Šta je novo?

Rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra

Bio sam na uvidu,postavicu slike veceras.

U pitanju je ovaj region.Od vjekoslava kovaca do milana rakica oivicen buducim produzetkom cingrijine ka cvetku i sa druge strane mite ruzica.Dakle u planu nema tog bloka od vjekoslava kovaca do bulevara i deskaseve sa druge strane.

Glavno sto primetih je da se bulevar siri na levu stranu,jasno je ucrtano prosirenje mada nije deo plana.Milana rakica sire na 4 trake,dakle 13 metara regulacija kolovoza(kao bulevar bez tramvaja),vjekoslava kovaca postaje dvosmerna,i mocice na olimpu da se gradi zatvoreni bazen jer je ona sporna parcela u sklopu olimpa.

Inace,milana rakica se siri na strani na kojoj je olimp,i to je ucrtano prosirenje otprilike do pola atletske staze,kada budu to radili bice velikog nasipanja zemlje,izmestanja svih terena na olimpu koji su uz ulicu i.t.d.Dakle nece skoro raditi plan.Mite ruzica ce takodje na 2+2 trake ici ali sa uzom regulacijom.Nastavak milana rakica u mirijevu ostaje uzak,dok se milana rakica nadovezuje na onu ulicu desno koja vec ima 4trake.
 
Evo i slika.Prvo sto mi je upalo u oci je sto je van GUP-a uradjeno da je ulica Milana Rakica planirana kao ulica prvog reda sa po 2 trake po smeru sto mislim da je sasavo jer rusi fuziju koju imaju Zvezdarska Suma,OS Marija Bursac i Olimp kao oaze mira i prirode...MAda je jasno da im je najjeftinije da ovako rasterete bulevar

http://www4.slikomat.com/10/1213/6qw-DSC055.jpg

http://www4.slikomat.com/10/1213/11x-DSC055.jpg

http://www4.slikomat.com/10/1213/e34-DSC055.jpg

Sirine ulica-Milana Rakica je 6.5+6.5 metara-dakle kao bulevar bez tramvajskih sina!
http://www4.slikomat.com/10/1213/k82-DSC055.jpg

Edit:slike su smanjene,postavicu ih kasnije kako valja
 
Вучко, можеш ли да уцрташ на неку карту планирана проширења?
 
Naprotiv izvodljivo ali tesko.Ocigledno je da su imali izbor da li da sire dragoslava srejovica ili milana rakica i ovde presekose jer je manje udzerica za rusenje(10tak ako izbrojah).Ostatak je deo olimpa i vodovoda.

Inace plan je radio CEP centar za projektovanje a ne urbanisticki zavod.Oni su takodje radili i sve ostale planove bulevara,dakle sve sto ima najvise veze sa saobracajem.

Priupitacu ako navrnem do urbanistickog zavoda koja je situacija sa ovim planom,jedino je definitivno da im sada fali parce od vjekoslava kovaca do bulevara da se odradi plan (cvetkova pijace).I onda se bacaju na najtezu stvar,kako da proteraju 4 trake sa razdelnim ostrvom kroz kanjon u Cingrijinoj :)
 
Hvala Vucko.

Jednostavno, Bulevar je zicer kao prazan gol. Mora se priznati da, koliko god ga mi voleli (a Bulevar jeste moja omiljena ulica u Beogradu), on danas ne izgleda bas reprezentativno. Planskim dokumentima se trasira njegov buduci razvoj i pozdravljam sto su planovi ambiciozni, jedino se postavlja pitanje da li su i izvodljivi. Vec sam i ranije govorio da nemam problem s tim da Bulevar saceka bolja vremena jer je to i zasluzio, bilo bi tuzno da na njemu gledamo ovo sto se trenutno gradi u ulicama koje ga okruzuju.
 
Cekaj, prosirenje je skroz od Cvetka pa do Mite Ruzica???

Ne vidim na koju ce foru to da izvedu. Na tom potezu nisu samo udzerice, nego i kucerine. Osim ako ne planiraju da nekim ljudima oduzmu po pola dvorista.

Inace sirenje Mite Ruzica mora da se odradi, i mislim da nije toliki problem ako budu sirili na onu stranu na kojoj je Kluz (ko ce tu da se buni ako se nesto rusi...) jer tu pored fabrike nema mnogo kuca tik uz ulicu, tj. uglavnom su neki lokali.
 
Da,hazarde upravo tako.Mada nece previse rusiti jer ce je samo sa desne strane ka mite ruzica siriti a tu su sve montazne kucice,barake,olimp vodovod i.t.d.Bice dakle 6.5 metara po smeru(kao Bulevar) samo bez razdelne trake u sredini.

Vjekoslava Kovaca postaje dvosmerna.Jasno je i sada gde ce biti okretnica trolejbusa i valjda 46ice.Nadam se da ce ovo sirenje milana rakica iskoristiti da poteraju trolejbus do Mirijeva kao po starim planovima.

Slazem se za Mite ruzica,steta sto ce je siriti na 9 metara samo mada razumem zasto,hoce da poteraju saobracaj iz Mirijeva duz Milana Rakica do Rifarta pa onda levo i desno preko cingrijine i gospodara vucica da bi se rasteretio Bulevar.

To je i prihvatljivo,ali tek kada se izmeste kamioni iz buduceg poluprstena gospodara vucica-cingrijina-dimitrijala.

Ne svidja mi se raskrsnica MIlana Rakica i Mite ruzica,tu ima 5 ulica,jasno je da zbog visine ne moze kruzni tok,ali bi se mogla makar zatvoriti ova peta ulica koja ide ka severu.

Takodje je zanimljivo sto u sklopu olimpa stoji prostor za zatvoren bazen(ona prazna livada i plac nekog lika).Ali me intrigira sto pise do P+8?To bi se vredelo raspistati da li stoji u planu bas kao Bazen ili ne daj boze planiraju prenamenu?

Postoji prica da se ili OS Veljko Dugosevic ili Marija Bursac ukida vec neko vreme,posto se u veljku pravi moderna sala za fizicko i siri milana rakica kod marije verujem da ce ona biti ukinuta :( Valjda ce je prenameniti u srednju skolu ili neku visu skolu,steta bi bilo da na tako lepom mestu ne bude skola.

Prosirenje Milana Rakica moze biti opasno i zbog moguce prenamene baze BIA-e u Zvezdarskoj sumi u stambeno naselje jer ce imati saobracajnicu sa 4 trake na 100 metara od nje.

Sto se tice Bulevara apsolutno nemam nikakve zamerke i drago mi je sto se ruse udzerice sa leve strane.Jedino mi ostaje zal sto nije bulevar pre 80 il kolko bese godina poteran duz zivka davidovica :)

Јавна презентација Нацрта плана детаљне регулације Булевара краља Aлександра за подручје блокова Д7а, Д7б, Д7ц, Д8а, Д8б, Д9а, Д9б, Д10а, Д11а и Д12а – „Oлимп“


одржаће се у среду 15. децембра 2010. године у 17 часова у просторијама Градске општине Звездара, Булевар краља Александра бр.77 (Велика сала на првом спрату).

http://www.zvezdara.com/index.php?option=com_content&task=view&id=864&Itemid=150

Skoknucu na prezentaciju,pa cu izvuci neki info,najvise me zanima oko olimpa,javnog saobracaja i to kada ce raditi plan cvetkove pijace.Na cvetku treba da bude i stanica metroa i kruzni tok i javna garaza,pa verujem da ce biti zanimljivo :)
 
Pre 80 godina Bulevar se zavrsavao kod Cvetka a dalje je isao Smederevski put :) a kod Cvetka je ako ne gresim bila okretnica tramvaja.

Ovo za ukidanje Marije/Veljka prvi put cujem. Doduse jes' da su blizu te osnovne skole, a opet, blizu su i Veljko i Jelena pa nista.

Raskrsnica M. Ruzica i M. Rakica je 1 katastrofa. Npr. Mite Ruzica zapravo nastavlja "pravo" nagore, ja sam uvek mislio da je to neka druga ulica a ne nastavak M. Ruzica, jer izgleda kao neka ulica u koju mozes da skrenes levo iz M. Rakica pre nego sto udjes u raskrsnicu. Tako da imas taj paradoks da iz Milana Rakica ides pravo u onaj novi mirijevski put (a da bi nastavo duz M. Rakica treba da skrenes levo) dok pravo iz M. Ruzica ides u M. Rakica ka starom Mirijevu.

Sto se tice prosirenja M. Rakica - OK, ako ne diraju levu stranu, lakse. Ali ipak - jeste tu je Olimp i vodovod, ali ima i kuca uz tu stranu podosta...i nije bitno sto su to samo udzerice, to su stambene kuce i poveliki placevi. Plus sto su tu i neki placevi koji se vode u poprecnim ulicama. Nece to bas tako lako ici.
 
Za mariju/veljka se radi o tome da imaju po jedva tri odeljenja u godini.To je bila jos i prica kad sam ja bio u Mariji pre desetak godina.

Slazem se da je raskrsnica uzasna.Kad ne bi bilo onog sasavog pada ka Mirijevu tu bi legao kruzni tok kao bombona.

Ovako gledano,bulevar od Cvetka do ustanicke ce se raditi pre ili kasnije.Sigurno u narednih 5 godina.Ostaje im jos dilema kako da olaksaju ulazak u mirijevo,a dilema je izmedju a)Milana Rakica i Mite ruzica ili b)Dragoslava Srejovica.

Meni je rekla arhitekta koja radi plan Zvezdarske Sume iz urbanistickog zavoda da se Dragoslava Srejovica nece siriti nikad.Posle ponovonog pitanja,potvrdila je tu rec nikad.Dakle nece bar 10 -15-20 godina.Dok Milana Rakica je ako nista drugo,lakse izvodljiva :)
 
Jasno je i sada gde ce biti okretnica trolejbusa i valjda 46ice
Cekaj Vucko, ako mislis na novu okretnicu kod Cvetka, sto bi 46 tu okretao, kada ide do Mirijeva, verovatno mislis na 55.

Raskrsnica Mite Ruzica i Milana Rakica je nepopravljiva, tu se ne zna gde ko ide, a Mite Ruzica ka bulevaru je uvek puna, tako da nastaje haos. Bar su trenutno semafori dobro nastelovani, jer se desavalo da ga drugacije programiraju, pa je bio haos. Definitivno treba ukinuti produzetak Mite Ruzica jer stvara velike probleme.

Bez obzira sto se siri Milana Rakica na 2+2, ne sme se zapostaviti Mite Ruzica, jer gro Mirijevaca ide njom ka Zage Malivuk ili Ustanickoj (autoput).

A tek ta arhiTeTka. Sto se nece siriti, pa leva strana Dragoslava Srejovica uopste nema mnogo objekata za rusenje. Prvo ide onaj parking, pa VMC, pa Beograd put, pa veliko nista do pumpe OMV i tek tu nastaju problemi do Calija (ali mozda 5,6 kuca).

Jednostavno Mirijevo mora imati vise izlaza iz nasela, a ne samo jedno. Nadam se da ce sledece godine biti konacno nesto i od Mirijevskog bulevara.
 
Bejah na javnom uvidu.

Znaci :( :(
Nikad necemo dobiti zatvoreni bazen na olimpu,o ostalom cu da pricam veceras
 
Znaci dobicemo Delta Olimp? :notok:
 
Hvala bogu necemo! Ali ce biti P+8 maksimalno,radice se posebni projekat za to.Opstina je vec skupila podatke i napravila analizu.A ona kaze da nije isplativo praviti zatvoren bazen.Budzet opstine se smanjuje,a olimp ce morati da bude rentabilan sam od sebe jer se osniva sada preduzece olimp ili tako nesto.Vec ce napraviti neko cudo kao odmaraliste za sportiste ili tako nesto.Nece biti hotel,a ni trzni centar.Sve u svemu nije lose.Ali ubedacismo se ja i jos nekoliko ljudi sto nikada necemo videti na olimpu zatvoreni bazen :/

Inace na prolece ce biti plan CEP-a o bloku izmedju vjekoslava kovaca-bulevara i mite ruzica.
 
vucko":1u2e20f2 je napisao(la):
Za mariju/veljka se radi o tome da imaju po jedva tri odeljenja u godini.To je bila jos i prica kad sam ja bio u Mariji pre desetak godina.
U Veljku su bila tri odeljenja u godini i kada sam ja bio tamo pre skoro 20 godina (wow, 20 godina. Bas zvuci kao da sam skroz omatorio :laugh: )
 
Prolazim svakog dana spomenutom raskrsnicom M. Rakića/M. Ružića, što pešaka, što kolima.

Moj utisak je da onaj nastavak M. Ružića ka severu ne predstavlja apsolutno nikakav problem za raskrsnicu. Ne sećam se da sam ikada video ikoga da je izlazio iz te uličice. Ja sam jednom ušao iz tog smera u raskrsnicu čisto da vidim kako sve to izgleda, i ono — dobro sam živu glavu izvukao. Mislim da ljudi iz tog kraja sve to dobro znaju tako da ne verujem da ta ulica pravi veliki problem.

Daleko veći problemi su sledeće dve stvari:
1) konstantna zakrčenost M. Ružića, smer ka Bulevaru — ovo je kombinovano sa jako velikim usponom na ulasku u raskrsnicu iz ulice Vitezova Karađorđeve zvezde, što dovodi do toga da ljudi koji su na usponu, po meni razumljivo, što pre žele da taj uspon pređu, tako da često uleću i na žuto i onda zakrče čitavu raskrsnicu (ne pravdam nikoga, samo konstatujem);
2) padobranci iz Mlavske. Kakve veze ima Mlavska s raskrsnicom? Na toj raskrsnici jedna stvar funkcioniše odlično, a to je da se M. Ružia pred ulazak na raskrsnicu grana na dve trake, pri čemu desna traka ima uslovno zeleno za Matice Srpske. Tu dosta problema pravi situacija da se M. Ružića račva otprilike na mestu gde Mlavska ulazi u nju, tako da ljudi koji dolaze iz Mlavske i žele da pogledaju ulevo niz ulicu, hteli ne hteli moraju da uđu u tu desnu traku M. Ružića i tako totalno zaustave saobraćaj.

Ako sam dobro razumeo predviđene su dve trake po smeru u M. Ružića + 2 gore iznad u M. Rakića (ako obe trake "dobace" do raskrsnice)? To bi onda dosta pomoglo, imajući u vidu ovo što sam napisao.
 
Slazem se.Mada milana rakica sigurno nece biti radjena narednih nekoliko godina jer nece imati interes investitori da prave na tako strmom terenu,a ljudi se zale s razlogom sto vec 30 godina ne moze tu nista da se gradi a verovatno ce biti jos toliko ili makar 10tak godina.

Ovde se vide profili ulica.Glavno je da se Mite Ruzica radi u 2 faze,sto znaci da je prvobitno nece ni siriti(ostace 4.5 metara po smeru).Tek kada urade celu milana rakica sa 6.5 metara po smeru(ista sirina kao smer u bulevaru) onda ce uraditi Mite Ruzica sa 6 metara sto nije dovoljno za normalan saobracaj sa 2 trake po smeru.A zasto,zato da bi poterali sav saobracaj iz Mirijeva kroz Milana Rakica na buduci prsten gospodara vucica-cingrijina.Time bi bio rasterecen bulevar.

Juce sam dobio potvrdu da sigurno nece u doglednoj buducnosti biti sirena ulica dragoslava srejovica pa je jasno zasto hoce ovde da izforsiraju.

http://www4.slikomat.com/10/1216/kyl-DSC055.jpg

Takodje,plan je da kada se uradi milana rakica potera trolejbus 28 za mirijevo preko Matice Srpske.
 
Produzetak ulice Mite Ruzica od famozne raskrsnice sa Milana Rakica je jednosmeran...tako da iz raskrsnice mozes samo da udjes u tu ulicicu a nikako da izadjes iz nje...barem ako postujes saobracajne znakove...tako da ta ulicica ne predstavlja neki poseban problem osim sto je sigurno konfuzno nekom neiskusnom vozacu kada prvi put udje u tu raskrsnicu koja je ulica pravo..a koja predstavlja skretanje...
u svakom slucaju jedna od najgore uradjenih raskrsnica u Beogradu.
Sto se tice prosirenja Milana Rakica...
koliko vidim prosiruje se prema jugu..odnosno prema Bulevaru...mislim da je za to neko debelo potegao veze,to je bas moj kraj..i ne znam dal ste primetili na google earth-u..sve starije kuce prema severu odnosno prema zvezdarskoj sumi imaju ogromno dvoriste odnosno kuce su prilicno pomerene od ulice M.Rakica,,,sve osim ovih gradjenih u zadnjih 10-15 godina u doba divlje gradnje...mislim da je oduvek bio plan da se ulica prosiri prema severu a ne prema bulevaru...tacno je i da su prema bulevaru udzerice to jest privremene barake..ali po ovom planu ce se te kuce rusiti..a da su prosirivali prema severu samo bi stradala dvorista i mozda 2-3 investicije nekog opasnog igraca sto je izgleda veci problem...
ovaj deo grada je jako opterecen saobracajem prema mirijevu i neko resenje je moralo da se nadje...u zadnje vreme su guzve u Milana Rakica,Mite Ruzica,delu bulevara od ustanicke do cvetka gore nego u centru...Napravili su ogromno naselje(mirijevo) a putevi su ostali isti kao pre 50 godina...
 
milanobelgrade":3ul5wrox je napisao(la):
Produzetak ulice Mite Ruzica od famozne raskrsnice sa Milana Rakica je jednosmeran...tako da iz raskrsnice mozes samo da udjes u tu ulicicu a nikako da izadjes iz nje...barem ako postujes saobracajne znakove...
QQ lele! Nije valjda?! Bilo je jako davno kada sam to uradio ali bio sam siguran da sam video obrnuti trougao na ulasku u raskrsnicu. Dobro da si mi rekao, moraću da obratim pažnju kada budem sledeći put prolazio pored te uličice.

Bokte… :o
 
Jasno za tu ulicu.Slazemo se onda.Ona i olaksava ako neko ide iz mite ruzica u taj deo da izbegne da ide u Milana rakica.

Oko prosirenja i jeste najveci problem-arhitekta opstine i zena iz CEP-a-firme koja je radila projekat kazu da je usvojen plan Mirijeva iz 2002 godine kojim je regulisan kraj u kome ti zivis Milano,od Milana Rakica i Volgine i Sume sve to pripada katastarskoj opstini Mirijevo.A zasto,to svi znamo,zbog nelegalne izgradnje.Logicno je da taj deo do Mite Ruzica pripada Katarskoj opstini Zvezdara

Tim planom je i anulirano sto je planirano zadnjih 30 godina,a to je da se kao sto kazes a i gradjani kazu milana rakica siri na sever(zato i ima toliko prostora sa severne strane).Takodje je izgradnjom one zgrade pri kraju milana rakica pre raskrsnice sa Mite ruzica postalo jasno,inace ona je sagradjena nelegalno ali opstinu boli uvo da to rusi vec ce uzeti novce od legalizacije.

Ljudi se bune jer je ovaj plan vec 2-3 godine u opticaju jer niko nece hteti da im otkupi parcele koje ce biti male jer mi ulica sece dobar deo njihovih parcela a i nalaze se na nizbrdici pa je izgradnja znatno skuplja nego na ravnom tlu.

Recimo bio je mladic koji zivi na cosku novobrdske i Milana Rakica koji se pitao zasto uopste planiraju da sire novobrdsku?

Dobio je odgovor da ulice moraju biti dvosmerne po gup-u,i da je dobro da udje "svetlost" sirenjem ulice i vazduh???

Mladic se toliko iznervirao da je podviknuo da su ga zaklali ovim planom jer mu regulacione linije milana rakica prolazi po sredini dnevne sobe,a novobrdske isto!Dakle ostace bez 3/4 placa!

Moje pitanje urbanistkinji je bilo zasto se siri Milana Rakica kad po Generalnom Urbanistickom Planu stoji da ulica Milana Rakica moze imati samo jednu traku po smeru(ulica drugog reda).

Dobio sam odgovor da GUP definise samo minimalne sirine ulice a ne i maksimalne?Naravno to je laz,gup definise tacno u metar koliko ulica moze biti siroka,a to je 9 metara za milana rakica 1+1 traku!

Sve sto stoji iza ovog plana je da se potera saobracaj iz Mirijeva kroz milana rakica do buduceg spoja cingrijine i gospodara vucica.A takodje i taj kraj sa severne strane Milana Rakica je nekoj ekipi mafijasa ocigledno zapao za oko pa zato forsiraju 4 trake bez ikakvog razloga.

A sirina mite ruzica nece biti kako treba za 2+2 trake vec ce biti knap.

Sto se tice zona,ne mogu se tacno setiti,ali te k zone pored milana rakica trebaju sve da se ruse kad se nadje investitor i da se po mogucstvu spajaju parcele jer su na losoj poziciji za izgradnju..

Plasim se da ako se prosiri MIlana Rakica da im nece biti problem da naprave neki dulvil 2 na mestu vojne baze jer ce na 100 metara od buduceg naselja biti milana rakica sa 4 trake.

Takodje je zanimljivo to planiranje Milana Rakica da nigde ne postoje ucrtane nise za 28 i eventualno 79 duz ulice(time bi se izbeglo usporavanje saobracaja kada gradski prevoz je u stanici).

Ja bih licno prosirio mite ruzica na postenih 6.5 metara po smeru(kao bulevar) i dragoslava srejovica po usvojenom planu.Ovako ce samo stvoriti zagusenja u Milana Rakica i Cingrijinoj jer ce tuda ici i kamioni sa autoputa i sav saobracaj iz mirijeva.A postoji i jedna nepremostiva prepreka u Dimitrija Tucovica/Cvijicevoj koja je podvoznjak koji ima 1 traku po smeru i nikad se ne moze siriti na 2+2 trake kao ostatak trase.

Kao sto neko na forumu je planirao,valjalo bi napraviti da treca ili cetvrta metro linija ide do Mirijeva,ovako bez nekog postenog Javnog saobracaja samo cemo dobiti kolaps zbog uzasno planiranog naselja u zadnjih 20 godina
Sve u svemu polovican plan sa jednim uzasno losim resenjem po starom obicaju urbanista i opstine Zvezdara.

Izvinjavam se na duzem postu :)
 
vucko":39v2qth5 je napisao(la):
Moje pitanje urbanistkinji je bilo zasto se siri Milana Rakica kad po Generalnom Urbanistickom Planu stoji da ulica Milana Rakica moze imati samo jednu traku po smeru(ulica drugog reda).

Dobio sam odgovor da GUP definise samo minimalne sirine ulice a ne i maksimalne?Naravno to je laz,gup definise tacno u metar koliko ulica moze biti siroka,a to je 9 metara za milana rakica 1+1 traku!
Мислим да начин на који они користе терминологију "улица 1. и 2. реда" нема везе са ширином улице. Погледај ГУП. Булевар Уметности је дефинисан као улица 2. реда, а 3+3 је. Др Ивана Рибара, Гандијева, Нехруова и Омладинских бригада су између Саве и Јурија Гагарина 2+2, а такође су дефинисане као улице 2. реда. С друге стране, неке улице које, по мени, нема шансе да се прошире на 2+2, су дефинисане као улице 1. реда (Светогорска, Француска, Гаврила Принципа, Сарајевска).
 
Једно глупо питање: може ли ово да иде у завршене пројекте, обзиром да је за сада била предвиђена само реконструкција до Цветка?
 
Dobra ideja wille,nastavicemo diskusiju u novoj temi Bulevar(od cvetka do ustanicke)
 
Vrh