Šta je novo?

Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije

Da li ste za vraćanje stare ograde oko zgrade Skupštine Srbije?

  • Da

    Glasovi: 103 62,0%
  • Ne

    Glasovi: 49 29,5%
  • Nisam siguran

    Glasovi: 14 8,4%

  • Ukupno glasača
    166
480x320_14-Corax_NM_14_s_ludilo.jpg
 
Za renoviranje Skupštine još 12,5 miliona
S. S. ROVČANIN | 11. avgust 2011. 20:58

Počelo je renoviranje skupštinske male sale, kupatila, lustera i čuvenog spomenika. Za obnovu freski potrebno je 20 dana

pol-skupstina-renoviranje.jpg


ZALAUFALI su se majstori u Skupštini Srbije. Podove su prekrili najlonima, štemuju zidove, prave nova kupatila, obnavljaju malu salu, tapaciraju stolice, menjaju tepihe, kreče...

Sve mora da bude gotovo do početka septembra i Samita nesvrstanih. Mnogi od poslova koji su se ”uselili” u zakonodavni dom, poslednji put su rađeni u parlamentu pre pedesetak godina. Kao priprema za tadašnji skup zemalja trećeg sveta. Zdanje se, tako, renovira od samita do samita.

Na spisku radova su i čuveni ”Konji vrani” vajara Tome Rosandića. Ispratili su mnoge sazive i države. Bili su svedoci menjanja istorije, samo njih niko od 1938. godine, nije menjao ni umivao.

Za nekoliko nedelja počeće čišćenje korozije sa spomenika. Tek nedavnom analizom na Rudarskom institutu utvrđeno je da ”Konji vrani” još nose ”uspomene” sa bombardovanja Beograda. Tako će ”Konji” biti oslobođeni i gvozdenih gelera koji su se zarili još za vreme Drugog svetskog rata!

Ukupna vrednost radova u parlamentu je 12,5 miliona dinara. Kupatila koštaju tri miliona, mala sala 5,5, a ”Konji vrani” četiri miliona dinara!

Zamenik sekretara parlamenta Milan Brzaković kaže za ”Novosti” da su mokri čvorovi poslednji put obnovljeni sedamdesetih godina:

- Radimo dva kupatila u prizemlju. Ugradićemo nove sanitarije i kabine, među kojima će dve biti prilagođene osobama sa posebnim potrebama. Sav materijal je domaće proizvodnje, osim opreme za osobe sa invaliditetom, jer je nema u ponudi naših fabrika.

Malu salu opasale su skele. Uselili su se moleri i gipsari. Sve klupe biće izvađene, kako bi se ispod njih provukli kablovi potrebni za uspostavljanje elektronskog parlamenta. Sedišta će dobiti novu presvlaku.

- Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika i Narodnog muzeja snimili su i devet fresaka u zgradi parlamenta. Čekamo da nam kažu u kakvom su stanju i koliko bi rekonstrukcija koštala - objašnjava Brzaković. - Za osvežavanje fresaka potrebno je najmanje dvadeset dana i još nije sigurno kada će radovi početi.

Na remontu će se naći i luster koji se nalazi na ulazu u Skupštinu, kandelabri koji obasjavaju ”Konje vrane”, jarboli sa orlovima na kojima se vijore zastave... Tokom ove godine obnovljeno je 45 odsto fasade. Prednji deo zidova i kupole su zasijale. Radovi na zadnjem delu verovatno će sačekati novi saziv.

Inače, Parlament je 1984. godine proglašen spomenikom kulture. Sada se u fascikli prikuplja dokumentacija kako bi ovo zdanje dostiglo i viši rang - spomenik od izuzetnog značaja. U njoj će uskoro biti smeštene i fotografije novog ruha, koje će Skupštinu pogurati ka boljoj kulturnoj tituli.


ZELENKASTA BOJU

Analizama na Rudarskom i Institutu Vinča utvrđeno je da se ”Konji vrani” sastoje od 79 procenata bakra, 20 odsto cinka, dok je ostatak olovo. Kada krenu radovi i čišćenje korozije i čađi koja se vremenom nakupila, skulptura, u zavisnosti od hemikalija koje majstori budu koristili prilikom čišćenja, može da dobije originalnu zelenkastu ili braonkastu boju. Moraće da se čiste i postamenti, jer je kroz njih prodrla voda i oštetila ih.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...1234-Za-renoviranje-Skupstine-jos-125-miliona
 
ja ne bi vadio gelere nego bi ih obeležio da ostane uspomena na te teške dane.
 
"ZELENKASTA BOJU
Analizama na Rudarskom i Institutu Vinča utvrđeno je da se ”Konji vrani” sastoje od 79 procenata bakra, 20 odsto cinka, dok je ostatak olovo."

Боље да нису објавили овај податак о проценту бакра у "Коњима враним" ! Неко ће од ових сумњивих сакупљача секундарних сировина и отпада који их скупљају, да украду ове коњиће због тога !!! :D
 
Zaista ne razumem o cemu pricate sto se tice ustede energije.Pa to je vec poznato i dokazano i lako merljivo,cak je jedan deo sveta vec presao samo na ovu vrstu osvetljenja.Istina LED osvetljenje nije smislio Srbin,niti potomak Nikole Tesle ali cinjenica je da

"LED lights use 75 to 80 percent less energy than older incandescent lights. And because lighting consumes a significant amount of household energy, the savings can add up fast.
If you're more motivated by cash than by environmental concerns, here's your catnip: LEDs will save you money over both CFLs and regular incandescent lights. One study found that over the lifetime of an LED light (estimated at 50,000 hours), LEDs cost just $95 to operate -- CFLs, by comparison, cost $159 over the same period, and incandescents cost a whopping $652. These figures don't even include the hassles of buying and replacing lights. LEDs cost more up front, true -- you can expect to be at least $10 per bulb, depending on the type and the manufacturer -- but like most new technologies, that cost is dropping every year.
If you hate changing burned-out light bulbs, raise your hand -- or, on second thought, don't. LEDs are generally estimated to last at least 25,000 hours, and often up to 50,000 hours. Incandescents only last 1,200 hours, so you'd have to replace an incandescent light 42 times to get the light of a single, solid-state LED. CFLs, by comparison, usually last 10,000 hours, so you'd only have to change them 5 times to match one LED light. And speaking of changing light bulbs...
I would be a big fan of CFLs if they didn't contain mercury, a toxin associated with birth defects, brain damage and other disorders. That's why CFLs can't be thrown in the trash -- they have to be taken VERY CAREFULLY to a haz-mat recycling center. LEDs' biggest advantage over CFLs is that they contain no mercury or other hazardous materials. None. Zip. Nada."

Marc Lallanilla
(science, health and environmental journalist. A member of the Society of Environmental Journalists, Marc has decades of experience as an environmental consultant, a writer and an editor)
 
Da,skupstina je lepo osvetljena i ne vidim nikakvu buktinju kao sto neko rece.Meni recimo bukti Becka opera(ako nije jeres reci to za Bec)ali je opet lepa

11pic.jpg


Istina,ako su vec hteli kupole da svetle drugacije,mogli su koristiti umerenije boje.Plava narocito bode oci,mada kada sam nedavno prolazio sa prijateljima iz Australije,svima se dopalo,malo su se salili na racun boja u ustanovi koja ne podrzava gay paradu ali svi su rekli da je jako lepo osvetljena.
Takva iluminacija je popularna u poslednje vreme.U Filadelfiji Umetnicka avenija recimo:
60003608.jpg


96970440.jpg


71446856.jpg


29565588.jpg
 
Jeza! Popularna je i Lady Gaga pa to opet ne znaci da je to kvalitetna muzika.

Ovo mi lici na Elvisovo stavljanje itisona na zidove. Pojavili se itisoni pa 'ajde da se izivimo! Tako ce, nadam se uskoro, i ovo diodasko ludilo proci...
 
Znas Johny,slazem se da popularno nije nuzno i kvalitetno ali ova ulica je lepsa uzivo.Mozda ti se cini ali te boje ostavljaju prijatan osecaj i ni u jednom trenutku nisam pomislio da su unistili fasade ili napravili kic.Oni su ovim samo jos vise privukli ljubitelje raznih umetnosti i turiste.Ja sam tu slusao cuveni Filadelfijski simfonijski orkestar i osecao sam se da se nalazim u centru svetskih umetnickih desavanja.Ono sto me je odusevilo je izuzetna dostupnost ove ulice,svim vidovima transporta.Razocarala me nedopustiva zagadjenost grada punog americke istorije.
Ako te put nanese vredi posetiti http://www.avenueofthearts.org/
 
ovo osvetljenje u fi;adelfiji nije ruzno ali sve ima svoje mesto i vreme. evropa je uvek bila konzervativnija , s razlogom naravno. odvetljenje koje se trunutno fura u beogradu, ne jedna metropola nego nijedan ozbiljan evropski grad ne sme sebi da dopusti.
opera bec, fantastcno.sto se ne kopira kad se vec ne zna valjano da uradi...
@Nebojsa, vise tipujem na sabornu crkvu...
 
Hvala za link, super je fora i hepening ali po meni stvari moraju da ostanu na tome.

Sa druge strane, plasim se da ovo u Becu prelazi granicu dobrog ukusa. Nisam video uzivo ali se plasim. Dostojanstvene stare zgrade treba tretirati sa postovanjem kako i zasluzuju. Osvetliti jasno ali dovoljno diskretno da fasada pleni SVOJOM lepotom a ne da vristi sa sto kilometara kao buktinja. Fasada ciji su delovi prenaglaseni prejakim mlazevima svetlosti gubi svoj karakter. Tu se neki diodas drznuo da procenjuje sta od onoga sto je originalni arhitekta osmislio da naglasi jedno stostruko, sta "samo" desetosruko, a sta ne. O rasipanju svetlosti i energije u svemir i zaslepljivanju ptica (sto je po meni arogantno i na to kao vrsta nemamo pravo) da ne govorim.
 
@JohnnyBgood,
Iluminaciju zgrade Becke opere je radio Podpod design i nagradjivani su mnogo puta i ukoliko se pridrzavaju sopstvenog nacela onda bi trebalo da su dobro uradili a po meni jesu.
"To create lightscape is to decide where to put light and where to leave darkness"
Voleo bih da vidim sta je to po tebi dobro uradjeno osvetljenje pa da shvatim na sta ciljas,naravno ukoliko sam to licno video jer fotografija ne ostavlja isti dojam kao kada gledas uzivo.
Lepo sto je Beograd krenuo u tom pravcu i ne mislim da je sve naopako uradjeno,evo ja n.pr.zivim u Pertu poslednjih 20 godina i veruj mi nema skoro ni jedne istorijske gradjevine koja je osvetljena,cak se trenutno mogu setiti samo Wesley church ali nemam foto da prilozim mada se moze naci na netu.Tek su odnedavno pokrenuli to pitanje u okviru nevladine organizacije Heritage Perth.Iznenadjujuce za veoma bogat grad koji je prepun starih crkava i istorijskog nasledja od pocetka 18 veka i koji je po nekome :) proglasen za 8.grad u svetu po kvalitetu zivota ako se u kvalitet zivota uopste ubraja uticaj estetike na coveka,a trebalo bi.
 
Najvise sam protiv reflektorcina koji se sa zemlje i nizih kota uperuju delom u fasadu a velikim delom rasipaju svetlost u nebo. Veliki gubitak energije i, sto je jos gore, zaslepljivanje pesaka. Najgori primeri su mi kod ETFa u Beogradu i spomenik Pobedniku na Kalemegdanu. Covek se vrlo neprijatno oseca kad se priblizi i prosto se saplice u mraku dok ga jak mlaz svetlosti sa zemlje zaslepljuje.

Kada se reflektori postave da se svetlost sliva niz fasadu nadole sav visak svetlosti zavrsi tamo gde treba pesacima - na plocnicima. Najbolji primer osvetljenja u Beogradu mi je iznad Karadjordjeve, mislim da je to zgrada univerziteta umetnosti. Vrlo sa merom, niz fasadu, bez raznih boja i igrarija. Ni crkva Sv. Marka nije lose osvetljena.

Vise na ovu temu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Light_pollution#Reduction

A igrarije sa raznim bojama su mi prihvatljive kao deo nekakvog hepeninga kao sto je ovo u Amsterdamu inace sam jako protiv. Mislim da neko ko dodje kasnije jednostavno nema pravo da se tako igra sa onim sto je arhitekta originalno zamislio. Kazem, OK je na noc dve za neki praznik ili festival ali sve mimo toga prevazilazi granice dobrog ukusa. Mozda sam konzervativan ali stvarno tako mislim. Mi kao da zivimo u nekom dobu u kome se gube sve mere i granice, pa smo tako krenuli da i od urbanog pejzaza pravimo cirkus.
 
Tako je osvetljena i univerzitetska biblioteka pored ETF-a i ona još uvek svetli! Neko svedenije osvetljenje na elementima fasade bi noću prikrilo i njenu štroku, ovako se sve vidi!

Prosto mi drago što ETF nema para da plaća osvetljenje fasade, pa je isključeno to na zemlji! U poslednje vreme svetli samo onaj gornji deo zgrade koji je dograđen/renoviran/štagod
 
Wiki daje linkove pa po njima mozes prosuditi koliko su stvari ozbiljne. Uostalom, verujem vise njima nego CNN-u, Nju Jork Tajmsu, i drugim "kredibilnim" izvorima.
 
Oсветљење ЕТФ-а и Скупштине није рађено ни истом технологијом, ни истом техником.

Код Скупштине се никад неће десити да се пешаци заслепе, јер су расветна тела постављена уз фасаду, док су код ЕТФ-а и на Калишу одвојена на посебним носачима.

ЕТФ и Калемегдан су осветљени старијом технологијом рефлектора, док је Скупштина осветљена ЛЕД расветним телима. ЛЕД не заспелљује, и чак се без тешкоћа може гледати директно у светлосни извор, па стога ЛЕД расвета не заслепљује ни пешаке ни птице.

Иначе Капетан Мишино здање је феноменално осветљено, баш са мером, што каже Џони. ЏОни, ако ти се ово не свиди, ти си луд... :p
 
Johnny,uz postovanje i bez uvrede da li si nekad cuo za knjige? Pored elektronskih medija postoje uvek pouzdani pisani.Nema potrebe da slusas navedene medije,cisto sumljam da oni uopste pricaju o ovome,osim mozda BBC koji ima dobru dokumantrano-naucnu redakciju.Ono sto mi na ovu temu pada na pamet,preporucujem: Light talk-Martin Klaasen (zanimljiva zbirka blogova koje je autor sabrao u knjigu i ispricao svoje 30godisnje iskustvo) ,Ignite: The Art of Lighting Design Alliance,Practical Lighting Design with LEDs.
 
^^ U z a s! Ali hotel Moskva kako je unakazen, nemam reci, jeza me prolazi kad vidim, glavu okrenem u stranu i tiho u sebi vristim od horora :violina:
 
Baš naprotiv, skupština je fenomenalno osvetljena. E sada što se tiče hotela Moskva, meni se iskreno ne sviđa. Ali većina ljudi koje ja poznajem voli takav način osvetljavanja zgrada. P.S. Ni oni, ni ja ne pratimo grand šou i slične gluposti. Umalo da zaboravim, veliki pozdrav svima na ovom forumu, ovo mi je prvi post ovde. :)
 
11030":26iha0ht je napisao(la):
^^ U z a s! Ali hotel Moskva kako je unakazen, nemam reci, jeza me prolazi kad vidim, glavu okrenem u stranu i tiho u sebi vristim od horora :violina:

I ja sam uzasnut, a ovo plavo svetlo u kupoli me bas dotuklo. Ovaj nacin osvetljenja je u stanju i da od totalno uniformne povrsine napravi nesto sto lici na psa dalmatinca ili kravu muzaru u negativu. A ako ima neke teksture i zanimljivih elemenata to se sve gubi u "viziji" nekog pobesnelog diodasa, neke tacke su dovedene do usijanja a ostatak je u odnosu na to pretaman (obod baze kupole je dobar primer). Cisto nasilje nad originalnim arhitektonskim delom. Dodaj tome i disko-kolorit i imas ovaj neoprimitivizam koji sada vlada centrom grada. Nekada su Radikali unistavali Zemun a sada im DS vraca istom merom na nivou grada... Nema nam spasa.
 
Vrh