#1 07 January 2010 18:57:26

442doBGD
Intermediate
Registered: 28 March 2008

Seča 500 stabala - drvored u Bulevaru Revolucije

Dok se drugi (civilizovani) gradovi i zemlje hvale svojim decenijama i vekovima starim drvoredima, Grad Beograd seče jedan od svojih najreprezentativnijih drvoreda, kad bolje razmislim, jedini drvored u centru...

Четвртак, 07. jануар 2010.

Ове године нови дрвореди у Булевару краља Александра

У оквиру реконструкције Булевара краља Александра биће уклоњено око 500 престарелих стабала којa су постала небезбедна. На њихова места засадиће се нова стабла, по угледу на Немањину и улицу Краља Милана, са мањим крошњама која су примерена урбаним условима, рекао је за Беоинфо Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило – Београд”.

– Уређење зелених површина ће се наставити и ове године, а приоритет ће, поред дрвореда у булевару бити и уређивање зелених површина у стамбеним насељима и блоковима. Овај посао у доброј мери је започет током протекле године и грађани су били задовољни како темпом тако и квалитетом урађеног посла. Током ове године реконструисаће се и Пионирски парк – рекао је Драшкић.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1373678

#2 07 January 2010 19:03:35

442doBGD
Intermediate
Registered: 28 March 2008

Re: Seča 500 stabala - drvored u Bulevaru Revolucije

A evo primera kako to rade u civilizovanom svetu...

"These trees were planted along the highway running through Nikko, Aizunishi and Reiheishi for more than 20 years, beginning in 1625 [...] The spectacle of trees whose average height is 27m and whose age is 380 years old is extremely magnificent and beautiful, so we can boast to the world."     http://www.japanese-greatest.com/nature … kaido.html

#3 07 January 2010 19:33:46

Marcus Lupus
Novice
Registered: 04 January 2010

Видим, поред асфалтирања неко се досетио још једног финог начина за добру (и)легалну зараду.

А зашто и не би; као да ће неко покушати да му омете план. rant

#4 07 January 2010 21:00:12

zexland
Welcome to Belgrade
From: Beautiful Belgrade
Registered: 07 June 2007
Website

Dobro su se setili za dvorsku bastu ( Pionirski park ), to je jedna od najlepsih zelenih povrsina u gradu, i sa nekoliko retkih biljnih vrsta.

Za Bulevar i nemam neki komentar, fakat je da su drveca nesrazmerna po velicini, i da nisu primerena za toliku sirinu trotoara, izgledace Bulevar lepo i sa novim drvoredima  smile

Belgrade : My City :  The city of the future

#5 07 January 2010 22:21:27

GOJE
Higher intermediate
Registered: 15 April 2008

Koliko se sećam u Vršcu je nedavno na centralnom trgu prilikom iznenadnog nevremena neko poginuo prilikom pada grane. Takođe i na Exit-u. Verovatno postoje i drugi načini održavanja starih i trulih stabala, ali ako je tih stabala puno, pretpostavljam da je bolje uraditi potpuno novi drvored.

Sa druge strane, u centru postoji izuzetan drvored u Cara Dušana (takođe od platana). I tu se ponekad poneko drvo zameni novim mladim stablom.

....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA

#6 08 January 2010 00:00:01

vucko
Branilac Zvezdarske Sume
From: Zvezdara
Registered: 20 April 2008
Website

Kad razmislim nije toliki problem ako zasade identican broj drveca,to jest ne smanje ih i ako stave neko drvece koje je slicne velicine ili podnosljivo manje a ne neke pikavce da izvinite na izrazu.

#7 08 January 2010 03:27:31

MareCar
Intermediate
Registered: 22 June 2009

Bilo bi lepo da stave neko drvece koje po nekad cveta (kao np tresnje), pa da nam cela ulica bude roze ili ljubicasta  big_smile  Tako sam ja to radio na nekoj igrici  laugh

#8 08 January 2010 04:38:27

svrca
Beginner
Registered: 03 April 2008

442doBGD wrote:

Четвртак, 07. jануар 2010.

Ове године нови дрвореди у Булевару краља Александра

У оквиру реконструкције Булевара краља Александра биће уклоњено око 500 престарелих стабала којa су постала небезбедна. На њихова места засадиће се нова стабла, по угледу на Немањину и улицу Краља Милана, са мањим крошњама која су примерена урбаним условима, рекао је за Беоинфо Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило – Београд”

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1373678

Mediokriteti koji donose ovakve odluke su isti oni koji nisu bili u stanju da prilikom rekonstrukcije estetski i hortikulturno rese najreprezentativniji urbani prostor Beograda, park izmedju dva dvora, ostavljajuci ona CETIRI ZAKRZLJALA DRVETA da zaklanjaju bocnu fasadu dvora. Sada im smeta JEDINI ukras bulevara, raskosni i reprezentativni platani (500!) koji su SIMBOL ove ulice i koji su na nasu srecu zaklanjali takodje uglavnom mediokritetsku arhitekturu ovog bulevara. Svaka normalna i kulturna sredina bi uradila sve da ih zastiti. Kako mi da se zastitimo od onih koji o nama "brinu"?

http://img130.imageshack.us/img130/7264/img2263j.jpg http://img130.imageshack.us/img130/img2263j.jpg/1/w800.png

#9 08 January 2010 09:45:08

belgrey
Intermediate
Registered: 05 April 2009

Jel beše platani bacaju one zastrašujuće iritantne i opasne bele čupave mace u proleće od kojih polovina stanovništva ima užasne alergijske reakcije?

#10 08 January 2010 10:13:50

kole
Intermediate
From: Banjica
Registered: 19 August 2009

Koliko se ja secam iz neke price (nisam siguran, mislim da je platan u pitanju), platani su sadjeni jer brzo rastu, a inace izazivaju izuzetno jake elergijske reakcije. Vec je bilo price na tu temu i vec su nagovestavali da bi trebalo izmeniti drvece po gradu.

#11 08 January 2010 10:54:30

vucko
Branilac Zvezdarske Sume
Website

Gledah platane danas po bulevaru u prolazu,vala kako ih obrezase i unakazise cak i ove koji su zdravi,nek posade to novo drvece bash

#12 08 January 2010 12:33:12

Михаило
Higher intermediate
Registered: 23 April 2007

belgrey wrote:

Jel beše platani bacaju one zastrašujuće iritantne i opasne bele čupave mace u proleće od kojih polovina stanovništva ima užasne alergijske reakcije?

Ako sam dobro upuće, u pitanju je kanadska topola kojom je masovno "pošumljen" Novi Beograd... I ona i platan brzo rastu pa su masovno sađeni, a obe vrste izazivaju alergijske reakcije kod dosta ljudi notok

eileen: "A zamislite šta će sve da pronađu kad počne metro da se radi."
Shifty:   "Pronaci ce ostatke Arene, Usca, Akva parka,... " http://www.beobuild.rs/forum/img/smilies/violin.gif

#13 08 January 2010 14:56:31

lukpot
Intermediate
Registered: 09 December 2009

Михаило wrote:

belgrey wrote:

Ako sam dobro upuće, u pitanju je kanadska topola kojom je masovno "pošumljen" Novi Beograd... I ona i platan brzo rastu pa su masovno sađeni, a obe vrste izazivaju alergijske reakcije kod dosta ljudi notok

Topola stvara mace...prokletstvo savskog keja big_smile

#14 08 January 2010 16:26:43

astrodule
Astro
From: Novi Beograd
Registered: 05 August 2009
Website

Skandalozan je samo naziv ove teme. (vidim da je promenjen naziv, kad sam ja pisao ovo u naslovu je bila i rec Skandalozno)
Ako je plan da se nebezbedna stabla zamene novim, ne vidim šta je tu problem.

Last edited by astrodule (09 January 2010 16:34:03)

Svako ko vidi roditelja kako sa detetom prelazi ulicu na crveno neka kaže naglas, da ovaj čuje: To dete će "sutra" samo da prelazi ulicu i crveno svetlo mu neće ništa značiti, mislite o tome...

www.ehotim.com

#15 08 January 2010 21:10:50

jovanovm
Advanced
From: Champaign-Urbana, IL - USA
Registered: 09 April 2007

Bolesno drvece se moze leciti (sto je i mnogo jeftinije), a inace, platani na Bulevaru su skoro sisani do te mere da je opasnost od padajucih grana vrlo mala - jer su sve grane mini.

Dosta tog drveca mi izgleda starije od jednog veka...  notok

I ne moze da bas nista nije u redu! Kome u Srbiji nista nije u redu, nigde mu nece biti dobro! - zhaba

jbt kad se setim kad sam bio mali, oko 2000.godine, ja sa mamom u autobusu i mama kaže: Miki, sićićemo na sledeću idemo u Metro i aj rekoh super. Kad ono, ona uđe u prodavnicu cipela. Ja se smorio u trenu - Archangel

#16 08 January 2010 21:43:48

relja
Higher intermediate
Registered: 13 December 2006

Baš mi je bilo krivo kada su postavljali behaton na Terazijama, u Kralja Milana, i počupali ona stara stabla, izvadili one okrugle metalne rešetke (à la Paris).
I tada je jedan od argumenata bio da su stabla u stvari bolesna.
Slabo se razumem u drveće, ali mi je malo čudno - redovno obrezuju grane, stabla opet listaju svake godine i ponovo rađaju bogate krošnje. Bolesna stabla po parkovima se uklanjaju - npr: Savski kej.
Da su stabla u centralnim gradskim ulicama bolaesna i spremna za uklanjanje saznajemo tek kada treba da počnu obimni, zahtevni i skupi građevinski radovi...

Grad je već nekoliko puta izlazio u susret izvođačima tako što im je davao prevelike rokove. Takvi rokovi su dozvoljavali manje angažovanje operative i samim tim manje troškove izvođača, a na štetu građana i privrede.

Da li sam postao paranoičan?

Last edited by relja (08 January 2010 21:46:56)

"Čovečuljci sa logaritmarima i računarima će naslediti zemlju."
                                                                              "Feniksov let" , 1965. g.

#17 08 January 2010 22:26:53

vucko
Branilac Zvezdarske Sume
Website

Vracah se peske bulevarom namerno da bih proveriodrvece.Mogu da se zakunem da bar 80-90% drveca je zdravo i da je ta prica sa bolesnim drvecem notorna laz!!! mad

Last edited by vucko (08 January 2010 22:27:47)

#18 08 January 2010 23:19:09

belgrey
Intermediate

Moje mišljenje je da je zločin zasaditi uopšte platane i topole. Ne mogu da ih žalim. Nije im mesto u gradovima. Hrast, kesten, breza, javor ili pak lipa, čini mi se da je to ok. U Petrovaradinu duž jednog putića podno zidina postoje lipe. Taj putić nazivaju "Lipov put" i ne mogu da vam objasnim kakav je božanstven osećaj prošetati tuda u maju kada lipe cvetaju i kada njihov miris deluje kao najbolja aromatherapy! Sa druge strane u Limanskom parku ljudi se guše zahvaljujući "macama" koje stvaraju utisak najjače zimske snežne mećave. Ne postoji osoba koju poznajem a da nema nekakve tegobe kad cvetaju topole. Mene počne da svrbi nos do izbezumljenja, moja sestra se guši i ima astmatične napade, jedan prijatelj kija toliko da mi se čini da će se pocepati.

#19 09 January 2010 04:52:46

Ambassador
Loving Belgrade...
From: Belgrade
Registered: 04 July 2007

@relja: Bojim se da nisi paranoičan. Naprotiv.

Antikultura protiv kontrakulture.

#20 09 January 2010 09:09:30

jovanovm
Advanced
From: Champaign-Urbana, IL - USA
Registered: 09 April 2007

relja je pogodio, kao prstom u oko...

I ne moze da bas nista nije u redu! Kome u Srbiji nista nije u redu, nigde mu nece biti dobro! - zhaba

jbt kad se setim kad sam bio mali, oko 2000.godine, ja sa mamom u autobusu i mama kaže: Miki, sićićemo na sledeću idemo u Metro i aj rekoh super. Kad ono, ona uđe u prodavnicu cipela. Ja se smorio u trenu - Archangel

#21 11 January 2010 07:35:26

relja
Higher intermediate
Registered: 13 December 2006

Hvala....ušinuh vrat od osvrtanja  smile

"Čovečuljci sa logaritmarima i računarima će naslediti zemlju."
                                                                              "Feniksov let" , 1965. g.

#22 11 January 2010 09:55:23

direktor
Higher intermediate
Registered: 10 October 2008

Drvece uklanjaju iz vise razloga bolesna trula ,nova regulacija parkinga trotara ,misli da je direktor zelenila u beogradskoj hronici rekao da ce zasaditi javore u podmaklom stadijumu razvoja valjda 2-3god. kafa

#23 11 January 2010 13:08:17

belgrey
Intermediate

direktor wrote:

Drvece uklanjaju iz vise razloga bolesna trula ,nova regulacija parkinga trotara ,misli da je direktor zelenila u beogradskoj hronici rekao da ce zasaditi javore u podmaklom stadijumu razvoja valjda 2-3god. kafa

Ovo za javore me baš raduje. Prelepo!

#24 11 January 2010 14:51:04

svrca
Beginner
Registered: 03 April 2008

Ne raduje uopste, niti je prelepo. Javori su "najprljavija" vrsta drveca. Od pocetka do kraja vegetacije, 4 ili 5 puta odbacuju razlicite delove svoje vegetacije (omotace cvetova, cvetove, plodove....) Non stop prljaju trotoare i okolinu i podlozni su bolestima. Nasi "strucnjaci" se sigurno nece odluciti za atraktivne sorte, one koje menjaju boju u jesen u narandasto i crveno. Tada su jedino i interesantni. Ali od gradskog Zelenila se nista bolje ne moze ni ocekivati. Dosadno i konvencionalno. Mozda bi  sada kada nema viza mogli da skupimo pare i  platimo im "studijsko" putovanje u Francusku, Nemacku, Belgiju da vide sta i kako se radi u 21 veku. roll

#25 11 January 2010 14:55:47

sizif
Higher intermediate
Registered: 14 November 2008

Маце које изазивају алергију праве тополе, а не платани. Да је супротно, Грци не би могли да живе од њих. А управо је реч о дрвету са најлепшим хладом. За мене је најлепши осећај вожње лети кроз Булевар ослобођења, од Аутокоманде до Бањице, управо због правог тунела који они праве. Највећи проблем са платанима, с друге стране, јесте изузетно велико и јако корење, као и потреба да се крте гране релативно често подрезују.

Што се тиче Булевара краља Александра, мислим да су платани постали његов симбол и да је једина прихватљива опција сукцесивно подмлађивање, али никако замена другом врстом.

Јавор је такође лепо дрво, али скромнијих димензија. Има много мањи корен и захвалнији је за уже улице и тротоаре.

Сизиф не одустаје!

Board footer