Šta je novo?

Divlje deponije

Значи, суштина проблема је у томе што се не зна чије је земљиште, па може свако да баца шта хоће.

У том случају, не знам шта је решење. Зна ли неко како су, рецимо, тај проблем решили у Хрватској? Да видимо да ли можемо да прекопирамо од некога. Ако уопште постоји воља да се било шта уради. А ја нисам сигуран да постоји.
 
Direkcija za gradjevinsko zemljište kao i Služba za katastar zna ko je korisnik na određenom zemljištu. Onda je obaveza inspekcije da korisniku naloži da isto očisti. Ali, primer one ogromne parcele kod Kvantaša. Bacalo se po malo a sada na kamione. Nije bilo ozbiljne kontrole u startu kako bi se to sprečilo. Koliko mi je poznato na toj parceli ima više korisnika. Onda inspekcija naloži da oni očiste prostor, oni se vade da nemaju para ili da nisu krivi što drugi bacaju. Ili naprimer očiste lokaciju, ali se za dva dana u toku noći ponavlja priča sa istovarom šuta jer ko će da čuva tu površinu. Ne znam da li bi pomoglo ograđivanje ili da se takvi prostori privedu barem privremenoj nameni, daju na privremeno korišćenje dok se ne odluči o njihovoj trajnoj nameni.
 
390314-almedin-mehonic-blagostanje-i-mesto1.jpg

390352-222.jpg

390332-peveros.jpg

390341-trece.jpg

319284-veselin-masic-apatin-deponija.JPG

319293-aleksandar-dedic-nis-deponija-2.JPG

319309-deponija-prijepolje-2012.JPG

P1130596.JPG

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pBai3fl8MbI
Свака нам част! :rolleyes:
 
:bash: STRAAAASNO !!!! Ovde na pomazu nikakvi izbori ni promene . Treba svako od nas da se promeni pocevsi od svoje Kuce pa ce nam svima jednog lepog dana biti bolje . Nisu za ovo potrebni politicari koji ce nam donositi zakone ! Pa zar moramo da imamo kazneni Zakon za ovo !? Zdrav razum je zakon ! Ovde nema vise ni razuma , ni pameti ni............ :blah:
 
Divlje deponije - Lično iskustvo

Ja i drugar gledamo kako se stvara deponija u blizini njegove kuće
na obodu jednog naselja na periferiji Beograda.

Na upozorenje da ne bacaju razni otpad koji su upravo istovarali iz kamiona, zaprećeno mi je da ću dobiti lopatu u glavu.

Na poziv komunalnoj inspekciji, ( koja je doduše izašla na mesto), rečeno nam je da privatno tužimo ovg što baca ("eto kad ga poznajete, koji je problem, tužite ga")

Ekolozi sa opštine nisu imali volje ni da nas ljudski saslušaju !!!

Sa ovakvom svešću kakvu imamo i ovakvim reakcijama nadležnih službi cela Srbija će uskoro biti jedna velika deponija. :(
 
laki72":2mavlwig je napisao(la):
Divlje deponije - Lično iskustvo

Ja i drugar gledamo kako se stvara deponija u blizini njegove kuće
na obodu jednog naselja na periferiji Beograda.

Na upozorenje da ne bacaju razni otpad koji su upravo istovarali iz kamiona, zaprećeno mi je da ću dobiti lopatu u glavu.

Решење: Нека он попије једну лопату! Једноставно, ст*** је навикла на батине!
А ако хоћемо цивилизовано да решимо тај проблем, онда општина треба да стави контејнере на место ти депонија. Заклопача је пуна депонија јер у целом насељу постоје само 2 контејнера која служе за основну школу. И кад људи хоће да баце ђубре могу да бирају: Однети ђубре до најближег контејнера (Гроцка или Врчин) и једноставно бацити поред пута :bash:
 
Mihajlović: Sankcionisati sve koji bacaju otpad
R. Bulatović | 12. 02. 2014. - 13:19h | Foto: D. Goll | Komentara: 0
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/442173 ... caju-otpad

Oko divljih deponija u Beogradu uskoro bi mogle da budu postavljene kamere kako bi oni koji bacaju otpad bili prepoznati i sankcionisani, najavili su danas ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i predstavnici Grada Beograda.

434216otpad-foto-d-gollf.jpg

Ministarka Zorana Mihajlović i sekretar Goran Trivan podržali akciju čišćenja deponija

Oni su jutros prisustvovali akciji čišćenja komunalnog otpada na Novom Beogradu, iz nehigijenskog naselja koje se nalazi u neposrednoj blizini okretnice autobusa 75.

- Ministarstvo energetike, a pre svega razvoja živote sredine podržava ovakve akcije "Gradske čistoće" jer mislimo da stvari moraju da se rade brže, da javnost Srbije vidi kako izgleda Beograd sa najmanje 2.000 divljih deponija. Ovde smo da podržimo akciju jer je koordinirana između nevladinog sektora, građana, Privremenog veća, Gradske čistoće, sekretarijata i ministarstva - kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je naglasila da je za čišćenje divljih deponija 2011. godine ministarstvo izdvojilo 35 miliona kroz projekat "Očistimo Srbiju".

- Nažalost, u Beogradu se deponije iznova stvaraju i moramo da razmislimo kako da učinimo da se nova deponija ne pojavi, kad već jednu očistimo - kaže ona i dodaje da u Beogradu ima 225 divljih deponija.

Ministarka je najavila saradnju gradske uprave, policije i ministarstva oko postavljanja kamera.

- Tako će oni koji ostavljaju đubre i otpad imati ime i prezime. Mi ćemo uvek od Grada tražiti da čisti deponije jer je ovo izvor zaraze, ruglo grada, opasno je po zdravlje ljudi ali moramo i sistemski da rešimo problem. Uz sve to, i inspekcija će morati da bude ažurnija - kaže Mihajlović.

434217otpad02-foto-d-gol.jpg

Danas je na čišćenju divlje deponije bilo angažovano 20 radnika Čistoće

Radnici "Gradske čistoće" su u prethodnih mesec dana očistili 1.000 kubnih metara otpada.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da će za čišćenje deponija u ovoj godini biti uloženo pet miliona dinara, što nije dovoljno da se sve očisti, ali će rezultati biti vidljivi.

Divlja deponija kod okretnice autobusa 75 biće očišćena za tri dana a procena je da ima više od 300 kubika otpada.

- Nastavljamo sa čišćenjem, pa ćemo u narednom periodu čistiti divlje deponije na Paliluli, Čukarici. Najveća divlja deponija bila je kod naselja Belvil, odakle smo odneli više od 1.000 kubika otpada , a očistili smo u i osam manjih deponija, između ostalog i na Voždovcu i Rakovici - kaže Siniša Lazarević, direktor Gradske čistoće.
 
"Tako će oni koji ostavljaju đubre i otpad imati ime i prezime"

VRH
 
Da, to su one kamere koje odmah prepoznaju činioce. Verovatno neka nova tehnologija koja koristi bazu podataka svih osoba, kao i bazu snimljenih lica sa programom za prepoznavanje crta lica...
 
Divlje deponije ne nastaju tako sto ne savesni gradjani prazne svoje djepove
vec se to radi kamionima, prikolicama i sl

Naj verovatnije ,,pucaju,, na snimak sa reg. tablicama - na zalost nisu ni oni mutavi -
u neposrdnoj blizini prekrice r. tablicu
to znaci da bi morala policija da hvata ,,skrivace,, ispred deponije
a da ima toliko policije , kamere ne bi ni bile potrebne

Iz toga proizilazi zakljucak da ce Bg budjetu neko za debele pare uvaliti kamere , drpiti kajmak
te od efekta opet nula . . . :bash:

Otpad iz domacinstva nikada nije pravio velike divlje deponije (narocito sto je lako razgradljiv)
vec problem prave javne a narocito ,, tajne ,, firme . . .
jer privatniku niko, ama bas niko , ne trazi racun da je svoj proizvodni otpad predao na pravo mesto

osim toga u vecini biznis planovima nisam nasao stavku rashoda odlaganja otpada . . .
pa sto onda i da trose pare na nj. :lool:
 
Grad za uklanjanje deponija izdvaja milion evra
M. T. K. | 18. februar 2014. 22:25 | Komentara: 0
u prestonici ima čak 220 mesta na kojima se neplanski baca đubre. Čak 180 kubika smeća uklonjeno pored vrtića "Dunavska bajka" u Borči
NA teritoriji Beograda trenutno ima više od 220 divljih deponija, za čije uklanjanje ove godine Privremeni organ predvideo 120 miliona dinara. Jedna od prvih akcija organizovana je u utorak u Borči.

Operativci JKP "Gradska čistoća", uklonili su 180 kubika đubreta koje se nalazilo pored vrtića "Dunavska bajka". "Čistoća" je za potrebe uklanjanja ove "divlje" deponije angažovala 15 radnika, jednu kombinovanu i jednu građevinsku mašinu, kao i četiri transportna vozila. Sledeća akcija će biti na teritoriji opštine Čukarica.

- Nastavićemo sa čišćenjem deponija, jer su one veliki problem u Beogradu - rekao je u utorak Goran Vesić, sekretar Privremenog organa koji se nalazi na izbornoj listi SNS za gradske izbore. - Nažalost, prethodna vlast se nije mnogo bavila tim problemom, iako su deponije ne samo ruglo za grad, već i potencijalni izvor zaraza.

Vesić je naglasio da će taj problem biti sistemski rešavan i da se naći način da kompanije koje prave divlje deponije, budu kažnjavanje.

- Biće sprovedene akcije usmerene i ka građanima, jer deo divljih deponija nastaje zbog toga što oni bacaju otpad. Ne mogu da shvatim da bilo kome pada na pamet da pravi deponiju pored obdaništa - rekao je Vesić, najavivši da će biti osvetljena mesta gde se one prave, a biće postavljene i kamere.

Da bi se uticalo na očuvanje životne sredine i sprečilo formiranje novih divljih deponija, naselje Popova bara dobiće 34 kontejnera, Sebeš 18, a Preliv osam.

EKOLOŠKA "BOMBA"

VESIĆ se osvrnuo i na gradsku deponiju u Vinči, koja je po njegovim rečima najveći ekološki problem u Beogradu i prava ekološka bomba na Balkanu.

- Ta deponija ne može još mnogo godina da prima otpadni materijal. Želimo da u narednom periodu uradimo modernu fabriku za reciklažu, za koju postoji interesovanje stranih kompanija - rekao je Vesić.

SMETLIŠTA NA ULICI I U DVORIŠTIMA

SMETLIŠTA i mini-deponija ima i na zelenim površinama, ali i u dvorištima. O tome najbolje svedoči ova fotografija koju je naš čitalac snimio u Ulici Marka Oreškovića u Zemunu.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ilion-evra
 
Građani Šopića: Divlja deponija se sve više širi
M. B. | 23. 02. 2014. - 15:55h | Foto: I. Simić | Komentara: 4
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/444808 ... -vise-siri

U centru lazarevačkog naselja Šopić nikla je velika divlja deponija koja ugrožava meštane, upozorava naš čitalac Ivan Simić koji nam je prosledio fotografije.
438529ekoloska-katastrof.jpg


- Ona se svakim danom sve više širi, neograđena je i neobezbeđena, a nalazi se na zemljištu za koje se ne zna ko je vlasnik, pa samim tim ne zna se ni ko je odgovoran za čišćenje. Deponije je pored radničih baraka u kojima su bespravno naseljeni ljudi - žali se naš sugrađanin.
 
Saplitanje o sopstveno smeće
Ponedeljak, 24. 02. 2014.|11:48 | Izvor: RTS
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... sme%C4%87e

Kada se otvori poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, Srbija će imati pune ruke posla, ne toliko zbog zakonske regulative, već zbog prakse. Veliki broj deponija ne odgovara propisanim standardima, a još veći problem su divlje deponije. Nadležni tvrde da će obaveza u ovom procesu biti, ali i poručuju da Srbiju treba da čisitimo zbog sebe, a ne zbog Unije.

U Srbiji se godišnje proizvede 2,62 miliona tona kućnog otpada, odnosno kilogram dnevno po stanovniku, i to je duplo manje nego u Evropi. Međutim, dok je smeće za njih sirovina, četvrtina našeg smeća završi u prirodi, ostatak na deponijama. Na ceo Beograd dođe jedna legalna deponija - u Vinči.

Pomoćnik direktora operative "Gradske čistoće" Dragan Cvetković kaže da je "Gradska čistoća" uložila napore u separaciji otpada.

- Postoji pogon otpad gde se prikupljaju, otkupljuju i prodaju sekundarne sirovine. U planu je postavljanje spalionice smeća do 2020. godine - rekao je Cvetković.

Tek svaka četvrta deponija usklađena je sa evropskim standardima. Inače, Uniji su deponije poslednja opcija za odlaganje smeća, jer se, u najrazvijenijim članicama, preko 90% otpada reciklira, ponovo upotrebljava ili pretvara u energiju.

Kod nas nisu problem samo standardi na postojećim deponijama, već kultura stanovanja.

Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine kaže da kada se govori o divljnim deponijama, nije dovoljno samo njihovo privremeno izmeštanje jer se one ponovo pojave.

- Neophodno je podići svest kod građana kada je reč o separtaciji otpada: Imamo primer Austrije koju smatramo za veoma razvijeno društvo, ali je austrijska država imala kampanju od 11 godina gde je bila podizana svest građana na koji način se radi separacija otpada - rekao je Radović.

O sopstveno smeće saplitaćemo se i na putu ka Uniji kroz najobimnije i najskuplje poglavlje, i to se neće završiti ulaskom u EU. Bugarska i Slovenija će, kao članice, izaći pred Evropski sud, jer nisu poštovale sve odredbe o odlaganju otpada. Grci, odlukom Evropskog suda, dnevno plaćaju 70.000 EUR penala.

Rajner Frojnd iz Delegacije Evropske unije u Srbiji kaže da je pojedinim novim članicama Unije produžen period kako bi stigle da završe usklađivanje sa našim direktivama i za to vreme imaju pristup mnogo većim fondovima.

- U nekom trenutku taj tranzicioni period se završava i ako na kraju ne bude rezultata, EU ima mogućnost sankcija. Srbija je za sada daleko od toga - rekao je Frojnd.

Potpuno usklađivanje u ovoj oblasti očekuje se do 2030. godine. Za to će, kako se procenjuje, biti potrebno 10,6 mlrd EUR.
 
Očišćena deponija u Rakovici, komunalni inspektori pojačavaju kontrole
E. B. | 27. 02. 2014. - 11:45h | Foto: O. Bunić - Ilustracija | Komentara: 0
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/445948 ... u-kontrole

Radnici „Čistoće Beograd“ očistili su divlju deponiju sa parcele pored Kružnog puta u Rakovici, a iz opštine su najavili da će komunalni inpektori pojačati kontrole kako bi sprečili nastajanje novih smetlišta.

Na zahtev brojnih građana, opština Rakovica je kontaktirala „Čistoću“, odakle su odmah poslati radnici da očiste navedenu lokaciju.

Sa površine od oko pet ari uklonjeno je najmanje 12 kubika otpada koji se na toj lokaciji taložio godinama, saopšteno je iz opštine.

Iz “Čistoće” su ponovo apelovali na građane da smeće odlažu samo na za to predviđena mesta da bi se sprečilo nastajanje divljih deponija koje mogu ugroziti zdravlje građana.
 
MIHAJLOVIĆ: U aprilu javni poziv za deponiju u Vinči
Petak, 07. 03. 2014.|14:57 | Izvor: eKapija

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović, najavila je da će u narednih mesec do mesec i po dana, biti raspisan javni poziv za upravljanje otpadom i izgradnju pratećih postrojenja na deponiji u Vinči, a zašta su planirana ulaganja od oko 100 mil EUR, saopštilo je Ministarstvo finansija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... Vin%C4%8Di (ceo tekst)
 
Неколико данашњих слика са депоније поред трасе УМП-а, односно улице Марка Челебоновића, на Бежанијској коси. Ова депонија се налази на такозваном Шевином пољу које је уоквирено улицама Марка Челебоновића, Саобраћајницом Т6, улицом која води према некадашњем тржном центру "Родић тј. будућем објекту Икеја и будућој улици која ће спојити наставак Норвешке до подвожњака испод аутопута. Иначе да напоменем за оне који не знају и нису пролазили овим делом града, ово је и преко пута Новог Бежанијског гробља, а ту ће сад бити и главни улаз у то гробље.

Да ли се нешто променило на овој депонији ? Јесте, има више ђубрета ! И добар део је зарастао у траву и дивље растиње тако да се добар део ђубрета и не види ! Оно што је најжалосније је то, да се све лепо види са саме улице, а туда дневно прође доста аутомобила, а тек ће још више кад проради УМП у пуном облику, а туда пролазе и градске линије аутобуса 65, 610, 612, 708 и 711.

Снимљено са Т раскрснице улица Марка Челабоновића и Норвешке, према лакат кривини и Велетржници (Кванташу)


Са претходне слике депонија која је са десне стране, се мало боље види на овој слици. Ту је и аутобуско стајалиште, али за сад ту не стају аутобуси, јер нема ни потребе.


Следећа већа депонија до улице је неких 1 км даље, и налази се баш код аутобуског стајалишта 610, 612 и 708.


На самој лакат кривини је слична ситуација. Прошле године су неколико пута односили ђубре одавде, али се на жалост, изнова увек овај део затрпава ђубретом.
На овој слици је правац будуће саобраћајнице Т6, са леве стране је гробље (види се ограда), а иза мојих леђа је правац саобраћајнице Т6 која ће ускоро да се споји са мостом Земун-Борча


Кад мало погледате на десно исто има ђубрета колико хоћете. Трафо станица која се види је очерупана и о томе сам направио краћу репортажу на теми о саобраћајној сигнализацији. На другој слици се види и пробијање будуће улице која ће се спојити са Велетржницом (поставио сам малопре репортажу на теми Велетржница о овоме)



На овој слици се види исто велика депонија са десне стране слике (на самој слици се не чини толико, али... Ово је правац саобраћајнице Т6 према петљи Змај и будућем мосту Земун -Борча


Надајмо се да ће будуће видео камере, које ће бити исто овде постављене, колико толико допринети спречавању одлагања разно разног ђубрета.

Заборавих да кажем и да су сви поклопци шахтова на овом делу покрадени (ништа ново нисам овим рекао) !
 
Шевино поље? :lool: Тужно изгледа тај део, асоцира на Сомалију отприлике, безакоње. Праве се депоније, краду се шахтови, черупају трафо станице :cry:
 
Vrh