Stvari treba sagledavati pojedinacno, recimo, meni ima vise smisla podignuti viktorovicevu zgradu pored moskve i to od temelja, nego rekonstruistati neku drugu koja nije pretrpela ogromnu stetu itd. kao i obrnuto.

Takodje, ima puno zgrada koje su sacuvane, ali 'osakacene' kao hotel Petrograd na Savskom trgu i tu ne bih pravio pitanje oko povratka na stari izgled. Detalji na fasadi i krovovi su elementi koji bi ucinili da te zgrade izgledaju kao pre rata ili jos bolje.

Postoje slucajevi koji se cine beznadeznim kao sto je np. zgrada gimnazije koja je stajala na mestu danasnje zgrade politike.
(osim ako bi se podigla samo spoljna fasade stare zgrade preko nove, pitanje je koliko je to moguce i na sta bi licilo)

Sto se marsalata tice, nije mi toliko pitanje koja bi joj bila namena, ni to sto bi zaklanjala pogled na skupstinu, mislim da je to relativno, vec kako izbeci kich iliti skopski sindrom. Treba biti zaista genije da bi se projektovala vrhunska zgrada za koju niko ne bi rekao da je bila greska.
Stara posta na Savskom trgu - eh,
posto je onoliko zeljena, kako od profesionalaca tako i od laika, mozda je to slucaj gde treba pogaziti principe i glasati da se zgradi ipak vrati stari izgled. U tom slucaju nova zgrada bi trebala da bude 1:1 identicna staroj.
Svaki kompromis bi bio...pa...kompromis.
Rusiti socijalisticke zgrade da bi se gradile "stare" koje su stajale na tim mestima generalno ima malo smisla. Mozda je resenje (kako su spanci radili, cini mi se) da se iste stare zgrade podignu na nekom drugom mestu u neposrednoj blizini originalne pozicije gde postoji "rupa" izmedju zgrada ili barem neki objekat za kojim niko ne bi zalio da se srusi.
Jos jedna bitna stvar povrh svega, a to je da ipak treba gledati ka buducnosti umesto da se gaji neki nostalgicarski osecaj prema gradu koga se niko od nas ne seca. Mozda ne bi bila najveca steta ako neke davno srusene zgrade nikada ne povrate stari izgled.