Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

Samo da dodam. Zamislite zicara od budugeg aqua parka sa Novog Beograd do Zooloskog vrta na Adi pa dalje do Kosutnjaka ili sl.
 
Pa tamo je Ada safari, i mislim da je tamo preprepremalo za vrt, a još se rgadi i most, pa buka, otud znam.. Ali mislim da bi Ada bila prenakrcata, i ovako mislim da ima previše ili eventualno taman sadržaja.. :/
 
žičara ko žičara nam svakako treba. Po tekstu iz Politike od prošle godine, gradila bi se u fazama i koštala bi 14 miliona evra.

Ovo je link ka sličicama i video prezentaciji predloženog budućeg izgleda žičare.

http://www.massvision.net/active/sr.../vizuelizacija/_params/shop_item_id/1602.html

A šta mislite o takvoj žičari koja bi išla od Pančevačkog mosta do Ovče? Tu je u blizini i stajalište Beovoza kao i stanice za neke od najfrekventnijih linija tipa 16. Onda ljudi ne moraju da se maltretiraju sa mostom i gradskim prevozom da bi stigli do zoo vrta/botaničke bašte/safari parka.
 
^^Da ali ona bi imala cisto "prevozni" karakter, dok bi zicara preko Ade imala akcenat i na turizmu.
 
Kako bi trebalo da izgleda budući zoološki vrt
Vreme kaveza je prošlo

Autor: N. Korlat - M. Vlaisavljević | 20.10.2007 - 00:45

Novi zoološki vrt trebalo bi da bude na velikoj površini. Da ima bazene i jezerca sa blatom i peskom, a podloga na kojoj bi životinje živele morala bi da bude trava i zemlja. Za njegove stanovnike treba obezbediti i smeštaj u karantinu, u slučaju da žele da se osame, a životinje bi od posetilaca trebalo da deli ograda sa strujom. Stručnjaci se slažu da je „Vrt dobre nade“ daleko od evropskih standarda.

Prvi je sa predlogom novog zoo vrta izašao gradski arhitekta Đorđe Bobić, koji se izjasnio za Surčin i to je za sada jedini zvaničan predlog. U javnosti je pominjana i Avala, kao i makiška strana Ade Ciganlije. Ipak, o tome će odlučiti Komisija koju je Grad nedavno formirao, a u njoj će biti i tri najeminentnije evropske organizacije za zaštitu životinja.
- Najbolje bi bilo da se postojeći Vrt proširi, ali je to nemoguće. Zato bi trebalo pažljivo odabrati novu lokaciju - rekao je nedavno Vuk Bojović, direktor Zoo vrta.
Naši sagovornici ističu da je mnogo važnije kakvi će biti uslovi za životinje u novom vrtu, nego mesto gde će biti izgrađen, o čemu bi trebalo da odluče biolozi, veterinari i geolozi.

Nedostaci
- Naš zoo vrt nalazi se na lepom mestu, životinje imaju osnovne uslove, ali to nije dovoljno. Životinje treba predstaviti u onom svetlu kakve one zaista jesu, a ne sa nizom patoloških oblika ponašanja koje nastaju zbog neadekvatnih uslova života - kaže Elvir Burazerović, predsednik Udruženja za zaštitu životinja ORKA.
Stručnjaci tvrde da je vreme kaveza odavno prošlo i da životinjama treba obezbediti humanije uslove života.
- Životinje moraju da se čuvaju u mnogo boljim uslovima. Međutim, ta priča nije novost, već datira iz osamdesetih godina. Tada se u Beo zoo vrtu ubio nosorog, koji je u kavezu udarao glavom u šipke, sve dok nije podlegao povredama - rekla je dr Ljiljana Protić, direktorka Prirodnjačkog muzeja.
Osim malog prostora, ključni nedostatak je betonska i kamena podloga koja ne odgovara gotovo svakom većem sisaru.
- Najviše smeta lavovima, kamilama i lisicama. Oni moraju da imaju prostor u kome će biti dovoljno zemlje, kako bi mogli da kopaju. Beton je i higijenski štetan, jer životinje vrše nuždu na prostoru na kome žive. Ovakva podloga se leti usija, a životinje nemaju gde da se sklone u hlad. Novi vrt zato treba da ima mnogo više drveća - smatra profesorka biologije Sonja Kovačević i dodaje da bi medvedi i lavovi trebalo da žive sami, a ne u grupi, na šta su prinuđene u Beo zoo vrtu. Slonovi, na primer, vole da budu u grupi, a u našem Vrtu su izolovani.

Iskustva suseda
Proširivanja ili premešatanja zoo vrtova aktuelna je tema i u drugim državama. Već godinu dana je zagrebački vrt „Maksimir“ pod lupom javnosti, a u jednom trenutku pričalo se i o njegovom gašenju zbog nehumanih uslova za životinje. Nedavno je ovaj Vrt postao i član Međunarodne asocijacije za zoo vrtove (EAZA) koja je odmah zabranila dalji uvoz životinja u „Maksimir“. Međutim, zagrebački vrt nije usamljen slučaj. Onaj iz Bukurešta biće preseljen na periferiju, na površinu od 60 hektara. I drugi evropski gradovi planiraju rekonstrukciju svojih vrtova, iako su daleko moderniji od našeg.

Bojović u bolnici
Direktoru Zoo vrta Vuku Bojoviću je, posle devetodnevnog štrajka glađu, pozlilo, zbog čega je prevezen na Klinički centar Srbije. Bojović je smešten na odeljenju pulmologije, a do sada je štrajkovao uz stalni nadzor lekara. Kako kažu na Kliničkom centru, Bojović prima infuziju i oseća se dobro.
Izvor: Blic
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=16781
 
Priblizavaju se izbori...

Ђилас вратио апетит Вуку Бојовићу
Разговарали смо о мојим захтевима и најважније је да Зоолошки врт остаје на садашњој локацији. Договорићемо се о садржајима и животињама које ће бити у њему, рекао директор Зоо-врта који је јуче прекинуо двонедељни штрајк глађу

Вук Бојовић, директор Зоолошког врта, јуче ујутру прекинуо је четрнаестодневни штрајк глађу у Институту за плућне болести Клиничког центра Србије где је смештен пре пет дана. После посете и једночасовног разговора са Драганом Ђиласом, министром без портфеља, први човек Врта обуставио је радикални протест јер су, како каже, његови захтеви испуњени. Бојовић је исцрпљен, прима инфузију и не зна када ће изаћи из болнице, а јуче око 13 сати први пут после две недеље узео је храну – тањир супе.

– Ово је значајан договор, задовољан сам. Разговарали смо о мојим захтевима и најважније је да Зоолошки врт остаје на садашњој локацији. Договорићемо се о садржајима и животињама које ће бити у њему, а питање уклоњених киоска решићемо на пролеће. Закупци ових објеката тужиће инспекцију – објаснио је Бојовић.

Он је истакао да би о својинској трансформацији Врта требало да одлучи Влада и негирао је спекулације да жели да постане његов власник.

– Врт је друштвена имовина. На Влади је да реши да ли ће Врт бити у надлежности Републике или града. Више нам одговара да будемо у власништву Републике, јер људи који управљају градом хоће да Зоо-врт изместе. Не претендујем да Врт буде моје власништво без обзира на то што сам од њега направио бренд – рекао је директор Врта добре наде.

Министар се договорио са Бојовићем да престане да гладује, али о детаљима и решавању проблема у вези са овом установом тек предстоје преговори.

Како је пренео Танјуг, Ђилас је јуче изјавио да део Врта добре наде треба да остане на Калемегдану, а да би за велике животиње требало наћи друго место где би имале хуманије и боље услове.

„Договорили смо се да заједно нађемо решење за још неколико мањих проблема који су остали, а оно што смо се договорили прошли пут, наравно, остаје, нагласио је Ђилас и додао да „од сутра па надаље град и човек који је за Врт учинио највише и од њега направио бренд све проблеме заједно ће решавати”, преноси Танјуг.

Вук Бојовић штрајк глађу је почео 10. октобра, а повод је било уклањање киоска из Зоо-врта. Привремени објекти порушени су на основу решења Секретаријата за инспекцијске послове који је утврдио да су киосци нелегално постављени у Зоо-врту.

-----------------------------------------------------------

Корак ближе заједничком решењу

Поводом одлуке директора Зоолошког врта, Вука Бојовића, да прекине штрајк глађу, председник Скупштине града и в.д. градоначелника Зоран Алимпић изразио је задовољство и уверење да се може наћи заједнички језик за решавање свих проблема без нарушавања ичијег здравља. На састанку одржаном прошле недеље договорено је заједничко решавање насталих проблема. Све будуће одлуке и планови које ће град доносити у вези са Зоолошким вртом биће усаглашени и координисани са руководством Врта, наводи се у саопштењу Скупштине града.
Д. Мучибабић
[објављено: 24.10.2007.]
Izvor: Politika Online
Link: http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=45343
 
lol..svidja mi se naslov...ma i taj Djilas mu sigurno to govori samo da bi skinuli sa sebe navodini negativan publicitet gladovanja Bojovica.
Trebali su da ga puste da gladuje dokle hoce..dok stvarno ne ogladni.Jer moze tako neko sutra da se "doseti"da galduje jer mu drzava recimo ne isplati par miliona evra...a bash bi mu leglo...ista logkika ko i Bojoviceva za bojkot...NJEMU se ne svidja ideja da se Zoo vrt premesti na neku normalnu lokaciji koja odgovara nameni....ko da mu je deda ostavio Zoo vrt.
Zoo vrt kao i sve ostale neprikladne sadrzaje treba u potpuosti izmestiti sa Kalemegdana.To je najveci i najvazniji park/kulturno-istorijsko dobro grada,a ne kafitj,teniski teren ili zoo vrt.
Ovde i dalje meni neshvatljivo,vlada logika da nema veze koliko je neshto loshe i neprimereno,neadekvatno,ako je bilo tako kako ne treba dovoljno drugo to je "tradicija" koju treba "braniti"....koje gluposti.... jedin shto se u ovom konkretno sluchaju"brani" je fotelja jednog choveka koji misli da je Bogom dan da bude dozivotni shef Zoo vrta.
 
Savet za novi vrt
Autor: N. Korlat | 29.10.2007 - 06:15
zoo.jpg

"Vrt dobre nade" nije član nijedne međunarodne organizacije zooloških vrtova, pa tako ni EAZA, najveće evropske asocijacije u ovoj oblasti. Po prvi put u Beogradu, EAZA će biti deo tima, koji će raditi na izgradnji i birati lokaciju novog beogradskog zoološkog vrta.

Članovi EAZA su zoološki vrtovi iz 32 zemlje Evrope, među kojima se nalaze i vrtovi iz Kazahstana, Kuvajta, Izraela, Arapskih emirata... Rukovodstvo "Vrta dobre nade" do sada nije sarađivalo sa ovom asocijacijom iako je, kako je nedavno izjavila pomoćnica gradonačelnika Gorica Mojović, bilo predloga da ga njeni predstavnici obiđu i održe predavanja na temu zaštite životinja. Kako saznajemo, članstvo u ovoj asocijiaciji Beo zoo vrt nije ni zatražio.
Uslovi za pristup ovoj organizaciji su veoma strogi. Ipak, njeni članovi to mogu postati i privremeno, iako nisu ispunili sve uslove koji se od njih zahtevaju.
- Svi zoološki vrtovi žele da postanu članovi EAZA. Kao i svaka esnafska organizacija, teži unapređivanju zoo vrtova. Podržani su od strane Evropskog parlamenta i EU, na osnovu čijih direktiva EAZA dalje implementira evropske standarde u zoološke vrtove koji su njeni članovi - kaže Elvir Burazerović, predsednik ORKE.
Puno članstvo se dobija tek po ispunjavanju svih standarda, a to obično traje godinu ili dve dana. Za sada, privremeni kandidati mogu računati na finansijsku i edukativnu pomoć, ali i obavezu ispunjavanja stanadarda, kao što je veći prostor za životinje ili smanjivanje njihovog broja. Takođe, preko nje se dalje nabavljaju sve životinje, odnosno nijedna ne može da uđe u zoo vrt bez odobrenja EAZA.
Uz ovu asocijaciju, još dve međunarodne organizacije za zaštitu životinja (WSPA i RSPCA) učestvovaće u biranju lokacije za izgradnju novog zoo vrta, a to je i bio uslov naših udruženja za zaštitu životinja da zajedno sa gradskim vlastima učestvuju u ovom projektu.

Komisija za novi Zoo vrt
Do kraja ovog meseca po prvi put trebalo bi da zaseda i komisija, koja bi osim biranja lokacije za novi Zoo vrt, trebalo da prikupi tačne informacije o standardima koji važe za zoološke vrtove u Evropi i analizira situaciju u postojećem vrtu. Komisija će i da formuliše predlog za optimalno funkcionisanje "Vrta dobre nade", a realizacija strateškog plana, koji će Komisija doneti tokom aprila sledeće godine, trebalo bi da počne od sredine 2008. godine.
Izvor: Blic Online
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=17768
 
Kalemegdan Surčin/Blok45 Palilula/Ovča Avala

prostor skučen prostran prostran prostran
proširenje ne da da da
elevacija brdo ravnica ravnica ravnica
zemljište izgrađeno trava trava šuma
nivo buke visok visok(avioni) nizak nizak
aerozagađenje veliko veliko(avioni) malo malo
transport odličan vrlodobar dobar lo

Ja sam za Avalu.
Zamislite velicanstveni dozivljaj: Pogled sa tornja a zatim obilazak zoovrta. Ovo bi bila destinacija svih ekskurzija koje dolaze u beograd.
 
. . Kalemegdan . I.Ribara Palilula/Ovča Avala

prostor skučen prostran prostran prostran?
proširenje ne da da da
elevacija brdo ravnica ravnica ravnica
zemljište izgrađeno trava trava šuma
nivo buke visok malo nizak nizak
aerozagađenje veliko malo malo malo
transport odličan odličan dobar loš

Po mojoj tabeli ja sam za : iza bloka I.Ribara na N.Bgd
 
Čudesa svetskih zoo vrtova

Predstavljamo vam četiri najposećenija i najzanimljivija...
Zoološki vrtovi su danas daleko od običnih kaveza u kojima se drže životinje. U većini vrtova rešetki više i nema, a za mnoge ugrožene životinje oni su postali spas. Predstavljamo vam četiri najposećenija i najzanimljivija vrta.

Singapur: Vrt za ugrožene divlje životinja
JAPAN - Zoološki vrt u Singapuru zasnovan je na takozvanom „otvorenom konceptu" - životinje su smeštene u okruženju koje je gotovo identično s njihovim pravim staništem, a odvojene su od posetilaca velikim šančevima, tako da nema rešetaka. Kod životinja poput lavova ili tigrova postavljeno je veliko staklo. U vrt je uloženo devet miliona dolara, a postao je dom za 315 vrsta životinja (ukupno 2.530 „stanara"). Zanimljivo je da 16 odsto svih životinja u singapurskom zoološkom vrtu pripadaju nekoj ugroženoj vrsti. Godišnje broj posetilaca dostigne cifru od 1,4 miliona, a kao posebna i jedinstvena atrakcija poznat je noćni safari.

Taronga: Najveći zoo u Australiji
KOALE - Jedan od najpopularnijih predstava koje se svakodnevno priređuju u legendarnom sidnejskom zoološkom vrtu Taronga je ona sa fokama. Ove životinje, kojih je svake godine sve manje i manje, zajedno sa koalama, najveći su ljubimci posetilaca jednog od najstarijih i najvećih zooloških vrtova u svetu. Taronga je otvoren pre 91 godinu i na skoro 29 hektara smešteno je 2.600 životinja. Ceo vrt je podeljen na osam celina od kojih svaka predstavlja po jedno specifično stanište određenog broja životinjskih vrsta. Najnoviji stanovnici Taronga su pet azijskih slonova.

San Dijego: Prestižni zoo vrt
PANDA - Prve dve pande ikada rođene u Americi dom su pronašle u zoološkom vrtu u San Dijegu, jednom od najlepših parkova u kojem inače živi još 800 vrsta životinja. Pande jesu zaštitni znak parka (posle Kine, ovde živi najviše pandi), ali su posetiocima podjednako omiljeni afrički lavovi, koji su smešteni na otvorenom prostoru uređenom tako da podseća na savanu. Zanimljivo je da u vrtu rade samo najbolji studenti jednog od najprestižnijih veterinarskih fakulteta „Dejvis", a tu je smešten i Centar za očuvanje i istraživanje ugroženih vrsta.

Vašington: Besplatan ulaz za sve
JEDINSTVENO - Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu svoje kapije uvek drži otvorenim i ulaz se nikada ne naplaćuje. Ovde se nalazi jedinstveni „Amazonija park" u kojem je napravljena prava tropska šuma: veštačka reka u kojoj plivaju pirane, leptiri koji lete unaokolo... Takođe, postoji deo vrta posvećen životinjama iz Azije, gde su smeštene velike pande, salamander i veoma retka crvena panda.

Izvor: 24 sata
http://www.24sata.co.yu/specijal.php?id=16413


Trebalo bi da se ugledamo na primer Singapura, a devet miliona dolara je stvarno mala suma za takav projekat, mnogo manja nego za neku poslovnu zgradu.

Ispravan kurs akcije bi bio da se raspiše tender za izgradnju takvog nečeg, za savetnika uzme arhitekta koji je već projektovao tako nešto, zatim bi građani na referendumu birali između tri-četiri lokacije gde bi bio zoo vrt kao i koji im se projekat najviše sviđa. Pa da demokratski donesemo odluku. Verujem da bi vreme potrebno za povraćaj investicije (ROI) bilo dve-tri godine, ne više, jer bi onda i stranci imali interes da ga posećuju.
 
Конституисана Комисија за Зоолошки врт
Komisija_za_Zoo_vrt.gif

У Старом двору данас је одржана конститутивна седница Комисије за Зоолошки врт у Београду. Састанку је председавао Јасенко Лазовић, члан Градског већа. Седници су присуствовали Драган Ђилас, министар у Влади Републике Србије, Вук Бојовић, директор Зоолошког врта, Љиљана Обрадовић, директор ЈП „Београдска тврђава”, Миња Јочић, директор градског Завода за заштиту споменика културе, и Мирко Шинковић, директор Зоолошког врта „Палић” у Суботици, као и представници факултета Ветеринарске медицине и Биолошког факултета.

Министар Драган Ђилас нагласио је да свако решење за Зоолошки врт мора бити у интересу Београда и његових становника. Он је истакао да се ово питање не сме се решавати као политичко или лично, већ пре свега као стручно и на начин који ће допринети да Зоо-врт постане један од градских брендова. Београд као град заслужује најбоље решење, које ће на крају бити донето консензусом и на задовољство свих, рекао је министар Ђилас.

Вук Бојовић, директор Зоолошког врта, такође је рекао да та институција заслужује најбоље решење, јер оно што Комисија буде одлучила остаје као трајно решење Београду и свим посетиоцима Зоолошког врта.
Izvor: Grad Beograd
Link: www.beograd.co.yu

Ne bi trebalo Vuk da se toliko smeje na ovoj slici... :laugh:
 
Formirana Komisija za Zoološki vrt
Šest meseci do konačne odluke
Autor: N. Korlat | 23.01.2008 - 09:02

Odlukom v.d gradonačelnika Zorana Alimpića juče je u Starom dvoru formirana Komisija za Zološki vrt. Ona će u roku od oko šest meseci utvrditi stanje u kome se nalazi „Vrt dobre nade“, doneti urbanistička rešenja za ovaj kompleks i uz odobrenje Skupštine grada odlučiti da li će i koliki deo Vrta biti preseljen.

- Ovo je bio prvi sastanak Komisije i trajao je vrlo kratko. Dogovorili smo samo smernice u kojima će ići naš rad. Mi ćemo samo predložiti rešenje i dalje korake za rešavanje problema u kojima se nalazi beogradski Zoološki vrt, a konačnu odluku doneće gradonačelnik i Skupština grada - kaže Ljiljana Obradović, potpredsednica Komisije i direktorka JP „Beogradska tvrđava“.

Među članovima radne grupe nalaze se predstavnici svih relevantnih gradskih institucija. Komisijom će predsedavati Jasenko Lazović, član Gradskog veća, a na tom spisku se još nalaze gradski arhitekta Đorđe Bobić, direktor Zoo vrta Vuk Bojović, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kultureMinja Jočić i Mirko Šinković, direktor Zoološkog vrta „Palić“. Članovi Komisije su, takođe, i predstavnici Veterinarskog i Biološkog fakulteta.

- U rad će još biti uključeni predstavnici minhenskog i jednog holandskog zoo vrta, ali će oni imati samo savetodavnu ulogu. Preko ruskog ambasadora kontaktirala sam i direktora moskovskog vrta i očekujemo da će se i on uključiti u rešavanje ovog problema - rekla je Obradović. Ona je dodala da će članovi Komisije za Zoo vrt biti podeljeni u grupe, kao i da će svaka od njih biti zadužena za određeni sektor.

- Za početak je bitno utvrditi stanje u kome se nalazi Vrt, a zatim rešiti problem otpadnih voda, fekalija, deratizovati kompleks i restaurirati bedeme. Još nije bilo govora o preseljenju Vrta. Mi ćemo na osnovu utvrđenog stanja proceniti da li životinje imaju dovoljno prostora, a ako bude bilo potrebe, koje će od njih eventualno biti preseljene na drugu lokaciju - priča Ljiljana Obradović.

Komisija neće odlučivati o konačnom statusu preduzeća „Beo zoo vrt“. Grad je pre nekoliko meseci podneo inicijativu za transformaciju ovog društvenog preduzeća u javno, a očekuje se da će konačnu odluku Skupština Srbije doneti u narednih nekoliko meseci.
izvor Blic
link http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=27754
 
Odlučuju Rusi, Nemci i Grad
Novoformirana komisija odlučiće o daljem razvoju „Zoo-vrta“

Na čelu Komisije Jasenko Lazović, a članovi Vuk Bojović, Đorđe Bobić, predstavnici Veterinarskog i Biološkog fakulteta, kao i direktori palićkog, minhenskog i moskovskog zoo-vrta

Nakon mnogobrojnih sukoba na relaciji Grada i Vuka Bojovića, direktora „Beo zoo-vrta“, napokon je oformljena komisija čiji će zadatak biti da utvrdi da li su ispunjeni svi uslovi za držanje životinja u „Vrtu dobre nade“. Takođe će biti razmotrena mogućnost preseljenja zoo-vrta ili njegovog dela izvan zidina Kalemegdana. Komisijom će presedati Jasenko Lazović, član Gradskog veća, a ostali članovi su Đorđe Bobić, gradski arhitekta, Vuk Bojović, predstavnici Veterinarskog i Biološkog fakulteta, kao i direktori palićkog, mihenskog i moskovskog zoo-vrta i drugi.

- Verujem da će ova komisija donositi najbolje moguće odluke o sudbini „Vrta dobre nade“. Pozvani su i ljudi sa strane iz Evropskog udruženja zooloških vrtova (EAZE), koji vrlo dobro znaju koliko je novca potrebno za preseljenje zoo-vrta i izgradnju novog - rekao je Bojović, naglasivši da je srećan što je napokon naišao na jednog ozbiljnog političara, mislivši na ministra bez portfelja Dragana Đilasa, koji je, prema njegovim rečima, u potpunosti shvatio celokupnu situaciju, za razliku od gradskih čelnika.

- Garnitura ljudi koja se trenutno nalazi u Skupštini grada zaključila je da je zoo-vrt neadekvatan za život životinja koje se u njemu nalaze. Odjednom su postali zainteresovani za sudbinu životinja, oni koji ništa ne znaju o njima - tvrdi naš sagovornik.

Komisija za zoološki vrt trebalo bi u roku od šest meseci da utvrdi stanje u kome se nalazi „Beo zoo-vrt“, donese urbanističko rešenje i odluči da li će u opšte, gde i koliki deo vrta biti preseljen.

Ministar Dragan Đilas naglasio je, prilikom formiranja Komisije, da svako rešenje za Zoološki vrt mora biti u interesu Beograda i njegovih stanovnika. On je dodao da se ovo pitanje ne sme rešavati kao političko ili lično, već pre svega kao stručno i na način koji će doprineti da zoo-vrt postane jedan od gradskih brendova.

U EVROPU PRVO SRBIJA, PA ZOO-VRT
Vuka Bojovića nedavno je posetila i inspekcija EAZE, koju je pozvala Gradska uprava. Pošto se inspekcija nije složila sa optužbama u vezi „Beo zoo-vrta“, ubrzo im je otkazano gostoprimstvo gradskih čelnika, a Bojoviću ponuđeno članstvo u ovom elitnom udruženju. Ipak, Bojović je to odbio rečima da će „Vrt dobre nade“ postati deo EAZE kada Srbija postane članica Evropske unije.

VRT NIJE JAVNA POVRŠINA
Vuk Bojović podseća na „farsu“ u kojoj je 50 ljudi ostalo bez posla u zoo-vrtu. Bojović tvrdi da Grad nije imao pravnog osnova da podeli otkaze i dodaje da je nedavno pronašao dokument u kome piše da „Vrt dobre nade“ nije javna površina. Dokument je pre desetak godina izdala tadašnja garnitura gradskih vlasti.
izvor Glas javnosti
link http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-24-01-2008/odlucuju-rusi-nemci-i-grad
 
Интервју Бојана Станојевића Блицу
Zoo vrt na Velikom ratnom ostrvu
Da li je poznata lokacija na koju će biti izmešten Zoološki vrt?
- Nije poznato ali, po mom mišljenju, to bi trebalo da bude Veliko ratno ostrvo. Jedan deo bio bi Zoo vrt, dok bi ono što je zaštićeno i dalje ostalo u tom statusu. Međutim, ovaj posao ne može da se uradi bez privatnog sektora. Zoo vrt na tom mestu pretpostavlja velika ulaganja. Najpre mislim na obaloutvrde, što bi moglo da košta i do pola milijarde evra. Ipak, Grad nema toliko novca.
http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=31547
 
Posle svih naših naklapanja, studija, GUP-a itd. ovaj marsovac hoće da gradi zoo vrt na VRO. Da li će on da lovi tigrove i lavove kada počnu da plivaju Dunavom usled visokog vodostaja? :bash:
 
Taj covek meni svojim izjavama zvuci jako neozbiljno. Koliko znam on je i ranije izjavljivao kako ZOO treba da bude na VRO. Ne znam samo ko mu je napunio glavu tom idejom.
 
Ma, omaklo mu se. ... posle se setio za nasipe od samo pola Mld.€

Nemamo para ni za osnovne putne pravce, a ne da trošimo na ZOO.

Postoje tolike druge lokacije oko Beograda koje mogu da se srede za par mli.€
 
Lokacija za Z00 vrt biće poznata za 20 dana
Komisija za unapređenje rada beogradskog Zoološkog vrta će za oko 20 dana predložiti lokaciju za
proširenje vrta u blizini postojećeg, izjavio je predsednik komisije Stanko Lazović.
On je na konferenciji za novinare ocenio da je postojeća lokacija zoološkog vrta previše
profitabilna da bi bila odbačena.

"Radimo i na pravnom statusu zoo-vrta, a idemo u pravcu formiranja Javnog preduzeća", dodao je Lazović.
Oni su zaključili da vrt treba da ostane na istom mestu, da se proširuje na obližnje lokacije i da predstavnici
zoo-vrta i vlasti treba da se usredsrede na obrazovanje kadrova i poboljšanje uslova za život životinja, kao i
proširenje njihovog fonda.
Predstavnik EAZV-a iz Holandije Žerar Barsa je ocenio da u Srbiji treba ojačati i strukture na nacionalnom
nivou koje se bave očuvanjem prirode.

Direktor Zoološkog vrta Vuk Bojović je na pitanje o uspostavljanju dijaloga posle nesuglasica sa
predstavnicima gradske vlasti kazao da sada komunicira "sa drugim ljudima i da su mu njihovi
predhodnici odmagali, pa je javnost zbog toga loše informisana".

Bojović je i član Komisije za unapređenje rada Zoološkog vrta koja je u obavezi da u narednih šest meseci
predloži okvire za funkcionisanje beogradskog zološkog vrta, o kojima će konačno odlučiti Skupština grada.

Predsednik komisije Stanko Lazović je naglasio da su incijativu za rešavanja problema lokacije i rada
beogradskog Zoološkog vrta pokrenuli ministar za Nacionalni investicioni plan i kandidat demokratske
stranke za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas i v.d. gradonačelnika Zoran Alimpić.
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=24291
 
Šta bi sa pričom o travi, zemlji, bez kaveza...
I koja je to lokacija u blizini gde bi mogao da se premestio deo ZOO vrta?
 
Oni su zaključili da vrt treba da ostane na istom mestu, da se proširuje na obližnje lokacije...
Nekad je ZOO bio na većoj površini, što je Vuk stalno tražio da se vrati Vrtu.
 
To im nikad nece proci.

"Beogradska tvrdjava" im jos odavno trazi deo zemljista na kojem se nalaze, a sad ce im kao oni dati svoje zemljiste. Da bi ZOO vrt imao 14 ha(koliko je valjda nekad imao), trebao bi da uzme ceo Donji Kalemegdan, a nema sanse da im iko da i 1 hektar na toj lokaciji. Da ne pominjem da na taj broj zivotinja i tih 14 ha nisu dovoljan standard.

Znaci, ovo je palamudjenje. Prolongiranje neizbeznog, a to je preseljenje na neku drugu lokaciju(I. Ribara ili Ovca).

Edit:

Bio sad na sajtu Zooloskog vrta. Ja bi Vuka tuzio za zloubotrebu sluzbenog polozaja. Razumem za studente biologije i veterine da imaju povlascen ulaz(dodao bi tu i poljoprivredni, sumarski i tako te fakultete ako ih ima), ali zbog cega su ovi ostali(umetnici) privilegovani u odnosu na ostale. :mad: Samo sto se on smatra za nekog umetnika, pa kao pomaze svojima. Cist primer zloupotrebe sluzbenog polozaja. :D
Право на бесплатан улазак у Београдски зоолошки врт имају:

- деца млађа од 3 године

- студенти биологије, ветерине и филмских,

ликовних, вајарских и дизајнерских академија, уз

важећи индекс
 
Bila bi stvarno bruka da se ZOO vrt dalje siri na Kalemegdanu. Mada, mogli bi lepo da ga podele: an Kalemegdanu da ostave manje zivotinje, a na nekom drugom mestu da naprave pravi safari park u prirodnoj atmosferi.

I kakvi su to strucnjaci koji podrzavaju da zivotnje zive u uslovima u kojima recimo zive lavovi u BG ZOO?!
 
"Radimo i na pravnom statusu zoo-vrta, a idemo u pravcu formiranja Javnog preduzeća", dodao je Lazović.

Ajd da napravim jednu malu špekulaciju, jer se izgleda i Vuk sada slaže sa predlogom.

Ako postave Vuka za direktora tog novog J.P. 'ZOO Vrt', onda će lako sa J.P. 'Tvrđava' da se

'dogovore', tj. narede im kako će da se dodeli još koji hektar za ZOO - jer Grad je gazda za oba J.P.
 
Dobar dan svima,

Ova vest me je naterala da se registrujem, mada već uveliko pratim forum. Ova kratkovidost me strahovito nervira. Da li je moguće da će Vrt ostati na Kalemegdanu, pa ni trenutni nivo saobraćaja na samom Kalemegdanu ne može da se podnese. Broj turista u Beogradu i dalje je minijaturan u odnosu na potencijale, a oni hoće da šire vrt i time unište šansuda tvrđava postane prava tvrđava sa pravim turističkim sadržajima. Pa ja sad ne mogu dete sa kolicima da prošetam od zagušenja kod Vrta.

Vrtu nije mesto na Kalemegdanu (možda par ponija i ptice). Ima toliko lokacija (Surčin, Krnjača...), gde baš da trpaju mrmote i bodljikavu prasad na najatraktivniju lokaciju u regionu.
 
Vrh