Brana Selova

Diskusije o razvoju u regionu

Moderator: Igor

forest
Intermediate
Postovi: 110
Pridružio se: Sub Maj 01, 2010 9:46 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 150
Pohvalio: 15

Brana Selova

Postod forest » Sub Jun 22, 2013 5:30 pm

Vlada daje 30 miliona evra za nastavak radova na brani Selova

Ovo je vrlo ozbiljan poduhvat i imaće veliki značaj i doprinos za razvoj naše opštine kao i razvoj turizma, navodi predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić

KURŠUMLIJA - Vlada Srbije će izdvojiti 30 miliona evra za nastavak radova na brani "Selova" na reci Toplici kod Kuršumlije, čija je izgradnja započeta 1986. godine, kazao je predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da se tokom ove godine reši pitanje izmeštanja dvadesetak domaćinstava sa prostora koji će biti potopljen vodom, tokom 2014. kompletno čišćenje rečnog korita i prostora oko korita koje će biti potopljeno vodom, a zatim izgradnja obilaznog puta oko brane "Selova".

On je dodao da je predviđana i izgradnja Hidrocentrale i fabrike vode. Vidić naglašava da očekuje da svi ti radovi budu završeni u roku od tri do četiri godine.

"Do sada se odugovlačilo sa nastavkom radova na toj brani. Konačno će radovi na brani Selova biti privedeni kraju i ona će biti stavljena u funkciju. Ovo je vrlo ozbiljan poduhvat i imaće veliki značaj i doprinos za razvoj naše opštine kao i razvoj turizma", kazao je on.

Prema rečima Vidića, završetak radova na barani "Selova", znači i nova radna mesta za lokalno stanovništvo. U naredne dve do tri godine jezero će biti formirano, a po izgradnji fabrike vode u planu je postavljanje cevovoda jer bi prema predviđenom planu, brana visine 75 metara, dužine 420 metara i zapremine 1,8 miliona kubnih metara, kada bude puštena u rad trebala da snabdeva vodom četiri opštine Topličkog okruga, Kuršumliju, Blace, Prokuplje, Žitorađu kao i deo grada Niša.

Inače u izgradnju višenamenske akumulacije "Selova" do sada je uloženo više od 70 miliona dolara.

......

Pre 27 godina započeti radovi na akumulaciji "Selova", iz koje bi se vodom snabdevale opštine Kuršumlija, Blace, Prokuplje, Merošina i veći deo grada Niša, trebalo bi ponovo da budu nastavljeni u martu ili aprilu sledeće godine.

- Ovaj kapitalni objekat zaslužuje apsolutni prioritet. Predstoji nam da u narednih nekoliko meseci proverimo dokumentaciju i vidimo šta bi, eventualno, trebalo menjati, kako bi posle toga započeli radovi – rekao je direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović prilikom obilaska akumulacije s čelnicima Niša i okolnih opština.

Optimalni rok da se napuni akumulacija, dodao je Puzović, jeste dvadesetak meseci. Iako je budžet za ovu godinu restriktivan, postoji nada da može da se obezbedi 20 miliona dolara, koliko nedostaje da se završi prva faza radova.

- Nashvatljivi su nebriga i nezainteresovanost vladajućih garnitura u prethodnom periodu da jedan ovakav prirodni benefit ne bude stavljen u funkciju – rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. - Sada postoji i apsolutna spremnost da se ovaj posao privede kraju. Pored susednih opština, samo Niš bi rešio pitanje vodosnabdevanja s pijaćom, ali i neophodnom količinom tehničke vode. Konkretno, naš grad bi dobio 1.600 litara vode u sekundi, što bi apsolutno zadovoljilo potrebe u najsušnijem periodu.

Projektom je predviđena i izgradnja dveju elektrana na samoj brani, osam mini-hidroelektrana, ribnjak i sportski tereni u okviru turističke ponude. Uz obezbeđenje neophodnih sredstava, njegova realizacija je uslovljena i rešavanjem imovinskih odnosa (za izuzeto zemljište) i izmeštanjem regionalnog puta.

Kamen temeljac za izgradnju "Selove" postavljen je 1986. godine. Za branu dugačku 527 metara, do sada je utrošeno 42 miliona kubika materijala. Samo od 2004. do 2007. godine u ovaj projekat je investirano oko 14 miliona dolara, a posle toga nije bilo novih ulaganja. Da li će se sada krenuti s mrtve tačke kako bi "Selova" bila završena do 2016. godine, ostaje da se vidi. Obećanja su pala, ali će, ipak, najviše toga zavisiti od neophodnih 20 miliona dolara.

Put do banje

Predsednik opštine Kuršumlija, Rodoljub Vidić, kaže da će, u sklopu "Selove", biti izgrađen i put prema Lukovskoj banji, koja je sve poznatija i popularnija, jer je sada u veoma lošem stanju.
boca-ica
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8721
Pridružio se: Pet Apr 02, 2010 4:58 am
Kontakt:
Pohvaljen: 3473
Pohvalio: 820

Re: Brana Selova

Postod boca-ica » Sub Jun 22, 2013 6:32 pm

Tip brane Nasuta brana sa glinenim jezgrom
Investitor Vodoprivredna zajednica Selova i JVP "Srbijavode" Beograd
Projektant Energoprojekt-Beograd-Srbija
Visina brane 71 m
Dužina u kruni 430 m
Širina u kruni 8 m
Količina iskopa 804.100 m³
Nasip 1.850.000 m³
Optočni tunel Ø 7,8 x 334 m
Cevovod Ø 1.250 m x 45 kms
Fabrika vode 1 pc
Akumulacija 75.500.000 m³
Iskop podzemni 26.700 m³
Beton spoljni 17.800 m³
Beton podzemni 13.100 m³
Bušenje i injektiranje 18.600 m’

izvor http://www.hidrotehnika.rs/srbija/brana-selova/

Evo malo i natpisa iz Telegrafa od 17/06/2012 -
OPASNOST: Urušava se nedovršena brana na reci Toplici kod Kuršumlije
Izgradnja brane traje već 21 godinu, a velike kamenice sa vrha brane počele su da se odvajaju i kotrljaju niz zid, što je opasno za prolaznike, vozače i selo, koje se nalazi uz branu. . . .
izvor http://www.telegraf.rs/vesti/253376-opa ... kursumlije
postoji 1.000 razloga za necu, a 1 za hocu :)
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 30392
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 19376
Pohvalio: 7858

Re: Brana Selova

Postod direktor » Sub Jun 22, 2013 9:21 pm

Konacno dosla na red i selova dobro su se sjetili
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
forest
Intermediate
Postovi: 110
Pridružio se: Sub Maj 01, 2010 9:46 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 150
Pohvalio: 15

Re: Brana Selova

Postod forest » Ned Avg 18, 2013 10:04 pm

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B5.html

Изградња водовода решила би бриге

У Топличком округу овог лета није било већих прекида снабдевања водом. Људи у том крају не би уопште морали да брину када би био завршен водосистем "Селова" код Куршумлије. Радови на том пројекту прекинути су пре шест година, али постоји могућност да буду настављени.

Водосистем "Селова", чија изградња траје више од четврт века, требало је да буде развојна шанса Топличког краја, међутим, због недостатка пара, ова капитална инвестиција још увек није завршена.

"До сада смо на брани улозили око 40 милиона долара, решили смо 300 хектара имовинских односа. Остало је да се реши још имовина десетак домаћинстава", каже Миодраг Ћирић, први директор ЈП "Селова".

Ћирић наводи да је до сада све рађено по принципу "крени-стани" и да је из тих разлога много пара утрошено и на санацију урађених послова.

Извођачу радова, Београдској Хидротехници и сада ће, уколико радови крену, знатна средства бити потребна да се градилиште приведе намени.

"Оно што прво треба уредити то је завршити градилишни пут, припремити пројекте чишћења акумулације, урадити одређене завршне радове на објекту, вероватно репарирати хидромасинску опрему", каже Вељко Димитријевић из Хидротехнике Београд.

Општина Куршумлија добила је уверавања да ће Влада Србије издвојити 30 милиона евра за наставак радова на овом водосистему.

Председник општине Куршумлија Радољуб Видић каже да је овај објекат од огромног значаја за Куршумлију и све остале општине у региону.

"Ми нисмо могли да конкуришемо директно код фондова, јер је пројекат републичког карактера, али смо у сваком случају заинтересовани. Припремили смо сву потребну документацију и спремни смо да и даље сарађујемо око експопријације која још увек није завршена", каже Видић.

Директор Србијаводе Горан Пузовић каже да ће покушати да у наредне две, три године овај објекат заврше, напуне акумулацију што би требало да допринесе и комплетном развоју овог краја.

Када буде пуштена у рад, акумулација "Селова" требало би да снабдева водом четири општине Топличког округа, као и део града Ниша.
Žika
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5470
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 7:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 6387
Pohvalio: 1678

Re: Brana Selova

Postod Žika » Pon Sep 19, 2016 11:05 am

Bajata vesti obećanja


http://toplickevesti.com/brana-selova-k ... avrsi.html

KURŠUMLIJA- Pre 30 godina, tačnije 1. novembra 1986. godine, tadašnji republički sekretar za vodoprivredu u Izvršnom veću Socijalističke Republike Srbije Ratko Vujinović (danas je to ministar u Vladi Srbije) postavio je kamen temeljac za izgradnju brane “Selova”. U to vreme o akumulaciji „Selova“ štampa je pisala kao o najvećoj investiciji u Srbiji, koja je trebalo trajno da reši problem vodosnabdevanja Niša, Prokuplja, Kuršumlije, Blaca, Merošine i Žitorađe, da brani priobalno područje od poplave, proizvodi električnu energiju i navodnjava poljoprivredno zemljište. Danas, Srbija je u međuvremenu postala samostalna država, brana još nije završena, a kad će ne znamo.
Ovaj datum je velika prilika da opština Kuršumlija organizuje proslavu povodom tri decenije od početka gradnje i pozove najviše državne funkcionere.
Brana-Selova
Ako je premijer Vučić odlučio da završi železničku stanicu “Prokop”, koja je započeta pre četiri decenije, logično je očekivati da završi i “Selovu”. Ovo bi bio odličan marketing za premijera, koji vrlo često kaže: “Posle toliko godina uradili smo ovo… posle toliko godina uradili smo ono…”. Sve je na rukovodstu opštine koje mora da prepozna ovaj značajan datum i upriliči proslavu. Za taj događaj ne treba žaliti novac: mogao bi i jedan vo na ražnju da se okrene. Kao da vidim premijera Vučića koji stojeći na brani između Zorane Mihajlović i predsednika opštine Kuršumlija Radoljuba Vidića izgovara sledeću rečenicu: “Posle 30 godina Mi ćemo završiti branu “Selova”, jer su to građani ovog kraja zaslužili”. Tu ću naravno biti i ja da uslikam ovaj istorijski trenutak i sutradan se hvalim unucima: “Ej, ja sam bio prisutan kada je On rekao da će završiti branu”.
Nekako mi je logično da branu koju su započeli komunisti završi baš Vučić s obzirom na korene stranke u kojoj je započeo političku karijeru.
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 30392
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 19376
Pohvalio: 7858

Re: Brana Selova

Postod direktor » Pon Sep 19, 2016 4:45 pm

Maloprije su opet branu pominjali u emisiji ovo je srbija kako ce satro za 2 godine biti gotova
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
forest
Intermediate
Postovi: 110
Pridružio se: Sub Maj 01, 2010 9:46 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 150
Pohvalio: 15

Re: Brana Selova

Postod forest » Pon Jul 17, 2017 1:24 pm

Video sa svecanog otvaranja izgradnje brane Selova 1986 godine.

Do danas objekat nezavrsen :(

trialin
Higher intermediate
Postovi: 1785
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 3:50 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1422
Pohvalio: 160

Re: Brana Selova

Postod trialin » Čet Jun 14, 2018 8:37 pm

Mozda bude jednog dana ovako

Žika
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5470
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 7:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 6387
Pohvalio: 1678

Re: Brana Selova

Postod Žika » Pet Jun 15, 2018 5:06 pm

PUKLA BRANA KOD PETROVCA NA MLAVI: Vanredna situacija, šteta u skoro 20 naselja

Pukla je brana na reci Busur koja se uliva u Mlavu, pa se najveće poplave tek očekuju. U žagibičkim selima bujice odnele delove puta

Slika

U Petrovcu na Mlavi danas je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine, pošto je zbog jake kiše pukla brana na reci Busur.
Pošto se Busur uliva u Mlavu, najveće poplave se tek očekuju.
Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi.
Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja, a ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine.
U selima opštine Žagubica bujice su odnele delove puta.
Usled obilnih padavina i velike količine vode na putu, na snazi je obustava saobraćaja na deonici Petrovac na Mlavi-selo Bošnjak, saopštili su JP "Putevi Srbije".

Slika
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.h ... -FOTOVIDEO
trialin
Higher intermediate
Postovi: 1785
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 3:50 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1422
Pohvalio: 160

Re: Brana Selova

Postod trialin » Pet Jun 15, 2018 6:52 pm

Ta brana je nasip a ne ko ova na Selovi ili neka druga ...

Povratak na “Regionalni razvoj”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 21 gosta