Šta je novo?

Stadion/ trzni centar - FK „Voždovac“

Od danas ove dve zgrade više ne postoje, razbucaše ih za dva dana :)

04042012061.jpg
 
Dve nelegalne građevine u Beogradu su srušene, još oko desetak hiljada ih je ostalo. :laugh:
 
ovde se nešto buniše neki koji su bili povezani sa tim građevinama. ali kad tajkun isplati pare onda svi zaćute.....
 
Pa moze se zacutati iz raznih razloga. Recimo nadjes konjsku glavu u krevetu. A mozda neki i vriste samo ih ne cujemo. Doduse, mozda su mnogi i isplaceni, ne znamo. A s obzirom da niko nema nameru da izadje u javnost sta se i kako tu sve desavalo imamo pravo da nagadjamo.

I dalje kazem lep objekat ali sa vrlo mutnom vlasnickom strukturom, transformacijom drustvenog u privatno (direktorcic trecerazrednog kluba se odjednom pojavljuje kao multimilioner, a ko zna koga je sve "podmazao"), a o tome da bilo koji Pera ili Zika ne bi imali SANSU da dobiju sve dozvole da ne govorim...
 
Значи, од јесени пустиш госпоџу да се проводи у шопинг молу, дете убациш у играоницу, лименог љубимца у гаражу, а ти уз Јеленка гледаш утакмицу. Ја мислим да је Адам Смит овако замишљао рај. :lol:
 
Danas sam otrčao da vidim kako izgleda kraj oko stadiona nakon rušenja cele "grobljanske mahale". Ljudi, to je istorijski prizor za Beograd, u ovom veku ne postoji primer takve urbane rekonstrukcije Beograda - kako je blok prodisao sad kad je u Zaplanjskoj ostao samo tržni centar odmaknut od ulice za celu širinu stihijsko-palanačko-višespratne gradnje. Mislim da cela tajkunsko-privatizaciona priča nosi srećan epilog utoliko što je počišćena praktično sva stihijska gradnja u krugu od pola kilometra.
Ovde je bilo dosta diskusije o tome kako je ceo tržni centar na nesrećnom mestu između ulica koje ne mogu da prime saobraćaj. U stvari je blok potpuno otvoren prema ogromnim naseljima koja mu gravitiraju s juga: Jerković, Medak, Padina, gornji Voždovac, Kumodraž. Zaplanjska je 2+2 sve do ulaska u tržni centar. Kumodraška i Darvinova su 2+2 skoro do tržnog centra a i gornji deo Darvinove ima 10m širinu kolovoza. Ulica sa donje, zapadne strane bloka ispod Zaplanjske (Dimitrija Marinkovića) takođe ima 10m kolovoz do ulaska u tržni centar.
Sa severne strane bloka takođe ima dovoljno ulica sa 10m kolovozom (Siva stena, Braće Jerković, Mirča Aceva) i prostora slobodnog od objekata da se Dimitrija Marinkovića i Zaplanjska spoje sa njima. Ostaje još samo da grad jednog lepog dana izgradi 2km Kumodraške ulice u 2+2 profilu od Darvinove do Autoputa, Ustaničke i Kruševačke, pa će i prilaz sa severne strane biti potpuno rešen. To bi potpuno nevezano za područje FK Voždovac ionako morao biti prioritet zbog desetina hiljada ljudi koji će kroz 12 meseci naseljavati naselje Stepa Stepanović, Kumodraž I i II, voždovački deo Padine itd...
Dakle tržni centar je na savršenom mestu, okružen dobro urbanizovanim i uređenim blokovima, samo grad kasni sa davno planiranim vitalnim kumodraškim koridorom sever-jug. Pa i ako grad nastavi da ne gradi taj koridor, opet će ovaj tržni centar biti dobro pristupačan svim ovim južnim naseljima, iz kojih će se tačno dotle stizati bez gužve, a odatle će počinjati uska grla za probijanje ka centru. Stoga verujem da će biti dobro popunjen sadržajima, da privlači ljude da i ne odlaze dalje ka gradu ako ne moraju i ako nemaju kuda da produže.
 
ма ту доста људи гравитира пешака, а да не говорим ГСП-ом и колима
 
Znam za taj neki projekat i neki plan spajanja Zaplanjske sa mostom na Dusanovcu (ta varijanta po dve trake sa obe strane ulice,znaci 4 trake) ali tako nesto je nemoguce zbog Marinkove bare i cigana koji tu zive (vecina).Nema sanse da njih neko odatle raseljava,pogotovo sto su to legalni objekti (opet vecina).I sad je jako tesko u odredjenom periodu preci most,kolone se ponekad stvaraju cim se krene niz Jahorinu i ponekad se ceka i pola sata.
Ulica ispod Zaplanjske,tj moja (Dimitrija Marinkovica) jeste sira,ali samo sa one strane koja je blize Darvinovoj,mada i tada je frka za 2 auta da se mimoidju,jer se kola po ulici parkiraju uz trotoar,ne na njemu.Ukoliko je tacno da ce se iz ove ulice ulaziti u garaze onda ce biti veliki problem,jer narod koji dolazi iz grada (centra,preko Dusanovackog mosta pa Zaplanjskom) nema sanse da ide pravo do pumpe pa da se spusta Darvinovom i skrece desno,vec ce svi kod semafora (ugao Siva Stena - Zaplanjska) skretati desno u Sivu Stenu i onda levo kroz uzani deo Dimitrija Marinkovica.Tu se nalazi i skola,i ranije nije bilo toliko guzve,sad svi dovode decu kolima u skolu (i dolaze po njih kolima),i vec sad je guzva,mogu misliti kako ce biti kad se otvori trzni centar.
Sto se tice prodisavanja,sasvim si u pravu,to sad vec lici na nesto,i bice super ako se napravi fasada trznog centra kao na slikama (one fore sa staklom itd).

A da,postoji jos jedan primer,ali nije slican ovom.Kad su odavno porusili nelegalne lokale kod Plavog mosta, u naselju Medakovic 2,ceo taj prostor je prodisao,i jos su uradili neki parkic pa sam se ja odusevljavao ko da mi prave trzni centar ispred kuce :p
 
VCF":wmgb8aoy je napisao(la):
Znam za taj neki projekat i neki plan spajanja Zaplanjske sa mostom na Dusanovcu (ta varijanta po dve trake sa obe strane ulice,znaci 4 trake) ali tako nesto je nemoguce zbog Marinkove bare

Samo da otklonim zabunu, nije projekat da se Zaplanjska probije ka dušanovačkom mostu u četiri trake, nego Kumodraška. Kumodraška bi prošla pravolinijski tamo gde sada i ne postoji izgrađena ulica tako da bi rušenja bila daleko, daleko manjeg obima nego da se iskrči postojeći koridor kroz Marinkovu baru.
Trajno rešenje za Zaplanjsku je jednostavno da saobraćaj siđe niz Darvinovu ili Sivu stenu (eventualno Mirča Aceva), pa odatle dalje u četiri trake Kumodraškom, kad bude izgrađena.
Naravno, bilo bi vrlo poželjno da se Dimitrija Marinkovića celom dužinom probije u širini 10m kao što je na uglu sa Darvinovom. Čini mi se da smetaju samo neke bele zgrade koje gledaju ka bivšem stadionu, koje su prema ulici zatvorene zidinama do visine drugog sprata. Da li su to klupske prostorije?
 
stanislaw":34pmt5kn je napisao(la):
Naravno, bilo bi vrlo poželjno da se Dimitrija Marinkovića celom dužinom probije u širini 10m kao što je na uglu sa Darvinovom. Čini mi se da smetaju samo neke bele zgrade koje gledaju ka bivšem stadionu, koje su prema ulici zatvorene zidinama do visine drugog sprata. Da li su to klupske prostorije?

Hehe,tu je i moja kuca,ispod te bele zgrade,verovatno nelegalno sagradjene,samo su nas zazidjivali sve vise i vise i vise...Ta zgrada je prva i napravljena,pre nekih 5 godina,tad su pocele i neke price da to vlasnik pravi sebi za stanovanje,jer je u planu bilo rusenje onih objekata ka Zaplanjskoj,a ziveo je u prvoj zgradi u tom nizu uz Zaplanjsku.Kasnije se pricalo kako su to ustvari sobe/apartmani za igrace,one koji nisu iz Beograda a igraju za Vozdovac,pa da ih smeste da zive tu,kako im ne bi placali smestaj po hotelima.

Inace,sirina ulice je nekad bila ok za normalan saobracaj,a cak kad su kuce pravljene pre dosta godina placevi su bili i veci,nekih 2 metra ka ulici,pa su taj deo vlasnici placeva dali drzavi za izgradnju kanalizacije i trotoara.Ako si iz kraja ili obilazis stadion,prodji ispred broja 18 i videces kolika je ulica ustvari nekad bila,vlasnik te kuce (sada vec zgrade) nije zeleo da taj deo placa pokloni drzavi i tako je ostalo do dan danas.

Ali ni ta sirina na uglu sa Darvinovom nije dovoljna vec sad za mimoilazenje 2 auta,jer se kola parkiraju pored trotoara,ne na njemu,iako dobar broj kuca ima garaze,sve kuce imaju minimum 2 vlasnika,neke i dosta vise,pa nema mesta za sve automobile u garazama.
 
Pominjaste nadvoznjak.Po GUP-u stoji cela marinkova bara kao saobracajna zona,u prevodu bice tu petlji i petlji.Samo to treba docekati.

A ovde je i ucrtno koje se ulice i kako spajaju pa onda idu na ump,mada vidim i jedan nadvoznjak sa zapadne strane sivom bojom oznacen

http://www.urbel.com/cms_images/gup_2_3.gif
 
то је на месту садашњег моста на Душановцу. баш ме занима како ће то да протерају кроз МБ
 
tako što će dovesti bager koji će sve porušiti pa na tenane....
 
JohnnyLee":z3d4pri2 je napisao(la):
то је на месту садашњег моста на Душановцу. баш ме занима како ће то да протерају кроз МБ
Opusteno,nece to biti radjeno pre 2021. godine.Stoga ima nasa deca da diskutuju o tome na beobuildu hehe
 
@Minnheima

Pomislio sam potpuno istu stvar dok sam čitao tekst :D Nadam se da će bioskopa ipak biti, ipak je tržni centar poprilično veliki. Očekivao sam možda da bude Cineplexx jer vidim da su počeli da sarađuju sa Kramer&Wagner u Hrvatskoj (potpisali su ugovor za TC u Varaždinu), ali budući da je pre neki dan bila vest o Cineplexxu u Plazi, a da nijednom rečju nije pomenuto dalje širenje u Beogradu (makar na kraći rok), pretpostavljam da će neko drugi upravljati bioskopom na Voždovcu.
 
Homere, znaš kako se kaže: Great minds think alike. ;)

I ja sam tipovao na Cineplexx pre nego što su izdali saopštenje za Višnjičku Plazu, u kome su naveli još samo plan za Suboticu. Silno me kopka sprema li se ulazak nekog novog prikazivača (Cinema City, Cinestar) ili ćemo velikom platnu u Jerkoviću ovoga puta morati da kažemo - auf wiedersehen.
 
Vrh