Šta je novo?

Krovovi Beograda - Novi projekat Gradskog stambenog uz nadogradnju

BEOGRAD 13. 01. 2011
PRESS
U programu „Krovovi Beograda" u ovoj godini uvrštene 22 zgrade
Stanari 22 zgrade u Beogradu učestvuju u programu „Krovovi Beograda" za ovu godinu, kojim je JP „Gradsko stambeno" ponudilo da u zamenu za stan u potkrovlju uradi kompletnu adaptaciju zajedničkih delova objekta.

- Želeli smo da ovim projektom pomognemo i rešimo nagomilane probleme u zgradama, za čije rešavanje je potrebno dodatno finansiranje od strane vlasnika stanova i gde se potom pojavi problem donošenja odluke o finansiranju. Projekat je pokrenut kako bi se našlo što bolje rešenje za dovođenje u red prevelikog broja zapuštenih zgrada u Beogradu i nije neobično što se za akciju „Krovovi Beograda" prijavio zaista veliki broj skupština stanara - rekli su u tom preduzeću i dodali da su nakon selekcije odlučili da ove godine investiraju u 22 stambena objekta.
- U okviru prve faze neophodno je da Skupština stanara prikupi predviđenih 51 odsto potpisa vlasnika stanova. Nakon toga utvrđuje se da li postoje uslovi za izvođenje radova, odnosno da li radovi smetaju statičkoj stabilnosti zgrade, dok je poslednja faza prikupljanje neophodnih dozvola. Zgrade koje uđu u projekat, nakon adaptacije ispunjavaće i nove zakonske propise u smislu energetske efikasnosti. Za radove na fasadi koristiće se materijali koji štede energiju, te će zgrade imati tzv. energetske pasoše. Nažalost, ne može svaka zgrada da uđe u ovaj projekat. Planirano je da radovi započnu u građevinskoj sezoni odnosno u junu ove godine - saopštili su iz JP „Gradsko stambeno".

http://pressonline.rs/sr/vesti/beog...ograda"+u+ovoj+godini+uvrštene+22+zgrade.html
 
Meni se potpuno dopada ta ideja, samo da uposle nekog sposobnog projektanta za te nadogradnje.
 
Radi se o tome da su nadogradnje nesto najgore sto postoji jer unistavaju kvalitet zivota ljudima u toj zgradi a i ostalima.

Zgrada je planirana sto se ticei infrastrukture za toliko stanova,nadogradnjom jos jednog sprata remetis ceo sistem a pogotovu vodovod i kanalizaciju.

Nema sanse da ce uzeti nekog dobrog,uradice to sto manje da ih kosta,da bi uzeli sto vise novaca.
 
vucko":2hy5i64z je napisao(la):
BEOGRAD 13. 01. 2011
...i da su nakon selekcije odlučili da ove godine investiraju u 22 stambena objekta...
Bas me zanima na kojim lokacijama su te odabrane zgarde... Ako je u pitanju Zeleznik, Zarkovo, Surcin, Borca itd - gotovo cu poverovati u njihove dobre namere. Ali mi nesto govori da je u pitanju centar Beograda... Ne znam zasto?!? :laugh:
 
jeste,u centru grada,to jest sirem.recimo kod mene u kraju kod gradske bolnice su 2 zgrade i to u zgradama koje nemaju liftove a ni mesta za parking.

Namere su im krajnje lose kao sto je i ocekivano.
 
Da li postoji spisak zgrada? Bas me zanima. Naravno da su zgrade u centru ili sirem centru, tesko da su u obodnim gradskim opstinama... Zanima me da li ce im bar napraviti lift? Ceo koncept je jedna velika kradja - da gradjani koji godinama uplacuju u njihovu kasu moraju jos da plate (a sta je drugo otudjenje zajednickih prostorija - do kradje?) za najosnovnije usluge koje bi oni morali da rade po opisu njihove delatnosti. I tacno je - svaka zgrada je svoj mikrosvet koji je tako i planiran, sa odredjenom infrastrukturom koja prati broj stanova i samo je pitanje dana kada ce jedna po jedna stvar poceti da popusta...Naravno, za to ce trebati nekoliko godina, sto ovi iz Gradskog stambenog dobro znaju - pa ce se ova ekipa, koja je sve to i smislila, skloniti na vreme... :rant:
 
Postoje brojne zgrade u Beogradu "socijalističke" zidane 50-60-70tih sa jakom nosivošću u armiranom betonu, sa betonom koji je sazreo i dodatno očrsnuo, i sa već proživljenim sleganjem temelja, samo što su to danas zgrade sa ofucanom fasadom, dotrajalom spoljnom stolarijom, nesredjenim haustorom i pomoćnim prostorijama u haosu. Pogotovu se "rokala armatura" posle zemljotesa u Skoplju. Ako na takvu zgradu dodaju par etaža zidano sa lakšim materijalima, a sama zgrada se komplet "umije" sa fasadnom izolacijom i PVC prozorima. ne vidim u čemu je problem za bilo koga. Postojeći stanari dobijaju sredjeniju zgradu i stan, i par novih komšija.

Praksa iz 90tih da se samo "natakne pečurka" bez ikakvih ulaganja u objekat ispod i bez plaćanja komunalija mora da se prekine, već se dogradnja vezuje za obnovu cele zgrade.
 
Rekao je vec Vucko zasto NE. Infrastruktura je predvidjena za projektovani broj stanara. Svakim dodavanjem vrsi se opterecenje te infrastrukrure.
 
Tako je.Recimo primer moje ulice.Postoje 4 zgrade sa po 8 spratova dok je 9 sprat predvidjen za sobu za lift,vesernice i susionice,ostatak prostora napolju je za susenje vesa.

U 3 zgrade su te susionice i vesernice pretvorene u stanove pa dolazimo do toga da susenje vesa se ne dozvoljava jer imbecili koji zive na terasi misle da je njihov i prostor napolju(van krova).

Dok u 4toj zgradi i dalje postoje te zajednicke prostorije i svako susi bez problema i sukoba na terasi.

Ovo je banalan primer,ali pokazuje koliko se smanjuje kvalitet ljudi nadogradnjama.

Recimo i da su ove zgrade projektovane tako da na terasi u hodnik ulazi dnevna svetlost i cist vazduh prirodnom ventilacijom,izgradnjom krova bi ostali bez dnevne svetlosti,mogucnosti za susenje vesa,predivnim pogledom i.t.d.

Prosto receno zgrada je pravljena za toliko stanovnika i to je to,nije vazno da li se radi o infrastrukturi u zgradi vec i okolnoj sto se tice saobracaja,parking mesta,a sto je najociglednije recimo na vracaru odnosenja djubreta.Polako veci deo vracara pocinje da lici na NY sa gomilama djubreta na sve strane.
 
Napokon jedna dobra vest što se tiče nadogradnje
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:325267-Stopirana-nadgradnja-zgrada
Stopirana nadgradnja zgrada


Novosti saznaju - Neustavne odredbe Zakona o održavanju zgrada iz 1995. godine. Nadziđivanje i adaptacija više nisu mogući samo uz saglasnost većine vlasnika



INVESTITORI koji planiraju nadziđivanje stambenih zgrada i adaptaciju zajedničkih prostorija ubuduće će najverovatnije morati da imaju saglasnost svih vlasnika stanova.

Naime, Ustavni sud proglasio je neustavnim odredbe Zakona o održavanju stambenih zgrada, prema kojima je za promenu namene zajedničkog prostora bila dovoljna saglasnost vlasnika kojima pripada više od polovine ukupne stambene površine zgrade.

- Odluka o promeni namene zajedničkih prostorija ne može da se donosi mimo odluka manjinskih vlasnika - objašnjavaju „Novostima“ u Ustavnom sudu. - Jer, reč je o zajedničkoj nedeljivoj svojini, što znači da svi imaju jednako učešće u njoj. Dakle, isto pravo imaju svi vlasnici, bez obzira na veličinu svog stana ili poslovnog prostora. Svi su oni zajedničari i ne zna se koliki je čiji udeo u zajedničkim prostorijama. Sada zakonodavac treba da kaže šta će biti dalje, da li bi odluka o promeni namene trebalo da zavisi od volje svih vlasnika.

Koju dokumentaciju o rešenim imovinsko-pravnim odnosima treba da dostavi investitor predložiće Ministarstvo za prostorno planiranje, koje treba da pripremi izmenu zakona. A, do tada, svaki potpisani ugovor između stambene zgrade i investitora može da bude osporen. Takođe, lokalna samouprava ne može da izda dozvolu za gradnju ili adaptaciju zajedničke prostorije, ako je ugovor zaključen na osnovu potpisa više od 50 odsto vlasnika. U Ministarstvu kažu da još nisu upoznati sa odlukom Ustavnog suda te tako ne mogu ni da je tumače. Inače, Zakon o održavanju stambenih zgrada je na snazi od 1995. godine.

Ustavni sud je utvrdio da odredbe člana 18. stav 1. člana 21. stav 3. i člana 22. stav 2. Zakona o održavanju stambenih zgrada nisu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

________________________________________________________________________

SPORNI ČLANOVI
Sve sporne odredbe odnose se na saglasnost vlasnika, kojima pripada više od polovine ukupne površine zgrade u slučajevima nadogradnje, pretvaranja zajedničke prostorije u stambenu jedinicu ili poslovni prostor i pripajanje zajedničke prostorije susednom stanu ili poslovnoj prostoriji.
 
Нови аватар а? ;)
 
Vest je bila predobra da bude istinita.Stvarno je zalosno u kojoj zemlji zivimo.Za ovo treba dulica obesiti naglavacke za drvo a kamoli za sve ostalo sto je ¨Uradio¨

субота, 04. јун 2011, 08:55 -> 09:48
Спрат уз одобрење већине станара

Према изменама Закона о одржавању стамбених зграда, које припрема Министарство животне средине и просторног планирања, за надзиђивање и адаптацију заједничких просторија у згради биће довољна сагласност већине станара.

Како РТС сазнаје, Министарство животне средине и просторног планирања припрема измену Закона о одржавању стамбених зграда по коме ће за надзиђивање и адаптацију заједничких просторија бити довољна сагласност већине станара у згради.
Изјаве Данила Башића и Александре Дамјановић

Министарство је написало упутство градовима и општинама по коме се одлука Уставног суда о неопходној сагласности свих станара неће примењивати ретроактивно и да су важеће све одлуке скупштине станара донете до 20. априла ове године.

После 16 година примене Закона о одржавању стамбених зграда, по коме је за надзиђивање и друге радове у заједничким просторијама била довољна сагласност станара који поседују већи део површине зграде, Уставни суд је недавно пресудио да је тај Закон неуставан и да је за то неопходна сагласност свих станара, као и да то важи ретроактивно.

"То је створило велику конфузију. Људи зову због објеката који су надограђени у последњих две године и око стотинак грађевинских дозвола", рекао је Данило Башић председник општине Палилула.

"Људи се јављају и питају каква су њихова права и како могу да их остваре. Мислим да би то довело до великог проблема, с обзиром да ће се тешко решити проблем у зградама где су надзидани спратови већ урађени", наглашава Башић.

Ресорно министарство, на коме је да усклади Закон са одлуком Уставног суда, припремило је упутство градовима и општинама о примени одлуке Уставног суда.

"Ако је одлука скупштине станара зграде донета до 20. априла ове године као дана ступања на снагу одлуке Уставног суда, ништа се не мења, што значи да ова одлука суда нема ретроактивно дејство", рекла је помоћник министра животне средине и просторног планирања Александра Дамјановић.

"Према истом закону о уставном суду, свака незадовољна страна може у року од шест месеци да поднесе захтев и тражи укидање или измену појединачног акта", додала је Дамјановићева.

По предлогу Измене Закона о одржавању стамбених зграда које Министарство припрема, неће бити тражена сагласност свих власника већ, за разлику од досадашњег решења где је површина станова била пресудна, одлуку ће доносити већина скупштине станара.

Ако, на пример, зграда има десет станова, биће довољно да шест власника тих станова да своју сагласност.
 
Da objasnim nemogu oni novom uredbom donositi ienticno pravilo pod novim imenom ako je ustavni sud rekao da nemoze na tom se stvar zavrsava i gotovo ,ali kako bi se razni okoristili na nadogradnjama i korupciji .Srbija jee :kafa:
 
Pitam se, da li ovde ikome prokisnjava krov ili su svi postovi napisani od strane vlasnika stanova sa donjih spratova. Vecina nije da nadogradnju resava GS...lopovluk...otimacina...ok, ali...
Eto meni recimo prokisnjava vec 12 godina. Zivot nam se pretvorio u katastrofu. Zivim na IV spratu, iznad - ravna ploca. Nekad je postojao sljunak a onda ne znamo ni sad zbog cega, dodjose ljudi iz Komunalnog, (zivim u prigradskoj Bg opstini) obavise (misteriozne) radove na ploci, skinuse taj sljunak i od tada je pocelo da puca i prodire voda. Pokusali smo pre 7 godina sami...nasli izvodjaca, uredno platili, naravno samo jedan komsija i ja smo ulozili u "prelivanje" nasih delova (od ukupno 4 stana na spratu) ali voda nije ni na jedan sat prestala da kaplje. Rekli su nam naknadno, postoje dve ploce iznad stanova. Prva je mogla puci iznad komsijskog stana a druga iznad mog...zgrada je sagradjena '78 i od tada se i zemlja blago slegla, zgrada uvek na tu stranu malo potone...Curi u svim godisnjim dobima, danju, nocu, svake sekunde. Bela tehnika je korodirala, parket je u vecini prostorija podignut, skinuli smo u dve sobe lustere jer se voda slivala u kugle od istog a cevi od grejanja i zidovi katastofa. Kada kap vode pada ona ne unistava samo povrsinu na koju padne vec rasprskavanjem voda unistava sve okolo. Prosle godine smo sklonili tv jer smo tek kasnije primetili da pada pored njega i da mu je ekran ostecen krecnjakom. Imate u sobi po 7-10 supljina iz kojih neprestano kaplje, od toga nema spasa.
Ko ne zivi u stanu u kome plafon prokisnjava, tj. krov ne zna o cemu pricam. Stanare na donjim spratovima i nije previse interesovalo. Neki nisu hteli da cuju za nadogradnju, drugi je hoce ali da postanu vlasnici istog, treci pristaju na adaptaciju i izgradnju kosog krova ali niko nema ni 500 dinara mesecno da izdvoji u zajednicku kasu. Inace, svi razumeju problematiku ali ako probate da povedete razgovor o tome sa komsijom s'drugog sprata uvek se nadje u zurbi...inace zaista svi razumeju problem.
Na zalost, Gradsko stambeno nece doci do moje zgrade. Ali kada bi hteli da dodju docekala bi ih sa sampanjcem. Mene ne interesuje da li ce se oni okoristiti ako ce nama vec jednom resiti ovaj za sada neresiv problem.
 
Imali smo isti problem na Miljakovcu. Od GS nema nikakve pomoći, čak i ako imate neke veze. Bio je nekad program koji bi vam finansijski pomogao, ali i toga nema više - može se ući samo preko neke veze. Jedino rešenje je da nađete pouzdanog majstora ili firmu sa dobrim referencama i da koristite njih - privatna varijanta.

Naravno, to interesuje samo ljude na poslednjem spratu, a ove na nižim spratovima ispod baš briga. Ovde srećom ima dosta stanova na poslednjem spratu, pa smo zajedno platili ponovno presvlačenje celog krova.

Za vas možda ne bi bilo loše rešenje slojevita varijanta fizičke hidrofobne izolacije, katrana, šljunka, zemlje i krovne bašte sa biljnim vrstama koje upijaju vodu/regulišu tok. Nisam siguran kakva je cena, ali ako vam rešava problem vredi probati. Takvi sistemi upijaju vodu koja onda ima vremena da ispari i ne spušta se do vas. Naravno, obavezno konsultirajte građ. inženjera pre bilo kakve intervencije zbog stabilnosti zgrade i mogućih problema sa komšijama.
 
Bas drug koji zivi u zgradi ispod moje je imao isti problem ove godine.Morali svu sami da plate oni koje direktno dotice.

Ako imate srece i strpljenja ucenjujte ostatak stanara da necete potpisivati za nadogradnju,zamenu lifta,popravku/uvodjenje toplovoda,rekonstrukciju fasade i.t.d. ako vam i oni ne pomognu finansijski.
 
Hvala na savetima ali varijanta "krovne baste" je preskupa investicija za privatnu varijantu...gore je bar 300kv2 a pritisak i politika ucenjivanja...pa lift i nemamo jer zgrada ima 4 sprata, CG uvedeno jos od gradnje stambenog naselja i nikad nismo imali problem sa grejanjem a fasada za cudo ocuvana i posle toliko godina lepa. Pokusacu sa peticijom pa u opstinu, procitala sam da u Novom Sadu postoji namera grada da adaptira ravne krovove koji prokisnjavaju bar one koji su alarmantni...
Ipak bi trebalo da se drzava pozabavi ovim problem i da kroz sistem komunalne i info naplate automatski naplacuje i za investiciono ulaganje za stambene zgrade. Tako vise ne bi bilo "ko hoce a ko nece - nikom nista" vec su svi duzni da plate...naravno vodeci racuna o standardu gradjana i srazmerno kvadraturi stana. Ljudi su se opekli jer se ranije 70-tih i 80-tih redovno placala putem info uplatnica ovakva usluga a onda su sve te pare 90-tih pojedene i gradjani nisu imali ama bas nikakvu korist od toga. Ali iskreno se nadam da su se sada u tom smislu stvari malo pomerile i da nam ne mogu tek tako ukrasti zajednicke kase, fondove i ulaganja.
 
Морало би да се ољушти све до основне плоче, па комплетна хидроизолација наново.

Свака верзија надградње или кровне баште на згради чији је кров попуцао и која слеже је јако опасно.
 
Moze li neko reci koliko bi kostalo postavljanje kosog krova uz minimalan pad (onoliko koliko je to neophodno) i materijal koji ne bi bio preskup a da zadovolji one potrebe zbog kojih se i postavlja (vremensko trajanje, nepropustljivost...) za kvadraturu od oko 300-330kv2, kao i cena kompletne hidroizolacije (prelivanje krovne ploce) za istu kavadraturu i sta bi po vasem misljenju bilo bolje izmedju ove dve opcije.
Kako bi se ovakav posao finansirao od strane jedne najvise dve porodice, dakle potpuno u privatnoj reziji svaka mogucnost specijalnog bakarnog krova i slicne varijante ne bi dosle u obzir. Dakle, koje je najbolje resenje u smislu kvaliteta (da ne bude "drzi vodu dok majstori odu" ) a u skladu sa cenom koja je prihvatljiva prosecnom srpskom dzepu.
Znam da ima jos mnogo porodica koji imaju slican problem pa bi vas odgovor znacio i drugima.
Unapred, hvala na odgovoru.
 
Претпостављам да је у питању раван кров?

Нема потребе бацати новац на израду целокупне конструкције косог крова. Равни кровови нису уопште лоше решење уколико нађете одговорног и професионалног мајстора. Чини ми се да је реконструкција равног мања инвестиција. Притом, не мислим на неку парцијалну крпачину.
 
Vrh