Robne Kuce "Beograd" - [ Komercijalni objekti | Rekonstrukcija ]

Diskusije o objektima koji se rekonstruišu i obnavljaju

Moderator: Igor

Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5295
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 12
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Sre Jan 16, 2008 5:35 pm

Ovde mozemo da pratimo konkretna desavanja u vezi obnove i osavremenjivanja kao i daljeg razvoja Robnih Kuca "Beograd".
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5295
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 12
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Sre Jan 16, 2008 5:37 pm

Krsta Sandić, "Verano motors" - Robne kuće opet trgovinski gigant
Slika
Verano motors je sa grčkim partnerom "Marfin investment group" prošle godine kupio Robne kuće Beograd i njihovih 30 prodajnih objekata širom Srbije, što nije šokiralo samo javnost, već i druge investitore zainteresovane za nekretnine u Srbiji. Zanimljivo je da je "Veranu" pošlo za rukom da kupi RKB sa 240.000 kvadrata poslovnog prostora, a da je u toj utakmici odustala čuvena američka investiciona banka "Merrill Lynch" koja je posle toga postala vlasnik četvrtine "MPC Properties", vodećeg investitora nekretnina i maloprodajnih lanaca trgovine u jugoistočnoj Evropi. Krsta Sandić, potpredsednik "Verano motorsa", otkriva da ne namerava da od Robnih kuća napravi klasične tržne centre, već da zadrži njihovu formu, ali da im modernizuje izgled. Robne kuće Beograd su sedamdesetih godina bile treći trgovinski lanac u Evropi, a "Verano" namerava da uloži vi- še od 70 mil EUR u njihovu sanaciju ne bi li im vratio pređašnji sjaj.U toku je iseljavanje pošta i ostalih korisnika RKB, a prvi radovi na rekonstrukciji su već počeli, dok će se prvi svetski brendovi u tom prostoru pojaviti već na leto.

Na kakav ste sve poslovni rizik računali kad ste se odlučili na kupovinu Robnih kuća?

- Poslovna strategija "Verana" kao grupe nije upuštanje u rizik, već analitički pristup uz potpunu proveru stanja, poslovnih prilika i opasnosti, tj.rizika. U našim kompanijama je pravilo da se i najbolja poslovna prilika ozbiljno i detaljno proverava. U slučaju Robnih kuća Beograd, a s obzirom na iznos, veličinu i internacionalno učešće, primenjeni su modeli sa minimumom rizika, odnosno računali smo na uobičajeni poslovni rizik.

Zbog propusta u proceni vrednosti kapitala Robnih kuća, mešanjem vlasničkih prava otuđenja i prava korišćenja,vi kao kompanija dovedeni ste u zabludu. Koja je vaša strategija u namirenju štete koja proističe iz ovog posla?

- Provera stanja je urađena na osnovu javno raspolož ivih, zvaničnih dokumenata i dokumentacije RKB koja nam je stavljena na uvid. Na osnovu takve analize, kao kompanija, platili smo izlicitiranu sumu od 360 mil EUR. Ne slažem se sa konstatacijom da smo bili u zabludi i ne očekujem da pretrpimo štetu. U svakom slučaju, proces oko vlasništva je u toku i želeo bih da sačekam odluku drugostepenog suda, odnosno Višeg trgovinskog suda, a onda možemo razgovarati o posledicama, ako ih uopšte bude bilo.

Da li ćete zbog toga tužiti državu?

- Ponavljam, pre svega ćemo sačekati presudu Višeg trgovinskog suda i postupaćemo u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije. Naravno, nećemo prihvatiti da budemo oštećeni u procesu kupovine Robnih kuća Beograd, što je logično poslovno razmišljanje.

Da li ćete u ovu investiciju ipak ući sa grčkim "Marfinom"?

- Da. "Marfin investment group" je naš investicioni partner.

Koji je procenutalni odnos vlasnika Robnih kuća Beograd? Koliki je procenat "Veranov", a koliki "Marfinov"?

- Naš odnos u pogledu vlasništva javno ćemo objaviti za nekoliko dana, pa ne bih unapred ništa komentarisao.

Kako tačno nameravate da iskoristite poslovni prostor Robnih kuća i da li ste već počeli da pregovarate sa poslovnim partnerima koji su zainteresovani za taj prostor?

- Javnost smo već obavestili da ćemo samo u sanaciju objekata uložiti preko 70 miliona evra, kako bi Srbija dobila savremen trgovinski lanac koji nimalo ne zaostaje za svetskim, a što Robne kuće Beograd zaslužuju, s obzirom na status koji su imale osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji. Robne kuće će biti obnovljene po savremenim standardima maloprodaje, a nivo i kvalitet usluge ćemo značajno unaprediti. Robne kuće Beograd su sedamdesetih bile pionir u maloprodaji i organizaciji prostora i treći trgovinski lanac u Evropi, a jedan od naših zadataka je da im vratimo reputaciju i ugled koji zaslužuju.

Da li ćete neku zgradu Robnih kuća pretvoriti u tržni centar i, ukoliko hoćete, koju?

- Robne kuće Beograd neće biti pretvarane u tržne centre, već ćemo zadržati sadašnju formu, ali će dobiti nov vizuelni izgled. Uvešćemo nove, savremene metode prodaje i uređenja prostora i unaprediti uslugu prema kupcima.

Kakva je poslovna klima u Srbiji i šta mislite da će se promeniti tokom 2008, a šta narednih godina?

- Poslovna klima se značajno poboljšala poslednjih godina, što dokazuje i aukcija za RKB koja je po prvi put privukla sva zvučna imena finansija iz Evrope. Godina 2008. će sigurno biti još bolja. Verujem da će se nastaviti sa privatizacijama, koje su, ipak, pozitivna promena i približavaju Srbiju evropskim tokovima, kreiraju nova radna mesta, poboljšavaju spoljnotrgovinski bilans i doprinose boljitku nacionalne ekonomije. Naša zemlja će tek u narednom periodu doživeti investicioni bum i preuzeti ulogu ključnog igrača u regionu, kako zbog položaja, tako i zbog pozitivnih promena koje se u Srbiji odigravaju brže nego bilo gde u susedstvu.

Kako ocenjujete poslovanje "Verano motorsa"? Da li ste ispunili planove za 2007. godinu i koje su vaše procene za poslovnu 2008. godinu, što se tiče razvoja "Verano grupe"?

- Cela grupa je zabeležila odlične rezultate i ovo je verovatno jedna od najuspešnijih godina, a da pri tome ne mislim samo na kupovinu Robnih kuća Beograd. Prodaja "Pežoa", što je osnovna delatnost "Verano motorsa", zabeležila je rast od 46 odsto, dok je tržište raslo stopom od 32 odsto. Dalje, otvorili smo "Zira" centar, koji je Beogradu doneo sjaj evropskih metropola, potpisali smo višemilionski sponzorski ugovor sa Anom Ivanović, četvrtom teniserkom sveta. Imamo i više nego dovoljno razloga da budemo zadovoljni, ali verujemo i da je ovo samo izuzetno dobra baza za nove uspehe, jer se nećemo mnogo odmarati, već krećemo sa daljom realizacijom mnogobrojnih planova za sve kompanije grupe, od čega će verujem najveću korist imati naši kupci.

Izvor: eKapija
Link: http://www.ekapija.com/website/sr/page/148703
Ambassador
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3119
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 2:09 am
Lokacija: Belgrade
Kontakt:
Pohvaljen: 2
Pohvalio: 0

Postod Ambassador » Čet Jan 17, 2008 12:38 am

Jeee!!! :)
Samo se nadam da će ostati naziv RKB, i onaj super znak.. :)
Denacionalizujte Novi Beograd, rehabilitujte mo
Влада
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2462
Pridružio se: Čet Dec 21, 2006 10:23 pm
Lokacija: Дорћол
Kontakt:
Pohvaljen: 16
Pohvalio: 0

Postod Влада » Čet Jan 17, 2008 2:39 am

Od ukupno 246.000 kvadrata poslovnog prostora Robnih kuća Beograd 70 odsto bilo izdato u zakup
Novi vlasnik iseljava zakupce i otpušta radnike
Procenjuje se da su zakupci ostali dužni 120 miliona dinara: Jedna od robnih kuća u centru Beograda
Beograd - Iako je kompanija Robne kuće Beograd prodata na licitaciji krajem oktobra, a ugovor sa novim vlasnikom, Verano motorsom, zaključen 28. decembra, većina zakupaca poslovnog prostora kao i radnici tog sistema koji su tokom stečaja ostali u radnom odnosu, bili su iznenađeni kada im je prvih dana ove godine uručeno rešenje o otkazu ugovora.

Od ukupno 246.000 kvadrata poslovnog prostora kojim raspolažu RK Beograd, više od 70 odsto izdato je u zakup. Prema dogovoru sa stečajnom upravom, oko 500 zakupaca, trebalo je mesečno da uplaćuje između 1,5 i 1,7 miliona evra na ime zakupa, a od tog novca namirivali bi se troškovi stečaja. Ipak, nije mali broj zakupaca koji su kasnili sa uplatama, pa su na kraju prošle godine dugovanja prema Robnim kućama dostigla iznos od 120 miliona dinara. Pri tom, čak ni predstavnici radnika koji su bili u Odboru poverilaca, nisu imali precizne podatke o uslovima pod kojima je zaključivana većina ugovora o zakupu.

U gotovo svim većim gradovima u Srbiji RK Beograd imale su prodajne objekte i to na atraktivnim lokacijama. Taj prostor je, posle uvođenja stečaja iznajmljen. Tako su, recimo, veliki deo prizemlja i dva sprata Robne kuće u Užicu, koja je pre nekoliko dana iseljena, bili iznajmljeni vlasnicima trgovinskih i drugih radnji, a ostali deo prostora koristile su Robne kuće za svoje potrebe. Stečajni koordinator Marica Blagojević, odbila je da kaže za Danas koliki je deo ovog objekta i pod kojim uslovima bio iznajmljivan, niti koliko je novca od zakupa prikupljeno. Ona nije želela da saopšti ni koliko su radnika preuzeli pojedini zakupci i na osnovi čega su neki od zakupaca bili u povlašćenom položaju u odnosu na druge. "Još uvek nije izvršena primopredaja objekta sa novim vlasnikom, a ja nisam ovlašćena da dajem bilo kakve informacije", rekla je Blagojevićka, dodavši da visina zakupa prostora u ovom zdanju predstavlja "poslovnu tajnu".

Zbog nedostatka odgovora na ova i slična pitanja, u Užicu kolaju priče o raznim zloupotrebama koje su pratile iznajmljivanje prostora RK Beograd. Kako je Danas saznao od bivših zakupaca, cena zakupa kvadratnog metra u prizemlju bila je dvadeset evra, bez troškova za zajedničke komunalne usluge, pre svega za grejanje koje su zakupci plaćali po ekonomskoj ceni, ali i za električnu energiju, utrošenu vodu i ostalo, što je često bio predmet spora sa upravom ovog objekta. Neki zakupci sumnjali su da plaćaju grejanje i za prostor koji drugi koriste (u podrumu, kao i prvom i drugom spratu) jer im, kako ističu, nisu bili obezbeđeni kalorimetri u zakupljenom prostoru, već su grejanje plaćali na osnovu zajedničke potrošnje u celom objektu, po zakupljenom kvadratu.

I Robna kuća u Somboru zatvorena je početkom januara a iseljavanje zakupaca se privodi kraju. Odluku o raskidu ugovora trgovci su uglavnom mirno primili i već su krenuli u potragu za novim lokalima. "Razumem razloge novih vlasnika, ali i veoma žalim što moram da menjam lokaciju. Robna kuća Beograd je u centru Sombora, pa je zahvaljujući tome i promet bio solidan. Sada tražim novi lokal, ali se plašim da će proći poprilično vremena dok me kupci pronađu. U Robnoj kući sam zakupila lokal od 14 kvadratnih metara, uz mesečnu zakupninu od 140 evra", kaže za Danas Ana Opačić, vlasnik CD-šopa.

U Robnoj kući Beograd u Somboru koja raspolaže sa oko 3.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, bilo je 13 zakupaca. Jedan od najvećih bilo je mešovito trgovinsko preduzeće Aleksandro, koje se bavi prodajom nameštaja. "Nama nijedno vreme, a pogotovo zimsko, ne odgovara za promenu prodajnog objekta, ali ispoštovali smo otkazni rok. Razumem odluku novog vlasnika, i veoma smo zainteresovani da nastavimo saradnju, ne samo u Somboru nego i u Subotici, Beogradu, Zemunu, gde takođe imamo prodajne objekte. Nadam se da će u poslovnoj politici novog vlasnika biti mesta i za prodaju nameštaja", rekao je za Danas Mirko Rakonjac, jedan od suvlasnika firme Aleksandro.

U Robnoj kući Beograd u Kragujevcu, do ovih dana radilo je nešto više od 90 radnika. Od trog broja, njih 50-ak bilo je angažovano kod zakupaca poslovnog prostora u "Kragujevčanki", dok je 42 i dalje bilo u radnom odnosu u Kompaniji. Kako se i "Kragujevčanka" intenzivno prazni, to su zakupci poslovnog prostora u odlasku već otpustili gotovo sve zaposlene radnike Kompanije RK Beograd. Od prošlog petka, rešenja o otkazu ugovora o radu uručuju se i radnicima kragujevačke robne kuće koji su bili u radnom odnosu u Kompaniji RK Beograd.
- Rešenja o otkazu koja se od 11. januara uručuju preostalim radnicima "Kragujevčanke" nose datum od 31. decembra 2007, i to je samo još jedan u nizu bezobrazluka. Mi još uvek radimo, vraćamo robu dobavljačima, praznimo poslovni prostor, a radni odnos nam je prestao pre gotovo dve nedelje, o čemu nas, naravno, niko nije obavestio. Ali, to je sitnica u odnosu na ono što nam se dešavalo u prethodnih pet godina, kao i sa neizvesnošću koja nas očekuje. Nude nam otpremnine od po 130 evra po godini radnog staža, što je za nas neprihvatljivo. Čujemo da će nam dati još po 150 evra po godini staža, uz obavezu da polovinu te sume godinu dana uplaćujemo Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Mnogima od nas, međutim, nije potrebno tih godinu dana na Tržištu rada. Ako nas već izbacuju na ulicu, nek nam daju sav novac koji nam pripada, pa da počnemo sami da se snalazimo - kaže za Danas doskorašnja predsednica Sindikata Nezavisnost u "Kragujevčanki" Žana Stepanović.

Od pre nekoliko dana kineski trgovci više nisu zakupci Robne kuće Beograd u centru Leskovca. Većina njih se preselila u drugi deo grada, a neki su i zatvorili dućane! Trgovci iz Kine u Leskovcu imaju i svoju pijacu, koja se nalazi u blizini stare autobuske stanice.

U Agenciji za privatizaciju potvrđuju da će se pojaviti mnogo problema prilikom zatvaranja stečaja Robnih kuća Beograd i da su mnoga pitanja u vezi sa radnicima još uvek otvorena.
- Mi smo prilikom svih dogovora naglašavali da se u Ministarstvu ekonomije i u Agenciji za privatizaciju priprema samo nacrt predloga, a da će konačnu reč dati Trgovinski sud u Beogradu. Što se otkaza tiče, Robne kuće Beograd prodate su iz stečaja, pa ne postoji nikakva obaveza novog vlasnika prema radnicima. Kad je reč o zakupcima, oni se međusobno razlikuju prema veličini prostora i ceni koju su plaćali, pa prema tome ni njihovi ugovori nisu isti. Ukoliko neko od njih ima ugovoren otkazni rok, novi vlasnik će to morati da uvaži - kažu za Danas u Informativnoj službi Agencije za privatizaciju.

Prevareni radnici
Za razliku od zakupaca koji nisu očekivali da će tako brzo dobiti otkaze ugovora, ali su tu odluku mirno primili, radnici RK Beograd koji su za vreme stečaja bili angažovani, nisu tako lako prihvatili rešenja o otkazu koja su im ovih dana upućena.
- Radnici su prevareni, jer iako je sa njima ugovor raskinut 21. decembra 2007. godine oni ne mogu da se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, zato što većini od njih u prethodnih pet godina nisu uplaćivani doprinosi. Osim toga, nama je u Ministarstvu ekonomije rečeno da će biti isplaćena sva potraživanja prema izvršnim sudskim odlukama iz 2005. godine, kao i kamata obračunata do momenta isplate. Precizirani su i datumi - do kraja januara biće isplaćeno osnovno potraživanje, a tokom februara i kamata. Ali, bivši radnici RK Beograd koji su otišli ovih dana u Trgovinski sud u Beogradu, suočili su se sa haotičnom dokumentacijom, pa je pitanje koliko će njih moći da ostvari to pravo. Spiskovi nisu ažurni, pa nekih radnika i nema na toj evidenciji, a i iznosi koji bi trebalo da budu isplaćeni proizvoljno su utvrđeni - kaže za Danas Radoje Arsenić, predsednik Udruženja koje okuplja bivše i sadašnje radnike tog sistema.

Kolateralna šteta
Nekada je Robna kuća Beograd u Užicu zapošljavala od 190 do 220 radnika, a do zatvaranja objekta kod drugih zakupaca radilo je njih sedamdesetak. Od pre par dana 32 radnika, kako je Danasu rekao Milan Vulović, predsednik Samostalnog sindikata, ostala su bez posla i biće upućena na tržište rada. Novi vlasnik je kupio samo imovinu i nema nikakvih obaveza prema zaposlenim. Radnici su sada kolateralna šteta teškog stanja u kojem su se našle Robne kuće. I mada se još ne zna za koju namenu će novi vlasnik koristiti objekat, radnici s nestrpljenjem iščekuju epilog pregovora sa Ministarstvom za ekonomiju koje im je ponudilo 138 evra po godini radnog staža", kaže Vulović

Ekipa Danasa

izvor Danas
link http://www.danas.co.yu/20080117/ekonomija1.html#2
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2842
Pohvalio: 608

Postod dragan » Čet Jan 17, 2008 7:52 am

Koji je ovde PROJEKT u pitanju?! .... pogledajte koji su ovde projekti.

Ovo je tema za 'Gradski život ..' da pratimo šta će uraditi 'Verano' sa RK.
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5295
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 12
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Čet Jan 17, 2008 10:22 am

Projekat obnove najveceg trgovinskog lanca u zemlji!
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2842
Pohvalio: 608

Postod dragan » Čet Jan 17, 2008 11:03 am

Obnove?! .. krečenje i farbanje? :)

Ovde su građevinski projekti u izgradnji, a ne ekonomski i ekonomske obnove.
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5295
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 12
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Čet Jan 17, 2008 11:46 am

Krecenje, farbanje, zamena prozora, eventualna izmena fasade, design, namena, eventualna prodaja nekih objekata i njihova promena namene... itd.
Za sve ovo ti je na zapadu potrebna posebna dozvola, sto znaci da spada pod gradjevinske radove, i eto tebi projekta! :) A sada daj neki konstruktivni komentar :D
Lucifer
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1225
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 9:53 pm
Lokacija: rasejanje
Kontakt:
Pohvaljen: 2
Pohvalio: 0

Postod Lucifer » Čet Jan 17, 2008 12:34 pm

Влада napisao:
Od ukupno 246.000 kvadrata poslovnog prostora Robnih kuća Beograd 70 odsto bilo izdato u zakup
Novi vlasnik iseljava zakupce i otpušta radnike
Procenjuje se da su zakupci ostali dužni 120 miliona dinara: Jedna od robnih kuća u centru Beograda
Beograd - Iako je kompanija Robne kuće Beograd prodata na licitaciji krajem oktobra, a ugovor sa novim vlasnikom, Verano motorsom, zaključen 28. decembra, većina zakupaca poslovnog prostora kao i radnici tog sistema koji su tokom stečaja ostali u radnom odnosu, bili su iznenađeni kada im je prvih dana ove godine uručeno rešenje o otkazu ugovora.

Od ukupno 246.000 kvadrata poslovnog prostora kojim raspolažu RK Beograd, više od 70 odsto izdato je u zakup. Prema dogovoru sa stečajnom upravom, oko 500 zakupaca, trebalo je mesečno da uplaćuje između 1,5 i 1,7 miliona evra na ime zakupa, a od tog novca namirivali bi se troškovi stečaja. Ipak, nije mali broj zakupaca koji su kasnili sa uplatama, pa su na kraju prošle godine dugovanja prema Robnim kućama dostigla iznos od 120 miliona dinara. Pri tom, čak ni predstavnici radnika koji su bili u Odboru poverilaca, nisu imali precizne podatke o uslovima pod kojima je zaključivana većina ugovora o zakupu.

U gotovo svim većim gradovima u Srbiji RK Beograd imale su prodajne objekte i to na atraktivnim lokacijama. Taj prostor je, posle uvođenja stečaja iznajmljen. Tako su, recimo, veliki deo prizemlja i dva sprata Robne kuće u Užicu, koja je pre nekoliko dana iseljena, bili iznajmljeni vlasnicima trgovinskih i drugih radnji, a ostali deo prostora koristile su Robne kuće za svoje potrebe. Stečajni koordinator Marica Blagojević, odbila je da kaže za Danas koliki je deo ovog objekta i pod kojim uslovima bio iznajmljivan, niti koliko je novca od zakupa prikupljeno. Ona nije želela da saopšti ni koliko su radnika preuzeli pojedini zakupci i na osnovi čega su neki od zakupaca bili u povlašćenom položaju u odnosu na druge. "Još uvek nije izvršena primopredaja objekta sa novim vlasnikom, a ja nisam ovlašćena da dajem bilo kakve informacije", rekla je Blagojevićka, dodavši da visina zakupa prostora u ovom zdanju predstavlja "poslovnu tajnu".

Zbog nedostatka odgovora na ova i slična pitanja, u Užicu kolaju priče o raznim zloupotrebama koje su pratile iznajmljivanje prostora RK Beograd. Kako je Danas saznao od bivših zakupaca, cena zakupa kvadratnog metra u prizemlju bila je dvadeset evra, bez troškova za zajedničke komunalne usluge, pre svega za grejanje koje su zakupci plaćali po ekonomskoj ceni, ali i za električnu energiju, utrošenu vodu i ostalo, što je često bio predmet spora sa upravom ovog objekta. Neki zakupci sumnjali su da plaćaju grejanje i za prostor koji drugi koriste (u podrumu, kao i prvom i drugom spratu) jer im, kako ističu, nisu bili obezbeđeni kalorimetri u zakupljenom prostoru, već su grejanje plaćali na osnovu zajedničke potrošnje u celom objektu, po zakupljenom kvadratu.

I Robna kuća u Somboru zatvorena je početkom januara a iseljavanje zakupaca se privodi kraju. Odluku o raskidu ugovora trgovci su uglavnom mirno primili i već su krenuli u potragu za novim lokalima. "Razumem razloge novih vlasnika, ali i veoma žalim što moram da menjam lokaciju. Robna kuća Beograd je u centru Sombora, pa je zahvaljujući tome i promet bio solidan. Sada tražim novi lokal, ali se plašim da će proći poprilično vremena dok me kupci pronađu. U Robnoj kući sam zakupila lokal od 14 kvadratnih metara, uz mesečnu zakupninu od 140 evra", kaže za Danas Ana Opačić, vlasnik CD-šopa.

U Robnoj kući Beograd u Somboru koja raspolaže sa oko 3.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, bilo je 13 zakupaca. Jedan od najvećih bilo je mešovito trgovinsko preduzeće Aleksandro, koje se bavi prodajom nameštaja. "Nama nijedno vreme, a pogotovo zimsko, ne odgovara za promenu prodajnog objekta, ali ispoštovali smo otkazni rok. Razumem odluku novog vlasnika, i veoma smo zainteresovani da nastavimo saradnju, ne samo u Somboru nego i u Subotici, Beogradu, Zemunu, gde takođe imamo prodajne objekte. Nadam se da će u poslovnoj politici novog vlasnika biti mesta i za prodaju nameštaja", rekao je za Danas Mirko Rakonjac, jedan od suvlasnika firme Aleksandro.

U Robnoj kući Beograd u Kragujevcu, do ovih dana radilo je nešto više od 90 radnika. Od trog broja, njih 50-ak bilo je angažovano kod zakupaca poslovnog prostora u "Kragujevčanki", dok je 42 i dalje bilo u radnom odnosu u Kompaniji. Kako se i "Kragujevčanka" intenzivno prazni, to su zakupci poslovnog prostora u odlasku već otpustili gotovo sve zaposlene radnike Kompanije RK Beograd. Od prošlog petka, rešenja o otkazu ugovora o radu uručuju se i radnicima kragujevačke robne kuće koji su bili u radnom odnosu u Kompaniji RK Beograd.
- Rešenja o otkazu koja se od 11. januara uručuju preostalim radnicima "Kragujevčanke" nose datum od 31. decembra 2007, i to je samo još jedan u nizu bezobrazluka. Mi još uvek radimo, vraćamo robu dobavljačima, praznimo poslovni prostor, a radni odnos nam je prestao pre gotovo dve nedelje, o čemu nas, naravno, niko nije obavestio. Ali, to je sitnica u odnosu na ono što nam se dešavalo u prethodnih pet godina, kao i sa neizvesnošću koja nas očekuje. Nude nam otpremnine od po 130 evra po godini radnog staža, što je za nas neprihvatljivo. Čujemo da će nam dati još po 150 evra po godini staža, uz obavezu da polovinu te sume godinu dana uplaćujemo Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Mnogima od nas, međutim, nije potrebno tih godinu dana na Tržištu rada. Ako nas već izbacuju na ulicu, nek nam daju sav novac koji nam pripada, pa da počnemo sami da se snalazimo - kaže za Danas doskorašnja predsednica Sindikata Nezavisnost u "Kragujevčanki" Žana Stepanović.

Od pre nekoliko dana kineski trgovci više nisu zakupci Robne kuće Beograd u centru Leskovca. Većina njih se preselila u drugi deo grada, a neki su i zatvorili dućane! Trgovci iz Kine u Leskovcu imaju i svoju pijacu, koja se nalazi u blizini stare autobuske stanice.

U Agenciji za privatizaciju potvrđuju da će se pojaviti mnogo problema prilikom zatvaranja stečaja Robnih kuća Beograd i da su mnoga pitanja u vezi sa radnicima još uvek otvorena.
- Mi smo prilikom svih dogovora naglašavali da se u Ministarstvu ekonomije i u Agenciji za privatizaciju priprema samo nacrt predloga, a da će konačnu reč dati Trgovinski sud u Beogradu. Što se otkaza tiče, Robne kuće Beograd prodate su iz stečaja, pa ne postoji nikakva obaveza novog vlasnika prema radnicima. Kad je reč o zakupcima, oni se međusobno razlikuju prema veličini prostora i ceni koju su plaćali, pa prema tome ni njihovi ugovori nisu isti. Ukoliko neko od njih ima ugovoren otkazni rok, novi vlasnik će to morati da uvaži - kažu za Danas u Informativnoj službi Agencije za privatizaciju.

Prevareni radnici
Za razliku od zakupaca koji nisu očekivali da će tako brzo dobiti otkaze ugovora, ali su tu odluku mirno primili, radnici RK Beograd koji su za vreme stečaja bili angažovani, nisu tako lako prihvatili rešenja o otkazu koja su im ovih dana upućena.
- Radnici su prevareni, jer iako je sa njima ugovor raskinut 21. decembra 2007. godine oni ne mogu da se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, zato što većini od njih u prethodnih pet godina nisu uplaćivani doprinosi. Osim toga, nama je u Ministarstvu ekonomije rečeno da će biti isplaćena sva potraživanja prema izvršnim sudskim odlukama iz 2005. godine, kao i kamata obračunata do momenta isplate. Precizirani su i datumi - do kraja januara biće isplaćeno osnovno potraživanje, a tokom februara i kamata. Ali, bivši radnici RK Beograd koji su otišli ovih dana u Trgovinski sud u Beogradu, suočili su se sa haotičnom dokumentacijom, pa je pitanje koliko će njih moći da ostvari to pravo. Spiskovi nisu ažurni, pa nekih radnika i nema na toj evidenciji, a i iznosi koji bi trebalo da budu isplaćeni proizvoljno su utvrđeni - kaže za Danas Radoje Arsenić, predsednik Udruženja koje okuplja bivše i sadašnje radnike tog sistema.

Kolateralna šteta
Nekada je Robna kuća Beograd u Užicu zapošljavala od 190 do 220 radnika, a do zatvaranja objekta kod drugih zakupaca radilo je njih sedamdesetak. Od pre par dana 32 radnika, kako je Danasu rekao Milan Vulović, predsednik Samostalnog sindikata, ostala su bez posla i biće upućena na tržište rada. Novi vlasnik je kupio samo imovinu i nema nikakvih obaveza prema zaposlenim. Radnici su sada kolateralna šteta teškog stanja u kojem su se našle Robne kuće. I mada se još ne zna za koju namenu će novi vlasnik koristiti objekat, radnici s nestrpljenjem iščekuju epilog pregovora sa Ministarstvom za ekonomiju koje im je ponudilo 138 evra po godini radnog staža", kaže Vulović

Ekipa Danasa

izvor Danas
link http://www.danas.co.yu/20080117/ekonomija1.html#2

Kakva je ovo glupost, pouzdano znam da su zakupci poslovnog prostora sklapali ugovore o zakupu po kojima je bilo predvedjeno da se moze dati otkaz sa "nultim" otkaznim rokom. A o radnicima da ne pricam. Klasicna prica, nije im drzava zastitila samoupravna prava.
"Izvoz klju
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2842
Pohvalio: 608

Postod dragan » Čet Jan 17, 2008 8:38 pm

Nenad napisao:Krecenje, farbanje, zamena prozora, eventualna izmena fasade, .. itd.

..... A sada daj neki konstruktivni komentar :D

Eee, ako se menjaju i stakla .... onda treba prebaciti u 'Infrastrukturu' :)

A sad konstruktivni komentar : narednih nedelja i meseci izlaziće desetine članaka
po raznim medijima, sa raznim najavama iz ' pouzdanih izvora' i svaki dan ćeš moći da
postaviš 3-4 članka, ali koji neće značiti ništa konkretno. .... evo kao ovaj :

.. Navodeći da će "Merrill Lynch" učestvovati u svim poslovima "MPC Properties", Švajcer je ocenio
da postoje dve mogućnosti za nove investicije – atraktivni objekti Robnih kuća "Beograd" i izgradnja novih
poslovnih i stambenih objekata.

On je, međutim, naveo da sa kompanijom "Verano", kupcem RK "Beograd" za sada nije bilo kontakta i razgovora o
saradnji u obnovi i kasnijem korišćenju tih nekretnina, ali i istakao da su u toj kompaniji spremni na takvu saradnju.

citat iz E Kapije
Poslednja izmena od dragan u Čet Jan 17, 2008 8:40 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
kingdom
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 195
Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 3:16 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod kingdom » Čet Jan 17, 2008 9:42 pm

Posto sam ja stavio taj citat,"konstruktivni komentar" je upucen meni.Inace, slazem se da ima svakakvih "najava" i sl,jako puno toga verovatno nista ne znaci.Ovo mi se ucinilo interesantnim jer do sada nisam cuo nikakvu najavu predstavnika Merrill Lyncha,mozda budu drugaciji od ostalih:)
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5295
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 12
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Pet Jan 18, 2008 1:02 am

A koliko vesti u vezi: UMP-a, Obilaznice, LRT-a, Gradske galerije itd. mozemo jednostavno da zaboravimo, posto niti sta znace, niti necemu vode, a kao sto vidimo, nista se konkretno nije desilo godinama, ma koliko mi pratili te vesti. :)

Tako da, svaka vest je dobro dosla, sem recimo iste vesti koju objave dva medija. Poverljivih izvora, a i profesionalizma novinara smo se vec nacitali :)

Ova tema ce biti dinamicnija kada se recimo otvori prva obnovljena robna kuca :)
Poslednja izmena od Nenad u Pet Jan 18, 2008 10:36 am, izmenjeno 1 put ukupno.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2842
Pohvalio: 608

Postod dragan » Pet Jan 18, 2008 1:09 am

Evo ja se obavezujem da slikam ovu u Glavnoj ul. Zemuna ..... čim je okreče. :)
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5295
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 12
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Pet Jan 18, 2008 10:36 am

Tako je dragane! That's the spirit!! :)
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2842
Pohvalio: 608

Postod dragan » Pet Jan 18, 2008 12:57 pm

Da slikam predhodno stanje?....

.... jer možda posle krečenja i farbanja ne ćemo moći prepoznati RKB. :)
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5295
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 12
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Pet Jan 18, 2008 1:05 pm

Naravno. Da mozemo lepo da uporedimo :)
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2842
Pohvalio: 608

Postod dragan » Pon Feb 18, 2008 5:27 pm

Grčki „Marfin“ većinski vlasnik RK „Beograd“
Radomir Živanić Baja, odnosno njegov „Verano motos“, upisan je tek kao trećinski vlasnik Robnih kuća „Beograd“.

Dvotrećinski vlasnik je firma grčkog investicionog fonda „Marfin“, specijalno registrovana za
ovu transakciju u Holandiji, a koja se zove „MIG Real Estate Serbia“.

Blic ceo text : http://www.blic.co.yu/ekonomija.php?id=30848
Milance
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1979
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 1:08 pm
Lokacija: Srbija
Kontakt:
Pohvaljen: 36
Pohvalio: 104

Postod Milance » Sre Maj 07, 2008 2:12 pm

Za obnovu RKB 75 miliona evra
Beograd -- Generalni direktor Robnih kuća Beograd Krsta Sandić izjavio je da je za renoviranje objekata tog nekadašnjeg trgovinskog lanca odobreno 75 miliona evra.

Sandić za B92 kaže da se radovi na obnovi objekata Robnih kuća Beograd odvijaju po planu, a da je predviđeno da zakupcima budu predati u poslednjem kvartalu ove godine. Uređenje enterijera će potom trajati dodatnih 40 do 60 dana.

“Prioriter u obnovi imali su objekti koji se nalaze u centralnoj gradskoj zoni, tako da se radovi u tri robne kuće uveliko odvijaju”, naveo je on i dodao da u šest radovi počinju, dok će na ostalim objektima početi nakon kompletiranja projektne dokumentacije.

Prema njegovim rečima, radovi obuhvataju građevinske adaptacije i kompletnu zamenu ili reparaciju svih mašinskih i električnih instalacija, a predviđeni su obimni enterijerski radovi da bi se prostor prilagodio potrebama savremenog koncepta robnih kuća u svetu.

Sandić je kazao da je ostalo još pet ili šest zakupaca koji se nisu iselili iz objekata Robnih kuća Beograd i njima je produžen rok za dodatna dva ili tri meseca, u skladu sa planom novog vlasnika za renoviranje svake pojedinačne zgrade.

Generalni direktor Robnih kuća Beograd je istakao da se pregovara “sa velikim brojem potencijalnih zakupaca”, kao i da je plan da na tržište Srbije dovedu nove robne marke.

„Naravno, na prvom mestu su nam domaći proizvođaci i zasigurno će njihovi proizvodi i robne marke biti zastupljene u Robnim kućama Beograd.”, naglasio je Sandić.

Kompanija Verano kupila je 29. oktobra RKB za 360 miliona evra, a vlasnik te kompanije Radomir Živanić tada je najavio da će kupovinu sufinansirati gračka Martin investment grupa (MIG). U Agenciji za privredne registre, MIG je uknjižen kao vlasnik 66,7 odsto kapitala RKB, dok je vlasnik trećine beogradski Verano.

Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=05&dd=07&nav_id=297374
Poslednja izmena od Milance u Sre Maj 07, 2008 2:13 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
shmeksi
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3234
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 1:50 am
Kontakt:
Pohvaljen: 2
Pohvalio: 0

Postod shmeksi » Sre Maj 07, 2008 2:29 pm

da li da se nadamo da ce ove godine otvoriti ista???
"Ja volim Starbucks - đaba je wc i ne moram ništa da pijem." by Ambassador
"Gde ja stadoh, ti izdaj na 99 godina i uzmi svoje deo..." by Relja
"Mislim da jedini metro koji će ova generacija da napravi jeste linija M1: Imaginationland - Land of Make Believe." by ACR
"Zaboravio si i M2: Neverland - Imaginationland" by JohnnyLee
barrcode
Intermediate
Postovi: 122
Pridružio se: Sre Dec 27, 2006 11:09 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod barrcode » Sre Maj 07, 2008 4:58 pm

odnosno, da li da se nadamo de će ove godine početi da renoviraju barem 1 zgradu?

ili i oni čekaju 11. maj?
dejo
Beginner
Postovi: 79
Pridružio se: Čet Apr 10, 2008 12:34 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod dejo » Čet Maj 08, 2008 11:39 am

Mislim da bi trebalo prvo da extra srede onu Robnu kuću u Knezu kod Ruskog cara zato što fasada predstavlja ruglo u najstrožijem centru, predlažem da na celu fasadu nakače led ekrane na kojima bi išle reklame za brendove RKB pa da podseća na centar Londona da blješti i privlači kupce bio bi to pun pogodak neka njihov advertasing razmotri ovo ! :cool:
durlevic
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 111
Pridružio se: Sre Feb 27, 2008 5:15 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1
Pohvalio: 0

Postod durlevic » Čet Maj 08, 2008 12:48 pm

Ja prvi podrzavam ovaj predlog.....fasada je i da se obnovi....ruglo .....a fenomenalno bi izgledalo-stvarno svetski ,plus sto ima i par spratova do vrha centrotextila koje treba popuniti da izgleda ujednaceno sa svim zgradama u okruzenju.a zamislite koja bi to bila reklama .

Online
vrachar
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2659
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 5:59 pm
Lokacija: Interzone
Kontakt:
Pohvaljen: 8
Pohvalio: 0

Postod vrachar » Čet Maj 08, 2008 12:54 pm

Mislim da je zgrada pod sporom oko denacionalizacije.
Velika, cista, poslovna zgrada --
Novac u rukama!
Prljavo djubre na ulazu grada --
Novac u rukama!
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5295
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 12
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Čet Maj 08, 2008 2:32 pm

^^Jeste, bila... Ali je na kraju objavljeno da je ipak usla medju "prodate objekte". Mozda je Drzava jednostavno privatniku prebacila breme da se sa njime bakce..
Ambassador
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3119
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 2:09 am
Lokacija: Belgrade
Kontakt:
Pohvaljen: 2
Pohvalio: 0

Postod Ambassador » Čet Maj 08, 2008 9:45 pm

Nije baš Robna kuća, mislim da je Srbijateks u prolazu između Balkanske i Terazija, jednom sam projurijo, i video da su izbacili onaj salon nameštaja i demontirali ili montirali pokretne stepenice.. Ko zna šta će tamo biti. Da li je neko kupio Srbijateks/Centrotextil?
Denacionalizujte Novi Beograd, rehabilitujte mo

Povratak na “Rekonstrukcija i obnova objekata”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: kosta92 i 6 gosta