Šta je novo?

Безистан

kakvo je stanje zakljucno sa danasnjim danom?Da li je neko skoro prolazio tuda?
 
ја сам пролазио пре неки дан, фонтана је окружена оградом, али нисам видео раднике
 
Nadajmo se da jeste :) inace koji je rok za zavrsetak svih radova? Nadam se da ce se neko setiti da bar opere staklo na biletarnici i izlaznim vratima bioskopa u koji smo svi nekad isli da ne izgledaju onako odvrtano :D :D
 
Znaci u bezistanu gdje je nekad bio mermer stavice behaton divno :(
 
бехатон мање клиза када је мокар ;)
баш ме занима ко прави бехатон, тј. како се зове директор, и да ли је члан ДС-а
 
@Johnyy Lee

MN Loznica.Lik je dobar ortak sa ministrom poljoprivrede,kao i ovi Interkop i.t.d.
 
Сада нешто размишљам да ли бехатон испред једне зграде у мом насељу није из МН Лознице :D
 
Iskereno, ja ne videh da stavljaju behaton u Bezistan. Cak nisam video nijednog radnika od kada je skinuta skulptura iz fontane. Nemam pojma po kom scenariju oni to misle da zavrse do septembra.
 
vucko":3sfbqx6i je napisao(la):
@Johnyy Lee

MN Loznica.Lik je dobar ortak sa ministrom poljoprivrede,kao i ovi Interkop i.t.d.

Sa rastom DS-a rasla je i firma....
 
Juce sam posle duzeg vremena prosao bezistanom i nisam video nijednog radnika niti bilo kakav istovareni materijal na toj lokaciji.da li je mozda MN na kolektivnom godisnjem odmoru :laugh:
 
incidente":1ez6tz9y je napisao(la):
Juce sam posle duzeg vremena prosao bezistanom i nisam video nijednog radnika niti bilo kakav istovareni materijal na toj lokaciji.da li je mozda MN na kolektivnom godisnjem odmoru :laugh:

био сам ја данас око 1230, 1300, није било ни живе душе
 
Ne razumete ljudi, u pitanju je magija :D

Teme :: Beograd
"Žena sa školjkom" vraća Bezistan u život »
22. Jul. 2011, Autor : Jelena Glušac, Komentari: 0 komentari

Na idealnoj gradskoj lokaciji, u centru, a skriven, čeka beogradski Bezistan realizaciju kreativnih ideja svog budućeg života.

bezistan22072011.jpg


Čuveni beogradski Bezistan uskoro će, bar jednim svojim delom(!?), zablistati u punom sjaju. Fontana „Žena sa školjkom", kao i još četiri fontane u gradu, upravo se rekonstruiše. Kada krajem leta bude završena, možda ponovo vrati u život nekada poznato gradsko trgovište.

Osamdesetu godinu gura deda Žika. Mnoge ih je proveo baš ovde, donoseći kući koji dinar za kafu i ponekad babi frizuru. Pamti Bezistan onako kako mlađi ne mogu ni da ga zamisle.

"To je bilo divno mesto. Bašta, podijum, bioskopi su radili, tu je vrilo kao u košnici", kaže Živadin Milutinović, prodavac u Bezistanu.

Za atmosferu je sada zadužen Goran. Da i po lošim danima, raspoloženje ne opadne.

"Kad sam počeo da radim, radio sam to da preživim, a sad sam već postao deo ovog kolorita", kaže Goran Šašić, ulični svirač u Bezistanu.

Sve manje kolege, sve više prijatelji postajali su vremenom prodavci u Bezistanu. I kao što žele da prostor u kom provode dan bude lep njima, stalo im je da se dopadnu i onima koje će tek upoznati.

"Da tu imaju lepe tezge, stranci kad dođu da imaju šta da vide, onda ova fontana da radi kako treba i eto toliko ", kaže Kosa Rodić, prodavac u Bezistanu.

Kosa ni ne zna, ali njenu želju već u ovim trenucima vredni radnici beogradskog vodovoda pretvaraju u stvarnost. Magija je tim veća, što su radnici - nevidljivi. :D

"Trenutno su na redu radovi koji podrazumevaju izradu mermernih kamenih ploča :kk: , tako da iz tog razloga trenutno ne vidimo radnike na terenu, oni su u kamenorezačkoj radionici ", objašnjava Zdenka Anđelković predstavnik JKP Vodovod i kanalizacija.

A kada se mermerne ploče izrade i postave, sledi i novo osvetljenje - fontana koju ćemo tada videti, iza svoje fasade čuvaće potpuno obnovljenu vodovodnu i elektro mrežu. I možda baš to bude onaj preko potrebni podstrek da oživi ponovo košnica Bezistana kakvog se deda Žika seća.

"Zavod beleži nekoliko, 5-6 projekata potpune rekonstrukcije ovog prostora koji se pretvorio u jednu kraticu između Trga Nikole Pašića i Terazija, a treba da bude mesto gde će se ljudi okupljati, i sastajati. Većina Beograđana, starijih, pamti ovo kao jedan zanimljiv prostor, pre svega okupljanje oko bioskopa koji je bio veoma aktivan i veliki broj Beograđana je dolazio ovde ", kaže Nenad Žarković iz Zavoda za zaštitu spomenika

Na idealnoj gradskoj lokaciji, u centru, a skriven, čeka beogradski Bezistan realizaciju kreativnih ideja svog budućeg života. Da očuva nekadašnji gradski duh, i unese talas novog entuzijazma, upakovan u mesto koje ćemo doštampavati na turističke brošure.

Izvor: Studio B
 
Данашње сличице. Квалитет није сјајан, био је полумрак, а при руци ми је био само мобилни.







Uploaded with ImageShack.us
 
Nemo da vjeruje da jos stoji reklama za kafe bezistan koje odavno nema tu :kafa: Inace bravo za fotku ljepo su sredili samo da nebude kic rasvjete
 
@HoRuS
+1 :) izgleda lepo

ove fotografije neposredno pre rekonstrukcije, sam sačuvao , upravo radi upoređivanja ,
pa da se potsetimo kako je izgledalo





Uploaded with ImageShack.us
 
Fontana je bljesnula :) ali mi je nekako ogoljeno sve to bez rekonstrukcije celog Bezistana. I slazem se sa direktorom za reklamu, i meni je to prvo upalo u oci.
 
Moj predlog je da jednostavno odseku onaj deo table gde piše CAFE, i eto dobismo istaknut naziv lokacije za neupućene prolaznike i turiste... :)
imag0340e.jpg
 
Ma daj bre koja je to nezainteresovanost i površnost to je strašno.

Šta je sa tim kablovima, i znakom i ovom klimom? Da su nešto rešili da rekonstruišu, sve bi to sredili
Zar nisu najavljivali rekonstrukciju celog bezistana? Meni ovo izgleda kao da samo fontanu i plato oko nje sređuju. A šta će biti sa onim čitavim zidom naspram onog kafića knjižare sa polomljenim izlozima bivšeg bioskopa? Ruglo i gadost beogradska, i oni kontejneri od kioska, sve bih to počistio
 
Obicno se suzdrzavam od ovakvih komentara, ali osvetljenje fontane u Bezistanu je grozno. Fontana je lepa, ali te male sijalice deluju kao jeftini kineski novogodisnji ukrasi. Inace, samo dekorativno osvetljenje fontane je besmisleno jer je prostor Bezistana isuvise osvetljen, tako da dekorativne lampice gube fonkciju i vide se samo kao sijalice u vodi.

Tu je npr. primetan propust sto je rekonstruisana samo fontana, a ne ceo Bezistan jer bi tada projekat dekorativnog osvetljenja zahtevao obracanje paznje i na okolne stubove i kupolu iznad fontane, cime bi se dobila prilika da se napravi jedan sarmantni urbani kutak. Naravno, greske se mogu ispraviti, ali nasi dzepovi nisu bas toliko duboki da sve radimo iz bezbroj pokusaja.
 
Najlošiji deo bezistana nije bila ta fontana.

Najlošiji deo bio je zid bioskopa. Zatim oni idiotski kiosci koji bi mnogo proširili prostor kada bi se sklonili. Pa tek onda fontana.

Pompezna najava a rezultat jedva primetan
 
Još gore od Bioskopskog zida su limene stare barake
Šta je tu jako bitno da se u najlepšem ,,kutku,, Beograda, mogu kupiti mrežaste ženske čarape
jel to kao neki suvernir Beograda :laugh: :lool: :laugh:

Sve stare limene barake (nazovi kioske) ukloniti i udahnuti život Bezistanu i nj. skrivenom pasažu
koj povezuje Trg - Bezistan - Nušićevu .
 
Vrh