Šta je novo?

Balkanska ulica

Nurko700,ako ovo citas ufotkaj Balkansku.Hvala unapred :)
 
dodaj.rs i kad aploaduješ sliku odma ti izbaci šta treba da kopiraš za forum pa to kopiraš i pastuješ na forum i to je to.
 
21072011519.jpg
 
MilisaV":x0iicew1 je napisao(la):
dodaj.rs i kad aploaduješ sliku odma ti izbaci šta treba da kopiraš za forum pa to kopiraš i pastuješ na forum i to je to.
Hvala!

Eto par slicica od mene,,,,,slikano danas popodne.....
 
Super slicice,sad znas kako da ih postavljas.

Samo ubuduce stavi sve u jedan post da se ne bi gusio forum bez potrebe,mozes i da kvotujes i postavis slike bez problema,ucices u sistem,nema brige :)
 
@jentevoz
+1 :)
Sličice su odlične i još bolje prikazuju
- ,,strminu ,, nagib ulice
- obostrano parkiranje
- trenutnu širinu trotoara (i bez proširivanja trpi drvored)
- jadno stanje zanatskih lokala

Da se ne bi ponavljao pogledajte ponovo sličice
ali uzimajuci u obzir navedeni predlog za proširenje i kaskadnim uređenjem trotoara itd ...
 
Мало сам размишљао о овој улици, размишљао о предивној пешачкој зони, и шмеку који једино аутомобили кваре. Питао се шта ће аутомобили, када они за 22% саобраћаја узимају 86%градског саобраћајног простора, расипају огромну енергију итд, а при том су спорији чак и од пешачког саобраћаја.

Али, заборавио сам једну важну чињеницу, а то је породилиште. Ако породилиште остаје на том месту, не би смело затварати Балканску за аутомобилски саобраћај. Али на крају крајева, мислим да би породилиште требало изместити, негде на траси УМП, можда и на Нови Београд. И овако је прилаз отежан, а у породилиште долазе многи који немају среће да имају градски превоз попут оног у градском подручју Београда.
 
Da li je moguce otvoriti i ulaz u porodilište upravo iz Balkanske sa mesta gde je spoj sa Lominom - mini trg
a postojeci ulaz u porodilište da ostane samo za vozila hitne pomoći.

Na priloženoj sličici vidi se veliki parking i zelena površina iza Porodilišta
koja bi bila iskorištena kao lepši , prijatniji i konforniji pristup za sve neurgentne posete ustanovi
Time bi se i otklonio stalni saobracajni ,,čep,, ispred postojećeg ulaza porodičišta
a i dobili bi povečanu prohodnost ulice K. Natalije (Nar. Fronta)




Uploaded with ImageShack.us

Na gornjim sličicama jentevoza vidi se i postojeci kolski ulaz (Lomina-Balkanska) koj može da se iskoristi
za uređenje pristupa parkingu tj. porodilištu

21072011519.jpg


Izgleda da ulaz ima i vecu visinu nego što je potrebno a možda bi moglo da padne i neko manje proširenje istog :)
 
Zanimljiva tema, nisam je video do danas, dok je @karlo nije vratio iz naftalina :) Balkanska je vrlo specificna ulica sa jako puno potencijala, gde je porebno da se sagleda sveobuhvatno zajedno sa objektima i mestima koje se nalaze u samoj ulici tako i u okolnim. Zatvaranje balkanske za automobile nije bas dobro resenje, jer tu je i hotel za koji je veoma bitan direktan pristup ulici, porodiliste itd. Ono sto moze zapravo da se iskoristi i nadohnadi taj nedostatak prostora za pesake a to je plato kod Srbijaateksa http://binged.it/xBYAio Neki NVO su i prepoznali ovaj potencijal pa se sami organizovali da aktiviraju taj prostor http://www.seecult.org/vest/3-harmony-srbijateks i http://www.upidiv.org.rs/2010/10/fe...prostora-za-alternativnu-umetnosti-i-kulturu/ Takodje tu su jos i neke male kucice koje su predvidjene za rusenje, bili su i konkursi na tu temu http://binged.it/AqrzBh a taj potez bi se mogao jako lepo resiti uz direktno povezivanje sa Terazijama. Dakle, moje misljenje je da bi resavanjem lakseg pristupa iz Balkanske na plato kod Srbijaateksa, aktiviranjem i podzemnog prolaza kao i poteza pored hotela Mosva,bi se dobilo na kvalitetu urbanog ambijenta i prostora.
 
Moj predlog: zatvoriti je po segmentima za saobraćaj od Moskve do najniže ulice a popločati kao u Knezu granitom i kockama ,a po sredini napraviti veštačku reku i vodopade.. :rolleyes:
 
Ljudi, super su vam predlozi za Balkansku !

I ja ne bih nista tu mnogo dirao, nazalost nakon rata u ulici je nikao onaj dzin od solitera (na sredini ulice) i ona sanducara na pocetku, sa cime je duh stare, lepe zanatske ulice prilicno naruzen :rolleyes:

Nijedna gradska vlast do sada se nije bavila ovom ulicom, a jedna je od najlegandarnijih u gradu !
 
ako bi zatvorili balkansku u narodnog fronta bi stizali isključivo preko novog beograda.


balkanska se ne može zatvoriti bez adekvatne alternative.
 
Posto zivim u tom kraju mogu vam reci da Balkanska ulica od izuzetne vaznosti za saobracaj i da bi ukidanje saobracaja bilo katastrofalno i za ljude koji zive u kraju tako i za same lokale. Svaka alternativa Balkanskoj podrazumeva visekilometarsko kruzenje.

Kada se prica o ozivljavanju Balkanske ulice (pogotovo o njenom delu od Gavrila Principa do Narodnog fronta) treba imati na umu ceo kvart oivicen ulicama Lominom, Balkanskom, Gavrila Principa i Kamenickom.
Naime ja bih voleo da se u ovom kvartu izgradi jedna nova zanatska carsija. Ova pesacka ambijentalna celina bi se sastojala od jedne poprecne ulice koja bi spojila Balkansku i Kamenicku i nekoliko uzduznih ulica koje bi spajale Lominu I Gavrila Principa. Ova mala cetvrt bi licila na skopsku tursku carsiju i sarajevsku bascarsiju. Novi objekti bi bili niske spratnosti i u orijentalnom stilu u kojima bi se nalazile poslasticarnice, gostionice, kazandzijske radnje, suvenirnice, kafane, hotelcici I hoseli. U samom centru kvarta bi se nalazio mali trg sa cesmom oko koje bi bile baste kafana. Time bi se vratila atmosfera starog Beograda pod Turcima koje vise naprosto nema nigde u gradu. U ovaj kvart bi se moglo savrseno uklopiti odredjen broj postojecih zgrada I kuca. Na ovom mestu se trenutno nalazi gomila udzerica, trosnih kuca koje su prezrele za rusenje, montazne zgrade preduzeca koja vise I nepostoje, ogromna hladnjaca mesare I montazna zgrada vrtica. U ovom kvartu se takodje nalaze I tri nova objekta koja je sada verovatno nemoguce ukoniti. Dva u Lominoj bluzu Balkanske I jedan u Gavrila Principa. ( http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=rg....13&sty=u&where1=Belgrade, Serbia&form=LMLTCC )Blizina reke, zeleznicke I autobuske stanice, pijace, Knez Mihajlove ulice I Terazija osigurava posecenost turistima I lokalcima.
 
@ayvarche
Ideja zvuči odlično, posebno kao nekakav omaž takvom životu u Beogradu. Zgrade balkansko-orijentalnog stila su trenutno najpopularnije turističke destinacije u gradu (Kafana ?, Muzej Vuka i Dositeja, i Konak kneginje Ljubice), a gradska vlast dozvoljava da se preostale ruše - skoro je srušena zgrada iz 1850 (čini mi se, u ulici Kraljevića Marka - znam mesto i zgradu, ne znam naziv).

Dobro bi bilo samo preurediti montažne zgrade i dati prostor starim zanatlijama/promovisate zanatske kooperative. Pravo da vam kažem, ja bih radije otišao kod takvog obućara ili kujundžije, ili možda kod krojača da mi sašije nešto nego da se cimam po Delta City-ju ili Ušću. Mislim da ima mnogo ljudi kojima bi to odgovoralo.
 
Улаз из Балканске за породилиште не би донео никакву корист. Простор иза породилишта је тек толики да доставна возила могу да утоваре и истоваре. Све је то окружено кућицама. Једино улаз из Краљице Наталије.
То што је болница у први мах тако направљена, е то је проблем. Да је барем при изградњи зграда мало увучена и направљен простор за приступ возилима да оставе пацијенте и онда иду даље. Нешто као што су увучене аутобуске станице по Кнеза Милоша.
 
Balkanska ulica da bude prava Balkanska :kk:

Kaskadni trotoari, lokali sa starim zanatima pravi mix začinjen malo orjentalno
Sadržajni ,,most,, između Savskog trga i Terazija ( može sa kretanjem vozila po nj. ali bez prkiranja istih )
čista suprotnost K. Mihajlovoj a ista ,,atrakcija,, na zadovoljstvo građana i turista :)

@cgmiki
Zar nije lakše ,,premestiti,, par dvorišnih kucica nego celu bolnicu :rolleyes:
ovako je pravi haos ispred bolnice od (ne)saobracaja a to izaziva i dodatno ,,trubljenje,, koje
baš i ne priliči ispred te važne ustanove

Bolje za saobracaj, bolje za bebe-bolnicu, bolje za grad, bolje. . . . jednim udarcem više boljitka
 
Ja ovako nekako zamišljam budući izgled Balkanske ulice, u skladu sa onim predlogom člana Ayvarche... Mislim da bi to bila jako prijatna zona za šetnju Beograđana, mesto gde bi se moglo pronaći mnogo korisnih zanatlija i magnet za posetioce našeg grada (nešto poput Skadarlije br. 2)...

kas_streetclean.jpg
2010110240.jpg
turkey_kas1.jpg


Ostaje dilema da li Balkanska može da postane pešačka zona, ili je neophodno da saobraćaj i dalje ide kroz nju.
 
С обзиром да је то једна од приступних улица ка породилишту из више праваца, затварањем Балканске би сви морали да приђу из правца Бранкове, па у Краљице Наталије. Као што је неко већ написао. Уосталом и Ломина би онда била одсечена јер је једносмерна од Балканске. Боље би било да се визуелно среде објекти који гледају на њу. Од радњи пропалих државних фирми, мењачница, сервиса за мобилни, пекара и сл. не даје баш репрезентативан утисак.
 
Evo dve ideje za alternative balkanskoj ulici.

problem je što obe podrazumevaju spuštanje terazijske terase do parka ispred ekonomskog.

1. da se u kameničkoj uvede saobraćaj gde bi se skretalo iz principove pa u kameničku pa iz nje u lominu pa u kraljice natalije.

2. da se napravi ulica na suprotnu stranu od ličke ulice koja bi se spojila sa kraljice natalije negde kod B2.

ako si ikada krene u izgradnju TT ne treba propustiti priliku da se o "istom trošku" balkanska pretvori u pešačku.
 
Нажалост, Балканска се не може затварати за саобраћај. Исувише је битна. Као борац за зелене улице морам то признати. Силити пешачку улицу може проузроковати доста широке еколошке последице по околину.
Али се може укинути паркинг, али само са једне стране, јер станарима је ипак потребан. За посетиоце, ето им гаража у Краљице Наталије, ма ни 100 метара одатле.

За саобраћај се потпуно може затворити Ломина, и од ње направити улицу Османског шмека. Једино што ме ту брине је кичерај. Како дочарати дух османског Београда а притом не улетети у кичерицу, јер се она лако препознаје по томе што нема душу. Једноставно, можете ви изградити османску улицу, али се једноставно осети да то није то.

Можда да се нпр. направи нешто слично филмском сету? Да се израде фасаде из османског времена, као што се гради улица за неки филм. Тиме би се дочарао изглед османске улице, али би се и искрено рекло када је то урађено и зашто. Иза тих филмских фасада могу бити боемске кафане и занатске радње типично српских производа, које би се производили испред самих посетилаца, дајући им директан увид у производњу 18 века нпр.
 
Slažem se da bi trebalo iskreno navesti kada je ulica izgrađena i zašto (velika uništenja Beograda, što od ratova, što od urbanista-kretena).

Mislim da bi se kičerica izbegla ukoliko bi se koristili metodi izgradnje tog vremena, bondručna konstrukcija, čikme, itd itd... Možda bi to bio dobar primer za saradnju mladih arhitekata iz celog balkanskog poluostrva, kao nekakav eksperiment vernakularne izgradnje.

Za proizvode se slažem, posebno na ulogu edukativne misije, ali mislim da je vrlo važno da su tu u pitanju živi (ali retki) zanati. Skoro sam slušao nekog lika koji pravi instrumente iz 18 veka u Beogradu, valjda ih je sređivao za sefardski bend Šira Utfila. Siguran sam da mu ne bi smetalo da uz neku nominalnu cenu dobije/proširi radionicu. Kapiram da takvih primera ima milion. Za kafanu, mislim da se niko neće buniti. :)

Za Lominu je interesantna ideja, ali se plašim da joj nedostaje taj nagib koji ima Balkanska, i time bi se izgubilo dosta šmeka... mada, vodi ka pijaci, tako da joj bar to ide na ruku...
 
Vrh