Murali Beograda

Opšte diskusije o ekonomiji, kulturi i vestima vezane za Beograd

Moderator: Igor

relja
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 13348
Pridružio se: Sre Dec 13, 2006 3:44 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 8880
Pohvalio: 2416

Murali Beograda

Postod relja » Sre Mar 27, 2013 4:04 pm

Istorijat beogradskih murala

http://www.seecult.org/vest/istorijat-b ... kih-murala

Istorijat beogradskih murala
Tue, 03/26/2013 - 20:17.

Slika

Fasade i zidovi u Beogradu dobili su od 1970. godine do danas više od 50 murala, počev od rada Lazara Vujaklije na Bulevaru kralja Aleksandra. Među autorima oslikanih beogradskih fasada su poznati domaći, ali i strani umetnici, a mnogi njihovi radovi su u međuvremenu uništeni ili oštećeni, što ukazuje na neupućenost i nezainteresovanost zajednice - pokazuje istraživanje organizacije KURS, koje uključuje mapu, tabelarni pregled i foto dokumentaciju.

Istorijski tok sprovođenjа аkcijа slikanja murala može se grupisаti u nekoliko celinа, a jednu od prvih inicirao je profesor Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) Čedomir Vаsić, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda na čijem je čelu u to vreme bila Gorica Mojović, danas poslanica Demokratske stranke.

Druga značajnija inicijativa oslikаvаnja murala bila je vezana je za IX Sаmit nesvrstаnih, održаn u Beogrаdu 1989. Među poslednjim su inicijative u okviru Beogradskog letnjeg festivala (BELEF) i projekta “Kаrаkterom protiv nаsiljа”, kao i u organizaciji Kiosk - platforme za savremenu umetnost.

Slika

Blu, Pop Lukina, 2009, organizacija Kiosk i BELEF

Većina murala finansirana je od gradskih i/ili opštinskih uprava, uz pomoć privatnih kompanija, uglavnom onih koje se bave proizvodnjom i distribucijom boja.

Prvi poznati mural u Beogradu oslikao je 1970. godine Lazar Vujaklija na fasadi male zanatske radnje u Bulevaru kralja Aleksandra. Taj mural je uništen. Vujaklija je 1979. godine uradio još jednu zidnu sliku na fasadi Zapadne kapije Beograda (Genex) na Novom Beogradu, a ona je očuvana.

Slika
Lazar Vujaklija, Genex, 1979.

Prethodno je 1977. godine, u okviru manifestacije “Nedelja Latinske Amerike”, umetnička brigada “Salvador Aljende” iz Čilea oslikala sa studentima FLU mural na Studentskom kulturnom centru (SKC) pod nazivom “Solidarnost jugoslovenskih naroda sa narodima Latinske Amerike”. Umetnica Darinka Pop Mitić radila je pre par godina rekonstrukciju tog murala.

Slika
Brigrada Salvadora Aljendea, SKC, 1977.

Nekoliko događaja je uticalo na popularizaciju murala u Beogradu.

U organizaciji Centra za planiranje urbanog razvoja Beograda (CEP), 1982. godine održan je skup “Komunikacije” na kojem je prvi put pokrenuto pitanje murala kao načina uređenja fasada u Beogradu. Već 1983. godine prof. Čedomir Vasić je s grupom studenata predao mapu sa 50 idejnih rešenja za oslikavanje murala tadašnjem gradonačelniku Bogdanu Bogdanoviću, a Savet Skupštine Beograda 1989. godine usvojio je Operativni plan o uređenju grada, u kojem je prvi put u nekom zvaničnom gradskom dokumentu pomenuto oslikavanje fasada kao način uređenja grada.

Nakon toga murali više nisu bili “ilegalni”.

Slika
Prof. Čedomir Vasić sa studentima FLU, Rajićeva ulica, 1984.

Tokom 1984. godine nastala su dva murala - prvi je oslikao Fransoa Morle na fasadi bioskopa “20. oktobar” u Balkanskoj ulici, povodom posete predsednika Francuske Fransoa Miterana. Taj mural, poklon Francuske Beogradu, danas nije vidljiv, nakon izgradnje zgrade B2. Drugi mural je izveden u Rajićevoj ulici povodom obeležavanja 25. maja, u organizaciji Saveza studenata Beograda. To je bio prvi u nizu murala koje je oslikao prof. Vasić, sa grupom tadašnjih studenata FLU.

Zanimljivo je da je tokom izrade murala prof. Vasić proveo jedno veče u pritvoru, dok upravnik Beobanke nije potvrdio da je odobreno oslikavanje fasade.

U periodu od 1984. do 1997. godine prof. Vasić je realizovao više murala u Beogradu, uglavnom u saradnji sa drugim umetnicima: Vesnom Knežević, Radomirom Kneževićem, Mirkom Ognjenovićem, Pericom Donkovim, Igorom Stepančićem, Brajanom Vasićem i drugim. Većina Vasićevih saradnika bili su njegovi bivši studenti, koji su od početka sa njim radili na popularizaciji oslikavanja murala.

Slika
Prof. Čedomir Vasić sa studentima FLU, Prizrenska ulica, 1987.

Prva veća akcija “uređenja” grada sprovedena je 1989. godine, povodom IX Samita Nesvrstanih zemalja u Beogradu. Tom prilikom finasirana je izrada nekoliko umetničkih projekata u javnom prostoru, među kojima i pet murala. Jedan od njih je mural Vladimira Veličkovića na fasadi Filozofskog fakulteta, kao i mural Miodraga B. Protića na Terazijama.

U organizaciji su učestvovali tadašnja Stalna konferencija gradova i opština SFRJ i Zavod za zaštitu spomenika. Sva umetnička dela su bila finasirana od različitih gradova i okruga tadašnje Jugoslavije i darovana su kao poklon Beogradu. Samu izradu murala je vodio Slobodan Jeftić-Pulika sa timom saradnika. Većina originalne dokumentacije o tim događajima, na žalost, nije sačuvana.

Slika
Vladimir Veličković, Studentski plato, 1989.

Krajem 80-ih pojavili su se prvi murali finansirani od privatnih kompanija: mural u Skadarliji i oslikavanje u novom bloku zgrada na Senjaku.

Tokom 90-ih je urađeno nekoliko murala, ali znatno manje nego u prethodnom periodu.

Značajnije oslikavanje organizovano je 1995-96. godine, kada su izvedena tri murala - jedan u Vasinoj ulici i dva u Srpskih vladara.

Murale su oslikali Dušan Miljuš, koji je i organizovao oslikavanje, Čedomir Vasić i Danica Basta.

Slika
Danica Basta, Srpskih vladara, 1995-96.

Cela inicijativa je pokrenuta uoči izbora 1995. godine - u vreme kada se na mestu gradonačelnika Beograda nalazio Nebojša Čović. Nakon 1995. oslikano je još par murala, ali su svi uništeni ili oštećeni.

Nakon 2000. godine značajniji murali realizovani su u okviru BELEF-a, što je predstavljalo nastavak tradicije iz 80-ih godina, kada su prvi murali oslikani u okviru Beogradskog leta, preteče BELEF-a. Izmedju ostalog, Era Milovojević oslikao je fasadu UK "Vuk" na Bulevaru.

Karakteristika tog talasa oslikavanja grada je popularizacija grafita i gostovanje poznatih street art umetnika, kao što su: Andre, Blu, Remed, M City…

Slika
Andre, Obilićev venac, 2011, u okviru BELEF-a - uništen

U toku BELEF-a 2003. godine izveden je i jedan grafiti mural u Pop Lukinoj ulici, uz učešće više grafiti crtača iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bosne. U okviru iste akcije organizovan je i grafiti džem na zidu ograde Industrije mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu, što je, posle “Jugopetrola”, drugi “legalni” zid za oslikavanje grafita.

Od 2008. godine većina murala urađena je u saradnji BELEF-a i Kioska, a dovođenje zvučnih imena street arta bio je još jedan način za nastavak brendiranja grada i njegovog promišljanja kao proizvoda. Među autorima murala bili su i domaći umetnici Biljana Đurđević, koja je oslikala mural u Mileševskoj, i Vladimir Perić - u Makenzijevoj.

Slika
Vladimir Perić, Mekenzijeva, organizacija Kiosk i BELEF, 2009.

Druga veća akcija poslednjih godina vezana je za projekat “Karakterom protiv nasilja” u kojem je učestovalo više privatnih kompanija i javnih institucija.

Kao partner za vizuelni indetitet projekta uključen je FLU, čiji su studenti i oslikali više murala, u organizaciji prof. Vesne Knežević.

Istrаživаnje “Istorijаt oslikаvаnjа murаlа u Beogrаdu” započeto je 2011. godine, a realizovali su ga Jovana Stojanović, Miloš Miletić i Mirjana Radovanović.

Osnovno polаzište KURS-а zа sprovođenje istrаživаnjа bilа je željа dа se nаprаvi pregled istorije oslikavanja murаlа u Beogrаdu. Iаko grаd obiluje oslikаnim fаsаdаmа, do sаdа nije objаvljeno ni jedno istrаživаnje ili publikаcijа kojа bi pružilа pregled ove umetničke prakse.

Prema navodima autora istraživanja, veliki problem im je predstavljao nedostatak dokumentacije, posebno u institucijama koje se vezane za organizaciju nekih od oslikavanja.

Dosta murala u Beogradu je uništeno ili oštećeno, pa je dokumetnovanje dodatno otežano. Na to je uticao niz faktora, a verovatno najbitniji je neupućenost i nezainteresovanost zajednice. Takav odnos stanovništva ni malo ne čudi - ako se uzme u obzir stepen odlučivanja u uređenju grada koji ima lokalna zajednica. Većina tih inicijativa su top-down inicijative, koje ne omogućuju da lokalne zajednice budu uključene u odlučivanje i produkciju javnih umetničkih projekata. U takvim okolnostima murali za stanovništvo nisu vidljivi kao javna umetnost, naveli su autori istraživanja.

Mapa grada sa lokacijama murala nalazi se OVDE
http://www.udruzenjekurs.org/istrazivanje.html#mapa,
tabela sa pregledom oslikanih murala od 1970. godine do danas OVDE
http://www.udruzenjekurs.org/istrazivanje.html#tabela
, a foto dokumentacija OVDE
http://www.udruzenjekurs.org/images/muralibg/

(SEEcult.org)
"Čovečuljci sa logaritmarima i računarima će naslediti zemlju." "Feniksov let" , 1965. g

Slika
Pohvale za post: 2
JunkieBanjica
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 413
Pridružio se: Pet Feb 08, 2013 11:49 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 159
Pohvalio: 97

Re: Murali Beograda

Postod JunkieBanjica » Sub Mar 30, 2013 3:42 pm

Ne znam da li ovo moze u ovu temu ali zanimljivije je od grafita! Na zgradi Verano motorsa u Vojvode Stepe...nekako jezivo izgleda kad se prvi put ugleda :D

Slika
Pohvale za post: 3
sizif
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2021
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 4:58 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1622
Pohvalio: 986

Re: Murali Beograda

Postod sizif » Sre Apr 03, 2013 12:12 pm

Зајебано! Мени је ово мурал...
Сизиф не одустаје!
hobotnica
Higher intermediate
Postovi: 967
Pridružio se: Pet Jan 27, 2012 11:38 am
Kontakt:
Pohvaljen: 205
Pohvalio: 172

Re: Murali Beograda

Postod hobotnica » Sre Apr 03, 2013 5:45 pm

Mural je slika urađena na zidu, plafonu-tavanici ili nekoj drugoj velikoj zidanoj površini
Grafit je crtež, natpis ili slika na javnoj površini, najčešće zidu
Prvo pitanje, ima li razlike i ko to procenjuje
Drugo pitanje kojim propisima grada su utvrđeni uslovi i i način ukrašavanja fasada muralima i da li se isto odnosi i na grafite.
Treće, da li je potrebno odobrenje i ko ga daje.
Drakche
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3276
Pridružio se: Čet Avg 19, 2010 11:50 am
Kontakt:
Pohvaljen: 3231
Pohvalio: 3286

Re: Murali Beograda

Postod Drakche » Čet Apr 04, 2013 2:04 pm

Murali su obicno "naruceni" i ostvareni u dogovoru sa gradskim vlastima ili vlasnikom zgrade, sto znaci da ne mozes slikati bas stagod pozelis, vec mora biti skica, dogovora, planova, skela... obicno su veci i kompleksniji od grafita, a za njihovo oslikavanje se koriste razni materijali/boje, ne samo sprejevi.

Kada sam jednom prilikom slikao murale na zgradi poste i gimnazije u jednom manjem mestu to je bilo naruceno od strane gradskih vlasti tako da nisam morao nista da se cimam i placam iz svog dzepa, ali ako neko zeli sam da pokrene inicijativu za neki zid procedura je verovatno dosta komplikovanija cak i ako zelis da sam snosis troskove. U tom slucaju je verovatno jedna od bitnijih svari STA zelis da naslikas na tom zidu. Ako im se motiv dopadne, onda ih moras uveriti da to sto zelis i mozes da uradis, da imas iskustvo, kvalifikacije, poznajes tehniku itd. Lokacija je takodje bitan faktor, ako je u pitanju dvoriste neke stambene zgrade mozda je dovoljna samo saglasnost stanara.

Gradovi su nam puni praznih zidova usled lose planirane izgradnje, tako da su murali jedni od boljih ideja za popunjavanje tih praznih povrsina.
hobotnica
Higher intermediate
Postovi: 967
Pridružio se: Pet Jan 27, 2012 11:38 am
Kontakt:
Pohvaljen: 205
Pohvalio: 172

Re: Murali Beograda

Postod hobotnica » Čet Apr 04, 2013 5:54 pm

Šta to znači u dogovoru sa gradskim vlastima.
Je li je potreban dogovor sa vlastima ili samo sa vlasnikom zgrade.
Drakche
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3276
Pridružio se: Čet Avg 19, 2010 11:50 am
Kontakt:
Pohvaljen: 3231
Pohvalio: 3286

Re: Murali Beograda

Postod Drakche » Čet Apr 04, 2013 7:19 pm

Kazem, sve zavisi od lokacije, ako je neka centralna ulica normalno bi bilo da nije dovoljno da samo vlasnik zgrade odobri.
Probaj da se raspitas u lokalnoj opstini u odeljenju za prostorno planiranje, ako oni nisu nadlezni trebali bi da znaju ko jeste ili koga da pitas.
Nepopravljivi optimista
Higher intermediate
Postovi: 1133
Pridružio se: Pon Dec 19, 2011 10:21 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1802
Pohvalio: 2864

Re: Murali Beograda

Postod Nepopravljivi optimista » Čet Apr 04, 2013 9:23 pm

Svaka cast na otvorenoj temi!

Ja cu gledati da doprinesem nekim fotkama zidova, obicno bocnih strana zgrada po centru i sirem centru gde bi mural lego ko... Na taj nacin mozda mozemo da pravio arhivu potencijalnih kandidata pa da i nesto predlozimo dale gradu itd (kad otkrijemo kome se podnosi inicijativa).

Nego, evo odmah jednog kandidata na Bulevaru Kralja Aleksandra, zgrada je u levom uglu, ima bocni zid koji gleda na malu zelenu povrsinu, lokacija je idealna. Nije moja fotka, gledacu ja kasnije da uslikam, fotka je Tece sa Dunava (sa ovog linka http://www.panoramio.com/photo/71398588:

Slika
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 31038
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 20804
Pohvalio: 8286

Re: Murali Beograda

Postod direktor » Čet Apr 04, 2013 11:31 pm

Ja tu vidim dvije odlicne lokacije ova stara i ako se ne nadogradi onda ova nova iza nje takodje
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
hobotnica
Higher intermediate
Postovi: 967
Pridružio se: Pet Jan 27, 2012 11:38 am
Kontakt:
Pohvaljen: 205
Pohvalio: 172

Re: Murali Beograda

Postod hobotnica » Pet Apr 05, 2013 6:43 pm

I za mene je tema odlična. Pokušala sam i ranije da se raspitam ali nikada nisam dobila odgovor od čelnika gradske uprave . Lepo je što su ti isti čelnici pisali Odluku o komunalnom redu i propisali da se fasade i kalkani mogu ukrašavati muralima pod uslovima i na način kojim utvrđen posebnim propisom grada a taj propis koliko mi se čini ne postoji a i ako postoji niko nije znao da mi odgovori iz gradske uprave čak ni čuveni Beokom.
To je isto kada sam pitala a koja to organizaciona jedinica gradske uprave donosi rešenja odnosno odobrenja za postavljanje plovnih objekata (splav kućica, pristana, sportskih klubova i dr.) nisam dobila odgovor a posle saznala da ta organizaciona jedinica još ne postoji. Ni od Beograd voda nisam dobila nikakav odgovor iako bi oni po odluci trebali da vode evidenciju i registar plovnih objekata.
Eto toliko o propisima, odlukama i drugom. Treba onda lepo sa vlasnicima zgrada ugovoriti oslikavanje fasada pa ako se pojavi neka od onolikih inspekcija možda saznamo ko je nadležan u toj vlasti da nešto odobrava i koji su to propisi.
Drakche
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3276
Pridružio se: Čet Avg 19, 2010 11:50 am
Kontakt:
Pohvaljen: 3231
Pohvalio: 3286

Re: Murali Beograda

Postod Drakche » Sub Apr 06, 2013 8:56 am

Slazem se hobotnice, naravno uvek mozes da sve to preskocis i jednostavno slikas gdegod mislis da je dobro mesto, pa sta bude. :)

Biblioteka u Kanzas Sitiju

Slika

iz druge perspektive:
http://blogs.dctc.edu/dctc-news/files/2 ... ibrary.jpg :vops:
JohnnyLee
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10394
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 10:17 am
Lokacija: Јерковић
Kontakt:
Pohvaljen: 6010
Pohvalio: 8823

Re: Murali Beograda

Postod JohnnyLee » Sub Apr 06, 2013 9:07 am

ово супер изгледа
где год да кренем, тај град ме прати
Београд мој, себи ме врати
где год да одем, тај град ме чува
кроз моју главу кошава дува
Nepopravljivi optimista
Higher intermediate
Postovi: 1133
Pridružio se: Pon Dec 19, 2011 10:21 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1802
Pohvalio: 2864

Re: Murali Beograda

Postod Nepopravljivi optimista » Pet Apr 19, 2013 6:16 pm

Kao sto sam obećao, krećem sa očitim kandidatima za murale, Tašmajdanski park dve zgrade na bulevaru:

Slika

Slika
Nepopravljivi optimista
Higher intermediate
Postovi: 1133
Pridružio se: Pon Dec 19, 2011 10:21 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1802
Pohvalio: 2864

Re: Murali Beograda

Postod Nepopravljivi optimista » Ned Apr 21, 2013 4:13 pm

Evo još par:

Zgrada Politike:
Slika

Zgrada pored, između je uglavljen onaj parking:
Slika

Evo jedne u Srpski vladara pored Vukove zadužbine, možda sam Vuk na muralu :)
Slika
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 31038
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 20804
Pohvalio: 8286

Re: Murali Beograda

Postod direktor » Ned Maj 05, 2013 7:41 pm

Slika
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
Drakche
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3276
Pridružio se: Čet Avg 19, 2010 11:50 am
Kontakt:
Pohvaljen: 3231
Pohvalio: 3286

Re: Murali Beograda

Postod Drakche » Pon Maj 06, 2013 9:27 am

Nepopravljivi optimista napisao:
Evo jedne u Srpski vladara pored Vukove zadužbine, možda sam Vuk na muralu :)
Slika


Dopada mi se ova stara cigla, ima smeka, bilo bi gotovo steta u ovom slucaju prelepiti je malterom. Mozda neke svetlije konture preko toga ako se cigla obradi.
Bulevarac
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2402
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 4:39 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1650
Pohvalio: 1141

Re: Murali Beograda

Postod Bulevarac » Pon Maj 06, 2013 3:49 pm

Ako se ne varam jedan od poslednjih murala je onaj kod Olimpa, mislim da je 2009 radjen.
Slika
Slika
Slika
http://kioskngo.org/projects/belef-09-v ... treet-art/
boca-ica
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8883
Pridružio se: Pet Apr 02, 2010 4:58 am
Kontakt:
Pohvaljen: 3658
Pohvalio: 841

Re: Murali Beograda

Postod boca-ica » Pon Maj 06, 2013 4:54 pm

Ma gde su oni klinci sa Bgvoza da ih usmerimo na opštu korist i lepotu Bgda ?
postoji 1.000 razloga za necu, a 1 za hocu :)
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 31038
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 20804
Pohvalio: 8286

Re: Murali Beograda

Postod direktor » Sre Maj 08, 2013 2:14 am

Prvi grafit mural sa dozvolom 2001 godine u ulici kralja milana preko puta JDPa fremovi iz rts emisje
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
stf
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 11612
Pridružio se: Pet Jan 22, 2010 4:33 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 10846
Pohvalio: 2484

Re: Murali Beograda

Postod stf » Uto Maj 21, 2013 12:48 pm

Није Београд, али сматрам да на овој теми треба износити и примере из других метропола да бисмо стекли утисак где се налазимо по питању уличне уметности.

Ја бих рекао да смо слепо црево, као и по већини категорија.
Alexandre Farto aka Vhils je ulični umetnik iz Lisabona. Sin je Portugalskog disidenta. Sve oči su postale uprte u njega kada se njegov portret našao pored Banksy-jevog rada 2008. na Cans festivalu u Londonu. On je jedan od najmlađih umetnika velike popularnosti, ima 25 godina. Njegova tehnika je neverovatna – ljuštenjem starih zidova i sa vrlo malo boje pravi velike portrete običnih građana. Kombinacije oljuštenog i očuvanog dela zida (pozitiv i negativ) daju rezultate ravne naučnoj fantastici!


Slika
Slika
Slika
Slika
Trenutno ne gledamo dovoljno daleko u buducnost ... treba gledati mnogo dalje ....da bi buducnost sto pre postala sadasnjost !!!
Pohvale za post: 1
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 31038
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 20804
Pohvalio: 8286

Re: Murali Beograda

Postod direktor » Sub Jun 15, 2013 2:02 am

Nesto ovako bih volio da vidim u BG
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
http://www.gradnja.rs/lepi-primeri-ulicnih-grafita/
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
Pohvale za post: 3
Гага
Professional
Postovi: 10066
Pridružio se: Sre Dec 08, 2010 7:33 pm
Lokacija: Бежанијска коса
Kontakt:
Pohvaljen: 11835
Pohvalio: 19096

Re: Murali Beograda

Postod Гага » Sub Jun 15, 2013 10:28 pm

Можда би овакав графит био интересантан за зграде где су начичкане климе.

Slika
JunkieBanjica
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 413
Pridružio se: Pet Feb 08, 2013 11:49 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 159
Pohvalio: 97

Re: Murali Beograda

Postod JunkieBanjica » Pon Jun 17, 2013 12:41 pm

Santiceva ulica :)

Slika

Ili je trebalo postaviti ovo u temu Bahato parkiranje :laugh:
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 31038
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 20804
Pohvalio: 8286

Re: Murali Beograda

Postod direktor » Uto Jun 25, 2013 7:21 pm

Slika
Ono po čemu se on razlikuje od ostalih crtača grafita je, između ostalog, to što je zaljubljen u portrete i trudi se da ih naslika što realnije. Tako u njegovom kraju, jedan do drugog "stoje“ Miki Rurk, Miloš Obilić, knez Mihailo, don Korleone, Bob Marli i Pinki iz filma "Rane“.

Počeo je da crta davne 1997. godine sa drugarima iz kraja, jer je, kako kaže, želeo da pobedi sivilo u koje je Beograd tada bio obojen.

"U to vreme nisam mogao da sačuvam dva spreja u kući, morao sam da izađem i da ih potrošim. Nije mi bilo lako da ih nabavim, bilo je tu dosta odvajanja od užine. Mnogo užina treba da se preskoči da bi imao za jedan ozbiljan sprej“, objasnio nam je Milan.

Kada su grafiti preko noći počeli da se pojavljuju po ovom inače mirnom kraju, komšije su se pitale ko ih crta. Tada su Milan i njegov drugar, malo iz šale, malo iz ponosa, na jednom zidu nacrtali svoje portrete kao odgovor.

"Mene komšije gotive, kukaju mi što nema novih grafita. U početku je tu možda bila neka mala kočnica, ali to je vrlo kratko trajalo, sad smo zvezde u kraju“, pohvalio nam se Milan.

Jasno se seća trenutka kada je prvi put bio potpuno zadovoljan protretom koji je nacrtao i kada je shvatio da je to ono čime bi voleo da se bavi.

"Bio sam treća godina srednje škole kada sam uradio prvi portret po fotografiji jednog momka na Dorćolu, pokojnika u tom trenutku. Njegovi prijatelji su me zamolili da uradim taj portret, ja nisam bio siguran da li umem, ali sam hrabro pokušao i ispalo je fantastično. Tada sam shvatio da meni to ide i da ja to mogu“, rekao nam je Deroks.
Danas je Milan, odnosno Deroks, poznat po svom radu i lepo zarađuje od njega. Zovu ga da crta portrete, reklame za firme, ali čak i da oslika dečije sobe.

"Diznijevi junaci mogu veoma lepo da ispadnu kada se crtaju sprejevima. U suštini, sve što je nacrtano na papiru mogu da pretvorim u grafit. Obično to košta između 30 i 50 evra, nekad čak i 100 po kvadratnom metru, pa mogu da kažem da fino zarađujem od toga.

Još jedna stvar po kojoj je Milan poseban je i diploma Fakulteta primenjenih umetnosti, smer zidno slikarstvo, tako da priče o crtačima grafita kao delikventima definitivno padaju u vodu.

(MONDO/Marija Atanasković, foto: Stefan Stojanović)
http://www.mondo.rs/s295056/Zabava/Kult ... _Brda.html
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
Борчанац
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2307
Pridružio se: Ned Sep 30, 2012 10:44 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1380
Pohvalio: 5890

Re: Murali Beograda

Postod Борчанац » Sre Jul 10, 2013 4:34 pm

Slika
Slika
Котеж

Slika
Борча

Нисам добар у разврставању и класификацији. Да ли су ово мурали, графити. Тагови сигурно нису. А потенцијал уметника, труд, време и материјална улагања треба некако каналисати у општу корист. Боје овог у мраку сликаног Милоша Обилића из Борче су коштале 70 еура мислим, а димензије би требало да су 4х10 метара. Знам сигурно да би цртачи поклонили време, труд и новац да рестаурирају неки зид и слично што је у расулу, када би их ангажовали на томе, и поставили одговарајуће теме, јер их занима само да цртају, то им је хоби, а не да их претварамо у герилу, илегалце.
Моје слике, раније постављане на другим темама.
19.09.2014. Орион:
Ситуација није сјајна али би економска и свака друга била боља када би људу научили да воле Србију.
Pohvale za post: 2

Povratak na “Gradski život i vesti”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gosta