Šta je novo?

Nova ambasada SAD.

Evo vam pogled iz pticije perspektive dok neko ne skupi m... da slika sa zemlje :cool:

Untitled.jpg
 
Па ето Триалин, ту слику је направио члан Гизмо са својим "шпијунским" хеликоптерчићћћем.
Изгледа да, док ти не дођеш из најлепшег града у Србији, Ваљева, неће бити слика са улице "бункер" амбасаде :D :p :lol:
 
Barkley":2sqboj4s je napisao(la):
Што се тиче старе зграде амбасаде Албаније у Кнеза Милоша, мислим да је она у лошем стању и да јој треба велико реновирање. Могуће је да су се преместили на Дедиње и због безбедоносних разлога.

Пар детаља о амбасадама, кога занима:

Уобичајена пракса је да се оне налазе
а) у центру града, када држава жели да покаже присутност, утицај (без жеље да улазим у политичке расправе, али није случајна ни локација амбасаде Хрватске у Кнеза Милоша, Србије у Подгорици - на шеталишту, у Херцеговачкој улици, или америчких амбасада широм света... дипломатија је веома суптилна работа, са много нијанси), или из историјских разлога, с обзиром да је некада било важније да буде лоцирана ближе локалним властима, па су куповане или грађене зграде у самом центру;

б) у посебним, дипломатским, квартовима, најчешће из разлога безбедности, али и зато што су ту обично налазе мало отменије (и скупље) зграде (Дедиње, Сењак, Неимар). Нпр. Скандинавци воле да су груписани, па су им често амбасаде веома близу, што је и код нас случај. Када се страсти буду смириле на Балкану вероватно ћемо и ми и наш комшилук да се понашамо мало прагматичније.

Позиција наше амбасаде у Прагу и амбасаде Чешке у Београду одражавају веома блиске везе Југославије и Чехословачке у међуратном периоду, када су ове две државе уз Румунију формирале војнополитички савез Малу Антанту.

У Будимпешти је наша амбасада на самом Тргу хероја. Прича се да је ту зграду на поклон добио Лаза Костић од неке мађарске грофице :cool: а да је касније прешла у власништво државе. Зграда има и историјску важност за Мађарску, с обзиром да се у њој склонио и затражио азил Имре Нађ, председник Владе Мађарске у време револуције 1956. (као Асанж у Лондону ових дана). Током кризе која је уследила снајпером је чак убијен наш аташе за штампу, а Нађ се касније предао совјетским властима уз гаранције да ће му бити омогућено да напусти земљу. Међутим, то није испоштовано, тако да је убијен две године касније.

Амбасада Србије у Паризу је веома близу Тријумфалне капије у прелепој згради. Сећам се да је пре неколико година била емисија о њој на РТС-у, пошто је тих дана била отворена за јавност. Можда је има негде на нету.

Ако неко има још неку причу о амбасадама, могао би да је постави овде.

Sve je to bilo lepo ali u nekom normalnom svetu u kome se ranije zivelo. Ali to pada u vodu ako ambasada mora da ti bude neprobojno utvrdjenje. Onda obicno zagusen i prometan centar grada prestaje da bude opcija, a lepi malo redje naseljeni delovi bivaju unisteni kad krenes da im dodajes takvu arhitekturu.

Otuda moj raniji komentar da bi ovo sto su Amerikanci napravili bilo primerenije za industrijsku zonu. Doduse da nas osvoje kao Irak ili kao Turci u srednjem veku, mogli bi da zauzmu Kalemegdan i zatvore ga za lokalno stanovnistvo. Kao cuvena "zelena zona" u Bagdadu :rolleyes: A ako nas vec nisu porobili neka kupe brisan prostor pored nekog vojnog poligona ili u nekoj buducoj industrijskoj zoni i tu podignu odgovarajuce utvrdjenje :lol:
 
У том нормалном свету у коме се некад живело такође је било много ситуација у којима су амбасаде играле велику улогу - пример из Будимпеште који сам поменуо или талачка криза у Техерану, а и тероризма је било ништа мање него данас.

Амери се данас 'утврђују'' широм света', али не верујем да ће нпр. амбасаду у Паризу (на самом тргу Конкорд) да селе због тога. Или амбасаду у Атини, која је такође на битном месту за град. Уосталом, и амбасада Русије (некада СССР-а) у Београду личи на својеврсно утврђење а већ дуго је малтене у центру града.

И ја сам против прављења ''Форт Нокса'' у Београду, али је тешко очекивати да ће Амери или било ко други да праве амбасаду у Шимановцима. :D Сачекајмо да заврше, можда и не буде тако страшно.
 
Ako je za utehu od svih utvrdjenja ovo nase je mozda najlepse. Bas sam na SSC gledao slike, ako nekog zanima mogu da prenesem post.
 
Johnest_Hon":1ek7b4sn je napisao(la):
Ako je za utehu od svih utvrdjenja ovo nase je mozda najlepse. Bas sam na SSC gledao slike, ako nekog zanima mogu da prenesem post.

prenesi
 
Singidunum;94574144":2jix2ryc je napisao(la):
I svuda su im podjednako lepe ambasade

Skoplje

Skopje_NOB1_600_1.jpg


Sarajevo

12.jpg


Tbilisi

Tbilisi_NEC_400_1.JPG


Taskent

Tashkent_NEC_400_1.jpg


Zagreb

Zagreb_Croatia_EMB_400_1.jpg


Sofija

Sofia_NECexterior_400_1.jpg


Akra

Accra_400_1.jpg


Abudza

12_Abuja_NEC_exterior_07_view_from_CAC_final_400_1.JPG


Brazavil

Brazzaville_NEC_exterior_400_1.jpg


Dusanbe

Dushanbe__400_1.jpg


Dubai

Dubai_Rendering_400_1.jpg


Istanbul

Istanbul_NOB3_600_1.jpg


Lome

Lome_NEC_400_1.jpg


Kigali

Kigali_NEC__400_1.jpg


Jerevan

Yerevan_400_1.jpg


Beograd

Belgrade_NEC_400_1.jpg


Bukurest

Bucharest_400_1.jpg


Dzibuti

Djibouti_NOB_rendering_400_1.jpg


Kijev

Kyiv_NEC_rendering_400_1.JPG


London tvrdjava sve sa krokodilima verovatno

KT-07_300x300.jpg


Monrovija

Monrovia_400_1.jpg

Ucinjeno! :)
 
Ali mislim da će beogradska biti još lepša ako je pejzažni arhitekti doteraju kao na crtežu. Inače je svaka druga preružna.
 
Разумем ја њихову улогу у свету данас, интересе, послове, шпијунирање, итд. али они у сваком граду који је на слици праве зграду за ''милион'' службеника. :shok: За целу СФРЈ им је била довољна зграда у Кнеза Милоша, а сада су само на овим сликама четири огромне зграде за ове наше смешне државе настале на тим просторима, плус Бондстил. После ми кукамо на трошење јавних средстава. :laugh:
 
Ta zgrada u kneza milosa uopste nije mala+oni podzemni nivoi.Ako zaboravite kolika je samo prodjite onom ulicicom koja spaja Sarajevsku i Kneza Milosa,tu je ceo stambeni blok!
 
Ма, знам колика је :) али сада ће имати шест-седам таквих само на простору бивше СФРЈ. Па ти рачунај трошкове и људство.
 
Barkley":1ugsgir4 je napisao(la):
Ма, знам колика је :) али сада ће имати шест-седам таквих само на простору бивше СФРЈ. Па ти рачунај трошкове и људство.

Evo ja računam i sav sam se sneveselio :(
 
Što si se sneveselio Brdjanine? Mene ne mogu da snevesele nikakve spoljne sile bilo koje vrste. Mene snevesele naše domaće stvari kao kad vidim da veliki deo omladine nosi majice na kojima piše "Mladić srpski heroj". Još mi je gore kad shvatim da oni tako stvarno misle. Ili ti navijači.... Odnosi Srbija Crna Gora - e to deluje itekako depresivno.
 
Mene snevesele naše domaće stvari kao kad vidim da veliki deo omladine nosi majice na kojima piše "Mladić srpski heroj". Još mi je gore kad shvatim da oni tako stvarno misle.

A mene snevesele oni koji prave i posecuju izlozbu o Ademu Jasariju u sred Srbije... :blah:
 
angry bird":ll87tzvj je napisao(la):
GOJE":ll87tzvj je napisao(la):
Bio u prolazu... opalio...
Pitam se zbog čega si dobio pluseve? Da li za sliku ili za ovo? :laugh:

Bio na moru... tek sad video... ne zna,m šta bih rekao... :lol: :lol: :lol:

No, opaljivao sam reportažicu za južni krak koridora X pa pošto izgleda niko nije slikao radove tamo, postaviću sličice čim se presaberem i oduzmem.
 
Vrh