Šta je novo?

Nauka

Tema je zamrla,pa hajde da je dignemo :)

Pre nekoliko meseci je napravljen strip pod nazivom Why Nikola Tesla is the greatest geek who ever lived u kome na moderan nacin autor sa sajta Oatmeal objasnjava sva dostignuca Tesle i njegovu zivotnu biografiju.

http://theoatmeal.com/comics/tesla

A 15.avgusta je zapoceta akcija da se skupi preko interneta 850 000 dolara da bi se otkupilo zemljiste gde je bio Teslin Vordenklif Toranj i da se na njegovom mestu napravi muzej Tesle jer ne postoji ni jedan muzej Tesle na tlu SAD.

http://theoatmeal.com/blog/tesla_museum

http://www.indiegogo.com/teslamuseum

Akcija traje 45 dana,a vec je skupljeno skoro milion eura!Sto znaci da ce muzej biti gradjen.

Posto je ostalo jos 38 dana,izgleda da ce biti skupljeno i vise od 2 miliona dolara sto je neverovatno!

Takodje se i suska oko filma o Tesli koji ce biti sniman ove ili sledece godine i ko ce glumiti teslu.Sve u svemu Tesla polako dobija svoje mesto u istoriji koje mu je nezasluzno oduzeto.
 
Ono što mi se ne sviđa je što je u poslednje vreme postalo kul trpati Teslu i gde treba i gde ne treba, još samo fali da i javni WC-i počnu da se zovu "Nikola Tesla". Oni koji o Teslinom radu ne znaju ništa osim da je "nešto petljao sa strujom" mu se odjednom dive kao najvećem Srbinu, a često ga predstavljaju na načine kojih bi se sam Tesla zgrozio. Vrhunac svega je predlog da se Tesla proglasi za sveca: http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2012&mm=07&dd=28&nav_id=630257
 
Uvek postoje takvi slucajevi koji samo zele da senazacionalizuju celu stvar.Stoji da je Tesli otac bio svestenik ali je on bio jasni ateista sa simpatijom ka Budizmu.A i religija i nauka iskljucuju jedna drugu.

U svakom slucaju,decko koji je radio ove stripove i koji je zapoceo aukciju je radio na glavnoj stvari u Americi koja nama ovde i nije toliko jasna,a to je da je kod njih Edison glavni jer je Amerikanac dok je Tesla negiran jer nije rodjeni amerikanac vec je pridoslica.I zato akcentuje Tesla>Edison.
 
Nikola Tasla je trebao da nasledi oca da se skoluje za svestenika kada mu je brat poginuo u nesreci.
Otac mu je ipak dozvolio da ode da se skoluje i bavi naukom. :)
 
vucko":3c8f7ru2 je napisao(la):
A i religija i nauka iskljucuju jedna drugu.

Ajde sada vucko, imas malo jednodimenzionalno shvatanje stvari ;) znam gde leze tvoje simpatije, ni ja nisam vernik, ali ovo sto kazes jednostavno - nije tacno. Postoji mnogo naucnika, i to vrhunskih, koji jesu religiozni, a bilo ih je jos vise u proslosti. Uostalom raspitaj se o tome cime se to Njutn bavio kada nije razradjivao svoje fizicke zakone. Nije svaki naucnik istih svetonazora kao Dokins ili Sem Haris.

O nekim drugima, imas antrfile na kraju ovog clanka:
http://www.huffingtonpost.com/max-tegma ... more203237
 
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=804452
Stiven Hoking: Crne rupe ne postoje | Daily Mail

Stiven Hoking šokirao je naučnu javnost izjavom da “crne rupe ne postoje”.

54775209852e4103fc228e64.jpg


U radu objavljenom na internetu, profesor Hoking smatra da umesto njih, postoje “sive rupe”.

Ovu hipotezu on zasniva na pretpostavci da horizont događaja, ili zamišljena granica nakon koje se ne može detektovati šta se zapravo događa u ovim grandioznim objektima, ne postoji.

“Odsustvo horizonta događaja znači da crne rupe ne postoje, u smislu objekta od kog svetlost ne može pobeći”, stoji u radu nazvanom Očuvanje informacija i vremenska prognoza crnih rupa.

On kaže da ideja horizonta događaja, koji zauvek “zarobljava” svetlost, ima brojne nedostatke.

Hoking smatra da snop svetlosti koji pokušava da “pobegne” od crne rupe biva samo kratkotrajno zaustavljen na njenoj ivici, a da se zatim iz te tačke postepeno rasipa u svemir.

On je za žurnal “Nature” rekao: “Nema bekstva od crne rupe u klasičnoj teoriji, ali kvantna omogućava energiji i informaciji da pobegne od crne rupe”.

Potpuno objašnjavanje procesa, priznaje Hoking, zahtevalo bi teoriju koja uspešno uklapa gravitaciju sa drugim fundamentalnim silama prirode.

Ipak, to je cilj koji je fizičarima nedostižan već decenijama.

Profesorova teorija sivih rupa omogućava materiji i energiji da na neko vreme ostanu zarobljene, pre nego što budu “puštene” u svemir.

Hokingov poslednji rad najavljen je u predavanju održanom putem Skypea na Kavli institutu za teoretsku fiziku u Santa Barbari, Kalifornija u avgustu prošle godine.

Zasniva se na hipotezi kojom su naučnici pokušali da objasne šta bi se desilo sa astronautom koji bi upao u crnu rupu.

Stručnjak za crne rupe Don Pejdž sa Univerziteta u Alberti, Kanada, priznaje: “Hokingova ideja zvuči razumno”.

Međutim, Rafael Buso, teoretski fizičar Berkli univerziteta i bivši Hokingov student priznaje da će mnogi fizičari njegovu hipotezu smatrati besmislicom.

“Ideja da nema tačaka iz kojih ne možete pobeći od crne rupe je čak radikalnija od one da postoji horizont događaja. Međutim, činjenica da i dalje raspravljamo o takvim pitanjima i 40 godina posle Hokingovih prvih radova o crnim rupama, daje takvoj pretpostavci veliki značaj”.
 
Otkrivena vodena para na Ceresu | Ivan Milić
http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy ... _id=804029

Do sada smo znali da vode ima na kometama i na nekim satelitima (npr. Evropa). Od pre neki dan znamo da je ima i na asteroidima (tačnije, na planetama patuljcima).
192390899552e274ee854a50.jpg

Tim naučnika iz ESA (European Space Agency) i pridruženih institucija je, koristeći HIFI instrument sa satelita Heršel, detektovao apsoprcione linije vodene pare na Ceresu. Ceres je objekat iz asteroidnog pojasa, prečnika oko 950km. Po klasifikaciji iz 2006. godine, spada u planete patuljke.

Vodena para je detektovana tako što je analiziran spektar Ceresa. U njemu su primećene apsorpcione linije koje odgovaraju molekulu vode. Ove linije nastaju tako što voda, koja se nalazi u “atmosferi” Ceresa, apsorbuje određene frekvencije svetlosti koja osvetljava površinu objekta i reflektuje se od njega. Najjednostavnije objašnjenje za poreklo vodene pare je sublimacija leda koji prekriva površinu Ceresa. Neki modeli su i do sada predviđali da je ova planeta patuljak prekrivena ledenim omotačem, a sada za to postoji i neposredan dokaz. Rad je objavljen u prestižnom časopisu “Nejčer”.

Za ovakvo otkriće je instrument u svemiru kao što je Heršel praktično neophodan, zato što bi u suprotnom bilo vrlo teško odvojiti ovu liniju vode od mnogobrojnih linija koje pripadaju spektru Zemljine atmosfere. Mnogo preciznije i detaljnije informacije možemo očekivati za nešto više od godinu dana, od Nasine misije “Don”. Ovo otkriće je vrlo važno za naše razumevanje nastanka i evolucije Sunčevog sistema.

Inače, ovo je treći veliki astronomski događaj ove nedelje, nakon neposredne detekcije međugalaktičke materije i eksplozije supernove u galaksiji M82.

Koristan link: http://www.esa.int/Our_Activities/Space ... anet_Ceres
 
Nasjajnija supernova još od 1987?
23.1.2014| Ivan Milić
http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy ... _id=803767

U galaksiji M82 eksplodirala je supernova koja se može videti i malim teleskopima (10 cm). Da stvar bude bolja, supernovu su otkrili studenti osnovnih studija UCL (University College London) i njihov profesor, tokom rutinske demonstracije.

36388690352e18a88625bf75.jpg


Ovih dana, astronomsku javnost potresla je izuzetno važna vest: U galaksiji M82 eksplodirala je supernova. Supernove su burne eksplozije zvezda i toliko su sjajne da tokom kratkog vremenskog perioda mogu da nadmaše celu galaksiju. Supernova u galaksiji M82 je tipa Ia, što znači da je nastala eksplozijom belog patuljka koji je skupio dovoljno materije da predje tzv. “Čandrasekarovu granicu.” Dostizanje kritične mase pokreće burne termonuklearne reakcije i zvezda eksplodira, oslobadjajući ogromnu količinu energije. Supernove tipa Ia su inače odigrale važnu ulogu u otkriću ubrzanog širenja svemira. Za ovo otkriće su Saul Perlmutter, Brian Schmidt i Adam Reiss 2011 godine dobili Nobelovu nagradu za fiziku.

Nema sumnje da će ova supernova biti jedan od najbolje izučenih objekata u istoriji astronomije. Njena blizina (Galaksija M82 je svega 3.5 mega parseka ili 12 miliona svetlosnih godina daleko) nam omogućava da jako precizno izmerimo promenu njenog sjaja sa vremenom, dobijemo jako dobre spektre, izmerimo polarizaciju svetlosti... Ovo je verovatno najsjanija supernova (u relativnom smislu, gledano sa Zemlje) još od 1987, kada je u Velikom Magelanovom oblaku eksplodirala čuvena 1987.

Ali tu nije kraj priče... Twitter i blogovi su se zapalili tek nekoliko dana nakon što je supernova eksplodirala. Izgleda da su je rutinski automatizovani pregledi galaksija neba promašili pošto je bila toliko sjajna da je softver napravljen da uočava promene “pomislio” da je u pitanju zvezda u našoj galaksiji koja prolazi ispred M82. Otkrila su je četiri studenta UCL i njihov profesor, dr Steve Fossey. Tokom demonstracije rada CCD kamere na 0.35m teleskopu, studenti su odabrali da posmatraju M82, jedan od Mesijeovih objekata koji se lepo vidi malim teleskopom. Odmah na prvom snimku su zapazili sjajnu zvezdu tamo gde je ranije nije bilo! Nakon još nekoliko snimaka poslali su izveštaj u Medjunarodnu astronomsku Uniju, objekat je vrlo brzo potvrdjen kao supernova, i dobio ime SN2014J.

Evo šta je jedan od studenata, Ben Cooke, rekao o otkriću: “Šanse da otkrijete nešto novo na nebu su astronomski male, ali ovo je posebno izuzetan dogadjaj pošto je u pitanju jedan od prvih snimaka koje smo ikad napravili na ovom teleskopu. Od ranije sam imao nameru da nastavim studije astrofizike. Ipak, biće teško nadmašiti ovo!”

Ono što bi bilo još zanimljivije je da je u pitanju neki drugi tip supernove. Drugi tipovi su tzv. “core-collapse” i tokom eksplozije emituju ogromnu količinu neutrina. S obzirom da je ova supernova ovako blizu, bila bi odličan test za naše neutrinske detektore.

Novih vesti o ovoj zvezdi će sigurno biti iz dana u dan, a u medjuvremenu, ko god ima teleskop i vedro nebo iznad glave, može da proba da vidi ovaj objekat.

Više na:

http://www.ucl.ac.uk/maps-faculty/maps- ... n/maps1405
http://www.universetoday.com/108386/bri ... ar-galaxy/
 
Ovaj sat će biti tačan i za pet milijardi godina
26. 01. 2014.
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanim ... rdi-godina


Stroncijumski sat, koji je razvijen u saradnji američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) i Univerziteta Kolorado, obara sve rekorde u preciznosti.

Prema tvrdnjama njegovih tvoraca koji su prototip opisali u stručnom časopisu “Nejčer”, stroncijumski sat je čak 50 odsto precizniji od prethodnog rekordera, takozvane “kvantno-logičke štoperice”, a testovi pokazuju da neće žuriti ni kasniti ni jednu jedinu sekundu ni posle pet milijardi godina.

Reč je o najnovijem u nizu sve preciznijih satova proizvedenih od kako je 1949. godine konstruisan prvi atomski sat.

Atomski satovi omogućili su mnoge nama poznate tehnologije, uključujući GPS sisteme, kompjuterske mreže i mreže telekomunikacije.
Naučnici, naravno, sasvim osnovano tvrde da je novi merač vremena neizmerno složeniji od onog oko vašeg ručnog zgloba ili digitalnog sata na vašem noćnom stočiću.

Nekoliko hiljada atoma stroncijuma “zarobljenih” u oko stotinak optičkih rešetki u obliku palačinke laserom se stimulišu da se kreću - pri čemu osciluju 430 biliona puta u sekundi, mnogo brže od dosadašnjih cezijumskih satova.

Ali, uprkos velikoj preciznosti probnog uređaja, naučnici nisu u potpunosti zadovoljni.

- Plan je da još više povećamo preciznost. U skladu s tim, sat predstavljen u časopisu "Nejčer" samo je zasad kratkoročno rešenje. Novi prodor kada je reč o našim satovima, treba očekivati u narednih pet do 10 godina - kaže dr Džun Je, fizičar sa NIST.

427417sat-nature12941f2f.jpg

427418satf.jpg

427419sat-nature12941f22.jpg
 
utorak 28.01.2014
Zašto Google želi da bude "pametniji" od čoveka?
Izvor: BETA/AP/dw.de
http://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno. ... _id=805224

Google je objavio da je njegova misija da "objedini sve informacije sveta", a Već dugo se spekulisalo da bi u ostvarenju tog cilja mogla da im pomogne veštačka inteligencija. U ponedeljak je Google kupio novoosnovanu britansku firmu "DeepMind" koja se bavi veštačkom inteligencijom.
92620603252e77ca5345f145.jpg

DeepMind radi na razvoju softvera koji bi naučio kompjutere da misle. Cena koju je Google platio nije obelodanjena. Prema informacijama "Financial Times-a" i tech-službe "The Information" Google je platio oko 500 miliona dolara (365 miliona eura). Prema navodima medija Google je ponudio veću cenu od koncerna Facebook koji je takođe bio zainteresovan za kupovinu DeepMind-a.

Google je ponovo saopštio da želi svojim korisnicima da ponudi prave odgovore za sve životne situacije i to često i pre nego što bi korisnici uopšte mogli da znaju šta im treba. Google već dugo sada prilikom pretrage pokušava uz odgovore da ponudi i druge informacije poput mesta, vremena ili pokušava da pogodi interesovanja korisnika.

Još 2012. godine Google je obavezao naučnika Reja Kurcvela da istražuje veštačku inteligenciju što je već bila indicija da Google obećava doprinos na ovom polju. Trenutno su istraživanja bazirana na tome da kompjuter bude u stanju da reši određene misaone probleme. Međutim i dalje postoji velika skepsa kada je reč o tome da li će jednog dana kompjuter moći da "misli" kao čovek, prenosi Dojče Vele.

O samoj firmi DeepMind ne zna se mnogo. Njen osnivač je Demis Hasabis, koji je ranije važio za šahovsko "čudo od deteta". On prema navodima "Financial Times-a" ima 37 godina, studirao je medicinu i specijalizovao se za neurologiju. Kompaniju je osnovao sa Šejnom Legom i Mustafom Sulejmanom. Hasabis koji je na odsustvu s Juniversiti koledža u Londonu istraživao je mehanizme funkcionisanja ljudske memorije. Veštačka inteligencija koristi kompjutere za radnje koje obično zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su prepoznavanje govora i prevodilački sistemi. DeepMind za sebe navodi da je firma, čije je sedište u Londonu, specijalizovana za algoritme i učenje mašina.

FT piše da je DeepMind, kompanija koja nije javno objavila nijedan proizvod, postala najveća Google-ova akvizicija u Evropi i dodaje da ta tajnovita firma ima samo jednu stranicu na svom vebsajtu, kao i da umesto standardnih biografija osnivača upućuje na Hasabijevu stranicu na Wikipediji. Takođe navodi da se malo zna o ovoj kompaniji, ali da nalet oglasa za zaposlenje poslednjih nekoliko godina ukazuje da je moguće
da je izgradila dosta veliki tim.

Prema navodima "The Information" Google će osnovati i Veće za etiku koje treba da se pobrine za to da tehnologija DeepMind-a ne bude zloupotrebljena.

I drugi veliki koncerni, poput Facebook-a i IBM-a, su proteklih godina počeli sa istraživanjem veštačke inteligencije. Ali, tek nedavno je Google javno predstavio svoj robot-projekat, koji razvija mesecima, a koji su već kupila brojna specijalizovana preduzeća.
 
UTORAK 28.01.2014
Nasin rover i dalje pronalazi čudne stvari na Marsu

Nasin rover Oportjuniti je možda sleteo na Mars pre 10 godina, ali on i dalje šalje dragocene podatke naučnicima na Zemlji. Najnovije otkriće rovera pokazuje da je voda nekada pomerala stene na ivici kratera nazvanog Endevor i da je taj prostor bio pogodan za razvoj života.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=805298 (ceo tekst)
 
Studentkinje nagrađene Svetosavskom nagradom
28.1.2014g Izvor: Tanjug

Četiri studentkinje Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan osmislile su inovativni kompjuterski program čija je svrha poboljšanje fizičkih sposobnosti dece uzrasta do 14 godina i za to ostvarile međunarodni uspeh, a na domaćem terenu nagrađene Svetosavskom nagradom...
http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy ... _id=805510 (ceo tekst)
 
Srbija: Uticaj klime na zdravlje uskoro pod kontrolom
28.1.2014| Tanjug

Srbija je počela pripreme za uspostavljanje sistema ranog upozoravanja u situacijama kad ekstremno niske ili visoke temperature prete da ugroze zdravlje stanovništva, a početak njegovog rada bi mogao da se očekuje u maju, najavljeno je na sastanku Radne grupe eksperata iz oblasti klimatskih promena i zdravlja.
http://www.b92.net/zdravlje/prevencija. ... _id=805056 (ceo tekst)
 
Veliko otkriće na polju matičnih ćelija
Sreda, 29. 01. 2014.|14:55 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... C4%87elija

Najnovije istraživanje japanskih naučnika moglo bi da bude jedan od najvećih medicinskih proboja poslednjih decenija. Naime, "šokirajući" krvne ćelije kiselinom pokreće njihovu transformaciju u matične ćelije, prenosi BBC.
Doktorka Haruko Obokata, sa Centra za razvojnu biologiju Riken, kaže da je izuzetno iznenađena sa reakcijom krvnih ćelija na pomenuti postupak.

- Veoma smo uzbuđeni zbog novih mogućnosti koje se otvaraju ovim otkrićem. Ne samo u regenerativnoj medicini, ali i kod lečenja raka - objašnjava Obokata.

Veliko otkriće je postignuto na ćelijama miševa, ali je već započeto ispitivanje sa ljudskim ćelijama.

Britanski profesor regenrativne medicine na Londonskom univerzitetu, Kris Mejson, ističe da, ukoliko se potvrdi da se ljudske ćelije isto ponašaju, je doba personalizovane medicine konačno stiglo.O bože kakvo je ovo otkriće. Ovo potpuno menja stvari. Veoma uzbudljivo iznenađenje! - dodaje Mejson.

Matične ćelije mogu da se transformišu u bilo koje tkivo i već se primenjuju u lečenju bolesti i oštećenja očiju, srca i mozga, kao i prilikom lečenja raka.

Najnovije otkriće moglo bi da učini njihovo uzgajanje drastično kraćim, jeftinijim i bezbednijim, što će usloviti njihovo široko korišćenje u medicini.
 
ponedeljak 3.02.2014
Rusija se sprema da osvoji Mesec | Klix.ba
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=807838

Država koja bude u prednosti u osvajanju Meseca postaće vodeća zemlja svetske privrede, tvrde ruski naučnici.
63135891952efc5a79592e58.jpg

Oni najavljuju kolonizaciju Meseca i ocenjuju da je sada besmisleno maštati o letovima na Mars, jer za tako nešto nema ni resursa, ni ozbiljnog plana.

Jedan od najvažnijih ciljeva misija ne Mesec jesu - rude, a posebno helijum-3, koji je perspektivno nuklearno gorivo, a Rusija je počela da obnavlja program istraživanja Mjeseca, koji je prekinut 1976. godine.

Planirano je lansiranje tri satelita: "Luna-25", "Luna-26" i "Luna-27". Osnovni zadatak prve misije jeste da se Rusiji vrati sigurnost sletanja na Mesec. A modul "Luna-27" posedovaće opremu za bušotine radi potrage za vodenim ledom.

Brojni eksperti smatraju da bez osvajanja Meseca nema smisla razmišljati o kolonizaciji Crvene planete.

Mesec je interesantan i kao "odskočna daska" za svemirsku ekspanziju. Naučnici upozoravaju da je let na Mars – faktički let u jednom pravcu: suviše je mnogo nedefinisanosti.

Razgovori o letovima na Mars imaju danas više teorijski smisao. Niko, u stvari, ozbiljno i ne razmišlja da Zemljanima Mars bude kolonija.

Površinu Meseca prekriva regolit – mešavina fine prašine i delova stena, nastalih usled sudara meteora sa Mesečevom površinom. Debljina ovog sloja varira od nekoliko centimetara do desetina metara.

Naučnici navode principijelnu mogućnost da iz regolita dobiju gvožđe, aliminijum, silicijum, a možda i titanijum, hrom, mangan...

Nusproizvodi mogu biti kiseonik, vodik i sama voda. Osim toga, iz Mesečevog tla moguće je proizvesti staklo, keramiku i neke druge materijale.

Eksperti smatraju da je rudarsku proizvodnju na Mesecu najpovoljnije ostvarivati otvorenim kopovima. To je skup poduhvat, ali je opravdan.

Posebnu pažnju treba obratiti na helijum-3, veoma perspektivno nuklearno gorivo, kojeg nema na Zemlji. Njegova energetska snaga je ogromna. Jedna tona zamenjuje 20 miliona tona nafte.

Istina, za dobijanje ove tone potrebno je prekopati deo Mesečeve površine od 20 kvadratnih kilometara sa tri metra dubine.

Problem je i u tome što čovečanstvo još nije savladalo kontrolu termonuklearne sinteze - navodi "Glas Rusije".
 
SREDA 5.02.2014
Amerika spremna za povratak na Mesec| TELEGRAPH
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=808283

Čini se da je Mesec ponovo u modi s obzirom na to da se sve veći broj zemalja interesuje za njegovu komercijalnu eksploataciju.

Amerika se sprema da spusti robota na površinu Meseca po prvi put u četiri decenije.

NASA traži privatne partnere koji bi učestvovali u ovom poduhvatu koji za cilj ima slanje potpuno nove generacije rovera na površinu Meseca.

Američka svemirska agencija uspostavila je program pod imenom „Katalist“ kako bi istražila komercijalne prilike koje nudi Mesec i veruje da će uskoro postojati tržište za komercijalne letove.

„Dok NASA smišlja ambiciozne planove za ljude da istražuju asteroide i Mars, američka industrija će stvoriti priliku da NASA u budućnosti počne da koristi njene nove tehnologije na Mesecu“, izjavio je Greg VIlijams iz Nase.

Međutim, Amerika nije usamljena u svojim planovima.

Prošlog meseca Kina je poslala svoj rover na Mesec što ju je učinilo prvom zemljom koja je izvela „meko“ sletanje od 1976. godine, kada je Sovjetski Savez poslao svoju Luna 24 misiju.

Međutim, tu su i druge zemlje poput Japana i Indije koje žele da postanu veliki igrači u lunarnom istraživanju.
 
5.2.2014g
NASA pravi najhladnije mesto u svemiru /Newser
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=808640

NASA planira da napravi najhladniju moguću laboratoriju i to na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Naučnici rade na Cold Atom laboratoriji koja će moći da spusi materiju na temperaturu od 0.0000000001 stepen iznad apsolutne nule.

Laboratorija će inače biti veličine prosečnog frižidera.

Apsolutna nula je teoretska tačka na kojoj materija gubi svu toplotnu energiju. Kako se temperatura približava toj tački, počinje da se ponaša kao talas i može da postoji na dva mesta u isto vreme.

NASA će naročito proučavati Boze-Ajnštajnove kondenzate, koji nastaju kada se milioni atoma objedine u jedan talas.

Pravljenje laboratorije u nultoj gravitaciji olakšaće postizanje tako niskih temperatura, što će omogućiti česticama da se stabilno nalaze u polju sile.

Laboratorija bi trebalo da počne sa radom 2016. ali kada se to desi, postaće najhladnije mesto u svemiru.
 
sreda 5.02.2014
Da li bi naše posmatranje svemira moglo da ga uništi? | Daily Mail
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=808737

Zanje je moć, ili smo barem tako navedeni da mislimo. Međutim, previše saznanja moglo bi sasvim slučajno da aktivira odbrojavanje do apokalipse, ako je verovati fizičarima iz Amerike.

69967837052f27fba3f34c71.jpg


Teorija dva naučnika iz SAD smatra da smo možda pogurali univerzum bliže njegovoj sudbini prostim posmatranjem.

Lorens Kraus sa Univerziteta u Klivlendu i kolega Džejms Dent tvrde da su astronomi ubrzali ovaj proces u protekle dve decenije.

To je zbog toga što su se usudili da mere tamnu energiju, misterioznu silu koja razdvaja galaksije.

Oni su prvi put predložili ovu teoriju 2007. godine i smatraju da kontinuirano posmatranje svemira može da ga stavi u stanje koje će nas uništiti sve.

Njihova teorija vezuje se za čudno svojstvo kvantne fizike koje kontroliše ponašanje subatomskih čestica i vrlo verovatno, celog svemira.

Kvantni sistemi mogu da obrnu energetsko stanje čestice kao kada se radioaktivni atom raspada.

Pojedini naučnici smatraju da je univerzum odavno trebao da promeni svoje stanje kvantne energije koje bi moglo da dovede do toga da život u svakom trenutku može da prestane da postoji.

Ukoliko do toga dođe, ono neće premašiti brzinu svetlosti, tako da ćemo moći to da posmatramo.

Razlog za ovaj kolaps, kako smatra profesor Kraus, ima veze sa čudnim načinom na koji posmatranje utiče na kvantna stanja.

U Šredingerovom eksperimentu sa mačkom – mačka u kutiji čiju sudbinu određuju subatomske čestice je ujedno i živa i mrtva sve dok neko ne podigne poklopac.

Tek onda možemo da saznamo da li je ona „živa“ ili „mrtva“.

Sudeći po zakonu poznatom kao „Efekat kvantne nule“, svaki put kada posmatramo ili merimo nešto na kvantnom nivou mi pomeramo njegov sat raspada na nulu.

Fizičari su izračunali da je posmatranje efekata tamne energije možda resetovalo sat propadanja univerzuma.

Dobre vesti su da ukoliko prestanemo da ga posmatramo, svemir bi mogao da se prebaci u stanje unutar kojeg će propadati sporije.

„Odgovor na pitanje zašto postoji nešto umešto ničega je krajnje prost. samo sačekajte, neće ga biti još dugo“, zaključio je profesor Kraus.
 
Ovako će izgledati ogromna pomorska laboratorija koja uskoro počinje da se gradi Video
I.Z.K. | 08. 02. 2014. - 00:28h | Foto: SeaOrbiter | Komentara: 9
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti ... a-se-gradi

Okeanograf i morski arhitekta Žak Ružeri prikupio je novac za gradnju plovila futurističkog izgleda koje može konstantno da istražuje morske dubine. Očekuje se da kasnije ove godine počne njegova gradnja.

„SeaOrbiter“, koga je Ružeri godinama dizajnirao ima za cilj da pretražuje more u potrazi za novim oblicima života i mapira morsko dno.

Plovilo će biti visoko oko 58 metara, od čega će više od polovine biti pod vodom.

Ružeri je nedavno završio sa prikupljanjem ukupno 48 miliona dolara za troškove pravljenja ove ogromne pomorske laboratorije koja će se napajati solarnom i energijom vetra, prenosi sajt "Newser".

„SeaOrbiter“ će imati deset spratova (četiri iznad, a šest ispod vode) sa prostorijama u kojima mogu da stanuju 22 osobe i laboratorijama.

Takođe imaće i hiperbarične prostorije kako ronioci ne bi imali probleme sa dekompresijom, ali i prostoriju u kojoj će biti simulirani uslovi u svemiru i koja će služiti za obučavanje astronauta.

Uz njega će ići i malo podvodno plovilo na daljinsko upravljanje koje će moći da snima i prikuplja uzorke na dubini do 1000 metara, ali i podmornica koja može da zaroni do 6000 metara.

Ružerija su inspirisali pisac naučne fantastike Žil Vern, a naročito njegov roman "20.000 milja pod morem", zatim okenografi Žak Kusto i Žak Pikard, astronaut Žan Lup Kretjen.

432672seaorbiter0011920f.jpg

432670seaorbiter0061920f.jpg

432671seaorbiter0041920f.jpg
 
subota 8.02.2014
Otkuda snežna oluja kod nas?| Slobodan Bubnjević

Košava je brz vetar koji duva pri Zemljinoj površini do 2000 metara visine, i to u jesen i u zimu, najčešće od 25 do 40 km/h, ali ume da razvije i orkanske brzine koje smo osetili prethodnih dana.
http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy ... _id=809773 (ceo tekst)
 
Vrh