Šta je novo?

Parkovi

Park po meri građana
I. K., 15.02.2008

ROK za predaju predloga Beograđana oko uređenja zelenog pojasa od Brankovog mosta do hotela "Jugoslavija" ističe za nedelju dana. Interesovanje za sređivanje ovog parka je veliko, a kada najbolje ideje budu izabrane, po njima će zelena površina i biti preuređena. Ovo je prvi put da se ideje razmatraju pre izrade Detaljnog urbanističkog plana za jedan ovako veliki prostor.

Prema rečima Đorđa Bobića, glavnog gradskog arhitekte, u gradu su iznenađeni velikim odzivom građana.
- Kada smo raspisali konkurs, pre dva i po meseca, nismo računali na ovako veliko interesovanje - kaže Bobić. - Obično se u ovakvim situacijama, kada su u pitanju predlozi građana, otkupi najviše 50 podloga za pravljenje "projekata", a ovog puta, kupljeno je čak 120. To je veoma dobar znak i bićemo jako smo zadovoljni ako i 60 predloga stigne do isteka roka.

Kada ideje Beograđana pristignu, žiri će izabrati desetak koje će biti predmet nekoliko javnih tribina. Prema rečima Bobića, u zavisnosti od "materijala", neki predlozi će biti primenjeni apsolutno, a neki kao inspiracija za uređenje ovog parka. Posle toga, dokumentacija će biti predata Urbanističkom zavodu radi izrade plana detaljne regulacije.
- Na ovu zamisao došli smo jer je zeleni pojas od Brankovog mosta do Zemunskog keja zaista prazan i treba ga oplemeniti - dodaje Bobić. - Neobično je što smo želeli da svoje mišljenje daju svi zainteresovani žitelji prestonice, a ne samo arhitekte. Ovo nije konkurs za projekat već za ideju, i nama je najvažnije da svoje predloge daju oni koji će na tom prostoru i boraviti.

Konkurs je otvoren još sedam dana, a zamisao organizatora je da Beograd, kao i druge svetske metropole, dobije gradski park, poput Hajd parka u Londonu ili njujorškog Central parka.

OSTAJE ZELENO
GRAĐANI sumnjaju da će se na prostoru od Brankovog mosta do Zemuna biti ipak dozvoliti gradnja. Međutim, Bobić takve trvdnje odbacuje.
- Ovaj pojas, površine oko 140 hektara jeste veoma primamljiv investitorima, ali o bilo kakvoj izgradnji nema govora - kategoričan je on. - Tu se već nalaze neki veoma značajni objekti kao što je Palata federacije, Muzej savremene umetnosti i Park prijateljstva i tako će i ostati.
извор Новости
линк http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=116276&datum=2008-02-16
 
Мени су ови стубови на огради Карађорђевог парка баш некако бљак, да не помињем шта све прљава машта може исконструисати у глави када их погледам



Да не грешим душу, мислим да су парк сјајно средили зато ми је још више жао због овог кикса
 
Haha, tek sad vidim... Valjda su hteli da se slaze sa konturom kupole hrama - kapiram da je zato i tako oblikovana ograda parka...
 
Ograda je fuj, bio je lepsi neogradjen... takvih ograda je pun Bolec...
 
Meni je generalno koncept ograđivanja parkova sumanut... (Izuzetak je Studentski, ili da je ograđen niskom živom ogradom, eventualno..)
 

Обнова земунског парка „Јеловац”

Радови на јединој зеленој површини у Горњем граду требало би да буду окончани до априла
park%20Jelovac.jpg

Нови сјај земунског парка у априлу (Фото Д. Јевремовић)

Парк „Јеловац” у Земуну, ако временске прилике допусте, заблистаће пуним сјајем до почетка априла. Радови на јединој зеленој површини у Горњем граду, у коју 30 година нису улагана значајнија финансијска средства, почели су у септембру прошле године. До сада је урађен највећи део посла, али због зиме која је ове године оштрије показала зубе обнова се одужила.

– До сада смо урадили санацију дечјег игралишта, изградили пешачке стазе којима ћемо повезати три игралишта предвиђена за одбојку, кошарку и мали фудбал и тако омогућити да суграђани кроз парк могу доћи до својих улаза – рекла нам је Милица Ненезић, руководилац радне јединице за Земун и Нови Београд „Зеленила Београд”.

Предвиђена је и израда рампи за особе са инвалидитетом, простора за одмор одраслих, а испод реквизита намењених за дечје игралиште биће постављена подлога са ливеном гумом, такозвани тартан који се користи за атлетске стазе. Квадратни метар ове подлоге кошта око 5.000 динара, а предвиђено је да буде постављено око 300 квадрата, напоменула је Ненезићева.

–У парку постоји око 254 стабла, али како је било сече, овај биљни фонд биће допуњен са још 100 комада високих и 50 средњих стабала лишћара и четинара. Простор ће бити оплемењен и украсним шибљем, а на око 6.500 квадратних метара засадићемо нову траву – каже Милица Ненезић.

Осим лепог простора од око пет хектара намењеног за шетњу и рекреацију, Земунцима ће бити омогућено да у лепом окружењу уживају и седећи.

– Поставићемо 35 нових клупа, 11 ђубријера, а за најмлађе клацкалице, љуљашке и пењалице – додао је Зоран Вељковић, шеф градилишта.

Станари из околних зграда су углавном задовољни пословима које „Зеленило” предузима у њиховом комшилуку.

– Живим на 12. спрату, и то скоро 20 година у овој истој згради која гледа на парк. Поглед је и сада леп, али ускоро ће сигурно бити предиван – каже Алдо Леви, пилот у пензији.

Љиљана Јанковић из оближње продавнице такође се радује због парка јер ће, како каже, моћи своје слободно време да са унуцима проводи у њему.

Има додуше и станара којима су радови представљали непријатност.

– Посао већ дуго траје и било је доста блата, тако да се тешко могло пролазити овим делом – објашњава једна од комшиница.

Према писању неких медија, 2004. године одлуком Градске владе, Дирекција за грађевинско земљиште понудила је инвеститорима могућност градње пословног центра на делу земљишта. Компанија „Делта М” понудила је тада најповољније услове, али су почетак радова спречили станари насеља Калварија где се налази парк.

Б. Васиљевић
[објављено: 26/02/2008]
извор Политика
линк http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Obnova-zemunskog-parka-Jelovac.sr.html
 
Kad vec neko spomenu Karadjordjev park... U osnovi je sve to bilo lepo zamisljeno, medjutim, izvedba je po dobrom starom obicaju zakazala. Pre neki dan sam se prosetao do Hrama i imao sam sta da vidim. Ploce su redom pocele da pucaju i izlecu iz lezista. Zapravo, dobar jeo njih vec je unisten, a park je uredjen pre samo 4 godine.
 
Ma zeznuli su Karadjordjev park totalno sa tim ogradjivanjem, bolje da su malo pogledali taj svoj projekat i da su napravili jos par stazica izlaza/ulaza iz parka nego sto su ovo cudo napravili. sto je najcrnje u svemu, nose se mislju da tako ograde jos dosta parkova po Beogradu, sto je totalno apsurdno. Poenta parkova je da budu otvorena zelena povrsina, a ne da se ovako ogradjuju. Povod je inace bio navodno unistavanje parka, pa neka se ta gospoda iz vlasti lepo dogovore i nek se uvede komunalna policija (mada je zbog ustava to malo nemoguce, ali uz dobru volju...) pa neka se kaznjavaju oni koji lepe plakate gde im mesto nije, koji setaju svoje pse gde im se prohte i pustaju ih da rade sta im je volje, ljude koji bacaju djubre po ulici bez ikakve svesti da je to nesto lose itd.
 
^^ Ne znam, shmeksi, po mom iskustvu, ogradjivanje parkova je imalo odlicne rezultate u Njujorku, koji ima mnogo vece probleme sa djubretom i vandalizacijom zelenih povrsina nego Beograd. :)
 
jovanovm":2tfx524g je napisao(la):
^^ Ne znam, shmeksi, po mom iskustvu, ogradjivanje parkova je imalo odlicne rezultate u Njujorku, koji ima mnogo vece probleme sa djubretom i vandalizacijom zelenih povrsina nego Beograd. :)
jedno je Njujork, a drugo je Beograd. Eh sta bih dao za jedan Central Park u Beogradu :kafa:
 
Pa dobro Central Park, ali recimo ovaj parkic ovde je bas fino ogradjen nekom crnom gvozdenom ogradom i ne izgleda bas napadno, mada ima kapiju i sve zivo, a zatvara se nocu... ako probas street view, onda se kao malo vidi, ali ne mogu da ti opisem kako je to predivno mesto... :)

Inace, Njujork i Beograd su po meni veoma slicni, i po razvoju i po opstem nacinu funkcionisanja grada... ali o tome vec pisah... :) A uvek sam se zalagao u buducnosti da nam VRO bude Central Park, sa jednom lepom metro stanicom u sredini :D
 
Sta ti ja znam, po meni je debilno ogradjivati parkove narocito na nacin kako su to uradili kod Karadjordjevog parka, sto rece neko gore mozda bi bolje bila neka niska ziva ograda ili one male kapijice kao sto su u Tasmajdasnkom parku. Nesto sad razmisljam gde bi bilo idealno mesto za neki nas Central Park i zanosim se idejom da on bude u Savskom amfiteatru tacnije uz obalu Save i da se preko Kalemegdana nastavlja sve tamo do obale Dunava. Nemam pojma kako bi to izgledalo i na sta bi licilo, ali zamisljam jos da ne postoji Sajam na ovom mestu gde je sada, pa da se taj park pruza jos od Ade Ciganlije pa sve tamo do Dunava.
 
jovanovm":2kbwcjje je napisao(la):
Pa dobro Central Park, ali recimo ovaj parkic ovde je bas fino ogradjen nekom crnom gvozdenom ogradom i ne izgleda bas napadno, mada ima kapiju i sve zivo, a zatvara se nocu...
A ja baš hteo da pitam gde ima parkova u Njujorku, osim Central.. Bio jednom i nisam ih video.. :) Inače, totalno se slažem za BG i NY, i meni su neodoljivo slični.. ;)
 
Uh batice, ima ihaj, inace, mislio sam ja da otvorim temu BGNY :)

Nego sto se parkova tice, da pojasnim... blizu tog lepotana pored UN zgrade ima i Tompkins Square Park, cija ograda izgleda ovako. (to su otprilike standardne ogradice tamo).

Inace, da mene neko pita, ovako bi trebalo da izgleda Park Prijateljstva na Novom Beogradu...

Sto se obala reka tice, preporucujem da pogledate Hudson River Park - veoma je prijatno mesto, uvek ima ljudi, i vise je "dizajnirana" alternativa mestima kao CP gde covek stvarno moze da pomisli da se ne nalazi u gradu vec u prirodi... odlican je primer kako moze da se promeni prostor koji je pre unisten industrijskom upotrebom (koja nije bas retkost na Beogradskim obalama)

//probudiste mi nostalgiju, sunce vam... :D
 
Pa otvori, podržavam te! ;)

Ali meni je koncept ograđivanja parkova apsolutno besmislen. Simpatično je to i u Parizu, i ne znam ni ja gde..
Ali meni je, na primer, Zrinjevac u Zagrebu jedan od najlepših malih (srednjih) gradskih parkova koje sam ikada video, baš zato što nije ograđen...
800px-Zrinjevac.j1.jpg


Naravno, pokušajte da zamislite ograđen Pionirski park, pa to bi bila tragedija..

Dok mi ja Place de Vsges jedan od najlepših ograđenih parkova..
vosges.jpg

BOJ-Mon-PlacedesVosges.jpg

Ali, opet tu je ograda skroz od gvožđa, i vrlo važnu ulogu ima drveće..
Jedan park koji nipošto ne bi mogao bez ograde je Studentski!
YU_Belgrade_park_1.jpg


To naravno zavisi od koncepcije parka, odnosno lokacije itsl. Ali mislim da je mnogo mnogo bolje u većini slučajeva praviti parkove bez ograda. Sa ogradom se osećaš kao da je park otuđen od grada, od ulice, a ne kao da zajedno čine jednu celinu.
 
„Skejt park“ će biti okružen parkom
Autor: N.K. | 17.03.2008 - 06:13
skejtlokacija_v.jpg

Prostor na kome će za dva meseca početi izgradnja prvog skejt parka u Beogradu nalazi se u priobalnom pojasu reke Save i ne pripada Bloku 70. U Opštini Novi Beograd kažu da se prilikom izrade projekta vodilo računa o interesima građana i da će igralište, namenjeno sjekterima, rolerašima i biciklistima, okruživati veliki park.

Ovo je odgovor opštine Novi Beograd na pritužbe stanovnika Bloka 70, kojima se nije dopala ideja da se u njihovom naselju izgradi „Skejt park“. Kako su rekli u opštini, prostor ispred Bloka 70a, koji je danas neuređena i devastirana zelena površina, izmenama i dopunama Urbansitičkog plana i jeste predviđen za bavljenje sportom i rekreaciju. Veličine je oko 3.000 kvadrata.
Lokacija na kojoj će se nalaziti Sportsko rekreativno igralište - „Skejt park“ udaljena je više od 100 metara vazdušne linije od najbliže zgrade i počinje iza zaštitne obaloutvrde. Između nje i igrališta predviđena je sadnja, drvoreda. Igralište će okruživati uređeni zeleni pojas – park, sa javnom rasvetom, pešačkim stazama, rekvizitima i klupama za sedenje, a održavaće ga JKP „Zelenilo Beograd“. Igralište ima dimenzije 38 puta 58 metara sa 15 sprava, odnosno rampi za skejt, rolere i bicikle. Projektom je predviđeno da igralište bude izgrađeno na površini od 2.000 kvadrata i da bude ograđeno.
U opštini Novi Beograd su dodali da će organizovati nekoliko sastanaka sa zainteresovanim građanima, na kojima će upoznati javnost sa projektom izgradnje „Skejt park“.

Ulaz će biti besplatan
„Skejt park“ će raditi tokom dana, za videla, pošto nije predviđena noćna rasveta na igralištu. Organizovana čuvarska služba brinuće o radnom vremenu, rekvizitima na igralištu i okolnom parku. U Opštini Novi Beograd napominju da projekat „Skejt parka“ neće biti komercijalnog tipa. Ulaz će biti besplatan i namenjen isključivo za sportsko rekreativne aktivnosti. U okviru igrališta neće biti ugostiteljskih objekata i sadržaja. Izgradnjom parka i igrališta, takođe, će biti sprečen i neovlašćeni ulazak vozila na šetalište Savskog keja.
izvor Blic
link http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=34337
 
Ovo je izuzetno glupa lokacija za skejt park, mislio sam da će biti sa druge strane nasipa. Taj deo se plavi kada je vodostaj Save veoma visok, kao što je bio pre par godina.

offtopic. - bela mrlja na keju desno od predviđenog parka je meteor, mada se vidi da je slika stara - nažalost, iseckali su kabinu i sada je stvarno samo olupina. :(
 
Par komentara za parkove i ograde.

Ova ograda Karadjordjevog parka je stvarno jadno odradjena!

Inace, svi londonski parkovi su ogradjeni teskom gvozdenom ogradom i izgledaju savrseno, tako da, stvar je u estetici, a ne u tome da li je park ogradjen ili ne.
 
Mislim da se skejt park pravi tu upravo zbog toga sto je plavno podrucje, pa ne bi trebalo da se gradi nista trajnije...
 
Nenad":1bgkf4wp je napisao(la):
Par komentara za parkove i ograde.

Ova ograda Karadjordjevog parka je stvarno jadno odradjena!

Inace, svi londonski parkovi su ogradjeni teskom gvozdenom ogradom i izgledaju savrseno, tako da, stvar je u estetici, a ne u tome da li je park ogradjen ili ne.
ta ograda se kod njih mozda i ne primecuje mnogo, zato sto su njihovi parkovi OGROMNI i UREDJENIJI u odnosu na nase.
 
Primecuje se i te kako, ali je jako elegantno uradjena tako da se savrseno uklapa.

gates.jpg


fence.gif
 
Вождовац добија још један паркић
Општина Вождовац ће почетком априла добити још један паркић површине око 2.000 квадратних метара уз саму зграду општине, у Устаничкој улици.

Због денивелисаног терена, урађен је потпорни зид чија висина на неким местима достиже и 1,7 метара, направљена су два степеништа од штампаног бетона, а асфалтирана је и пешачка стаза која повезује овај паркић са оближњом аутобуском станицом.

Биће асфалтирано и мање дечје игралиште, површине 600 квадратних метара, на којем ће бити постављене по две љуљашке и клацкалице. У паркићу се поставља и десетак изузетно атрактивних клупа типа „стара београдска”, а уз зграду општине изградиће се и мала фонтана.

Сав постојећи садни материјал биће сачуван, уз неопходну хигијенску сечу сувих и болесних грана и формирање крошњи. Ново зеленило чини око 1.000 квадратних метара травњака формираног од травног бусена.
Izvor: Grad Beograd
Link: www.beograd.co.yu
 
Završen konkurs za Gradski park od hotela „Jugoslavija“ do Brankovog mosta
Žiri nagradio jedanaest radova
Ugledni članovi žirija
U žiriju, kojim je predsedavao glavni gradski arhitekta Đorđe Bobić, sedela su mnoga ugledna imena: Boris Podreka, Mrđan Bajić, Antonije Antić, Sreten Vujović, Biljana Krneta, Zoran Nikezić, Dušan Otašević, Mihailo Pantić’, Mileta Prodanović, Ljubomir Simović, Miodrag Tabački, Snežana Ristić, Zorica Savičić, Ivan Tasovac i Jasminka Cvejić..
извор Блиц
линк http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=35363

Po želji građana
I. K., 25.03.2008

KONKURS za idejno rešenje uređenja zelene površine od Brankovog mosta do hotela "Jugoslavija" je završen, a žiri je nagradio jedanaest predloga. Cilj konkursa bio je da svoje mišljenje daju Beograđani kojima to nije struka, i prema rečima gradskog arhitekte Đorđa Bobić, odziv prevazišao očekivanja. Sledeći korak je izrada detaljnog urbanističkog plana za ovaj potez, a nagrađeni radovi poslužiće kao ideja za uređenje.

Glavni kriterijum anketnog konkursa bio je da ovaj prostor od 140 hektara ostane zelen, odnosno da se ništa ne gradi. Prema Bobićevim rečima, stiglo je čak 82 rada, a ideje su veoma dobre. Devet radova je nagrađeno sa 200 hiljada dinara, a autori preostala dva dobili su po 100 hiljada.

- Ovaj konkurs će nam biti od velike pomoći kada budemo krenuli u realiaciju uređenja - kaže glavni gradski arhitekta. - Posebno su nam bili zanimljivi oni koji su insistirali na različitim sadržajima. Bilo je nekoliko koji su predlagali više vrsta parkovskih varijanti odnosno kombinacije francuskih i engleskih parkova.

Među "novitetima" koje su građani predložili, ima veoma interesantnih kao što su "šuma satova i ogledala", lavirint, sojenice na obali Dunava, kula na Ušću, veštačko jezero, močvara. Tu su i skejtpark, izložbeni paviljon, biciklistička staza, i amfiteatri.
On dodaje da ovo nije kraj žiriranju. Kako bi građani što više učestvovali u uređenju parka u Novom Beogradu, uskoro će biti organizovana i izložba nagrađenih radova u zgradi ove opštine.

- Za petnaestak dana napravićemo katalog sa predlozima i izložiti radove kako bi građani mogli da dođu da ih pogledaju - objašnjava Bobić. - Važno nam je da svi kažu svoje mišljenje i daju komentare na nagrađene predloge. Impresije građana takođe će biti deo konačnog izveštaja koji ćemo podneti Urbanističkom zavodu.

Nadležne službe uskoro bi trebalo da pristupe izradi Detaljnog urbanističkog plana za ovaj potez. Taj posao će trajati oko godinu dana, a posle toga počeće i uređenje parka.

OPERA
ZGRADA opere našla se na nekoliko predloga. Međutim, Bobić kaže da opera na samom Ušću neće biti izgrađena jer već postoje dve moguće lokacije na kojim je planiran taj objekat.
Jedno od mesta gde bi mogla da se nalazi buduća beogradska opera je Muzej revolucije, a kao drugo se spominje prostor ispod Brankovog mosta na desnoj obali Save.
извор Новости
линк http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=118534&datum=2008-03-25
 
Vrh