#1 07 January 2010 18:57:26
- 442doBGD
- Intermediate

- Registered: 28 March 2008
Seča 500 stabala - drvored u Bulevaru Revolucije
Dok se drugi (civilizovani) gradovi i zemlje hvale svojim decenijama i vekovima starim drvoredima, Grad Beograd seče jedan od svojih najreprezentativnijih drvoreda, kad bolje razmislim, jedini drvored u centru...
Четвртак, 07. jануар 2010.
Ове године нови дрвореди у Булевару краља Александра
У оквиру реконструкције Булевара краља Александра биће уклоњено око 500 престарелих стабала којa су постала небезбедна. На њихова места засадиће се нова стабла, по угледу на Немањину и улицу Краља Милана, са мањим крошњама која су примерена урбаним условима, рекао је за Беоинфо Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило – Београд”.
– Уређење зелених површина ће се наставити и ове године, а приоритет ће, поред дрвореда у булевару бити и уређивање зелених површина у стамбеним насељима и блоковима. Овај посао у доброј мери је започет током протекле године и грађани су били задовољни како темпом тако и квалитетом урађеног посла. Током ове године реконструисаће се и Пионирски парк – рекао је Драшкић.
Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1373678
#2 07 January 2010 19:03:35
- 442doBGD
- Intermediate

- Registered: 28 March 2008
Re: Seča 500 stabala - drvored u Bulevaru Revolucije
A evo primera kako to rade u civilizovanom svetu...
"These trees were planted along the highway running through Nikko, Aizunishi and Reiheishi for more than 20 years, beginning in 1625 [...] The spectacle of trees whose average height is 27m and whose age is 380 years old is extremely magnificent and beautiful, so we can boast to the world." http://www.japanese-greatest.com/nature … kaido.html
#3 07 January 2010 19:33:46
- Marcus Lupus
- Novice

- Registered: 04 January 2010
Видим, поред асфалтирања неко се досетио још једног финог начина за добру (и)легалну зараду.
А зашто и не би; као да ће неко покушати да му омете план. 
#4 07 January 2010 21:00:12
Dobro su se setili za dvorsku bastu ( Pionirski park ), to je jedna od najlepsih zelenih povrsina u gradu, i sa nekoliko retkih biljnih vrsta.
Za Bulevar i nemam neki komentar, fakat je da su drveca nesrazmerna po velicini, i da nisu primerena za toliku sirinu trotoara, izgledace Bulevar lepo i sa novim drvoredima 
Belgrade : My City : The city of the future
#5 07 January 2010 22:21:27
- GOJE
- Higher intermediate

- Registered: 15 April 2008
Koliko se sećam u Vršcu je nedavno na centralnom trgu prilikom iznenadnog nevremena neko poginuo prilikom pada grane. Takođe i na Exit-u. Verovatno postoje i drugi načini održavanja starih i trulih stabala, ali ako je tih stabala puno, pretpostavljam da je bolje uraditi potpuno novi drvored.
Sa druge strane, u centru postoji izuzetan drvored u Cara Dušana (takođe od platana). I tu se ponekad poneko drvo zameni novim mladim stablom.
....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA
#6 08 January 2010 00:00:01
Kad razmislim nije toliki problem ako zasade identican broj drveca,to jest ne smanje ih i ako stave neko drvece koje je slicne velicine ili podnosljivo manje a ne neke pikavce da izvinite na izrazu.
#7 08 January 2010 03:27:31
- MareCar
- Intermediate

- Registered: 22 June 2009
Bilo bi lepo da stave neko drvece koje po nekad cveta (kao np tresnje), pa da nam cela ulica bude roze ili ljubicasta
Tako sam ja to radio na nekoj igrici 
#8 08 January 2010 04:38:27
- svrca
- Beginner

- Registered: 03 April 2008
442doBGD wrote:
Четвртак, 07. jануар 2010.
Ове године нови дрвореди у Булевару краља Александра
У оквиру реконструкције Булевара краља Александра биће уклоњено око 500 престарелих стабала којa су постала небезбедна. На њихова места засадиће се нова стабла, по угледу на Немањину и улицу Краља Милана, са мањим крошњама која су примерена урбаним условима, рекао је за Беоинфо Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило – Београд”
Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1373678
Mediokriteti koji donose ovakve odluke su isti oni koji nisu bili u stanju da prilikom rekonstrukcije estetski i hortikulturno rese najreprezentativniji urbani prostor Beograda, park izmedju dva dvora, ostavljajuci ona CETIRI ZAKRZLJALA DRVETA da zaklanjaju bocnu fasadu dvora. Sada im smeta JEDINI ukras bulevara, raskosni i reprezentativni platani (500!) koji su SIMBOL ove ulice i koji su na nasu srecu zaklanjali takodje uglavnom mediokritetsku arhitekturu ovog bulevara. Svaka normalna i kulturna sredina bi uradila sve da ih zastiti. Kako mi da se zastitimo od onih koji o nama "brinu"?

#9 08 January 2010 09:45:08
- belgrey
- Intermediate

- Registered: 05 April 2009
Jel beše platani bacaju one zastrašujuće iritantne i opasne bele čupave mace u proleće od kojih polovina stanovništva ima užasne alergijske reakcije?
#10 08 January 2010 10:13:50
- kole
- Intermediate

- From: Banjica
- Registered: 19 August 2009
Koliko se ja secam iz neke price (nisam siguran, mislim da je platan u pitanju), platani su sadjeni jer brzo rastu, a inace izazivaju izuzetno jake elergijske reakcije. Vec je bilo price na tu temu i vec su nagovestavali da bi trebalo izmeniti drvece po gradu.
#11 08 January 2010 10:54:30
Gledah platane danas po bulevaru u prolazu,vala kako ih obrezase i unakazise cak i ove koji su zdravi,nek posade to novo drvece 
#12 08 January 2010 12:33:12
- Михаило
- Higher intermediate

- Registered: 23 April 2007
belgrey wrote:
Jel beše platani bacaju one zastrašujuće iritantne i opasne bele čupave mace u proleće od kojih polovina stanovništva ima užasne alergijske reakcije?
Ako sam dobro upuće, u pitanju je kanadska topola kojom je masovno "pošumljen" Novi Beograd... I ona i platan brzo rastu pa su masovno sađeni, a obe vrste izazivaju alergijske reakcije kod dosta ljudi 
eileen: "A zamislite šta će sve da pronađu kad počne metro da se radi."
Shifty: "Pronaci ce ostatke Arene, Usca, Akva parka,... "

#13 08 January 2010 14:56:31
- lukpot
- Intermediate

- Registered: 09 December 2009
Михаило wrote:
belgrey wrote:
Ako sam dobro upuće, u pitanju je kanadska topola kojom je masovno "pošumljen" Novi Beograd... I ona i platan brzo rastu pa su masovno sađeni, a obe vrste izazivaju alergijske reakcije kod dosta ljudi
Topola stvara mace...prokletstvo savskog keja 
#14 08 January 2010 16:26:43
Skandalozan je samo naziv ove teme. (vidim da je promenjen naziv, kad sam ja pisao ovo u naslovu je bila i rec Skandalozno)
Ako je plan da se nebezbedna stabla zamene novim, ne vidim šta je tu problem.
Last edited by astrodule (09 January 2010 16:34:03)
Svako ko vidi roditelja kako sa detetom prelazi ulicu na crveno neka kaže naglas, da ovaj čuje: To dete će "sutra" samo da prelazi ulicu i crveno svetlo mu neće ništa značiti, mislite o tome...
www.ehotim.com
#15 08 January 2010 21:10:50
- jovanovm
- Advanced

- From: Champaign-Urbana, IL - USA
- Registered: 09 April 2007
Bolesno drvece se moze leciti (sto je i mnogo jeftinije), a inace, platani na Bulevaru su skoro sisani do te mere da je opasnost od padajucih grana vrlo mala - jer su sve grane mini.
Dosta tog drveca mi izgleda starije od jednog veka... 
I ne moze da bas nista nije u redu! Kome u Srbiji nista nije u redu, nigde mu nece biti dobro! - zhaba
jbt kad se setim kad sam bio mali, oko 2000.godine, ja sa mamom u autobusu i mama kaže: Miki, sićićemo na sledeću idemo u Metro i aj rekoh super. Kad ono, ona uđe u prodavnicu cipela. Ja se smorio u trenu - Archangel
#16 08 January 2010 21:43:48
- relja
- Higher intermediate

- Registered: 13 December 2006
Baš mi je bilo krivo kada su postavljali behaton na Terazijama, u Kralja Milana, i počupali ona stara stabla, izvadili one okrugle metalne rešetke (à la Paris).
I tada je jedan od argumenata bio da su stabla u stvari bolesna.
Slabo se razumem u drveće, ali mi je malo čudno - redovno obrezuju grane, stabla opet listaju svake godine i ponovo rađaju bogate krošnje. Bolesna stabla po parkovima se uklanjaju - npr: Savski kej.
Da su stabla u centralnim gradskim ulicama bolaesna i spremna za uklanjanje saznajemo tek kada treba da počnu obimni, zahtevni i skupi građevinski radovi...
Grad je već nekoliko puta izlazio u susret izvođačima tako što im je davao prevelike rokove. Takvi rokovi su dozvoljavali manje angažovanje operative i samim tim manje troškove izvođača, a na štetu građana i privrede.
Da li sam postao paranoičan?
Last edited by relja (08 January 2010 21:46:56)
"Čovečuljci sa logaritmarima i računarima će naslediti zemlju."
"Feniksov let" , 1965. g.
#17 08 January 2010 22:26:53
Vracah se peske bulevarom namerno da bih proveriodrvece.Mogu da se zakunem da bar 80-90% drveca je zdravo i da je ta prica sa bolesnim drvecem notorna laz!!! 
Last edited by vucko (08 January 2010 22:27:47)
#18 08 January 2010 23:19:09
- belgrey
- Intermediate

Moje mišljenje je da je zločin zasaditi uopšte platane i topole. Ne mogu da ih žalim. Nije im mesto u gradovima. Hrast, kesten, breza, javor ili pak lipa, čini mi se da je to ok. U Petrovaradinu duž jednog putića podno zidina postoje lipe. Taj putić nazivaju "Lipov put" i ne mogu da vam objasnim kakav je božanstven osećaj prošetati tuda u maju kada lipe cvetaju i kada njihov miris deluje kao najbolja aromatherapy! Sa druge strane u Limanskom parku ljudi se guše zahvaljujući "macama" koje stvaraju utisak najjače zimske snežne mećave. Ne postoji osoba koju poznajem a da nema nekakve tegobe kad cvetaju topole. Mene počne da svrbi nos do izbezumljenja, moja sestra se guši i ima astmatične napade, jedan prijatelj kija toliko da mi se čini da će se pocepati.
#19 09 January 2010 04:52:46
- Ambassador
- Loving Belgrade...

- From: Belgrade
- Registered: 04 July 2007
@relja: Bojim se da nisi paranoičan. Naprotiv.
Antikultura protiv kontrakulture.
#20 09 January 2010 09:09:30
- jovanovm
- Advanced

- From: Champaign-Urbana, IL - USA
- Registered: 09 April 2007
relja je pogodio, kao prstom u oko...
I ne moze da bas nista nije u redu! Kome u Srbiji nista nije u redu, nigde mu nece biti dobro! - zhaba
jbt kad se setim kad sam bio mali, oko 2000.godine, ja sa mamom u autobusu i mama kaže: Miki, sićićemo na sledeću idemo u Metro i aj rekoh super. Kad ono, ona uđe u prodavnicu cipela. Ja se smorio u trenu - Archangel
#21 11 January 2010 07:35:26
- relja
- Higher intermediate

- Registered: 13 December 2006
Hvala....ušinuh vrat od osvrtanja 
"Čovečuljci sa logaritmarima i računarima će naslediti zemlju."
"Feniksov let" , 1965. g.
#22 11 January 2010 09:55:23
- direktor
- Higher intermediate

- Registered: 10 October 2008
Drvece uklanjaju iz vise razloga bolesna trula ,nova regulacija parkinga trotara ,misli da je direktor zelenila u beogradskoj hronici rekao da ce zasaditi javore u podmaklom stadijumu razvoja valjda 2-3god. 
#23 11 January 2010 13:08:17
- belgrey
- Intermediate

direktor wrote:
Drvece uklanjaju iz vise razloga bolesna trula ,nova regulacija parkinga trotara ,misli da je direktor zelenila u beogradskoj hronici rekao da ce zasaditi javore u podmaklom stadijumu razvoja valjda 2-3god.
Ovo za javore me baš raduje. Prelepo!
#24 11 January 2010 14:51:04
- svrca
- Beginner

- Registered: 03 April 2008
Ne raduje uopste, niti je prelepo. Javori su "najprljavija" vrsta drveca. Od pocetka do kraja vegetacije, 4 ili 5 puta odbacuju razlicite delove svoje vegetacije (omotace cvetova, cvetove, plodove....) Non stop prljaju trotoare i okolinu i podlozni su bolestima. Nasi "strucnjaci" se sigurno nece odluciti za atraktivne sorte, one koje menjaju boju u jesen u narandasto i crveno. Tada su jedino i interesantni. Ali od gradskog Zelenila se nista bolje ne moze ni ocekivati. Dosadno i konvencionalno. Mozda bi sada kada nema viza mogli da skupimo pare i platimo im "studijsko" putovanje u Francusku, Nemacku, Belgiju da vide sta i kako se radi u 21 veku. 
#25 11 January 2010 14:55:47
- sizif
- Higher intermediate

- Registered: 14 November 2008
Маце које изазивају алергију праве тополе, а не платани. Да је супротно, Грци не би могли да живе од њих. А управо је реч о дрвету са најлепшим хладом. За мене је најлепши осећај вожње лети кроз Булевар ослобођења, од Аутокоманде до Бањице, управо због правог тунела који они праве. Највећи проблем са платанима, с друге стране, јесте изузетно велико и јако корење, као и потреба да се крте гране релативно често подрезују.
Што се тиче Булевара краља Александра, мислим да су платани постали његов симбол и да је једина прихватљива опција сукцесивно подмлађивање, али никако замена другом врстом.
Јавор је такође лепо дрво, али скромнијих димензија. Има много мањи корен и захвалнији је за уже улице и тротоаре.
Сизиф не одустаје!