Šta je novo?

Ada Huja

Neverovatno je da jos uvek zelena obala kod Karaburme nije vrtno uredjena nego je sporadicno zaposeta nekim neprimerenim sadrzajima i verovatno sa ogradama, da li je uopste i moguce proci do obale na Karaburmi.

Obala sa rukavcem i adom preko puta bi morale da dobiju primerenu namenu i ulogu, da budu vrtna prirodna celina sa stazama i drugim vrtnim sadrzajima, pre svega raznovrsnim rastinjem, dragocenost dostupna ljudima , posebno istocnim Beogradjanima.
 
vucko":31jy2dkv je napisao(la):
A umesto zelenila na levoj strani trenutno imamo ovo...
Da sad ja lepo pitam tebe, šta fali kartodromu? :) Da ih je makar više, a ne što imamo jedva dva u Beogradu! :(
 
Мислим да је главни разлог сече махом врба на Ади Хуји то што је она због ниског тла често била плављена. Пре неких 15-20 година започело је њено насипање и мислим да је надморска висина подигнута за бар 5 метара.

Прављење зелене оазе, попут оне на Ади Циганлији, ипак захтвева доста времена. Било би лепо када би одмах после сунчаних светиљки започели садњу квалитетног дрвећа.
 
slika sa prve strane,po svetom GUP-u samo spic ce biti kao Ada dok ostatak ce biti komercijalni i gradski centri

http://djordje*******obic.com/wp-content/uploads/2010/06/003-gp-izm-2009-copy-final.jpg
 
Izvor: Blic

Ada Huja - potencijal koji Beograd ne sme da protraći

154972_bg-ada-huja-danas-3_f.jpg


Stara je priča da je ovo poluostrvo na Dunavu trebalo da postane glavna konkurencija “beogradskom moru”. Danas su zemljište, vazduh i vode Ade Huje puni teških metala, metana i nafte a njen status ne ide dalje od deponije građevinskog otpada. Rešenje, kažu stručnjaci, postoji - u formiranju javnog preduzeća “Ada Huja”.

Dejan Krajinović, urednik veb sajta “Beobild”, namenjenom izgradnji i urbanističkom razvoju Beograda, kaže za “Blic” da bi osnivanje javnog preduzeća koje bi se isključivo bavilo obnovom ovog poluostrva bilo spas za prezagađenu i zapuštenu Ada Huju.

Ceo clanak mozete procitati na linku http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/263473/Ada-Huja--potencijal-koji-Beograd-ne-sme-da-protraci
 
Puna podrska.Bravo Dejane! :kk:

Ada Huja mora ostati zelena i prestati da bude deponija.
 
Pogledao sam predhodnu stranu (1) kakav zaokret u korist Beograda i Beograđana
Zamisli te samo, umesto da prelazi pola grada kroz gužvu do ade Ciganlije kad se Karaburma, Mirijevo, Kotež, Borča i . . . . . sjure na kupanjac na adu Huju umesto da prelazi pola grada do ade Ciganlije . . .
:gobb:
 
pa zar u textu ne piše da je voda toliko zagađena da joj nema oporavka. odnosno kupanje na adi huji može da se zaboravi.
 
Ako se prave ,,prevlake,, kao na adi Ciganliji ,radi formiranja taložnika i samog jezera
momenat praznog prostora bez vode
koristi se ne samo za čiščenje, nego i za formiranje ,,podloge,, (šljunak)) tako da se dobija jezero čisto ko suza :)

Današnja tehnologija može da očisti i jezero bez pražnjenja (vec se koristi na adi Ciganliji)
primer http://www.sheffieldwastemanagement.co.uk/lagoon-pond-and-ornamental-lake-cleaning
 
vucko":tq2zknzx je napisao(la):
Puna podrska.Bravo Dejane! :kk:

Ada Huja mora ostati zelena i prestati da bude deponija.

Hvala puno Vucko, ali je ovo samo prvi korak. Voleo bih da ovo bude mnogo sira akcija, ali ima naznaka da bi Blic mogao da nastavi ovu inicijativu. Ucinilo se da bi mozda prvi vazan korak trebao da bude bas izmena urbanistickog plana. Plan je svojevrsan zakon i on je preduslov za bilo kakvu drugu aktivnost. Prvo da promenimo plan, pa da je zastitimo, pa tek onda sredjujemo.

MilisaV":tq2zknzx je napisao(la):
pa zar u textu ne piše da je voda toliko zagađena da joj nema oporavka. odnosno kupanje na adi huji može da se zaboravi.

Kao sto je boca-ica rekao, tehnologije koje bi sanirale Adu Huju postoje. Trenutno je to ekoloska katastrofa u srcu grada, da kazemo. Medjutim ukoliko bi imali ideju sta sa tim prostorom, mogao bi da se izradi plan sanacije i obnove. To bi kostalo novca, ali mislim da je vredno. Zavrsetkom onog velikog kolektora "Interceptor", koji ce preciscavati sve otpadne vode, moglo bi da se udje u projekat "ciscenja". Bilo je cak i predloga o tome kako to izvesti, a rukavac moze biti opet protocan sa izgradnjom manjeg kanala na vezi sa obalom, sto bi svakako pomoglo ozdravljenju. U svakom slucaju rec je o dugorocnom resenju. Ali, za pocetak da se zaustavi dalje unistavanje i da se funkcija odredi planski, kako bi i institucije dobile obavezu da stite tu zonu.
 
Naravno da je ovo samo prvi korak,prvo da se digne prica i uvuce kao tema ta diskusija.Tesko da ce biti izmene urbanistickog plana odmah,to tek na kraju pod pritiskom javnosti.Drago mi je da je aktuelna tema ekologije i da se ne gleda vise na to kao nepotrebnu stvar.

Na tome mozemo zahvaliti gradjanima a i gradskom sekretarijatu za zastitu zivotne sredine.Posto su izbori iza coska imam osecaj da ce biti prvi put i ovih ekoloskih tema u kampanji za gradske izbore.Eto prilike da se ubaci u prvi plan Ada Huja i zastiti od zagadjenja i betonizacije.
 
Ada Huja Čeka rešenje spora oko zemljiŠta
Umesto oaze ruglo Beograda

Zapušteno - Ada Huja, područje značajne prirodne vrednosti, propada zbog nerešenog pitanja vlasništva nad zemljištem
s
Ada Huja Čeka rešenje spora oko zemljiŠta

Iako ima veliki turistički, rekreativni i nautički potencijal, prirodna oaza Ada Huja većim delom pretvorena je u deponiju. Ovo poluostrvo na Paliluli zauzima važno mesto u Generalnom planu Beograda za 2021. godinu, ali sve projekte i ulaganja koči nerešeno imovinsko pitanje.

Najvredniji potencijal za budući razvoj Palilule je oko 600 hektara priobalnog dela, od Pančevačkog mosta do Višnjice. Zavod za zaštitu prirode Srbije evidentirao je Adu Huju kao područje sa prirodnim vrednostima od značaja za očuvanje kvaliteta životne sredine.
Preti opasnost

Umesto da se tu uveliko razvijaju rekreativni i komercijalni sadržaji, ovaj potez je danas najvećim delom neizgrađen, ali i veoma zagađen. To se primećuje duž celog dunavskog rukavca, a ponajviše na poluostrvu Ada Huja, koje je od prirodne oaze pretvoreno u veliku nesaniranu deponiju.

Godinama se na ovom prostoru odlagalo smeće iz celog Beograda dok deponija nije preseljena u Vinču. Gomile otpada su preorane, prekrivene zemljom, a teren je poravnan. Međutim, na Adu Huju i dalje se istovara otpad, tu se nalaze deponije peska i šljunka, kao i stovarišta, a u vodu se i danas u0livaju fekalije iz fabrika i kanalizacija okolnih naselja.

Kako bi se obnovili tlo i voda Ade Huje, potrebno je izdvojiti više od devet miliona evra, proračun je češke kompanije „Dekonta", koja je sprovela istraživanje za potrebe Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Zaključeno je da glavni izvor zagađenja predstavljaju aditivi koji se koriste u biodizelu i potiču iz autobuske garaže GSP-a, odakle mirijevskim potokom dospevaju u marinu.

- Oko 300.000 kubnih metara taloga na prostoru Ade Huje zagađeno je teškim metalima i fekalnim bakterijama i prilikom vađenja treba se tretirati kao opasan otpad. Zbog toga Ada Huja predstavlja rizik po životnu sredinu i zdravlje Beograđana, a kompletan tretman se može uraditi tek nakon što se uspostavi kontrola nad ispuštanjem otpadnih voda - naglašava Aleksandar Ložajić, direktor „Dekonta" za Srbiju.
Sve blokirano

Ipak, rešenje za problem ulivanja fekalija u rukavac se nazire. Predsednik opštine Palilula Danilo Bašić kaže da će u naredne dve godine biti urađen kolektor za prostor od Velikog sela do Višnjičke ulice, kojim će se rešiti pitanje otpadnih voda. Bašić kaže da, nažalost, postoji veći problem.
a
Najveća karting staza

Na Adi Huji se nalazi najveća i najsavremenija karting staza u jugoistočnoj Evropi. Izgrađena je po svetskim standardima. Dugačka je 805 metara, širine do 11 metara, ograđena žicom visine dva metra. Propusna moć ovog kartodroma na takmičenjima je 29 karting vozila. Okolo je izgrađena zvučno-vizuelna zaštita u vidu travnatog bedema. Čitav kompleks se prostire na pet hektara i na njemu se pored kartinga nalaze prostor za odbojku i košarku na pesku, dečja igraonica, mini-golf, teniski tereni i restoran sa pogledom na stazu.

- Razvoj kompletnog područja je blokiran zbog spora grada i Luke Beograd. Tek kada se reši ko je vlasnik imovine, sledi detaljan plan urbanizacije, a u zavisnosti od izabranog rešenja obaviće se i prekvalifikacija zemljišta. Poluostrvo je zamišljeno kao oaza zelenila i mira na kojoj će biti uređen prostor za rekreaciju i sport na vodi. Opština je već uredila kej sa prostranim osvetljenim šetalištem, napravili smo i teniske terene, trim-staze, kao i igraonicu za decu, galeriju i nekoliko ugostiteljskih objekata - navodi Bašić.

S obzirom na istaknut položaj na obali Dunava i ulogu u formiranju siluete grada, u Generalnom planu Beograda za 2021. godinu predlaže se da uređenje prostora Ade Huje bude predmet javnog konkursa. U dokumentu se navodi da treba transformisati postojeće privredne komplekse, izgraditi denivelisane koloseke, tako da se zona bolje poveže sa centrom grada, obavi pošumljenje Ade Huje i rukavca i na oko 10 hektara izgradi sportsko-rekreativni centar za motonautičke sportove, kao i manja marina i ugostiteljski objekti.

http://pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/172130/Umesto+oaze+ruglo+Beograda.html
 
Ада Хуја – рекреација, дрвеће и цвеће, а не смеће

У Београду је на јавним радовима на очувању животне средине и помоћи старим лицима запослено 336 људи, изјавио је члан Градског већа Мирослав Чучковић приликом обиласка чишћења Аде Хује у оквиру јавног рада „Ада Хуја – рекреација, дрвеће и цвеће, а не смеће”.

– Врло је значајно да људи који немају адекватно образовање могу на овај начин да се запосле, а да буду од користи Београду. Овде има велики број старих људи којима треба помоћ и за то је задужена служба геронтодомаћица. Оно што је још веома важно јесте уређење свих приобалних делова. Данас је на Ади Хуји изнето између осам и десет хиљада врећа са флашама. Тај посао је обавило 18 радника основног и средњег образовања, који ће у наредних шест месеци добити посао.
 
Kao podsećanje na to šta se sve toleriše i nesankcioniše kod nas, vredi preneti ovu fotku izliva otpadnih voda fabrike "Avala Ada" na Adi Huji... sve to ide direktno u Dunav... :rolleyes:

index.php


Preuzeto sa foruma mojaladja.com
 
Stoke ce vazda biti :rant:
jedini spas i nama i svima u nizvodnom toku
završetak kolektora otpandnih voda
 
Bogami ne, nego jedini spas je da odeš do te fabrike i odgovorno lice nateraš da popije čašu te svoje otpadne vode.
 
Felix55":230yole1 je napisao(la):
Kao podsećanje na to šta se sve toleriše i nesankcioniše kod nas, vredi preneti ovu fotku izliva otpadnih voda fabrike "Avala Ada" na Adi Huji... sve to ide direktno u Dunav... :rolleyes:

index.php


Preuzeto sa foruma mojaladja.com

Prijaviti na www.el.rs! :)
 
Да нема моста на слици тешко ко би потрефио да је реч о Ади Хуји...Зар не?



Uploaded with ImageShack.us
 
http://issuu.com/ekomedija/docs/studijaproceneuticaja
STUDIJA PROCENE UTICAJA NIKOLAOU TEHNOLOGIJE NA EKO-SISTEM ADE HUJE;

O autoru (dobitnik srebrne medalje na takmičenju u Briselu za rad ovom metodom) . Rad je prosleđen Ministarstvu za zaštitu životne sredine ,Gradonačelniku Beograda, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Beograda, Predsedniku Opštine Palilula, svoj dnevnoj štampi, ekološkim organizacijama ,... Čekamo odgovore http://www.glassrbije.org/info/inde...riselu&catid=47:nauka-i-tehnologije&Itemid=67 .
 
Четвртак, 03. новембар 2011.

Пројекат „Aда Хуја без отпадних уља”

Пројекат под називом „Aда Хуја без отпадних уља” биће представљен сутра у 12 часова у згради општине Палилула (Таковска 12). Финансирао га је Секретаријат за заштиту животне средине у оквиру јавног конкурса „Зелено-плави Београд”, а подршку је дала и општина Палилула. Циљ је унапређење заштите животне средине на подручју града Београда побољшањем знања о заштити вода.

У оквиру овог пројекта сутра ће се одржати еколошка радионица „Правилно управљање отпадним индустријским и моторним уљима”. Циљ радионице јесте унапређење знања о заштити вода у сливу Миријевског потока који гравитира ка Ади Хуји и Дунаву, и то побољшањем информисаности власника предузећа, представника релевантних општинских служби и локалних НВО о рециклажи индустријских и моторних уља, као и њихово укључивање у акцију прикупљања и селектовања отпадног уља.

Реализатор је Центар за развој „Фокус” и партнерска организација „Деконта”, уз придруженог партнера „Екосекунд”.

Izvor
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1474841
 
Jel probao neko da utrapi Adu Huju Rusima?

Ako su zainteresovani još nešto da dobiju ispod cene, da im damo Huju :)
 
Čudna stvar .Projekat koji je Evropa ocenila kao vrhunski , nagradila sa srebrnom medaljom kod nas niko ni ne primećuje. Valjda nam ovi iz Evrope nisu dorasli .Jedina tehnologija kojom se može rešiti problem zagađenja velikih akumulacija kao što su reke i jezera je NIKOLAU TEHNOLOGIJA (pročitajte skraćeni deo studije ) a DP EKO ZONA ADA HUJA je itekako voljna da pomogne .U studiji su takođe prikazani dominantni zagađivači Ada Huje .Nadležni organi prosto ignorišu ovaj projekat . Opet ću linkovati deo studije http://issuu.com/ekomedija/docs/studijaproceneuticaja
 
Koliko sam ja shvatio samo podizu nivo ade zatim sredjuju tj prave ciganliju 2 :)
 
Vrh