Stranica 1 od 11

Poslato: Pet Jun 29, 2012 6:41 pm
od zexland
Dragi Беобилдовци,

U sekciji Beobuild - радионица, imamo puno tema o svakakvim mogucim novim idejama Beograda buducnosti, njegovim buducim zgradama, novim prostorima, trgovima, mostovima, komunikaciji...

Moto ove teme je "Hocu sad, hocu odmah!" sto je i slogan jednog naseg popularnog forumasa :)...tako da slobodno dajte masti na volju i pokazimo kako grad moze da izgleda vizuelno drugacije, paralelno ne bas sjajnoj realnosti u kojoj zivimo...

Znaci svi futuristricki prikazi su dobrodosli, sto putem crteza, mapa, videa i ostalih vidova graficke komunikacije :)

Srecan nam рад ! :gobb:

Poslato: Pet Jun 29, 2012 6:49 pm
od zexland
Evo pocecu prvi :)

Razmisljanje na temu Beogradske zadruge i Stefovog predloga dogradnje zgrade buduce Akademije primenjenih umetnosti...u simulaciji vidimo vec postojecu zgradu Denver Art Museum-a kao primer.

Secesija + Hightech

Slika

Slika

Slika

Slika

Poslato: Pet Jun 29, 2012 6:56 pm
od zexland
Micro naselje Кубикус, Karadjordjeva :cool:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Poslato: Sub Jun 30, 2012 12:08 am
od zexland
Meanwhile in parallel Belgrade...new financial district is rising :D

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

:gobb:

Poslato: Sub Jun 30, 2012 12:12 am
od spatiotecte
^^Lici na Varsavu, a Varsava lici na americki grad.

Poslato: Sub Jun 30, 2012 12:24 am
od zexland
Pa koji god klaster da stavis, licice na americki grad :) a La defense ne lici na americke gradove ? ;)

Poslato: Sub Jun 30, 2012 12:28 am
od spatiotecte
Pa La Defense lici na americki grad to je tacno , totalno je sablasno tamo. :/

Mislenja sam da je Beograd grad evropske kulture i da mu nije potrebna forsirana amerikanizacija svog prostora radi dobijanja nekog skyline-a.

Poslato: Sub Jun 30, 2012 12:33 am
od vucko
Udri zexe,ziveo gugl zemlja,makar da sirimo ove rendere i pokazujemo ljudima kako moze izgledati grad!

Poslato: Sub Jun 30, 2012 12:45 am
od zexland
@ Vucko :kk: - To i jeste poenta teme, kako grad drugacije moze da izgleda, a za bg potencijal svi znamo koliki je..ovaj raspored kula kao primer dovoljno govori, a cak ni famozni blok 26 nije ukljucen u oblakodizaciju Beograda :D

@ Spati - Ja bih voleo licno da vidim makar jos 3-4 poslovna oblakodera u blizini Usca, i grad bi potpuno izmenio izgled, pa makar podsecao malo i na americke...ali to ne mora da znaci da je grad amerikanizovan, pogledaj Milano, Cirih, Barselonu, Bec, Bratislavu...samo nicu oblakoderi ;) a ti gradovi itekako odisu Evropom :)

Poslato: Sub Jun 30, 2012 8:14 am
od Drakche
Primamljiva tema :)

Zex, pls reci kako ubacujes objekte u ovaj "paralelni" google earth?
Downloadujes citav grad or what?
Imam besplatnu verziju SketchUp-a.

Poslato: Sub Jun 30, 2012 12:24 pm
od zexland
Cao Drakche :)

Exportujes kao kmz file :), a mozes i direkt iz programa, ima malu ikonicu za preview na GE :)

Poslato: Sub Jun 30, 2012 1:32 pm
od zidar
Zexe sta si se stisao, digni malo te solitere u nebesa, ovako lici na Oklahoma city :D

I priblizi ih malo jedne drugima, jeste da na NBGD ima lufta ali veilcanstvenije deluje kada su nabijeni.

Slika


Ako pravimo soiterski cluster ili cemo biti ludji od Shangaia ili nema potrebe da ga pravimo :cool:

SlikaSlikaNecemo da se Amerikanizujemo niti da se Kinezujemo, mi cemo da se Balkanizujemo i pokazemo pravi put ostatku sveta :lol:

Slika

Poslato: Sub Jun 30, 2012 1:53 pm
od zexland
Tako je ! Zivelo Zidar(stvo) :) :gobb:

Odlicna montaza ! :vops: Potpuno nestvarno ! :)

A sada...neke druge Terazije :D ГРИН Terazije sa otvorenom verzijom Nusiceve, kao pre rata, ali u modifikovanoj paralelnoj verziji koje su modza da a mozda ne (sto bi rekla Kovacevicka) mogle da se ostvare :)

Slika

ZOOM

Slika

Poslato: Sub Jun 30, 2012 3:23 pm
od direktor
ODLICNO skloni kola stavi fontanu terazijsku cesmu ponjeri do terase izbrisi bakansku i prizrensku vezu sa teratijama i super cjelina odlicna tema jos samo da savladam foto sop :)

Poslato: Sub Jun 30, 2012 5:03 pm
od razgradjevinar
e zekse ti bas umes da me obradujes... samo napred

Poslato: Sub Jun 30, 2012 5:14 pm
od JohnyBgood
Zeks, meni sa po malo filozofske strane nije jasan izbor pristupa za stari i novi deo grada.

U starom delu oko Zadruge i po Karadjordjevoj ja sada vidim haos. Zbog specificne istorije se svaka regulaciona ili bilo koja druga linija prekida, lomi, i sudara, mada je na neki nacin ipak jasno ka kakvom se tu poretku islo. I ovi predlozi tu dovode jos potpuno novih oblika i linija koji se dodatno prekidaju, lome, sudaraju. Po meni je u tom delu grada potrebno bar malo harmonizacije. Ne kazem da to treba udosaditi kao linije po Becu ili Parizu ali bar malo neke osnovne strukture ili matrice gde bi se onda ovim pristupom stvari dinamizovale mi se cini kao pravi pristup.

A sa druge strane u Novom Beogradu vidim kontinuitet i uklapanje vrslo slicnim oblicima u vrlo slicnu matricu. Jedino sto bi se malo vise prizme uzdizale iznad ostatka ovoga sto sada postoji. Zasto ne ici malo hrabrije upravo tu? Zar upravo Novom Beogradu ne bi dobro leglo nesto ala muzeju Bilbau, Dizni hol, ili nesto slicno?

Ispada da delu grada koji je vec harmonican dodajemo novu harmoniju, i to istog tipa, a delu koji je kakofonican dodajemo novu kakofoniju, koja je opet u dodatnom sudaru sa starom. A ironija je tim veca sto je kakofonican deo uvek stremio nekakvoj harmonizaciji samo su ga veciti ratovi, krize, i prevrati ometali.

Najzad, sto se tice amerikanizacije i pravljenja nekakvog downtown-a, cinjenica je da svi gradovi pocinju da lice jedni na druge. Kao neko ko je jedno vreme ziveo u centru Cikaga pa se na kraju iselio, moram da kazem da to najbolje izgleda iz daljine. Mozda Novi Beograd ima sansu da napravi razudjeniju verziju toga koja bi bila puno humanija, prijatnija, a i na neki nacin prepoznatljiva/jedinstvena? Meni se taj razudjeniji aspekt ovoga sto predlazes na NB zapravo dopada.

Samo bih voleo da na NB ponegde vidim "zakuvavanje" kakvo sada predlazes na desnoj obali a sa desne strane Save malo smirivanja, harminizacije, i uspostavljanje bar dela matrice koja je krenula da se stvara pa onda nikada nije ostvarena.

Poslato: Sub Jun 30, 2012 7:36 pm
od stf
И ја сам против блока са кластерима. Превазиђено. Нема никаквог визуленог баланса, већ имамо једну агресију и онда равницу око тога која на спрам те агресије делује као периферија. НБГ ја замишљам као баланс дугих а ниских зграда које већ постоје и уских а високих које тек треба да се изграде. И то равномерно распоређене по целој територији НБГ-а.

Poslato: Sub Jun 30, 2012 9:23 pm
od zexland
@ JohnyBgood & Stf - Ima logike da klaster bude razudjeniji, onda zaista ne bi toliko licilo na vec vidjene USA gradove :) grad bio bi svoj :) napravicemo i tu varijantu :kk:

A upravo se i treba najvise igrati sa starim delom grada i razbiti te ustaljene principe zatvorenih blokova posto-poto i sistem staro-staro & novo-novo...savremena arhitektura je dosta buntovna i daje slobodu sto je dobro.

Mislim da u slucaju Beograda treba smanjiti svaku vrstu filozofije ne gubiti vreme na svakojake analize, vec biti vrlo konkretan, razbiti monotoniju i ustaljene principe kompozicije urbanog prostora (mozda one na kraju krajeva nisu ni dobre a ni tacne, iako smo o zakonitostima harmonije i kontrasta ucili u skoli) prostor je slobodan poligon potpuno promeljivih struktura i modula...otvoren za sve i svakoga :)

Stari, nedovrseni Beograd jednostavno treba da se razlikuje od drugih gradova i njihovih istorijskih i urbanih centara, i podsecam da je poredjenje sa Parizom ili Becom vrlo upitno.

Poslato: Sub Jun 30, 2012 10:00 pm
od JohnyBgood
Pa ja sam upravo i rekao da nisam za becku monotoniju i red, samo mi totalno rasturanje apsolutno svega vizuelno smeta. Nemamo mi tu nikakvu monotoniju koju treba razbijati, vec imamo haos koji je neprijatan za oko i dodavanje haosa tu kao da reznonuje po sistemu "ovde su stvari otisle u ..., pa ajde sada da sve posaljemo u 3". Uz ovakav pristup bi Karadjordjeva bolje izgledala da se sve stare gradjevine koje sada izgledaju kao da su "na putu" novoga jednostavno sruse, jer bi onda kompozicija bila prijatnija za oko, a verovatno i funkcionalnija. No dobro, ako su filozofije i analize gubljenje vremena, onda su i cela diskusija i moj feedback bespredmetni.

Poslato: Ned Jul 01, 2012 12:40 am
od zexland
:kafa: :lol: :gobb:

Poslato: Sre Jul 18, 2012 3:38 pm
od Drakche
ok, nisam uspeo ovo sa g-earthom, pa sam pristupio za mene manje komplikovanoj metodi fotomontaze sa manjim ili vecim uspehom.

mozda mi ideja nije nesto 'wow', ali mi se vec neko vreme mota po glavi kako bi izgledalo kada bi se neke zgrade na odredjenim lokacijama jednostavno duplicirale kao na ovom primeru u karadjordjevoj:

Slika

nova susedna zgrada ne bi morala da bude identicna svojoj 'blizakinji', vec neka vrsta moderne varijacije na istoj osnovi ili logicki produzetak koji kao da je nekad bio u planu, ali nikad nije ostvaren...

Poslato: Uto Jul 31, 2012 11:11 am
od weseli
Паралелни Београд, из будућности, из 2008е:

Slika

Грујица Миловановић је, крајем осемдесетих, објавио стрип "Корени" у Забавнику. Стрип прати авантуре Ника Брајана, детектива из Њујорка. Почиње тако што се пензионисани Ник, из будућности, у стану својих пријатеља у БГД-у присећа догађаја из прошлости

Poslato: Uto Jul 31, 2012 1:17 pm
od stanislaw
Drakche napisao:mozda mi ideja nije nesto 'wow', ali mi se vec neko vreme mota po glavi kako bi izgledalo kada bi se neke zgrade na odredjenim lokacijama jednostavno duplicirale kao na ovom primeru u karadjordjevoj:
nova susedna zgrada ne bi morala da bude identicna svojoj 'blizakinji', vec neka vrsta moderne varijacije na istoj osnovi ili logicki produzetak koji kao da je nekad bio u planu, ali nikad nije ostvaren...


Moje razmišljanje: dupliciranje zgrade (po formuli moderno jezgro i kulise u vidu produženja fasade stare zgrade) je vrlo efektno kada se uradi pojedinačno (sigurno i ti imaš na umu onaj svetli primer sa Terazija) ali ako se praktikuje duž cele ulice možda je previše usiljeno i napadno.
Ja sam više za varijantu da se rekonstruišu neke zgrade koje imaju istorijsku važnost za Beograd (Đumrukana, naravno) a na višku placeva koji nisu zauzeti zgradama od čvrstog materijala, da se grade zgrade čije će fasade biti replike stogodišnjih zgrada sa umetničkom vrednošću koje su vremenom izgubljene na raznim drugim lokacijama u starom Beogradu.
Dakle, dupliciranje najviše jedno da se izvede u Karađorđevoj, a ostalo za revival lepih zgrada čija je originalna lokacija zauzeta... Ako se dobro slože po visini, biće to fantastična panorama sa reke - a neće biti lažnjak, jer to bi sve bile fasade iz izgubljene baštine Beograda. Fragmente srušenog klasicističkog Beograda sakupimo i poređamo uz reku...

Re: Paralelni Beograd

Poslato: Ned Sep 23, 2012 11:26 pm
od zexland
Terazije sada:

Slika

Terazije nekada:

Slika

:gobb:

Re: Paralelni Beograd

Poslato: Pon Sep 24, 2012 7:21 am
od stf
A код чесме се мењају сличице за фудбалско првенство 2016 године.... :D

Колико ме та рупа на Теразијама иритира а поготово она вечна приземљуша сиве боје....