcija u Srbiji. Filip Cepter je vlasnik kompanije „Cepter internacional” sa sedištem u Švajcarskoj. Kompanija proizvodi svetski poznato posuđe „Cepter” u fabrikama u Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji i Poljskoj. Cepter je na listi najbogatijih ljudi Srednje i Istočne Evrope, koju svake godine objavljuje poljski magazin „Vprost”, plasiran među prvih 20 biznismena i njegovo bogatstvo se procenjuje na 4,4 milijarde dolara.

Kvadrat „IMT stana” koštaće 1.500 evra
Lokacija na kojoj se nalazi IMT pripada stambenoj, a ne industrijskoj zoni, pa će fabrika biti premeštena na neko drugo mesto. Na zemljištu površine 35 hektara, skoro triput većem od onog na kome se gradi Univerzitetsko selo, biće smeštene stambene i poslovne zgrade. Agenti za nekretnine procenjuju da će se cene kvadrata kretati od 1.200 do 1.600 evra. „Novom Beogradu su neophodni stanovi koji će biti izgrađeni u Bloku 64 i sigurna sam da će oni odmah naći kupce. Kvadrat će najverovatnije koštati 1.500 evra”, kaže za „24 sata” Katarina Lazarević iz agencije za prodaju nekretnina „Alka”.

izvor 24 sata
link http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=19258
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5290
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 21
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Pet Jan 18, 2008 10:53 am

Pa, slobodnih parcela na NBG-u vise ni nema. Sve je rasprodato ili je vec "namenjeno". Kada sam se poslednji put interesovao na tu temu (na ExpoReal-u) rekli su da je skoro sve prodato ili "rezervisano" (ma sta to znacilo). Lokacije koje dolaze su one vec izgradjene: GSP-ov depo pored Belville-a, Brodogradiliste, Blok 17 (valjda je blok 17, pored Brankovog mosta, onaj fabricki komplex na pocetku Zemuna, itd.
Privatizacija nikako da se privede kraju, ali polako se primicemo trenutku kada ce "ceo" grad biti u rukama privatnika / investitora, i onda smo u milosti i nemilosti razvoja trzista i finansijske sposobnosti investitora.
Lucifer
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1225
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:53 pm
Lokacija: rasejanje
Kontakt:
Pohvaljen: 2
Pohvalio: 0

Postod Lucifer » Pet Jan 18, 2008 12:49 pm

Da i zasta su davani placevi pocev od Merkatora pa do Treceg bulevara - protracen prostor.
"Izvoz klju
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2863
Pohvalio: 608

Postod dragan » Pet Jan 18, 2008 12:52 pm

Zavisi šta si pitao i koga si pitao. ( agencije?)..... pa si dobio takav odgovor.
Privatnih parcela nema za trgovinu, ali Direkcija može da obezbedi još
mnogo atraktivnih lokacija, počev od naselja st.Sajmište ili nap. ovog
'divljeg' naselja pored 4.opš.Suda i ostalih lokacija samo na ovoj slici :

Slika
creme-nadlle
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 490
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 11:57 am
Kontakt:
Pohvaljen: 547
Pohvalio: 1313

Postod creme-nadlle » Pet Jan 18, 2008 1:48 pm

dragan napisao:Zavisi šta si pitao i koga si pitao. ( agencije?)..... pa si dobio takav odgovor.
Privatnih parcela nema za trgovinu, ali Direkcija može da obezbedi još
mnogo atraktivnih lokacija, počev od naselja st.Sajmište ili nap. ovog
'divljeg' naselja pored 4.opš.Suda i ostalih lokacija samo na ovoj slici :

http://img509.imageshack.us/img509/4200/nbgdyb1.jpg

Ovaj plac kod opstinskog suda kupila je jedna firma ( za racun neke druge)
prijatelj mi je ziveo tu sa porodicom i imao je upisano 18 m2 ( ona kuca sa velikim odzakom, gde je bila kafilerija) i dopisanu garazu od 14m2.
Garantujem da je isplacen u potpunosti i da je dobio 320.000,- Eu.

Sta ce se tu graditi, ne znam.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2863
Pohvalio: 608

Postod dragan » Pet Jan 18, 2008 1:59 pm

Odlična vest, ako su kupili ceo taj 'blokčić' pored Suda.

Evo sad nekih duž poznatog bul. preko puta DC :

Slika

ps ... zašto citiraš post iznad tvog?! ...
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5290
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 21
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Pet Jan 18, 2008 2:53 pm

To su sve "ostaci", a ne bi me cudilo da je i ova lokacija preko puta Delte vec prodata. Nepotrebno je govoriti o "mnogim atraktivnim lokacijama" (naravno, izuzimajuci one kao sto je Savski amfiteatar) posto su uglavnom sve raspodeljene.

@dragan
Tvoje informacije izgleda da isto nisu azurne pa ne dovodi u pitanje tudje :) smile
Poslednja izmena od Nenad u Pet Jan 18, 2008 2:54 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2863
Pohvalio: 608

Postod dragan » Pet Jan 18, 2008 3:49 pm

Ostaci?! ... onolika livada!

Spremi ti jedno 5-6Mld.€ od tvojih investitora da izgrade takve ostatke
koje ja mogu da im nađem na N.Bgd - ne brini za moje info.

Ne mogu sada ovde da ti đzabe 'prodam' baš sve lokacije. :)
Poslednja izmena od dragan u Pet Jan 18, 2008 3:54 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5290
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 21
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Pet Jan 18, 2008 5:21 pm

Rano je za milijarde, bar sto se tice poslovnog prostora. Beograd jos nije usao u fazu manje spekulativnih investicija - za to cemo jos sacekati. A hvala na ponudi za lokacije. Ako bude trebalo javicu ti. smile
Bloq72
Beginner
Postovi: 97
Pridružio se: Ned Jun 10, 2007 6:41 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod Bloq72 » Pet Jan 18, 2008 9:29 pm

To da na NBG nema vishe mesta za izgradnju mogu da prichaju ono koji ne zive ovde.Mogutje je da su ispucali svo zemljishte na razne hangare ili barake i rasprodali ga,ali onda dolazimo vetj do one"2.faze"koja logichno proizilazi iza"iabarska maigstrala"arhitekture 3.bulevara-kada privatnici koji su zakupili zemljishte procene da im se vishe isplati da ga ili prodaju ili grade neshto "na duze staze"(bilo poslovni bilo stambeni prostor) srushice se postojetje nju-jedz udzerice.
Grad treba da skine dozvoljenu spratnost sa svih lokacija na NBG,pa ako neko hoce da gradi u visinu,ponavljam ako hotje nek zida i 20,30 ili 50 spratova..ili 5.Ali meni je katastrofa da je recimo(a to sam ovde negde prochitao) u bloku 58.preko puta belvila spratonost ogranichena na 3.Kojom to logikom i zashto?Izgleda da je dosadashnji "bum" u izgradnji na NBG sem par chasnih izuzetaka(Belvil,19.Avenija,Sava Siti...itd.)bio samo chist grabez za pozicioniranje privatnika na u veoma bliskoj buducnosti veoma vrednom zemljishtu.Da se izgradi bilo shta shto jeftinije tek da se zauzme teritorija.Fora gde god nadjesh vredno zemljishte ti hangar posadi.Neshto vishi nivo rezona kojim se rukovode romi kada procene da ce neko poljanche da se sredjuje i postane gradilishte pa deo krartonjare privremeno presele bash tu.Veoma slichna stvar.
aleksa
Intermediate
Postovi: 131
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 11:49 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod aleksa » Sub Jan 19, 2008 12:21 am

a da li ce biti neki trzni centar veci od delta cityja???
Steva
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3414
Pridružio se: Pet Dec 08, 2006 11:34 pm
Lokacija: Mainfranken
Kontakt:
Pohvaljen: 1510
Pohvalio: 1511

Postod Steva » Sub Jan 19, 2008 12:29 am

aleksa napisao:a da li ce biti neki trzni centar veci od delta cityja???

polako... tek su uzeli zemljište, ne znaju još tačno šta će da grade, potrajaće dosta dok ne saznamo koncepte razvoja na ovom placu.
Slika
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2863
Pohvalio: 608

Postod dragan » Sub Jan 19, 2008 7:43 am

Zašto polako?! ... obećaj čoveku, šta te košta. :)

Evo ja ću : biće tri mnogo veća tržna centra od DC.
bigvlada
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2635
Pridružio se: Pet Jun 29, 2007 7:58 am
Lokacija: Beograd - blokovi
Kontakt:
Pohvaljen: 11
Pohvalio: 0

Postod bigvlada » Sub Jan 19, 2008 9:44 am

Da li je neko kupio ostale zgrade livnice, kada će to da se ruši? Ili placevi između zida IMT-a, Jurija Gagarina i vrtića, gde ni posle 30 i kusur godina trotoar još nije završen? Sada vidim na slici da i iza tih kuća postoji jedan plac, kao i jedan trouglasti pored MOC-a (mašinski obrazovni centar).
The world is not based on reality but on the perception of reality. The problem is that for most, illusion is the reality...
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2863
Pohvalio: 608

Postod dragan » Sub Jan 19, 2008 12:00 pm

Šta da se ruši?! ..... a, gde će da se radi?

Ništa neće da se ruši ! .... dok ne izgrade nove objekte na novoj lokaciji.
Pored toga treba doneti i Izmenu GUP-a .... vidi moj post #6.
Влада
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2462
Pridružio se: Čet Dec 21, 2006 10:23 pm
Lokacija: Дорћол
Kontakt:
Pohvaljen: 20
Pohvalio: 0

Postod Влада » Uto Jan 22, 2008 4:13 am

Fabrike za placeve
S. JANjIĆ - M. Č. PRELEVIĆ, 21.01.2008

KONZORCIJUM "Haš-sip", iza kojeg navodno stoji Filip Cepter, prošle nedelje ponudio je za novobeogradski IMT 121,1 milion evra. Tenderska komisija do 13. februara će se izjasniti da li će nekadašnji gigant preći u ruke Ceptera (očekuje se pozitivan odgovor). Ovim potezom, on će u svoje vlasništvo dobiti i 35 hektara zemljišta na jednoj od najatraktivnijih lokacija za gradnju u Beogradu. I - napraviti odličan posao. Jer, računica kaže da bi "čisto" zemljište, bez fabrike, na ovom mestu koštalo - bar duplo više!

U Beogradu je sve manje "čistih" lokacija, pa investitori često do atraktivnog zemljišta dolaze kupovinom propalih fabrika. Recept je jednostavan: kupac skoro ispod cene preuzme preduzeće u propadanju ili stečaju, izmesti pogone na periferiju (pošto ima obavezu da ostanu na teritoriji grada), a njemu ostaju hektari i hektari na najboljim lokacijama.
Umesto nekadašnje teške mašinerije, na ogromnom placu uskoro nikne - stambeni ili poslovni prostor. Iako se ugovorom obavezuje da napravi socijalni program za radnike, a neretko čak i da nastavi proizvodnju, investitoru se ovaj mali "manevar" uvek višestruko isplati. Mašine može da prebaci u prigradske opštine, ali i da smanji obim proizvodnje. Tako se i dalje pridržava ugovora - da nastavi delatnost - a time ima i pokriće da sa novim zemljištem postupa kako želi. Između ostalih, ovako su se okončale - ili će se okončati - i prodaje BIGZ-a, BIP-a, "Beka", Brodogradilišta "Beograd", IKL-a...

A najveći zalogaj tek je na meniju. Procenjuje se da u Rakovičkom basenu, gde se nalaze pogoni Industrije motora Rakovica i "21. maja", preduzimljive investitore čeka pravo blago od zemlje: stotinu hektara, ili čak - milion kvadratnih metara! I to nadomak Košutnjaka.

ISPLATIVO
"DIGITRON" za IMT pokazuje - kada bi Direkcija za građevinsko zemljište ovakvu parcelu davala na licitaciju, na zakup od 99 godina, prema dosadašnjim primerima jedan ar dostigao bi cenu od 50.000 do 100.000 evra - ili od 500 do 1.000 evra za kvadratni metar. A samo zemljište na kojima se nalaze pogoni nekadašnjeg motornog giganta ima 3.500 ari. Čak ni ta cena nije realna, pošto bi investitor, uz zakup, plaćao i priključke za struju, vodu, kanalizaciju... U ovom slučaju, na placu u Bloku 64 - sva infrastruktura već postoji.

BIGZ: Grafičko preduzeće BIGZ prodato je u martu prošle godine firmi za trgovinu, investicije i konsalting "Beta partners", vlasnika Milke Golubović, za 310 miliona dinara. Jedan od paragrafa ugovora bio je i nastavak grafičke delatnosti, ali i investiranje minimum 210 miliona dinara. Od tada zgrada i dalje stoji nadomak Mostarske petlje, a u njoj se ne dešava - baš ništa. Nekada uspešna fabrika prostire se na dva hektara u samom srcu Beograda, pa ispada da je "Beta" za jedan ar placa dala 20.000 evra. A ta cena, od 200 evra po kvadratu, je donji prag i za građevinsko zemljište na najneuglednijoj lokaciji u Beogradu.

BIP: Slično je bilo i sa obližnjom Beogradskom industrijom piva. Konzorcijum švedskog investicionog fonda "Junajted nordik beveridž" i litvanske firme "Alita" platio je većinski udeo u BIP-u 21,4 miliona evra. Kupac se obavezao da nastavi proizvodnju, ali bez obaveze da to bude baš pokraj Autoputa. Tako ispada da su četiri hektara bivše pivare plaćena bar duplo manje od realne, "tržišne" cene. "Beko": Dobro je prošla i grčka "Lambda". Sa 55 miliona evra, ova firma preuzela je imovinu "Beka", kod Zoološkog vrta na Kalemegdanu. Umesto proizvodnih pogona gradiće se hotel i luksuzno stambeno naselje. Grci su, ipak, bili nešto "šire ruke", pa su ar placa plaćali skoro 100.000 evra - što nije daleko od realne cene.

GRADU U INTERESU
GRADSKI arhitekta Đorđe Bobić objašnjava da je Generalnim urbanističkim planom iz 2003. godine predviđeno da se svi industrijski pogoni iz centra grada izmeste na periferiju. Na oslobođenim parcelama gradili bi se stambeni ili poslovni kompleksi. - Interes Beograda je da se industrija preseli iz naselja, što zbog ekologije, što zbog saobraćaja - naglašava Bobić. - Prostori tih propalih fabrika su veliki potencijali za razvitak grada, jer je centar već prebukiran. Planirano je da se industrijsko zemljište preimenuje za gradnju poslovno-komercijalnih ili stambenih kvadrata, čim se pojave investitori koji bi u takve projekte uložili svoj novac. Sada se to upravo radi sa "Brodogradilištem". Prema GUP-u to treba da bude stambeno-poslovni prostor. Izradu regulacionih planova kojima se menja namena zemljišta finansiraju investitori.

Bobić navodi da je slična situacija sa IMT-om ili "Bekom". A da li investitori imaju obavezu da nastave delatnost fabrike, to zavisi od njihovog ugovora sa državom. - Ceo ovaj posao lakše se završi kada je reč o fabrici koja je "umrla", ali ako još radi, poput "IMT", onda investitor mora da obezbedi prostor gde će prebaciti pogone - pojašnjava gradski arhitekta. - Neizgrađenih lokacija je sve manje i kupovina propalih fabrika je jedan od dobrih načina da se dođe do zemljišta.

SPORNO
ZA MNOGE fabrike je teško utvrditi kome pripadaju, s obzirom na velike i brojne dugove koje su napravili - kaže Đorđe Bobić. - Kada je firma u stečaju ne može se prodavati dok Agencija za imovinu ne da odobrenje, a to je poprilično duga i spora procedura.

BRODOGRADILIŠTE
NAJVEĆI posao svojevremeno je napravljen u Brodogradilištu "Beograd", kojeg je pre četiri godine, posle kratkotrajne "epizode" sa švajcarskim "UBA holdingom", takođe navodno preuzeo konzorcijum Filipa Ceptera. Neverovatna 24 hektara zemljišta na obali Save, sa pogledom na Adu Ciganliju i Sajam, prodato je za samo 13 miliona evra, iako je samo nekoliko meseci pre toga Udruženje malih akcionara Srbije procenilo vrednost preduzeća na - 270 miliona evra. Tako je investitor za svaki kvadratni metar dao 54 evra, a realna cena jednog kvadrata na ovoj lokaciji je i tada bila bar 500 evra!

RAKOVIČKI BASEN
NEKADAŠNjI giganti moto-industrije IMR i "21. maj" u Rakovici prostiru se na oko stotinu hektara. Oba preduzeća predviđena su za prodaju, a na njihovom mestu, prema rečima Bojana Milića, predsednika ove opštine, nići će moderne zgrade i trgovački centri. Samo fabrički krug IMR-a, firme koja se i dalje "koprca" proizvodeći jeftinije traktore za zemlje "trećeg sveta", leži na 22 hektara u blizini Košutnjaka. Kada se zna da u Rakovici ar građevinskog zemljišta ne košta ispod 70.000 evra, jasno je da bi investitor morao, ako bi igrao "po pravilima", da se "otvori" sa bar 154 miliona evra. Dosadašnja iskustva pokazuju da to, verovatno, neće biti tako.

izvor Novosti
link http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=114782&datum=2008-01-22
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2863
Pohvalio: 608

Postod dragan » Uto Jan 22, 2008 7:59 am

Slika

Brodogradilište treba posmatrati kao deo potesa od Gazele do bl.70a.
Pored njega je Toplana, a preko njega ći ići UMP.

U neposrednoj blizini je Belville i buduće želj.-bas stanice N.Bgd. + komerc.zona.
Tek kad se sve to izgradi treba odlučiti o njegovoj sudbini i premeštanju.
bigvlada
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2635
Pridružio se: Pet Jun 29, 2007 7:58 am
Lokacija: Beograd - blokovi
Kontakt:
Pohvaljen: 11
Pohvalio: 0

Postod bigvlada » Uto Jan 22, 2008 10:05 am

idealno mesto za marinu, mada bi bilo sjajno da ostane deo brdogradilišta koji bi se bavio izradom jahti i jedrilica i održavanjem ostalih plovila u marini.
The world is not based on reality but on the perception of reality. The problem is that for most, illusion is the reality...

Povratak na “Opšte diskusije o projektima”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gosta