Šta je novo?

Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije

Da li ste za vraćanje stare ograde oko zgrade Skupštine Srbije?

  • Da

    Glasovi: 103 62,0%
  • Ne

    Glasovi: 49 29,5%
  • Nisam siguran

    Glasovi: 14 8,4%

  • Ukupno glasača
    166
LED tehnologija je trenutno na takvom nivou da za isti nivo osvetljaja trosi istu kolicinu el.energije kao i ono sto se naziva "klasicnom reflektorskom rasvetom" u slucaju spoljneg osvetljenja, sa natrijum visokog pritiska i metal-halogenim sijalicama.

neznam da li si u pravu ali koliko od te energije koje trosi pretvara direktno u svetlostnu energiju a koliko u toplot(kao standardna lampa) 90% efikasnije znaci da za ISTU kolicinu enrgije jedna dioda pravi 90% vise svetla(sto znaci da za pozeljeno osvetljenje u lm treba ti manje vati......
 
Koliko i ja razumeh vecina energije LED-a ide u sijalicu za razliku od obicnih zarulja gde vecina odlazi na toplotu kao sto bg259 rece.
 
stf":g38omuse je napisao(la):
JohnyBgood":g38omuse je napisao(la):
Ma nemoj, diode uopste ne trose struju!
Ukoliko se radi o LED razveti, celokupna skupstina potrosi struje, koliko i tvoj stan za jedno vece.

JohnyBgood":g38omuse je napisao(la):
I zaslepljivanje ptica i rasipanje energije u svemir, pa makar bilo i manje nego "klasicno", je i dalje to sto jeste - arogantno ponasanje ljudske rase na nesto sto joj niti treba niti lepo izgleda.
LED rasveta ne zaslepljava toliko, pa covece, postoje LED televizori u koje se bulji najnormalnije po ceo dan.

JohnyBgood":g38omuse je napisao(la):
Napravili su jos jednu buktinju kao Hram, Boze oprosti nam na primitivzmu i kicu.
Jedini kic je smednjivanje unutrasnjeg osvetljenja kupole, koje se moze reprogramirati tako da postoji po jedna boja za svaki dan, ali da se boje ne smenjuju za vreme jedne veceri.
Sve ostalo je sasvim u redu, rasveta je u boji fasade i monohromatska je. Takodje, na koji nacin je osvetljenje Hrama kic?! Hram je beo, osvetljenje je belo....gde je tu kic, molim te? Kic bi bio beli Hram osvetljen crvenom rasveton npr. ili da svaka strana svetli drugom bojom.

vucko":g38omuse je napisao(la):
Prednji deo skupstine mi izgleda svetlije da ne kazem belije,dok bokovi tamnije,to jest sivlje?Da li tek trebaju bokovi da se rekonstruisu?.
Pa procelje je i bitnije od bokova pa je i rasveton naglasenije.

Otkud ti znas kakve ja sijalice imam u stanu? :p

Smenjivanje boja je ultra-kic ali je po meni kic i pretvaranje zgrade u buktinju. Za to nema nikakve potrebe i po meni se salje pogresna poruka i ta zgrada onda vristi u okviru gradskog tkiva umesto da se vidi dobro ali da pri tome bude samo nenametljivo lepa.

Isti slucaj je sa hramom, neukusno preterivanje i kic bez ikakve potrebe. I rasipanje svetla u kosmos. Najzad, kada pada kisa i fasada je mokra i pridjes joj - asocira na KADU. Barem mene :lol:
 
Гага":1abt6d9v je napisao(la):
sizif":1abt6d9v je napisao(la):
Џони,

Када је Нурко сликао, тврдио си да фотографија показује више светла него што је то заиста случај у стварности. Сада свој став засниваш на основу фотографије. Јеси луцидан, али по овом питању се све више понашаш по оној народној - "рђавом к..цу и длаке сметају". :grand:
Сизифе, укњижен плусићћћ у дневник, спремао сам се да напишем слично мишљење, али си ми узео "слова са тастатуре". :kk:

(1) Uvek mi je glavni problem bilo (A) rasipanje energije u nebo bez ikakve potrebe i (B) preterano jako osvetljivanje bilo cega sto mi se cini kao kic i los ukus. Dakle, svetlosno zagadjenje i rasipanje energije, pa makar to bila i LED svetla koja malo trose. To se u pocetku manifestovalo samo na krovu pa sam to oko krova i kritikovao.

(2) Drugi problem mi je kicerski light show oko koga se valjda vecina slaze.

(3) Tek treci probem mi je bilo to da je krov sljastao a veci deo fasade bio u polumraku. To sam kritikovao kao i fotografije koje su sugerisale da to ipak nije (bilo) tako.

Ovo trece sam kritikovao dok je takvo bilo stanje na terenu. Onda je osvetljenje najzad dovrseno i neki majstor je kresnuo sve sijalice tako da je cela fasada jednostavno BUKNULA. Sada mi umesto (3) smeta sto se i na ostatak primenjuje kritika broj (1). Ne vidim sta je tu nekonsistentno ili problematicno.

Kejns je jednom prilikom rekao "When the facts change, I change my mind. And what do you do, sir?" Ja ovde cak i nesto ne menjam misljenje, samo se situacija menja tako da mi se osvetljenje ne svidja vise iz prvog razloga koga sam naveo a manje iz treceg, jer su razlozi za treci uklonjeni ali nazalost na nacin da se pojacava prvi.
 
bg259":26ci0pzt je napisao(la):
LED tehnologija je trenutno na takvom nivou da za isti nivo osvetljaja trosi istu kolicinu el.energije kao i ono sto se naziva "klasicnom reflektorskom rasvetom" u slucaju spoljneg osvetljenja, sa natrijum visokog pritiska i metal-halogenim sijalicama.

neznam da li si u pravu ali koliko od te energije koje trosi pretvara direktno u svetlostnu energiju a koliko u toplot(kao standardna lampa) 90% efikasnije znaci da za ISTU kolicinu enrgije jedna dioda pravi 90% vise svetla(sto znaci da za pozeljeno osvetljenje u lm treba ti manje vati......

Pa pogledao sam na wikiju i oni kazu 68% energije se stedi. Uz to kazu da varira sa temperaturom.
 
bg259":2kct08hg je napisao(la):
poslao si link koji objasnjava kako osvetliti svoju bastu ispred kuce i to je kao naucni tekst za objekte velicine hrama i skupstine, sto se hrama tice ne bih se slozio da izgleda ruzno, ali svakako onoliki reflektori trose mnogo struje

Principi su slicni, pogledaj malo dublje po sajtu. Stvarno ne vidim nikakve potrebe da se na bilo sta bacaju jaki reflektori, pa jos sa zemlje. JAKO je neprijatno kad si blizu njuih a to je cisto razbacivanje, a najgori slucaj je kod Pobednika, i donekle spomenika Nikoli Tesli. Koga zanima neka pogleda.
 
@bgd259/vucko
Porediti klasicnu edisonovu zarulju sa led diodom je besmisleno jer je prva u upotrebi kod nas i u jos par svetskih zabiti koji je tesko pronaci na mapi. :( (drugde je zabranjena)
Zaista ne znam podatak koliko el.energije dioda pretvori u svetlost a koliko ode u toplotu, ( znam da i to varira u zavisnosti od tipa diode) ali ono sto je bitno je ne koliko lumena ima izvor svetla vec koliko luxa dobijamo kao krajnji produkt delovanja izvora svetla(sijalice,zarulje,diode) ugradjenog u svetiljku(rasvetno telo) koje je bitnija stavka od samog izvora. Jer je izmerena kolicina svetlosti u luxima na podu stolu ili zidu ono sto u stvari nase oko vidi i definise kao odredjeni nivo osvetljaja.

Ono sto mogu da tvrdim sa 100% sigurnosti je da sto se tice spoljnog osvetljenja nema apsolutne nikakve ustede energije. Prosle godine sam prisustvovao testiranju jedne nove svetiljke za ulicnu dekorativnu rasvetu kod jednog od najvecih evropskih proizvodjaca rasvete. Rezultat merenja je bio takav da je apsolutno isti rezultat u luxima dobijen sa tom novom svetiljkom montiranom na stubu H=5m kada je upotrebljena 100W sijalica natrijum visokog pritiska i 100w LED dioda. U verziji iste svetiljke sa 68W LED-a nivo u luxima je bio prepolovljen. I to je najbolji moguci rezultat postignut sa REBEL diodama koje se proizvode u USA i broj 1 su u svetu. Na nekim drugim svetiljkama su radjeni testovi sa manje poznatim i jeftinijim diodama, cak i sa china "govnima" ali je rezultat bio jos gori.

U okviru iste grupacija se nalazi u Nemackoji fabrika unutrasnje tehnicke rasvete, gde su uspeli da klasican 70w metal-halogeni reflektor koji se najcesce koristi u radnjama za osvetljenje polica i vitrina sa robom zamene i proizvedu LED reflektor koji daje isti efekat uz upotrebu 54W Led-a. Medjutim, zbog velike kolicine toplotne energije koje emituje LED na malom prostoru u kucistu reflektora, u isti je morao biti ugradjen i temperaturni senzor i aktivni kuler koji hladi diode, a kako je isti ventilator koji takodje trosi el.energiju, krajnji efekat potrosnje je skoro identican. Inace povecanje temperature umanjuje efikasnost diode(lm) i smanjuje vek trajanja iste(ovo je vec laboratorijski dokazano).

@Johny
To sto si pronasao na wikiju o 68% ustede je cist marketing na koji je naseo pisac teksta.
Sto se tice tvoje najvece primedbe na light polution, u EU je direktivom zabranjeno da se koriste svetiljke koje osvetljavaju nebo, a ne verujem da je i kod tebe drugacije, mozda samo jos stroze, dok je to kod nas kako se kome cefne. Dakle, svaka svetiljka namenjena osvetljenju javnih prostora( putevi, parkovi, pesacke staze, parkinzi) mora da bude tako proizvedena da spreci rasipanje svetlosti u vis i "svemir". Odstupanja su dozvoljena kod osvetljenja fasada ali iskljucivo tako da se svetlost usmerava na fasadu a ne i da odlazi u vis.( kada se koristi svetiljka iz poda). Takodje je propisom sprecena i prevelika disipacija svetlosti, pa je pravilo da svetiljkom moze u sirinu max da se osvetli 3,7x visina stuba na kome se nalazi svetiljka.Konkretno, optika svetiljke mora da bude izradjena tako da ukoliko je montirana na stubu H=5m, osvetljava max 18,5m u sirinu.

Problem kod nas i koji uocavas sa preteranim osvetljenjem, (na stranu kineski kolorit, to spada u sveru ukusa) je nedostatak strucnog kadra. Zanimanje lighting designer nije moguce izuciti na nasim fakultetima jer nema nikoga kome bi ih tome poducio. Inace, lajting dizajneri su najcesce arhitekte po osnovnom obrazovanju, koji se kroz master ili magistarske studije usko specijalizuju za ovu oblast, i to se moze nauciti u bilo kojoj zemlji zapadne Evrope ili USA. Tako da se sve se svodi na priucene inzinjere elektrotehnike, koji vrlo cesto rade u firmama koje su i ponudjaci opreme i izvodjaci radova, a onda je rezultat da se natrpava sto veci broj svetiljki u projekat kako bi ukupan promet i ugovor bili veci. Na sta se dodaje "cudna" praksa da ce projekat rasvete biti besplatan ukoliko dobije posao onaj ko ga je radio. Ozbiljne firme u svetu to rade besplatno.Kod nas je po tom principu Minel Sreder dobio Hram, a Keep light skupstinu. A kada vec unapred znas da ces dobiti posao, onda daj da u projekat trpamo sto vise svetiljki, pri cemu ce zasigurno mnogi (siroke narodne mase) biti odusevljeni i sipati fraze tipa " u hebote, vidi al' se sija", a o efektu koji proizvodi kinesko-kicerski lajt sou da i ne govorim.
 
:kk: Aleluja! Cudo jedno kako kod nas 99% problema izvire iz koncepata reketa i ugradjivanja. Jos kad to pomesas sa diletantizmom, nestrucnoscu, i principom "ma nema veze, lako cemo", onda ti ortopedi vode gradjevinu, dragi predsednik je kao psiholog bio ministar odbrane, a na kongresu vladajuce stranke "pada" sistem za glasanje... a o "opoziciji" koja je jos gora da i ne govorim. I majstor Zika ce da osvetli skupstinu, a ko zna koji reketas ce da ga plati 500 evra a sam da ucari ko zna koliko, onako po LED sijalici. Jos plus jer su neke, Boze moj, morale da budu u bojama.

Nije ni cudo sto su nasa resenja na nivou azerbejdzanskih, sarene fontane mozemo da vidimo samo par stotina metara dalje. :notok: I jedno i drugo su samari i gradu i dobrom ukusu.
 
skupstina1.jpg


skupstina2.jpg
 
Remont "Konja vranih" četiri miliona
S. S. R. | 26. jul 2011. 20:54

Narodni poslanici odlaze na odmor, a u Skupštinu se u avgustu useljavaju majstori. U radove će biti uloženo sto miliona dinara, od čega samo u spomenik četiri

dru-konji-vrani_620x0.jpg


BUKA od poslaničkih rasprava prestaće početkom avgusta kada će parlamentarci otići na odmor, ali će se u Skupštinu useliti druga - od majstorskog čekića.

Na listi radova je restauracija čuvene skulpture Tome Rosandića „Igrali se konji vrani“ na ulazu u Skupštinu. Obe sale biće pripremljenje za uvođenje elektronskog parlamenta. U maloj sali je sve spremno za krečenje, zamenu itisona i pocepanih stolica.

- Oko spomenika „Konji vrani“ su skele, a stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika Narodnog muzeja procenjuju šta treba da se uradi - kaže za „Novosti“ Milan Brzaković, zamenik generalnog sekretara Skupštine. - Uzeti su uzorci sa skulpture i poslati na analizu na Rudarski i institut u Vinči, kako bi se prema rezultatima odredio način sanacije. Biće očišćena i dva stara kandelabra koja obasjavaju „Konje vrane“.

Prema planu troškova, predviđeno je da ove godine u radove na Skupštini bude uloženo oko sto miliona dinara. Za „Konje vrane“ treba da se izdvoji četiri miliona dinara. U računici piše i da bi za fasaderske radove na delu zgrade koji gleda na Kosovsku ulicu moglo biti potrošeno 84,7 miliona dinara. Molerski radovi, obnova tepiha, adaptacija jednog kabineta i Male sale, koštaće po 2,9 miliona dinara.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...51-Remont-quotKonja-vranihquot-cetiri-miliona
 
Leva skulptura je: "Tesko je ugurati konja u skupstinu" a desna "A jos teze ga isterati iz iste".
 
A da li nejo zna zašto je isključena dekorativna rasveta na zgradi građevinskog f.? :rolleyes:
 
2012":3iv2egt8 je napisao(la):
A da li nejo zna zašto je isključena dekorativna rasveta na zgradi građevinskog f.? :rolleyes:
Još kad bismo i mi znali ko je nejo? :lol:
 
2012":2omr1feu je napisao(la):
A da li nejo zna zašto je isključena dekorativna rasveta na zgradi građevinskog f.? :rolleyes:

Skupa struja :/

Poslednjih meseci je za divno cudo radilo osvetljenje na svim fasadama ETF-a... Nisam obracao paznju prethodnih par dana, ali cini mi se da i dalje radi.
 
29. 07. 2011
PRESS

NOVI SJAJ obnovljene zgrade NARODNE SKUPŠTINE
Disko skupština

Ruglo - Postavljanjem novog dekorativnog osvetljenja centralna kupola parlamenta šljašti u pet jarkih nijansi. Sto odsto - U svečanim prilikama zdanje će biti skroz obasjano, dok će glavni ulaz parlamenta biti posebno naglašen reflektorima

1907-Marko-Todorovic.jpg


Narodna skupština, jedna od najlepših zgrada u prestonici, neumesno šljašti naizmenično menjajući nijanse plave, zelene, ljubičaste, crvene i žute boje. „Disko skupština" je naziv koji ovo reprezentativno zdanje polako poprima među prolaznicima „zahvaljujući" novom dekorativnom osvetljenju.

Mada je bilo najavljeno da će parlament koliko prošle godine zasijati punim sjajem pod mnoštvom sijalica i lampiona, postavljanje dekorativnog osvetljenja naprasno je odloženo, a tek aprila meseca nova „inovativna" rasveta puštena je u probni rad.
Čak i reflektori

Dnevni režim podrazumeva osvetljenje najmarkantnijih fasadnih delova - krovova, kupole i ulaza. Ovo je tek jedan od tri predviđena sistema. U svečanim prilikama i danima od izuzetne važnosti zdanje će biti sto odsto obasjano, dok će glavni ulaz parlamenta biti posebno naglašen svetlošću reflektora.

Ipak, većina građana ne odobrava trenutno dekorativno osvetljenje Narodne skupštine. Sofija Stojanović (22), student ekonomije, smatra da bi bilo lepše da centralna kupola svetli samo u jednoj nijansi, i to plavoj.

1905-Marko-Todorovic.jpg

Zeleno... Kupole republičke skupštine u svim mogućim nijansama

- Ne razumem zašto su došli na ideju da objekat poput Skupštine sija u pet jarkih tonova. Ako su već odlučili da se igraju bojama na istorijskim građevinama, mogli su makar da izaberu neutralne nijanse. Zaista je neukusno, makar meni, a verujem da su i stariji sugrađani razočarani - kaže Sofija.
Koštalo 680.000 evra

Sa njom se slaže i Sara Popović.

- Očigledno da je danas kič u modi. Nije mi jasno ko je samo došao na ideju da zgrada koja sa sobom nosi duh vremena sija poput disko kugle. Moji rođaci iz unutrašnjosti mislili su da tu mogu izaći u grad, ubeđeni da je reč o diskoteci - priča Sara.

Glavni projekat dekorativnog osvetljenja Narodne skupštine izradilo je preduzeće „Svetlost teatar" iz Beograda još 2002. godine, a u toku ove godine projekat je delimično izmenjen u skladu sa savremenim pristupima u tehnologiji primenjenih instalacija i opreme. Radilo se po ugovoru o saradnji s gradom Beogradom, gradskom upravom i upravom za energetiku, čiji su članovi profesori sa nekoliko fakulteta. Ceo posao osvetljavanja parlamenta koštao je oko 70 miliona dinara (680.000 evra). Inače, Skupština je osvetljena LED svetiljkama kojima se ostvaruje velika ušteda u potrošnji energije.

Direktor Uprave za energetiku Marko Stojanović ipak naglašava da je novo dekorativno osvetljenje zasad probno.

- Ovo nije konačno rešenje jer tek slede finalni radovi. Lično smatram da objekat poput parlamenta ne treba previše da svetli, pa očekujem da ćemo na kraju postići dogovor koji odgovara svima. Insistiraćemo na dva umesto najavljena tri sistema rasvete. Predlog je neutralno osvetljenje, uz blagu promenu sa dekorativnom rasvetom za posebne prilike - objašnjava Stojanović.

---

Čuveni Rosandićevi konji

Izgradnja Narodne skupštine, prema projektu arhitekte Jovana Ilkića, počela je 1907. godine kada je kralj Petar Prvi Karađorđević položio kamen temeljac budućeg doma narodnog predstavništva, a završena je 1936. godine. Građevina je oblikovana u duhu akademskog tradicionalizma, sa bogatom unutrašnjom arhitektonskom i umetničkom dekoracijom, koju su izveli najpoznatiji domaći umetnici i zanatlije. Ispred glavnog ulaza 1939. godine postavljena je monumentalna skulptura „Igrali se konji vrani", delo vajara Tome Rosandića.

Izvor: http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/170126/Disko+skupština.html
 
Prrolazio sam video i nije tako loše, ipak se skupštinskom zdanju dao šmek turističke atrakcije..ovo je ipak mediteran ..šareno na radost.. ;)
 
Zasto bi te cudilo,podbada on republicki nivo redovno,ovako na finjaka.
 
To je, u najmanju ruku licemerno, jer je on drugi covek partije koja dominira u Vladi, a i svi mi znamo da kod nas ne postoji preterana distinkcija izmedju partijskog-gradskog-republickog nivoa odlucivanja

ali u sustini ove egzotichne boje i ne bi bile problem kada bi se odlucili za jednu,a ne da ovako izgleda kao diskoteka na Ibarskoj magistrali
 
Počeo sam da se smejem na većinu postova koje napiše JohnnyBgood. Toliko se čovek nervira i cima, a čak ni ne živi u Beogradu. :)

Nego, ova prva slika u članku Pressa je super! :kk: I ja uopšte ne vidim šta je ovde sporno. Skupština mi je sad noću mnogo, mnogo lepša.
 
BelgradeFan":36lneuze je napisao(la):
Počeo sam da se smejem na većinu postova koje napiše JohnnyBgood. Toliko se čovek nervira i cima, a čak ni ne živi u Beogradu. :)

Nego, ova prva slika u članku Pressa je super! :kk: I ja uopšte ne vidim šta je ovde sporno. Skupština mi je sad noću mnogo, mnogo lepša.

Vidis, mene je dodatno rastuzio tvoj komentar. Iz vise razloga.

Prvo, zato sto ilustruje da kic ne postoji tek tako, postoji kada i ako se na njega "prima" dovoljno ljudi. Zato ga je tako tesko iskoreniti.

Drugo, zato sto izgleda dosta nas jos uvek ne shvata da to ko je neko, odakle je, gde zivi, da li i kako se krsti, i slicno zapravo nisu nikakvi argumenti u vecini situacija. Takve upadice su jednostavno neukusne ili u najboljem slucaju detinjaste.

Tece, ako je nesto "sada mnogo lepse", to ne znaci da nije moglo jos bolje. Ko hoce, samo napred, neka se smeje, ali za druge je poenta rasprave i kritike je da sledeci projekti budu bolji, a i da svi malo izostrimo vidike i u buducnosti sagledavamo aspekte projekata na koje ranije nismo obracali paznju.

Cetvrto, ako ja ovakve stvari moram pisem na OVOM forumu koji je jedan od najkvalitetnijih na srpskom jeziku onda je to znak da u tom gradu i zemlji jos dugo nece biti bolje. "Kurirov" i slicne sajtove ne obilazim, tamo me taj nivo ne bi ni nervirao niti iznenadjivao ali, izvini, on je za mene ovde zalostan. Mada, naravno, prezivecu, nema potrebe da se brines za moje "nerviranje i cimanje", to je moj licni izbor. Nekima "sve ravno (ili smesno) do Kosova" a nekima nije, no ni to naravno nema nikakve veze sa time da li je skupstina dobro osvetljena ili ne.

PS Da li ti se dopada i nocu sarena fontana u Tasmajdanskom parku? Ili mozda mislis da je to moglo ipak bolje?
 
JohnyBgood, trudiću se da budem kratak, ali sveobuhvatan.

Mislim da previše dramatizujete celu ovu stvar, što je opet jako svojstveno našem temperamentu. To što je kupola šarena ne znači da je propala cela rekonstrukcija fasade. Meni, kao nekome ko voli da šeta noću po Beogradu, i mom oku prija ovako osvetljena Skupština jer znamo svi kakva je situacija bila pre. Ne držim da sam ljubitelj kiča, ali držim do toga da je potrebno podržati svaku kvalitativnu promenu na bolje u ovom gradu.

Isticanje da bi to moglo biti za nešto bolje uvek stoji, ali ne znači da zbog kupole treba ''padati u očaj''.

Vezano za to je i moj osvrt na to da niste stalni stanovnik Beograda. Apsolutno nikakve konotacije kakve ste naveli nisam imao na umu pri pisanju komentara. Ta ''upadica'' se potkrala u najdobronamernijem primećivanju da čovek koji živi stalno u gradu i onaj koji povremeno dođe imaju drugačiji pogled na grad. NIKAKO nisam mislio da nekom treba uskraćivati pravo da napiše šta misli!

Nasmejao sam se jer sam u nekoliko vaših postova video da stalno kritikujete projekte jer, je l', ''uvek može bolje''! E, pa, ja koji ovde živim smatram da se svaka ovakva promena u arhitekturi grada mora podržati jer je to korak napred. Mora se menjati u izgledu grada dosta i važno je praviti ovakve korake ka nekom lepšem Beogradu. (Sa svim manjim i većim nedostacima određenih rešenja.) Mislim da je atmosfera u gradu svakako u plusu posle ove rekonstrukcije. Kao što je lepo primetio i korisnik 2012, ovo zdanje je i turistički dobilo na težini.

I na kraju, ovo jeste Beobuild, ali ja nisam niti arhitekta, niti građevinac ili nešto slično. Ne baratam stručnim terminima i u diskusije koje takva poznavanja trebaju se ne uključujem jer nemam šta kvalitativno da doprinesem. Mogu samo kao neko ko živi u ovome gradu da dođem i kažem da li mi se nešto dopada ili ne dopada.
A ova fasada (sa sve disko kuglom u kupoli) je nešto što nikako nekoga treba da ''baca u očaj''. ;)

PS. Fontana na Tašu je uživo isto lepa. Pošto razumem da je aluzija bila vezana za šareno osvetljenje, mogu odmah da kažem da mi se npr. Devojka s krčagom u Pionirskom parku uopšte ne dopada. Dakle, nije to samo pitanje toga da li se boje menjaju već kako je to uklopljeno u neku širu sliku. U tom smislu ponavaljam: Taš da, Devojka ne.

Sve najbolje želim. :)
 
Vrh