Epidemija CoViD-19

Opšte diskusije o ekonomiji, kulturi i vestima vezane za Beograd

Moderator: Igor

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

Da - bilo kojom dostupnom vakcinom
46
19%
Da - Pfizer-BioNTech
54
22%
Da - Sputnik V
19
8%
Da - Sinopharm
24
10%
Da - AstraZeneca
19
8%
Da - Moderna
1
0%
Nisam siguran sačekaću još
42
17%
Ne želim da se vakcinišem
40
16%
 
Ukupno glasova: 245
chiko
Intermediate
Postovi: 341
Pridružio se: Ned Jun 02, 2019 12:15 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 798
Pohvalio: 119

Re: Epidemija CoViD-19

Postod chiko » Čet Okt 14, 2021 4:21 pm

Sve OK, samo me buni ovaj deo "u trenutnom društvenom uređenju".
Jel si to omaskom stavio, ili ima neko znacenje ?
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Čet Okt 14, 2021 5:09 pm

mariks » 14 Oct 2021 10:48 am napisao:Ne nego pojedini ne mogu da se dogovore sa sobom da li gledaju ukupan broj žrtava, broj žrtava na milion stanovnika ili dnevni broj umrlih. Svako vadi odredjene podatke samo kad im odgovara, a svaki od ovih podataka daje drugačiju sliku koju neko ne želi da sagleda pa naše množi sa 10, a druge deli sa 5. Tako izgleda tj u zavisnosti kakvo pljuvanje po narodu je potrebno.

Svaki od tih parametara opisuje nešto drugačiji aspekt epidemije. Koristi se onaj koji najbolje izražava ono o čemu se trenutno priča. Za sve koji znaju definiciju svakog od njih nema nikakve zabune. U čemu je problem?

Ovo o množenju je takođe jasno. Višak smrti izračunat po podacima zavoda za statistiku se dobro slaže sa analizama na osnovu drugih podataka (Birna, poređenja sa drugim zemljama), da stvarni broj smrti zaista jeste bio veći reda veličine tri puta. Tu više nema dileme. A na osnovu trenutnih podataka ne deluje da se u načunu izveštavanja išta bitno promenilo.
astrodule
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 14714
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 12:39 pm
Lokacija: Novi Beograd, Fontana
Kontakt:
Pohvaljen: 22349
Pohvalio: 9371

Re: Epidemija CoViD-19

Postod astrodule » Čet Okt 14, 2021 5:44 pm

chiko » Today, 16:21 napisao:Sve OK, samo me buni ovaj deo "u trenutnom društvenom uređenju".
Jel si to omaskom stavio, ili ima neko znacenje ?


Ima (po mom mišljenju).

Može i bez vakcina, ali onda kao društvo moramo da budemo spremni na mesec dana zaključavanja, praćenja svih kontakata zaraženih, karantin za sve koji ulaze u zemlju, svakodnevno testiranje po školama, kažnjavanje onih koji ne nose maske...

I naravno, da imamo ekonomiju koja to može da izdrži.

Pošo ništa od toga nije ispunjeno, ostaju nam vakcine kao delimično rešenje, tj. deo rešenja.
:gobb:
Stvari koje me nerviraju:
1. Roditelji koji sa decom prelaze na crveno
2. Nepropisno parkiranje iako parking postoji na manje od 100m
Duletov blog
Bender Rodriguez
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10067
Pridružio se: Ned Mar 12, 2017 2:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 22358
Pohvalio: 15607

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Bender Rodriguez » Čet Okt 14, 2021 6:24 pm

Chiko islednik jbt.
Ovaj grad i zemlju ja nikad nisam voleo, ovde sam živeo samo zato što sam morao,
Ovde sve je na prodaju e, vidiš to mi se dopalo - za baš male pare kupiš sve što je propalo
Pohvale za post: 1
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Čet Okt 14, 2021 6:36 pm

Evo najzad davno obećanog izveštaja sa relativno preciznim epidemiološkim karakteristikama dosadašnjeg toka i 5. talasa epidemije. Ispalo je duže i teže nego što sam mislio, pa je bolje da jednu čisto tehničku napomenu gde su glavni problemi izdvojim u posebnu poruku, samo za one koje tako nešto interesuje. Ostali ovo mogu da preskoče. Sami rezultati su u sledećoj poruci.

Glavna teškoća je što nam vlasti daju veoma malo podataka o toku epidemije. Imamo svega 4 upotrebljiva parametra, što je premalo za nešto ovako komplikovano, gde se bukvalno SVE stalno menja, i zavisi od čitave gomile stvari. Recimo, da bi izračunali smrtnost, broj mrtvih za neki dan se mora podeliti sa brojem slučajeva tačno onog dana kad je većina baš TIH umrlih zaražena. To znači da prvo morate znati prosečno vreme od dana detektovanja njihovog zaražavanja do smrti, i to baš za taj dan smrti, jer se i to menja. Što naravno ne znamo. Pa onda to vreme nije isto za sve umrle nego je ustvari neka statistička raspodela, dakle period od zaražavanja do trenutka umiranja je raspršen kroz vreme, i za svakoga je malo drugačiji. Plus što se sve to drastično razlikuje u zavisnosti od godišta. Onda se u neko doba recimo promene kriterijumi prijema u bolnice, što drastično promeni ritam promena hospitalizacija i izgleda za preživljavanje. I još na kraju ponekad ne možete verovati ni onome što se objavljuje jer se manipuliše izveštajima ako previše loše izgledaju.

Iako izgleda nemoguće, zbog značajnih korelacija između svih tih parametara, ipak se u nekom granicama preciznosti može otkriti šta se dešava. Peti talas je ispao posebno problematičan jer se već postojećoj asimetriji neravnomerne osetljivosti na virus sa promenom godišta zaraženog, pridružila i asimetrija neravnomernog vakcinisanja, takođe po godištima. Na kraju sam ipak shvatio da se različiti oblici krivih u 5. talasu doneke mogu rastumačiti činjenicom da krivu broja slučajeva dominantno diktiraju mlađe osobe, zbog toga što su pokretljivije i radno aktivne, pa se bitno više zaražavaju, dok na krivu broja mrtvih dominatno utiču smrti starijih. I to tako što se mladi zaraze, pa onda u sledećoj "rundi širenja" virusa oni zarazu prenesu starijima, recimo ukućanima, zatim se posle izvesnog vremena pojavljuje kriva smrti mladih, koja je mala, i na kraju kriva smrti starijih, koja je velika. Dakle konačne krive zaražavanja i smrti su zbirovi vrednosti tih parametara za svako godište posebno, uz ogradu da smrti uopšte ne predstavljaju istu "rundu" umnožavanja virusa (pa tako nisu ni odraz originalnog broja zaraženih iz originalne "runde" zaražavanja). Međutim zbog čvrste povezanosti svega toga, jer se uslovi širenja u ogromnoj masi ljudi ipak ne menjaju tako brzo, korelacije obično ipak jesu veoma jake, pa to onda pomaže da se procene aktuelna kašnjenja, recimo kroz uparivanje karakterističnih tačaka ili nagiba krivih.

Na kraju sam čak morao da nacrtam par pomoćnih grafika da bi stekao osećaj kako se menjaju oblici zbirova recimo dve normalne (Gausove) raspodele kad se varira njihovo kašnjenje i amplituda. Evo jednog takvog (sa izmišljenim vrednostima), koji međutim bar po obliku verovatno ipak odslikava ono što se zaista dešava u 5. talasu, dakle zbir zaražavanja mlađe i starije grupe u zbirnoj liniji broja slučajeva, i kasijeg umiranja mlađih i starijih (koje su mlađi u prvoj rundi zarazili), u zbirnoj liniji posledičnog broja mrtvih. To je jedno objašnjenje zašto nekad krive mrtvih i hospitalizovanih ne slede verno krivu zaraženih, a nekada to rade. Realno, tih grupa ima mnogo više od dve, pa bi kao i uređenije zemlje, ustavri trebali voditi ove evidencije za svaku starosnu grupu posebno.

2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 1.jpg
2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 1.jpg (70.7 KiB) Pogledano 422 puta
Pohvale za post: 1
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Čet Okt 14, 2021 6:39 pm

Pošto smo svi bili radoznali kakvu promenu će da nam donese zajednički uticaj novog Delta soja virusa i vakcinacije, evo mog računa o trenutnim epidemiološkim karakteristikama zaraze koja polako ulazi u novu zimu.

Na dijagramima su prikazane indeksirane vrednosti sva četri parametra epidemije koja se jedina redovno objavljuju. Pošto tako mogu nezavisno da podešavam razmeru prikaza za svaki parametar posebno, oni se mogu dovesti u svoj "prirodan" odnos, tj da je njihova prividna veličina takva da se lako uočava koja je promena na jednoj krivi posledica koje promene na drugoj, pri čemu će odnos razmera prikazivanja onda odgovarati njihovom pravom, neindeksiranom odnosu. Recimo maksimum umiranja je obično lako vidljiva posledica nekog ranijeg maksimuma na krivi zaražavanja, a odnos tih maksimuma daje smrtnost u tom trenutku (ne uvek, ali obično).

Ovo je djagram 3. 4. i 5. talasa, gde su razmere prikazivanja optimizovane za odnose koji su postojali između tih parametara tokom trećeg, do sada najvećeg talasa prošle godine. To je bilo pre vakcinisanja i pre Delta soja. Zbog toga je korisno našu sadašnju situaciju u 5. talasu porediti sa onim što se dešavalo u referentnom 3. talasu, pošto dobro znamo kako smo tada prošli, čisto da bi videli šta se od tada promenilo zbog vakcinisanja i Delta soja. Sve je računato i prikazano korišćenjem zvanično objavljenih vrednosti, pa popravke zbog eventualne nepouzdanosti tih podataka treba dodati kasnije, polazeći od ovih vrednosti.

2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 2.jpg
2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 2.jpg (117.29 KiB) Pogledano 415 puta

Na grafiku trećeg talasa se recimo lepo vidi da je zelena kriva dnevnih prijema u bolnice 18.11.2020. naglo promenila nagib i prestala da sa istim kofecijentom srazmernosti sledi broj zaraženih. Očigledno su shvatili da je rast zaraženih takav da će uskoro ostati bez kreveta, pa su drastično pooštrili kriterijume za prijem u bolnice. Od tada su mnogi ostali da se sami leče kod kuće kako znaju i umeju, ali je bar tako ostavljeno mesta za one još bolesnije od njih. Isto tako se vidi da crvenoj krivi umrlih kao da fali vrh, pošto i ona u jednom trenutku naglo prestaje da raste i verno sledi oblik plave krive detektovanih slučajeva, kao što je radila do tada. Ali ostavimo sad treći talas.

Početak 4. talasa se poklapa sa početkom vakcinacije. Kao i u drugim zemljama, i kod nas broj smrti i broj hospitalizacija veoma brzo reaguje na vakcinaciju pa zato dostižu nešto manje vrednosti nego u 3. talasu. To je zato što su se prvo vakcinisali najstariji i najugroženiji, a oni najviše doprinose broju smrti.

2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 3.jpg
2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 3.jpg (120.28 KiB) Pogledano 415 puta

Trenutno nam je ipak najvažniji 5. talas. Između 4. i 5. talasa je Alfa soj zamenjen Delta sojem virusa, vakcinacije 2. dozom vakcine dostigla svoj maksimum, a počelo je i davanje 3. doze vakcine. Rezultat tih promena vidite na sledeće dve slike. Razmere prikaza raznih parametara su ovde optimizovane za 5. talas, što je naravno pokvarilo realan prikaz odnosa u prethodnim talasima. Za njih pogledajte prethodne slike.


2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 4.jpg
2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 4.jpg (120.95 KiB) Pogledano 415 puta

2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 5.jpg
2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 5.jpg (82.72 KiB) Pogledano 415 puta

Plava linija, tj visina talasa zaraženih je praktično ista kao što je bila i tokom trećeg talasa. Gledajte sad prvu sliku u ovoj poruci, onu optimizovanu za 3. talas, jer nam je to referenca za poređenje. Broj hospitalizacija i broj stavljanja na respirator su otprilike upola toliki koliki su bili tokom trećeg talasa (računajući tu i delove "odsečenih" linija u 3. talasu, tj njihove delove koji fale, ili još bolje gledajući izračunate odnose u tabelama). Međutim broj smrti se smanjio tek neznatno, tj za oko 20% u odnosu na treći talas. To su dakle trenutni efekti naše vakcinacije svega 40% stanovništva.

Da li je to dobro ili loše? Pa, sad sve zavisi od toga koliko dopustimo da bude zaraženih od sada do proleća. OVAKVO vakcinisanje (i imunost posle preležane bolesti) nam je trenutno obezbedilo upola manji odnos popunjavanja bolnica i rasta zaraženih nego što smo imali u 3. talasu, ali je smanjenjenje smrtnosti (CFR, odnos mrtvih i nama poznatog broja zaraženih) veoma malo. Drugim rečima, ako bi želeli da ponovo prođemo tačno kao prosle jeseni i zime, onda što se tiče iste zauzetosti bolnica imamo prostora da dozvolimo duplo više zaraženih, a što se tiče mrtvih samo 20% više zaraženih (da bi bili na istom kao tada).

Međutim to znači ponovo 30.000 mrtvih i maltene sve zauzete bolnice, pa valjda ipak ne želimo baš bukvalnu reprizu prošle jeseni i zime? Sa druge strane, sada je aktuelan drastično zarazniji Delta soj, koji tada nije postojao kod nas, pa će i samo zbog toga biti veoma teško održati mali broj zaraženih. Ili ga čak uopšte kontrolisati pošto izgleda niko više ne voli mere ograničenja, a pogotovo ne naša vlada, a bogami oni mlađi čak ni obične mere lične zaštite kao što su maske.

Zatim je tu i neugodna činjenica da ovaj talas ni po obliku ne liči na onaj od prošle godine. Kako vreme prolazi ovo sve manje liči na USKU zvonastu krivu klasičnog talasa ispod koga ipak nije velika površna (tj njen integral je mali, što znači da je kod uske zvonaste krive mali ukupan broj zaraženih unutar nje). Ali ako broj dnevno zaraženih ubrzo ne počne da pada, a za sad ne izgleda da ima nameru, nego ostane na ovako visokim iznosima, onda će broj UKUPNO zaraženih od početka 5. talasa će jako brzo početi da raste daleko više nego što mu je to omogućavala uska zvonasta kriva prošle zime. A pošto je smanjenje smrtnosti svega 20%, tako veliki broj zaraženih koji se dugo održava na visokim nivoima će brzo nakupiti i jako veliki broj mrtvih (pa i puno hospitalizacija), daleko veći nego prošle jeseni i zime.

Tako da sve to uopšte ne izgleda dobro. Procenat vakcinisanih očigledno nije bio dovoljno veliki da smrtnost bitno redukuje, što bi nam omogućilo luksuz puno zaraženih bez puno žrtava. Jedno što vidim kao potencijalnu nadu je mogućnost da je broj imunih zbog preležane bolesti već JAKO veliki, pa da onda to ubrzo ograniči trajanje ovog talasa i onemogući pojavu budućih većih talasa tokom prave zime. Međutim to je sasvim proizvoljna petpostavka koja nije zasnovana ni na kakvim vidljivim znacima da se tome zaista bližimo. Na primer, da li bi tada rast zaraženih bio tako brz i otišao tako visoko? Nekako sumnjam u to, mada je svašta moguće.

Ovo što sledi su tabele sa raznim statističkim podacima dosadašnjeg toka epidemije. Uzmite u obzir da su zbog problema opisanih u prethodnoj poruci ovi podaci ipak samo približni jer zavise i od nekih subjektivnih procena odnosa ovih krivih, pa se kasnije mogu menjati, kao i da je 5. talas daleko od završetka, pa su i njegovi podaci tek preliminarni. Takođe da je sve zasnovano na zvaničnim podacima, pa bi eventualne ispravke zvaničnih podataka tek trebalo uneti.

2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 6.jpg
2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 6.jpg (57.86 KiB) Pogledano 415 puta

2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 7.jpg
2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 7.jpg (55.35 KiB) Pogledano 415 puta

2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 8.jpg
2021.10.14 Tok epidemije, 5. talas, 8.jpg (51.38 KiB) Pogledano 415 puta
Pohvale za post: 3
chiko
Intermediate
Postovi: 341
Pridružio se: Ned Jun 02, 2019 12:15 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 798
Pohvalio: 119

Re: Epidemija CoViD-19

Postod chiko » Čet Okt 14, 2021 7:07 pm


Gledaj i uci kako se postavljaju prava pitanja.
Bender Rodriguez
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10067
Pridružio se: Ned Mar 12, 2017 2:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 22358
Pohvalio: 15607

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Bender Rodriguez » Čet Okt 14, 2021 7:09 pm

Gledam. Svaka cast. Koliko si ljudi do sad motivisao da se vakcinisu i pridrzavaju mera? Jel se meri u stotinama ili u hiljadama? :)
Ovaj grad i zemlju ja nikad nisam voleo, ovde sam živeo samo zato što sam morao,
Ovde sve je na prodaju e, vidiš to mi se dopalo - za baš male pare kupiš sve što je propalo
Pohvale za post: 3
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Čet Okt 14, 2021 7:43 pm

Zuma » 14 Oct 2021 05:39 pm napisao:Na dijagramima su prikazane indeksirane vrednosti sva četri parametra epidemije koja se jedina redovno objavljuju.

Pardon, samo dva su bukvalno prepisana i predstavljaju ono što se zvanično objavljuje, broj dnevno zaraženih i broj dnevno umrlih. "Ulaza u bolnice" i "Ulaza na respirator" su, kao što im ime kaže, veličine izvedene iz redovno objavljivanog "broja hospitalizovanih" i "broja osoba na respiratorima" budući da je ovo poslednje ukupan broj onih se tamo nalazi ko zna od kada, što je neupotrebljivo, a ne dnevna promena tog broja, tj oni koji su samo tog dana primljeni u bolnicu ili stavljeni na respirator. Samo se to može porediti sa recimo dnevnim brojem novozaraženih, što je takođe promena stanja, a ne ukupno stanje takvih.
GOJE
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5051
Pridružio se: Uto Apr 15, 2008 10:35 am
Lokacija: Dort Yol
Kontakt:
Pohvaljen: 14265
Pohvalio: 5959

Re: Epidemija CoViD-19

Postod GOJE » Čet Okt 14, 2021 8:28 pm

Ja sam se malo igrao nekim ekstrapolacijama, i posle dugo vremena napravio sam nekakve formule za aproksimaciju broja preminulih iz drugih parametara. Želeo sam da sam dođem do realnog broja preminulih u trećem i četvrtom, pa i petom talasu, zbog brutalnog laganja ministarstva, baš o tom podatku. Neću vas smarati detaljima, ali zapanjujuće je koliko se rezultati poklapaju sa podacima RZS-a, Birna, i onih koje je procenio Zuma.

Dakle, u trećem talasu umesto 60-70 preminulih dnevno u piku, imali smo oko 250. Sada, umesto prijavljenih 50, realno je oko 100. To su sve ljudi preminuli direktno od kovida. Dakle, od ukupnog viška smrtnosti 3/4 pripada preminulima od korone, a oko 1/4 preminulima zbog drugih razloga. I jedan i drugi podatak su strašni. Radi se o hiljadama i hiljadama ljudi.

Sa druge strane, sve pohvale Zumi za analizu, uz jednu krupnu zamerku. Kada si zaključio da je smrtnost u ovom talasu samo 20% niža, ne znam zašto nisi uzeo u obzir činjenicu koju sam često ističeš, a to je da je broj preminulih brutalno veštački smanjen. Prema mojim procenama, smrtnost je sada drastično niža. Rekao bih, preko 60% niža u petom, nego u trećem talasu.
....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA
Pohvale za post: 2
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Čet Okt 14, 2021 8:55 pm

U poruci sam čak dva puta naglasio da je sve računato isključivo sa zvaničnim podacima i da sve procene o stvarnom broju treba tek dodati. Pošto je sad Birn najzad dobio prave podatke iz Republičkog zavoda za statistiku, mislio sam da je bolje da čekam da oni objave tu pravu bazu podataka, pa da je onda i ja uključim u račun. Bolje nego da sada gubim vreme pogađajući i to, u situaciji kad stvarni podaci o broju smrti postoje.
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Čet Okt 14, 2021 9:00 pm

Još da zbog preglednosti iz one poruke izdvojim samo današnje podatke.

Ukupan broj slučajeva od početka 5. talasa je 238.157, i dostigao je 70% slučajeva od do sada najvećeg, 3. talasa.

Ukupan zvanični broj smrti od početka 5. talasa je 1.869, i dostigao je 55% broja umrlih u do sada najvećem, 3. talasu.

Ukupan višak smrti od početka 5. talasa je 6.085, ako se održao odnos viška smrti i zvaničnih smrti iz avgusta 2021. koji je iznosio 3,2.

Talas još ne počinje da opada.

Slika
Poslednja izmena od Zuma u Čet Okt 14, 2021 9:07 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
GOJE
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5051
Pridružio se: Uto Apr 15, 2008 10:35 am
Lokacija: Dort Yol
Kontakt:
Pohvaljen: 14265
Pohvalio: 5959

Re: Epidemija CoViD-19

Postod GOJE » Čet Okt 14, 2021 9:04 pm

Zuma » 14 Oct 2021 07:55 pm napisao:U poruci sam čak dva puta naglasio da je sve računato isključivo sa zvaničnim podacima i da sve procene o stvarnom broju treba tek dodati. Pošto je sad Birn najzad dobio prave podatke iz Republičkog zavoda za statistiku, mislio sam da je bolje da čekam da oni objave tu pravu bazu podataka, pa da je onda i ja uključim u račun. Bolje nego da sada gubim vreme pogađajući i to, u situaciji kad stvarni podaci o broju smrti postoje.

Pa upravo to. Zato i izvođenje zaključaka, iz očigledno lažiranih podataka, nije od koristi.
....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA
Pohvale za post: 1
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Čet Okt 14, 2021 9:16 pm

Pa pomnožiš sa tri, i to je to. Recimo u tabeli se može naći da je CFR smrtnost po zvaničnim podacima oko 0,8%. Puta tri je 2,4%, što više odgovara drugim zemljama u sličnom stanju. Sem toga, nadam se da ćemo nešto doznati i o pravom broju slučajeva, ako je i to menjano. Jer bi se tada i odnosi menjali. Zato je bolje za početak koristiti međusobno konzistentne podatke, dakle iste vrste, ili sve zvanične ili sve ispravljene. Kod mešavina nisam siguran šta bi se dobilo kao rezultat.
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Čet Okt 14, 2021 9:31 pm

GOJE » 14 Oct 2021 07:28 pm napisao:Sa druge strane, sve pohvale Zumi za analizu, uz jednu krupnu zamerku. Kada si zaključio da je smrtnost u ovom talasu samo 20% niža, ne znam zašto nisi uzeo u obzir činjenicu koju sam često ističeš, a to je da je broj preminulih brutalno veštački smanjen. Prema mojim procenama, smrtnost je sada drastično niža. Rekao bih, preko 60% niža u petom, nego u trećem talasu.

Zato što mi se čini mi da se i dalje brojevi mrtvih smanjuju na ISTI način, i u 5. talasu, tj da ništa u pouzdanosti izveštavanja nije promenjeno. Što bi onda značilo da je izračunato smanjenje smrtnosti od 20% tačno. Jer je svejedno da li se dele dva tačna broja, ili ta dva broja smanjena za isti koeficjent (pošto su ih jednako smanjivali i tada i sad). Rezultat je isti u oba slučaja. Tj ne postoji veliko smanjenje smrtnosti, već samo 20%.
GOJE
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5051
Pridružio se: Uto Apr 15, 2008 10:35 am
Lokacija: Dort Yol
Kontakt:
Pohvaljen: 14265
Pohvalio: 5959

Re: Epidemija CoViD-19

Postod GOJE » Čet Okt 14, 2021 9:44 pm

Pa, nije isto smanjenje - nije linearno i uvek puta tri. Kao što rekoh, ja sam dobio da je u trećem talasu pik bio na oko 250, što je 4 puta više, dok je sada u petom talasu oko 100, što je "samo" duplo više. Slične podatke ima RZS. Na kraju krajeva, oni su i vrlo logični i očekivani.

Na sve to, mišljenja sam da je broj stvarnih slučajeva zaražavanja u ovom talasu mnogo veći od trećeg, iz više razloga. Ako bi i to uzeli u obzir, dobili bismo i preko 80% nižu stopu smrtnosti. Moja procena 250/15,000 (1,66%) dnevno u trećem, i, 100/25,000 (0.4%) dnevno u petom. Dakle, CFR oko 60% niži, a stvarna smrtnost preko 80% niža.
....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA
Pohvale za post: 2
chiko
Intermediate
Postovi: 341
Pridružio se: Ned Jun 02, 2019 12:15 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 798
Pohvalio: 119

Re: Epidemija CoViD-19

Postod chiko » Čet Okt 14, 2021 11:13 pm

Bender Rodriguez » Čet Okt 14, 2021 7:09 pm napisao:Gledam. Svaka cast. Koliko si ljudi do sad motivisao da se vakcinisu i pridrzavaju mera? Jel se meri u stotinama ili u hiljadama? :)

Nije moja duznost da nekog motivisem da se vakcinise ili ne. Ako se on informise na forumima oko tih stvari onda jbg.
Moja duznost je da razoblicujem dezinformacije i gluposti koje se sire po forumu.
Pohvale za post: 1
Bender Rodriguez
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10067
Pridružio se: Ned Mar 12, 2017 2:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 22358
Pohvalio: 15607

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Bender Rodriguez » Čet Okt 14, 2021 11:23 pm

A znači ti si forumski šerif?
Ovaj grad i zemlju ja nikad nisam voleo, ovde sam živeo samo zato što sam morao,
Ovde sve je na prodaju e, vidiš to mi se dopalo - za baš male pare kupiš sve što je propalo
Pohvale za post: 1
chiko
Intermediate
Postovi: 341
Pridružio se: Ned Jun 02, 2019 12:15 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 798
Pohvalio: 119

Re: Epidemija CoViD-19

Postod chiko » Čet Okt 14, 2021 11:51 pm

Ne bih isao tako daleko, Igor je serif.
Nego, koja je tvoja uloga na forumu ?
Bender Rodriguez
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10067
Pridružio se: Ned Mar 12, 2017 2:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 22358
Pohvalio: 15607

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Bender Rodriguez » Čet Okt 14, 2021 11:57 pm

Ja imam rang samo drug član™
Postujem na raznim temama, informišem se, podržim ono što valja podržati, kritikujem ono što zaslužuje kritiku, svađam se, dam nekad neki predlog, uradim neku amatersku reportažu, s vremena na vreme neku ilustraciju...

Znaš... sve ono što spada u postovanje na forumu o izgradnji Beograda. U svim onim temama ispod ove koje se nalaze na spisku na glavnoj stranici.
Probaj jednom i ti. Ne bi verovao, ali ispod ove teme i ovog podforuma imaš još jedno 20 drugih podforuma sa još 200 drugih tema koji se tiču Beograda i života i dešavanja u njemu. I neverovao ili da, nemaju veze sa Koronom. Veliki je Beograd, pa se u njemu dešava svašta nešto pored Korone i vakcinisanja.

Probaj nekad. Znam da je to tebi izlazak iz zone komfora, jer živeći na N1, nisi se izlagao tome. Ali probaj, mislim da će ti biti bolje i interesantnije nego da još godinu i po dana se držiš samo ove teme. Mislim, samo prijateljski savet... :)
Ovaj grad i zemlju ja nikad nisam voleo, ovde sam živeo samo zato što sam morao,
Ovde sve je na prodaju e, vidiš to mi se dopalo - za baš male pare kupiš sve što je propalo
chiko
Intermediate
Postovi: 341
Pridružio se: Ned Jun 02, 2019 12:15 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 798
Pohvalio: 119

Re: Epidemija CoViD-19

Postod chiko » Pet Okt 15, 2021 12:25 am

Znas kako, pratim ja i druge teme, ali ne komentarisem mnogo jer se u vecinu tema ne razumem.
Ne bih verovatno ni ovde komentarisao, ali tolika kolicina dezinformacija i gluposti je prosto iritantna.
Da nema par forumasa koji postuju bisere, verovatno bih tek ponekad ostavio koji komentar sa zanimljivim clankom, recimo jednom mesecno.

Nista licno protiv tebe i ostalih clanova sa kojima sam cesto u prepirci, ja sam protiv stavova koji se iznose.
Sutra kada bi npr Zuma to napisao, isto bih mu odgovorio.
Mislim da je ova tema mogla da bude mnogo kvalitetnija da nije bilo takvih postova (nekih fix ideja u suprotnosti sa naukom i medicinom), vec da su ostavljani kvalitetni tekstovi (naravno bez djubroida).
Pohvale za post: 1
Zuma
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7864
Pridružio se: Uto Maj 19, 2009 11:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 18190
Pohvalio: 28

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Zuma » Pet Okt 15, 2021 12:34 am

GOJE » 14 Oct 2021 08:44 pm napisao:Pa, nije isto smanjenje - nije linearno i uvek puta tri. Kao što rekoh, ja sam dobio da je u trećem talasu pik bio na oko 250, što je 4 puta više, dok je sada u petom talasu oko 100, što je "samo" duplo više. Slične podatke ima RZS. Na kraju krajeva, oni su i vrlo logični i očekivani.

Na sve to, mišljenja sam da je broj stvarnih slučajeva zaražavanja u ovom talasu mnogo veći od trećeg, iz više razloga. Ako bi i to uzeli u obzir, dobili bismo i preko 80% nižu stopu smrtnosti. Moja procena 250/15,000 (1,66%) dnevno u trećem, i, 100/25,000 (0.4%) dnevno u petom. Dakle, CFR oko 60% niži, a stvarna smrtnost preko 80% niža.

Ako se prava smrtnost toliko smanjila, a da to nema vidljivog odraza u zvaničnim ciframa, to bi značilo da su rešili da postanu pošteni i nadalje objavljuju prave cifre, ili bar drastično realnije, tako što će stvarno smanjenje smrtnosti iskoristiti da je ONI više ne smanjuju kroz nerealno knjiženje. Međutim onda treba objasniti zašto je višak smrti i na početku 5. talasa opet 3,2 puta veći od zvaničnog broja smrti, što nije previše razlilčito od prethodnih vrednosti tog množioca? Ranije bio oko 4, pa je smanjenje 3,2 / 4 = 0,8. Drugim rečima, višak smrti se smanjio tačno za istih tih 20% koliko se smanjila i zvanična smrtnost. To je isti procenat smanjenja od 20% sada dobijen iz dva nezavisna izvora. Tako da liči da se u procentu zakidanja na broju smrti ništa nije promenilo, pa je smanjenje prosledica pravog, tačno tolikog smanjenja smrtnosti zbog vakcinacije naroda, a ne zbog bilo kakve promene u procentu za koji oni u izveštajima smanjuju zvaničan broj mrtvih u odnosu na pravi.

Doduše jesu moguće i komplikovanije manipulacije brojevima, da se menjaju i neki drugi parametri, ali bi to onda verovatno pokvarilo međusobne odnose broja smrti, hospitalizacija i stavljanja na respirator. A ako sad pokušaju da menjaju i SVE te brojeve, onda nastaje opasnost da broj zauzetih kreveta u bolnicama i iskorišćenih respiratora postane previše nerealan (pošto je potrebna promena prevelika, čak tri puta u odnosu na prethodne talase, da bi se vratili na realno izveštavanje), što bi gomila opoziciono nastrojenih lekara brzo primetila i dojavila novinarima. Svi su ti brojevi su međusobno povezani i nije jednostavno menjati ih ako ste krenuli sa jednim načinom izveštavanja. Nemam sad vremena za pravu analizu, ali mi je prvi utisak da to ipak deluje malo verovatno. Što bi onda potvrdilo da se smrtnost nije bitno smanjila, tj ne više od oko 20%.
Poslednja izmena od Zuma u Pet Okt 15, 2021 12:42 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Bender Rodriguez
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10067
Pridružio se: Ned Mar 12, 2017 2:08 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 22358
Pohvalio: 15607

Re: Epidemija CoViD-19

Postod Bender Rodriguez » Pet Okt 15, 2021 12:40 am

chiko » Pet Okt 15, 2021 12:25 am napisao:Znas kako, pratim ja i druge teme, ali ne komentarisem mnogo jer se u vecinu tema ne razumem.

Kako to misliš da se ti ne razumeš u nešto? :o :( :mrgreen:

Šalim se malo. :D E ali šta ako bih ti rekao da ovaj forum obuhvata toliko puno tema da ne moraš da budeš ekspert za nešto da bi komentarisao? :)
Primer 1: ne moraš da budeš ekspert ni za šta da bi uvideo da se Beograd davi u automobilima i bezakonju i da bi o tome diskutovao ovde.
Primer 2: ne moraš da budeš ekspert za građevinarstvo i urbanizam da bi imao stav o Starom savskom mostu, jer se on tiče svih nas, a ne samo struke

Uostalom, ti nisi ekspert ni za medije i informisanje pa te to nije sprečilo da povedeš istragu o tome koje medije ja pratim. Jel sam u pravu? :D Eto vidiš. :mrgreen:
Ne bih verovatno ni ovde komentarisao, ali tolika kolicina dezinformacija i gluposti je prosto iritantna.

Potpuno te razumem brate, i ja se osećam tako već godinu i po dana.

Iz ''ahahaha smešan virus'' u ''sva groblja neće moći da nas prime'', pa onda iz ''pobedili smo Koronu'' u ''bliži nam se italijanski scenario''. Zatim, iz zatvaranja na po 3-4 dana, u nikom potrebne i ničim izazvane izbore i partijske skupove. Pa onda drKon koji prećuti sve to, pa se javi posle da ''svečano čestita izbor i rad ''nove'' vlade''. Pa Janković koji ''nije vakcinisan protiv Kovida, ali je preležao male boginje kao dete''. Pa te uzmite treću dozu istu kao prve dve, te nemojte istu. Te uzmite posle 6 meseci, te uzmite posle 5 meseci... Ma mogao bih do sutra da nabrajam razne amplitude i ekstreme u koje je nekolicina šizoida pokušavala da nas sve voda za ovih godinu i po dana. :D

Tako da razumem te, i meni je preko glave te količine dezinformacija i gluposti. A ponajviše traženja krivaca u pogrešnim ljudima.
Nista licno protiv tebe i ostalih clanova sa kojima sam cesto u prepirci, ja sam protiv stavova koji se iznose.

Ma razumem skroz. Ti si samo forumski ovlašćen istražitelj kome je data dužnost da proverava svakog člana šta radi, šta priča, šta čita, šta sluša... i da ispravljaš sve što se 100% ne uklapa u tvoj unapred propisani šablon i propise. Jasno. Ništa lično. Družba je družba, a služba je služba. :)
Sutra kada bi npr Zuma to napisao, isto bih mu odgovorio.

Ne bi, ne bi, znamo to i ti i ja. :mrgreen: :D Ali u redu je, kapiram, pravićemo se da je tako da se ne bi diskreditovao. :mrgreen:
Ovaj grad i zemlju ja nikad nisam voleo, ovde sam živeo samo zato što sam morao,
Ovde sve je na prodaju e, vidiš to mi se dopalo - za baš male pare kupiš sve što je propalo
Pohvale za post: 2
MC_
Higher intermediate
Postovi: 1904
Pridružio se: Uto Nov 14, 2017 11:51 am
Kontakt:
Pohvaljen: 2869
Pohvalio: 497

Re: Epidemija CoViD-19

Postod MC_ » Pet Okt 15, 2021 9:50 am

meni se cini da su do 20.09 podaci bili realni (gausova raspodela), a da su podaci posle tog datuma vestacki.
Kako bi Gausov proces mogao tako da se izmeni i postane nesto sasvim drugo?
Mi bi sada trebali da budemo blizi normalnoj raspodeli, bas zato sto nema nikakvih mera i ogranicenja.

Neshvatljivo je, ako vec ne zele da zatvore kafice i klubove zbog svog licnog interesa, zasto skole ne predju na online nastavu?
Јоргованка Табаковић: Често питам Вучића да ли га је српски народ достојан
GOJE
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5051
Pridružio se: Uto Apr 15, 2008 10:35 am
Lokacija: Dort Yol
Kontakt:
Pohvaljen: 14265
Pohvalio: 5959

Re: Epidemija CoViD-19

Postod GOJE » Pet Okt 15, 2021 10:01 am

Na svoje lično gađenje, ipak moram da se složim sa Anom Brnabić. Ne mogu mere biti iste bez vakcine, i sa vakcinom. Beograd kao najvakcinisanije područje, beleži oko 26% slučajeva zaražavanja u Srbiji, dok je u svim ranijim talasima taj broj iznosio oko 33%. Možda ne deluje kao bogznašta, ali taj pokazatelj je vrlo jasan znak koliko vakcine deluju. Na žalost nemamo broj hospitalizacija i preminulih po gradovima, ali kako je klinička slika teža, tako je i regionalna raspodela sve više u korist Beograda.

Zato, bilo kakva veća zatvaranja i on(l)a(j)nisanja ne dolaze u obzir. Odnosno, mogao bih da ih podržim isključivo u opštinama sa slabom stopom vakcinacije (Novi Pazar, Lajkovac...), ili ciljano, sa jasnim planom i ishodom.
....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA
Pohvale za post: 2

Povratak na “Gradski život i vesti”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: SRBO i 21 gosta