Kosovo i Metohija

Diskusije o razvoju u regionu

Moderator: Igor

dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Kosovo i Metohija

Postod dragan » Ned Maj 03, 2020 6:48 am

Kosovo i Metohija su vekovima uticali na sudbinu i situaciju u državi Srbiji, pa tako će biti i u budućnosti. Na više tema i u više navrata pisano je o tome, ali nije postojala odgovarajuća tema koja bi obuhvatila sve složene odnose na toj teritoriji.
Počeću temu samo sa ovim "razgraničenjem", jer sam još 2007. ili 2008. pisao na jednom sada ugašenom forumu o tome, još pre nego je I.Dačić počeo o tome da govori.
mradulovic » 02 Maj 2020 11:05 pm napisao:sta znachi razgranicenje ako ne priznanje?
Razgraničenje bi značilo priznanje nove granice, ali nema tu još jasne situacije oko svega, jer država ne može i ne bi trebalo da sada otkriva ceo plan, ako ga uopšte ima.

Moj predlog je da se izvrši "Korekcija granice" bez rasprave oko statusa AP ili Zajednice srpskih opština, jer očigledno da u Prištini niko neće o tome ozbiljno da pregovara i pored političkog pritiska. Oni samo traže još teritorije gde žive Albanci, pa zato bi možda pristali na Korekciju granice.

To bi moglo da se uradi tako što bi Skupština Srbije proglasila nove granice AP KiM, a oni bi već doneli već neki njihov akt u Prištini. Znači, nema priče o promeni političkog statusa, istorijskog pomirenja i razgraničenja, već sve svesti na obično tehničko pitanje Korekcije granice.

Pošto je to ipak političko pitanje koje bi trebalo da prihvate i političari i javnost na obe strane, može da se sprovodi "korak po korak", ne odjednom i sveobuhvatno, već prvo izvršiti korekciju granice za dva pogranična sela, srpsko i albansko. Neka to prvo bude korekcija granice samo par kilometara u atarima tih sela da se pokaže kako bi ceo proces izgledao.

Zatim bi neka zajednička Komisija radila dalje za ostala pogranična sela gde bi se lako došlo do dogovora, pa kada se uspistavi poverenje i racionalno ponašanje, onda doći i do većih mesta za razmenu kao nap. Preševo i Veliki Trnovac koji nama baš i nisu potrebani, a njima bi to dosta značilo. Nama bi u tom slučaju više značio Leposavić i Zubin potok.

Tako bi se smanjile tenzije izmedju Srba i Albanaca, jer bi ljudi u tako razmenjenim selima i naseljima živeli pod upravom koju žele. Korekcija granica bi bilo jedno prelazno rešenje, pa jednog dana možda dodje i do nekog ozbiljnijeg sporazuma sa Albancima koji će se poštovati duže vreme.
Koniljo
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 165
Pridružio se: Čet Mar 14, 2019 10:30 am
Kontakt:
Pohvaljen: 551
Pohvalio: 237

Re: Kosovo i Metohija

Postod Koniljo » Ned Maj 03, 2020 2:27 pm

To bi možda moglo tamo neke 2007. godine... Ceo zapadni svet to posmatra kao pregovore Srbije i Kosova, dve nezavisne države. Trampova administracija nema ništa protiv razmene teritorija. Nemačka je protiv toga, a verovatno i EU. Dakle, bilo kakva razmena dovela bi do priznanja Kosova od strane Srbije.
Vučić se dogovorio sa Grenelom oko toga. Gde je povučena granica, ne znam. Tači nije ništa potpisao, ali ne isključuje tu mogućnost. Kurti je protiv te ideje i pod uticajem je Nemačke.
SAD smatra da bi podelom omekšala stav Srbije i da bi pridobila našu odanost njima. Smatraju da bismo kroz nekoliko godina i mi ušli u NATO pakt. Rusija bi bila izbačena sa Balkana.
Nemačka neće promene granica, što iz istorijskih razloga, što zbog mogućnosti za dalje cepanje Srbije i stvaranje nestabilnosti na Balkanu.
Albanci nisu za razmenu jer smatraju da bi u dogledno vreme mogli da dobiju i Preševo i još delova Srbije. Plan im je da ostanu u ovim sada granicama, a onda da se masovno naseljavaju po severu Kosova i rubnim delovima Srbije. Stvorili bi život nepodnošljiv za Srbe tako da bi mnogi naši sugrađani napuštali ta mesta. Ko im šta može... Shvatite da oni neće odustati od velike Albanije šta god da se desi. Oni su ovo osvojili, idu dalje. Sada se koncentrišu na Preševo, Bujanovac, Vranje, Kuršumliju itd...
S druge strane, Nemačka to isto misli. Britanija lobira za nezavisnost Sandžaka preko Ugljanina. To neće skoro, ali oni su strpljivi. Za 50 godina, za 100, nebitno, plan je plan. Nemačka rovari po Vojvodini.
Onaj ko kaže da je razmena užasna, laže. Ona jeste loša po prestale Srbe na Kosmetu (južno od Ibra), ali nam omogućava da izbegne o dalje rasparčavanja Srbije. Zaštitili bismo Kopaonik, sačuvali Srbe u tim krajevima, tzv. Sandžak bi bilo okružen Srbima sa svih strana. Dakle, povoljna geostrateška pozicija za Srbe, nepovoljna za Albance i separatiste. Balkan je bure baruta, očas posla rat i ulazak "mirovnih" snaga i eto tihe okupacije. Onda proglase još neki deo Srbije za nezavisnu državu i ćao. Opet bi naši evropski "prijatelji" priznali "realno" stanje na terenu.
Ugljanin je britanski agent i nimalo bezopasan lik. Ima velikoalbanske aspiracije ka Sandžaku. Dakle, što se god može uzeti, uzeti.
Šta god mislio o AV, to je dobro rešenje.
"Davno je umrla ženka moja,
Sav olinjao i beo mi je rep,
A ja jurim kroz noć, senci nalik,
Jurim i sanjam, ovako poluslep,
Kako srne i zečeve jurim,
Slušam vetar što kroz grane buji,
Snegom gasim u suvom grlu žeđ,
I nosim dušu svoju da je đavolu predam."
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Ned Maj 03, 2020 3:23 pm

" . . bilo kakva razmena teritorija dovela bi do priznanja Kosova od strane Srbije."

Priznanje tzv. države "Kosovo" nije opcija u Srbiji, bez obzira ko je na vlasti ili će biti na vlasti.
Mi bi trebalo da pored svih pregovora koje vodimo, predložimo Korekciju granica tamo gde se dogovorimo sa Albancima. Nešto minimalno za početak, bez velike politike i istorijskih sporazuma, već kao tehničko pitanje u cilju lakšeg i boljeg života naprimer dva pogranična sela, tj. srpskog i albanskog sela.

To bi mogli tek krajem ove ili počektom sledeće godine i tako preuzmemo inicijativu u pregovorima. Dotle bi trebalo da se formiraju nove vlade i onda nastave pravi ili fingirani pregovori uz pomoć posrednika.
Inače, "korekcija granica" je politički prihvatljivije od "razmene teritorija" premda se svodi na isto, ali teritorija je velika površina, a granica je obična linija. ;)
brada
Beginner
Postovi: 54
Pridružio se: Uto Okt 22, 2019 1:05 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 84
Pohvalio: 306

Re: Kosovo i Metohija

Postod brada » Ned Maj 03, 2020 3:39 pm

Ma samo da se razgraničite i otarasite tog bremena zaostalosti i da zaplovite u obećano blagostanje. Ima odmah da vas prime u EU i NATO, imaćete najveći privredni rast u regionu, neće Albanci dalje da se šire po Srbiji, časna partijska, neće ni Bošnjaci da traže nikakva prava, ni Mađari, ni Hrvati... svi će da vas vole kao nekad. Sve probleme ćete da riješite, samo morate to brže, bolje, snažnije, jer budućnost vaše djece ne može da čeka ;)
„Ismevanje takozvanih nacionalnih ideala i prošlosti, fama o korupciji i niskoj kulturi Srba, crnogorska mitologija, zagrebačka panika, slovenačka želja za Kineskim zidom, zar je to novo? Austrija je to, pokojna Austrija. I uvek isto.“
Pohvale za post: 1
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Ned Maj 03, 2020 4:29 pm

"Razgraničenje" se pominje u vezi nekog budućeg istorijskog Sporazuma sa svim Albancima. To je na dugačkom štapu i verovatno će se pregovarati godinama o tome uz "pomoć" raznih posrednika. Sve mi to liči na fingirane pregovore, eto mi kao pregovaramo, a nekad nešto i potpišemo samo zaboravimo da to sprovedemo.
Ali, Srbiji je u interesu da što više normalizuje odnose sa Prištinom i radi bezbednosti Srba i radi trgovine i drugih otvorenih pitanja kao što je Trepča. To nema veze sa nekim "priznanjem", jer to niko i ne traži ili očekuje od nas, jer svi znaju da Srbija neće priznati tzv. Kosovo kao državu.
Koniljo
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 165
Pridružio se: Čet Mar 14, 2019 10:30 am
Kontakt:
Pohvaljen: 551
Pohvalio: 237

Re: Kosovo i Metohija

Postod Koniljo » Ned Maj 03, 2020 5:36 pm

Nije ni čudo što mladi beže iz ove države pored ovakvih stavova. SAD nikada neće povući priznanje Kosova. EU nikada neće povući priznanje Kosova. Da neće mladi naraštaji opet ići u besmislene ratove, a majke gubiti sinove zato što se nekome ratuje tuđom decom? Albanci neće da žive u Srbiji. Bilo kakvo vraćanje suverniteta dole, dovešće do rata. Ceo zapad će biti protiv nas. Ko će da nas brani, Rusi i Kinezi? Hoće, sve trče.
To je završena priča. Ostaje samo da se odredi granica sa Srbijom. Ko to ne može da shvati, prihvatiće vremenom.
"Davno je umrla ženka moja,
Sav olinjao i beo mi je rep,
A ja jurim kroz noć, senci nalik,
Jurim i sanjam, ovako poluslep,
Kako srne i zečeve jurim,
Slušam vetar što kroz grane buji,
Snegom gasim u suvom grlu žeđ,
I nosim dušu svoju da je đavolu predam."
Pohvale za post: 1
Drakche
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3064
Pridružio se: Čet Avg 19, 2010 11:50 am
Kontakt:
Pohvaljen: 2709
Pohvalio: 2877

Re: Kosovo i Metohija

Postod Drakche » Ned Maj 03, 2020 6:44 pm

Razmena teritorija se smatra losom idejom, jer bi to otvorilo pandorinu kutiju za druge moguce "razmene" teritorija na Balkanu, a vala i sire.
Zato se EU protivi toj ideji, jer ne zeli nove sukobe u Evropi, a amerikanci na svaki rat gledaju kao na mogucnost profitiranja, zato je bolje da se oni nista ne pitaju. A vala ni Rusija.

Ne znam da li ce Vucic imati petlje da potpise priznanje nezavisnosti Kosova, ali svaka sledeca garnitura politicara koja dodje na vlast moci ce to da ucini, a da ne snosi nikakvu krivicu za gubitak teritorije, jer su njihovi predhodnici odradili 99% posla.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Ned Maj 03, 2020 6:48 pm

Koniljo » 03 Maj 2020 05:36 pm napisao:Nije ni čudo što mladi beže iz ove države pored ovakvih stavova. . . . To je završena priča. Ostaje samo da se odredi granica sa Srbijom. Ko to ne može da shvati, prihvatiće vremenom.
Pored kakvih "stavova"?! . . ako se to odnosi na moj predlog Korekcije granice.
I nema veze iseljavanje sa KiM, jer ono traje vekovima iz država na Balkanu.
Za njih je to "završena priča", ali pola Sveta nepriznaje takvu državu Kosovo.

Inače, ja upravo i predlažem da se odredi nova granica uz medjusobni dogovor. Ali da se to radi "korak po korak", bez nekog holivudskog spektakla, već u cilju spuštanja tenzija izmedju dva naroda. Za to je potrebna i politička volja sa njihove strane, ali koje sada očigledno nema.

PS
To da je neko već "odradio 99% posla" je obična politička manipulacija koja nema veze sa Istinom.
Pohvale za post: 1
brada
Beginner
Postovi: 54
Pridružio se: Uto Okt 22, 2019 1:05 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 84
Pohvalio: 306

Re: Kosovo i Metohija

Postod brada » Ned Maj 03, 2020 7:01 pm

Znači samo da priznate Kosovu, i mladi će prestati da odlaze iz Srbije. A da odmah priznate i Vojvodinu i Sandžak, možda se neki mladi čak i vrate u Srbiju? Dvije muve jednim udarcem :)

Ne postoje smisleni i besmisleni ratovi. Ljudi su odvajkada ratovali, jer se za slobodu mora boriti i izboriti. Naivan je svako ko vjeruje da će mu Rusi ili Kinezi ili EU ili NATO donijeti slobodu na tacni. Da su naši preci razmišljali kao što današnja omladina razmišlja, sad bi svi postili i čekali iftar, i ne bi uopšte raspravljali o KiM.
„Ismevanje takozvanih nacionalnih ideala i prošlosti, fama o korupciji i niskoj kulturi Srba, crnogorska mitologija, zagrebačka panika, slovenačka želja za Kineskim zidom, zar je to novo? Austrija je to, pokojna Austrija. I uvek isto.“
Pohvale za post: 2
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Ned Maj 03, 2020 7:09 pm

Zašto se ovde uošte govori o nekakvom "priznanju"?! . . Ili o "ratu" za KiM?!

To ovde nije tema, već je kafansko-pijačarsko tračarenje koje nema veze sa realnošću.
Дошљак
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10771
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 12133
Pohvalio: 29118

Re: Kosovo i Metohija

Postod Дошљак » Ned Maj 03, 2020 7:20 pm

Једини компромис са територијама би могао да буде да се изузму из њихове квази државе сва српска насеља, манастири, цркве и културни споменици као део територије Србије попут енклава. У том случају би могли да их признамо и то је минимум.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Ned Maj 03, 2020 7:32 pm

Ja ne znam kako nije jasno da neće biti nikakvog priznanja bez obzira na ustupke.
To nije uopšte opcija koja može sa prodje u narodu, da ne pričam u Srpskoj P. Crkvi.

"Politička elita" u Prištini nema nameru da sprovede ni već potpisan Sporazum, . .
BalkanRoyale
Korisnikov avatar
Beginner
Postovi: 83
Pridružio se: Čet Jan 18, 2018 5:47 am
Kontakt:
Pohvaljen: 223
Pohvalio: 12

Re: Kosovo i Metohija

Postod BalkanRoyale » Ned Maj 03, 2020 11:27 pm

Koniljo » Ned Maj 03, 2020 8:36 am napisao:Nije ni čudo što mladi beže iz ove države pored ovakvih stavova. SAD nikada neće povući priznanje Kosova. EU nikada neće povući priznanje Kosova. Da neće mladi naraštaji opet ići u besmislene ratove, a majke gubiti sinove zato što se nekome ratuje tuđom decom? Albanci neće da žive u Srbiji. Bilo kakvo vraćanje suverniteta dole, dovešće do rata. Ceo zapad će biti protiv nas. Ko će da nas brani, Rusi i Kinezi? Hoće, sve trče.
To je završena priča. Ostaje samo da se odredi granica sa Srbijom. Ko to ne može da shvati, prihvatiće vremenom.


Jevrejski narod vise hiljada godina je sanjao Izraelsku drzavu i nikada nisu izgubili nadu, a mi smatramo da je 20 godina okupiranog Kosova "zavrsena prica". Nema tu sta da "prihvatimo vremenom". Ako to prihvatimo, onda zasto ne bi legitimno cepali i Bosnu i Crnu Goru? Ne vidim kako defetizam uopste pomaze srbiji, a narocito defetizam koji se maskirano siri kao "realnost/pragmatizam". Zamisli da su Srbi u Turskoj i Austrougarskoj razmisljali kao mi danas? Vekovima se celoukupan narod trudio da izgradi slobodnu i uspesnu drzavu i drustvo. Mi nismo stvorili Srbiju, nije do nas da je delimo i unistavamo. Uostalom, uredjenje sistema, drustva, i ekonomije nije vezan za priznanje kosova. Trebamo da guramo nase interese i nasu pricu a brzopleto "resenje" za Kosovo traze oni kojima vreme ne ide u korist. To kako cemo svi lepo i normalno ziveti ako se prizna kosovo je prica za malu decu. Dovoljno je pogledati Makedoniju, koja je verno izvrsavala svako kolonijalno naredjenje u nadi da ce bolje ziveti...
Pohvale za post: 10
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Pon Maj 04, 2020 6:23 am

Srbiji je u interesu da što više relaksira i normalizuje odnose sa Albancima na Kosmetu, kako bi se odvijala trgovina u kojoj mnogo više izvozimo nego uvozimo, a pogotovu radi bezbednosti Srba na KiM. To neće ići lako zbog onakve njihove "političke elite" koja nema nameru da sprovodi već potpisan Sporazum.

Pitanje je kada će uopšte tamo doći na vlast neki "gradjanski" političari umesto ovih "ratnih" kojima bi trebalo suditi za ratne zločine i kriminal. Dotle moramo da strpljivo vodimo našu politiku i poštujemo odluku Saveta bezbednosti u vezi Kosmeta. A tek kada potpuno ukinu Sankcije možemo da nastavimo pregovore.

Prva tačka tih pregovora mora da bude pitanje da li još važi u celosti Briselski sporazum ili više ne važi. Ako kažu da važi, onda moraju da formiraju Zajednicu srpskih opština u roku od mesec dana, pa tek onda da nastavimo pregovore. Ako kažu da ne važi, onda moramo da povučemo sve naše odluke u vezi tog sporazuma.
Дошљак
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10771
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 12133
Pohvalio: 29118

Re: Kosovo i Metohija

Postod Дошљак » Pon Maj 04, 2020 10:56 am

Сви досадашњи поступци њихове политике а и у великој мери народа иду у контра правцу. Инциденти усмерени према Србима су чести. Оно што ми треба да радимо јесте да ојачамо наш народ доле. Бриселски споразум је био погубан, пре свега због укидања цивилне заштите и органа Републике Србије. Морамо издвојити наш народ из њиховог система. Шта више морамо радити што су они радили 90их, а то је оно што ЕУ тутори зову паралелним институцијама. Морамо бити чвршћи у нашим ставовима.
Pohvale za post: 1
Блок71
Novice
Postovi: 16
Pridružio se: Pet Jan 17, 2020 3:26 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 24
Pohvalio: 20

Re: Kosovo i Metohija

Postod Блок71 » Pon Maj 04, 2020 5:28 pm

Никакво признање лажне државе не долази у обзир, па и по цену чланства у ЕУ. Време ради за нас, јер све мањи број држава признаје лажну државу "Косово", што је било незамисливо пре 10 година. Албанци последњих неколико година доживљавају огроман демографски пад услед смањеног наталитета, урбанизације и исељавања у земље ЕУ. Такође, Балкан одавно није приоритет за САД, које више немају положај у свету какав су имале током 90-их година. Једино решење је да нека будућа албанска политичка гарнитура, очишћена од бивших терориста, прихвати реинтеграцију покрајине у састав Србије по принципу "више од аутономије, мање од независности". Таква целовита Србија потом може постати чланица ЕУ.
Pohvale za post: 4
Дошљак
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10771
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 12133
Pohvalio: 29118

Re: Kosovo i Metohija

Postod Дошљак » Pon Maj 04, 2020 6:02 pm

Зато требамо јачати наш народ доле и очувати "паралелне" институције (школство, здравство, цивилна заштита, јавна предузећа) а саботирати "Косовске" институције на сваки могући начин.
Pohvale za post: 3
branik
Higher intermediate
Postovi: 1206
Pridružio se: Uto Sep 10, 2019 7:38 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1294
Pohvalio: 364

Re: Kosovo i Metohija

Postod branik » Pon Maj 04, 2020 6:54 pm

Како, кад Срби, представници актуелне српске власти партиципирају у косовској влади, а српске судије полажу заклетву пред косовском заставом?
Drakche
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3064
Pridružio se: Čet Avg 19, 2010 11:50 am
Kontakt:
Pohvaljen: 2709
Pohvalio: 2877

Re: Kosovo i Metohija

Postod Drakche » Pon Maj 04, 2020 7:36 pm

Ne znam kako mislite da integrisete dva miliona albanaca u srpsko drustvo u toj imaginatnoj zajednici sa Kosovom kada ih otvoreno ne zelite?
Albanci nece hteti sa Srbijom u zajednicu ni za 200 godina, jedino kao ravnopravne clanice EU.

Ono na cemu se sada moze raditi je na normalizaciji medjususedskih odnosa i na razbijanju tog odvratnog mita o vecitom neprijateljstvu i rivalstvu.
To se, medjutim, sa ovim vladama u Srbiji i Kosovu sigurno nece postici.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Pon Maj 04, 2020 7:52 pm

Дошљак » 04 Maj 2020 06:02 pm napisao: . . саботирати "Косовске" институције на сваки могући начин.
Nije u interesu srpskog naroda koji živi medju Albancima da sabotiraju institucije koje utiču na njihov svakodnevni život. Sada to nije ni moguće ostvariti bez oštre reakcije vlasti u Prištini. Ulaskom u njihovu vladu, gde su im zagarantovana neka ministarska mesta, mogu koliko-toliko da zastupaju interese svog naroda.
Nije ni interes Srbije da zaoštrava situaciju, već da je relaksira i pametno vodi pregovore, daje konstruktivne predloge i ima inicijativu, pa niko ne može da ospori da smo mi strana koja hoće rešenje, a ne ona koja pravi probleme.
Sada čekamo izbore i formiranje novih vlada i kod nas i kod njih, pa tamo na jesen ako u potpunosti ukunu Sankcije, možemo da počnemo razgovore o tome da li oni misle da ispune potpisane obaveze iz Briselskog sporazuma. Ako brzo formiraju "Zajednicu srpskih opština", onda možemo da nastavimo pregovore.
Блок71
Novice
Postovi: 16
Pridružio se: Pet Jan 17, 2020 3:26 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 24
Pohvalio: 20

Re: Kosovo i Metohija

Postod Блок71 » Pon Maj 04, 2020 8:48 pm

Drakche » Пон Мај 04, 2020 7:36 pm napisao:Ne znam kako mislite da integrisete dva miliona albanaca u srpsko drustvo u toj imaginatnoj zajednici sa Kosovom kada ih otvoreno ne zelite?
Albanci nece hteti sa Srbijom u zajednicu ni za 200 godina, jedino kao ravnopravne clanice EU.

Ono na cemu se sada moze raditi je na normalizaciji medjususedskih odnosa i na razbijanju tog odvratnog mita o vecitom neprijateljstvu i rivalstvu.
To se, medjutim, sa ovim vladama u Srbiji i Kosovu sigurno nece postici.


Према попису из 2011. године на Косову и Метохији је живело 1.6 милиона Албанаца. Наш завод је је 1991. године, после бојкота пописа од стране Албанаца, изнео процену да у покрајини живи око 1.6 милиона Албанаца, што значи да је број Албанаца остао исти између 1991. и 2011. године. Поједини демографи сматрају да стално настањених Албанаца на Косову и Метохији има највише 1.2 милиона. Током 60-их и 70-их Албанци су имали наталитет преко 50.000 живорођених годишње, што је преполовљено током последњих 10 година. Стога се може закључити да ће број Албанаца на Косову и Метохији у будућности опадати, а никако расти. Када би Косово и Метохија било реинтегрисано у државно-правни систем Србије, Албанци би чинили између 15-17% становништва, што је мање него у Северној Македонији, где их има између 25-30% и где имају де факто статус другог конститутивног народа.
Pohvale za post: 3
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Pon Maj 04, 2020 9:16 pm

Priču o reintegraciji možemo da zaboravimo iz više razloga, a najvažniji je što oni neće spajanje sa Srbijom, već sa Albanijom. A, ni nama nije u interesu da imamo u državi nap 1,5mil takvog stanovništva. U medjuvremenu za prošlih 20tak gidina, tamo je i stanovništvo koje nikad nije živelo pod upravom Beograda i koje nema nameru ni da živi sa nama, taman da je kod nas kao u Švajcarskoj.
Pohvale za post: 1
Блок71
Novice
Postovi: 16
Pridružio se: Pet Jan 17, 2020 3:26 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 24
Pohvalio: 20

Re: Kosovo i Metohija

Postod Блок71 » Pon Maj 04, 2020 10:01 pm

Реинтеграција према принципу "више од аутономије, мање од независности" не значи да би Београд управљао покрајином као што је то био случај 90-их година. Нпр. косовски Албанци би имали своју полицију, док би "КБС" био претворен у жандармерију, а Војска Србије би била присутна у једној бази на територији покрајине у ограниченом броју. Исто тако, косовски Албанци би могли да задрже одвојене спортске репрезентације и да у иностранству имају економска представништва (уместо амбасада). Ми не требамо да се бавимо жељама или осећањима косовских Албанаца, већ властитим националним интересом, а то је очување територијалног интегритета Србије.
Pohvale za post: 1
GOJE
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 4036
Pridružio se: Uto Apr 15, 2008 10:35 am
Lokacija: Dort Yol
Kontakt:
Pohvaljen: 7485
Pohvalio: 4193

Re: Kosovo i Metohija

Postod GOJE » Pon Maj 04, 2020 10:11 pm

Država, granica, teritorija postaju prevaziđeni pojmovi. Ljudi ne. Potrebno je boriti se za ljude. Sve ljude. I to decenijama - planski.
Poslednja izmena od GOJE u Pon Maj 04, 2020 10:31 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA
Pohvale za post: 4
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8889
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 2815
Pohvalio: 608

Re: Kosovo i Metohija

Postod dragan » Pon Maj 04, 2020 10:12 pm

Nacionalni interes u vezi Kosmeta mora da bude postavljen na realnim osnovama i ne može da ignoriše politički stav 1,5mil Albanaca koji neće da budu u Srbiji, več smatraju da imaju svoju državu koju će jednog dana ujediniti sa Albanijom.
To su činjenice i besmisleno im je opet nuditi priču o principu "више од аутономије, мање од независности" kada unapred svi znamo da to neće ni da pogledaju, a kamoli da prihvate. Moramo biti realni.

Povratak na “Regionalni razvoj”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Marlon i 12 gosta