Šta je novo?

Teslin toranj

Johnny,A kada smo svetu podarili Teslu onda nismo bili primitivci.. :roll: Ovo za pozorišta i muzeje ok,nadam se, da će konačno država preduzeti nešto,a grad pored porodilišta i babica rekonstruisati barem muzej grada.. :wink:
Zapanjuje me tvoja ostrašćenost protiv tornja,zvuči oportunistički a ima i onih koji bi ga podigli u nekom drugom gradu,državi eto samo da to ne bude u Beogradu,nadam se da nisi taj.. :kafa:
Staklena..wool..drago mi je da se razumemo.Kada stranac dolazi u beograd na aerodromu se sreće sa Teslom,i shvata da dolazi u zemlju koja je svetu podarila nešto značajno a nikako u primitivnu zemlju kao što pomenu Johnny,baš tako se izrazila i američka državna sekretarka.Isto je recimo kada neko dolazi Poljsku pa se sretne sa nazivom aerodroma F.Šopen.A toranj kao novi simbol koji bi Beograd predstavljao u svetu bi trebalo da privuče kao razlog +,ipak nije baš pametno da nam simbol beograda u svetu bude pilon mosta na adi,a one koji nisu nikada bili da nas posete kao što u za Stokholmu mnogi su čuli da postoji abba muzej i mnogima je to glavni razlog čak pola miliona njih, da posete ovaj lepi grad.
Uostalom zašto bi se neko uzbuđivao ako se nešto ne finansira iz budžeta,a u ovom slučaju mislim da bi i trebalo, barem delimično..rekonstrukcija muzeja je prioritet za grad,ali rekonstrukcija fasada,gradnja metroa nadamo se da će sve to doći na red..zato je bitno koji ljudi u kom momentu donose ključne odluke..
P.S Johnny,ovoga puta nam je predsednik koji nije maneken.. :wink:
 
Стаклена је потпуно у праву. Теслино време тек настаје, и он постаје све поштованији и све популарнији. То доводи и до масовне борбе и својатања.

Не бисмо смели да дозволимо још један случај "ајвар" или "малине".

Поготово подизање таквог института и таквог торња има смисла када већ почиње са изградњом тај ЦПН. Под хитно у ПДР-ове тог блока треба да уђе и институт Николе Тесле, торањ, и нови музеј који би био у старту саграђен за ту намену. Онај у Крунској је крпачина као и сви остали музеји код нас.

Кад у свету кажеш: "Србин" прва асоцијација мора бити Тесла. Никако Ђоковић или неко сличан и пролазан. Тесла је вечан.

Торањ код ЦПН-а итекако има смисла. Па где ћеш бољу "промоцију науке" од имена Николе Тесле. На њега се ложе наше младе генерације, и штребери и они који то нису. Он је највећа реклама а не некакве штуле и којешта.
 
ЊУЈОРК (Танјуг) - Живот и дело Николе Тесле прослављени су на дводневној енергетској конференцији од 5. до 7. јануара у хотелу "Њујоркер" у Њујорку, а угледни лист "Вол Стрит Џорнал" тим поводом је објавио текст под насловом "Највећи научник који је икада живео"!
Новине су истакле да су се присутни на скупу сложили да Теслина достигнућа нису довољно призната. Илуструјући величину Теслиног дела, "Вол стрит џорнал" наводи да је већ његов лик могао да осветли једну просторију и да данас чувене личности као на пример глумац Николас Кејџ долазе да преспавају или бораве у апартману Хотела "Њујоркер" у коме је Тесла провео последњих десет година живота.
Звезда вечери био је карикатуриста и рокер, фронтмен бенда који носи Теслино име, Метју Инмен, који је прошле јесени покренуо кампању током које је сакупљено око 1.370.000 долара за спасавање некадашње Теслине лабораторије Варденклиф, на Лонг Ајленду.
Инмен је назвао Теслу "највећим научником који је икада живео".
Отварајући гала пријем извршни директор Научне фондације "Никола Тесла" у САД Марина Швабић је казала да је "Тесла онај који нам је омогућио да ноћас јасно видимо једни друге. Да ли уопште можемо да замислимо живот без Тесле", подсећа "Вол Стрит Џорнал".
Теслин лик је 1983. године стављен у САД на поштанску марку, а његови поштоваоци сматрају да он заслужује много више од тога.
Гала пријему су присуствовали председник Генералне скупштине Уједињених нација, Вук Јеремић, председник и оснивач Фондације Никола Лончар, почасни председник Давид Вујић, као и извршни директор Фондације Марина Швабић.
Овогодишњи добитник награде "Тесла спирит аwардс" је, између осталих, стална мисија Србије у Унескоу за упис имена Никола Тесла у регистар Памћења света.
Кључно питање конференције је било "Зашто је Тесла важан" а током три дана учесници конференције су истраживали то питање из различитих углова.


Па ви видите ко је Тесла и да ли ико ко је тренутно на овом свету може више да учини за углед нашег народа од њега.
 
Možda zaista jeste trenutak da si više uradi na promociji i zaštiti lika i dela Nikole Tesle. Naučni centar i toranj bi bili dobri za to ali smatram da tome nije mesto na Ušću. Da li znate koja je funkcija tog tornja ili biste ga gradili samo da bi bio turistička atrakcija? Da li znate koji veliki projekat Tesla nije uspeo da realizuje? Ako znate koji je to projekat i funkciju tornja onda biste trebali da znate da mu nije mesto na Ušću. Funkcija tornja je, koliko sam upoznat, bežični prenos električne energije tako što bi je prikupljao iz gornjih slojeva atmosfere, gde su velika električna pražnjenja (munje), i distribuirao je potrošačima. To je veliki Teslin nerealizovan projekat. Bežični prenos električne energije koja bi bila besplatna za sve! Da je još poživeo i da je imao sredstava verujem da bi to ostvario.
 
Ма дајте људи, кад у свету кажеш Србин и Србија, асоцијација је свашта у зависности кога си срео. Већини се не упали никаква сијалица (нема асоцијације), неки помисле на Ђоковића, неки на неког кошаркаша, неки на Ану Ивановић и добре женске, поготово ако су били у Србији, неки на ратове (мада и то већ тотално бледи, и већина појма нема ко се с киме тукао) и само понеко и ЗНА за Николу Теслу. Прављење од овога некаквог симбола и коришћење Тесле за промоцију нације, поготово по цени овога би била чиста глупост.

С друге стране, имати торањ би заиста било лепо у оквиру некаквог музеја науке и технике. Али томе апсолутно никако не би било место на Ушћу, и ја још не видим власт којој би аплаудирао да тако нешто узме да ради било где. Једноставно толико тога има прешнијег што нам власт одавно дугује да уради, ПУКЛИ смо финансијски, и "пушење" ове глупости, као и тог јебеног центра за који ови рекеташи задужују овај народ, је једноставно самодеструктивно. Треба им рећи нека хвала, прво урадите основни домаћи задатак па ћемо тек онда да вам дамо неко признање за некакав торањ и популаризацију науке. Прво испопуларишите престанак крађе, поштовање закона, и основну инфраструктуру и у граду и у земљи. У овом тренутку је ово само замајавање слуђеног народа. А Тесла неће никуда побећи, понекад ми неки звуче као да цео свет само чека прилику да нам га украде. Опустите се. И погледајте какав вам је град и земља. И задње што ће то променити је некакав торањ него треба сви назад на основне домаће задатке. И без прескакања лекција.

Наши политичари су као лош ђак који стално скреће тему са својих неоправданих часова или магарац који мало мало па иде у блитву. То једноставно треба зграбити за уши и упорно изводити на прави пут. Не занимају ме никакве магле него хоћу да видим шта су урадили од ИНФРАСТРУКТУРЕ и за које паре. Коридори, железнице, још један мост, станице, постојећи музеји и службе. Кад то доведу у ред онда можемо да причамо. Али да ме замајавају и ко мајмуну показују шарене лаже док се и земља и град распадају, нека хвала!
 
Beograde, cujes li?
Ajde dizajnirajte efektivno i pravite toranj sto pre!
Nema vise potrebe da se obrazlaze i da se odlaze.
Samo ne na Usce!
BEOGRADE!!!! SRBIJO!!!!

Ne budite lenji ljudi, ucinite nesto i za sebe i za svoje ime i da obasjamo svet nasim ponosom iz naseg malog mesta. Salji dalje!
 
Стаклена, не слажем се да то треба градити ни у овом тренутку ни у следећих бар 5 година, али свакако не би требало ићи на Ушће кад год се буде тако нешто градило. То би ту изгледало одвратно.
 
Toranj treba graditi i to uz muzej i razne naucne centre... Nikako na usce... To bi smrdelo na kic samo tako...
 
Џони,

тако смо и за ајвар мислили: "Па то је наше, то се зна, тако је било и биће".....па ето, ајвар патентирали Словенци и по попушисмо. И за малине смо испушили. И за много тога још.

Као што сам рекао, лик и дело Николе Тесле тек задњих пар година постаје глобално популарно и свепоштовано и сада би нам био задњи воз да то искористимо. После када га Хрвати присвоје биће касно. Као што је и за малину и ајвар и шљивовицу сада касно.

Предратна вила у Крунцкој је неадекватна и премала, и уз то подлеже реституцији, истовремено се почиње са изградњом ЦПН-а (ма шта ми о томе мислили), и то све треба спојити и на НБГ-у направити ЦПН са акцентом на Тесли и торњу, теслин научни иснститут и да то фурамо као међународну туристичку дестинацију.

Још када бисмо искористили дело Милутина Миланковића, Михаила Пупина и направили својеврсну "туристичку руту науке"....

Тачно је да имамо пречих ствари, тачно је да нисмо богати да ре разбацујемо пројектима који нису преко потребни, али је проблем у томе што у случају Тесле, као што сам рекао, хватамо задњи воз.....сутра ће бити касно.

А коначно имамо и срсисходну локацију за подизање комплекса - ЦПН!!!

А ове предлоге за Ушће...то не треба коментарисати. На ушћу треба да буде само опера и то је то.
 
PA ni cirilica vise nije nasa evo saznadoh da hrvati tisuljetnoj povjesti pisu na cirilici podigli su i spomenik evo i traze miroslavljevo jevanjdelje da ih pitate ciji je miroslav brat to bi presutali Tesla bi odavno bio njihov da nema par pisanih izjava i da mu otac nije bio pravoslavni svestenik inace koliko ga postuju u njegovo rodno mjesto trenutno nema struje
 
Ништа ми нисмо испушили него смо неспособни до бола. Између осталог зато што се стално залуђујемо неким "великим идејама" овог типа које ће нас као извући из блата. А неће него нас тај резон само укопава. Јер замајавајући се оваквим глупостима никако да притегнемо политичаре и власт да раде оно што су одавно требали. Не треба нам неки симбол него пре свега чист и сређен функционишући град и инфраструктура. Тако се најбоље мења и утисак самога о себи а и утисак туристе. Нема пречица.

И не спречавају нас Словенци да правимо ајвар. Ја овде у Америци увелико могу да купом бугарски а и од нашег а и некаквог словеначког који је као заштићен ни трага. Значи то није никакав проблем, а тек Тесла. Па ко ће њега да патентира и украде? Зајебавамо се са глупостима, односно пуштамо да нас зајебавају са оваквим глупостима, уместо да најзад уводимо неки ред и рад. А Теслин торањ ће нам у томе помоћи исто као да увеличамо његову статуу испред ЕТФ 20 пута.
 
"Eksploataciji" Tesle se mora prići sa mnogo više pažnje nego što se to danas čini. Za očekivati je bilo da ćemo se u tom nekom "rebrendiranju" Srbije ili šta već, dotaći Tesle. Jednostavno - svetski čovek, svi ga cene, pa još i Srbin. Lepo nam se namestio.

Ali moj lični utisak je, možda grešim, da cela ta euforija oko Tesle ne bi bila tolika da nema tog srpsko-hrvatsko-američko-švapskog spora u vezi sa tim čiji je on. Deluje kao da je cela poenta lepljenja Teslinog imena na sve i svašta samo posledica potrebe da se pokaže da je eto on naš, a ne njihov.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ja zaista mislim da mi treba Tesli da posvetimo više pažnje. Uostalom, čovek je sam isticao da je Srbin i nije to krio, pa zašto bismo mi to zanemarili. Ali pristup je do sada bio više marketinški, nego suštinski - Tesla je nažalost više služio, da izvinete, za "merenje nacionalne patke".

Jednostavno, napravite nasumičnu anketu na ulici i pitajte ljude da vam navedu bar jedan Teslin pronalazak. U najboljem slučaju dobićete (vrlo pogrešan) odgovor: "On je izmislio struju".

Od Tesle pravimo Đokovića - kolektivni alibi za individualne neuspehe. A činjenice govore da petina dece u Srbiji ima negativno mišljenje o odličnim đacima, da ogroman broj ljudi smatra da je obrazovanje besmisleno, da veliki deo stanovništva sumnja u osnovne naučne činjenice. Pri tom je Tesla na neki način simbol jedne od najvećih boljki srpskog društva - odliva mozgova. Istini za volju, genije kao on bi jednostavno morao da ode (on čak nije ni otišao iz Srbije, već iz Austro-ugarske), ali to ne znači da ne treba da se zapitamo koliko još "Tesla" čuči u Srbiji i koliko njih smo svojom glupošću oterali odavde.

Tako da ovde nije pitanje čiji je Tesla, već šta mi od njega možemo da naučimo? Možda bi izgradnja novog Teslinog muzeja bila dobar korak. Možda ova ideja nije loša. Ali treba jasno definisati šta mi time želimo - da "cedimo" Teslu ili da zaista poštujemo njegov lik i delo?
 
@Homer Jay
Pri tom je Tesla na neki način simbol jedne od najvećih boljki srpskog društva - odliva mozgova. Istini za volju, genije kao on bi jednostavno morao da ode (on čak nije ni otišao iz Srbije, već iz Austro-ugarske), ali to ne znači da ne treba da se zapitamo koliko još "Tesla" čuči u Srbiji i koliko njih smo svojom glupošću oterali odavde.


Хомере, овде баш и ниси у праву.
Ето, на пример, Миланковић, такође геније, довели га са тридесет година у Србију, дали му место професора Универзитета. Много је сличних примера било у Краљевини Србији, па и после Првог светског рата, да се, посебно из Аустро-Угарске враћају у земљу људи који су у својим областима били у врху науке. Поменимо осниваче наше модерне медицине, Војислава Суботића, или Ђорђа Јоановића.
Онда, Добривоје Божић, изумитељ савремених железничких кочница - живео је у Београду, седиште ДС-а је у његовој вили у Крунској (после рата су га Совјети спасили да га наши геаци не стрељају!).

Тесла је, иначе, одушевљено примљен у Обреновићевској Србији. После његове посете, порасло је интересовање за савремена научна достигнућа, Београд је био међу првим градовима Европе са електричним осветљењем и електричним трамвајем. Итд.
У чему смо то данас "међу првима"?

Није баш код нас увек владао исти дух као данас, не почиње модерна Србија од Јајца, ни од Осме седнице, а ни од петог октобра.

На однос друштва "шта ће нам, бре овај и његови проналасци", Тесла је првенствено наишао - у Француској.

Данас бисмо од највећег српског генија поново могли да имамо много користи, не толико у смислу промоције према странцима и страним туристима, већ пре свега кроз стварање интересовања за развој стваралаштва, креативности, интелигенције - онога што, парадоксално, у данашњој Србији највише популаришу амерички и британски кабловски ТВ-канали.
 
Homere, svaka ti je na mestu.

Treba nam nova zgrada muzeja koja će, napokon, prikazati veličinu i značaj njegovog dela i koliko mu mi dugijemo, i konačno objasniti većini Srba čime se Tesla zapravo bavio.
Sve ostalo, tornjevi koji spolja "liče" na aparaturu koju je on koristio u eksperimentima i sl. - je običan vašar.
 
Торањ на ушћу је, наравно, глупост.
Треба нам нова зграда Музеја Николе Тесле; покрај ЦПН и Нано-центра је логична локација; ипак, мене "копкају" и темељи Музеја револуције између ЦК и СИВ-а.
 
Usce treba ovde spominjati da im ne bi palo na pamet da tako nesto podignu na tom mestu.

Stf, fenomenalna ideja: Turisticka Ruta Nauke!
Da vi samo imate vise samopouzdanja, videli bi ste vi sta u Americi ljudi bliski nauci misle o Srbima. Kazes Srbin/Srpkinja, podrazumeva se naucnik. Samo ne znaju da li je to zbog sistema skolstva, gena, tredicije… E to im je enigma.

A Mileva?
A rising stars? Pogledajte listu zemalja:
http://archive.sciencewatch.com/dr/rs/09nov-rs/


A kud ces prece od ovog tornja? Ovo je tako produktivno i na kraju isplatljivo. Ne moramo da padamo u euforiju, ali treba iskoristiti trenutak i ozbiljno se posvetiti ovome. Hocemo li vec jednom postati malo pragmaticniji? Prava ona stara srpska karakteristika i boljka. Cuj, treba o njemu uciti, a ne praviti toranj. Smejace se vala lepo i Hrvati i Ameri. Oni ce na njemu na kraju profitirati i to upravo vasim znanjem koje ce tamo kod njih otici, dok oni budu poducavali turiste ciji je bio Tesla.
 
Тесла има потенцијал не само од научног туризма и промоције нације, већ је његов прави потенцијал управо у мењању система вредности код клинаца. Као што сам рекао, њега поштују и готиве и добри ђаци и они који то нису.

Свима је врло јасно ко је највећи Србин икада. Тесли се треба одужити пре свега новим, савременим и пространим музејом на локацији ЦПН-а, а торањ није само "симбол" у поспрдном смислу те речи (која је добила тај поспрдни цимбол због Моста на Ади). То није симбол у смислу лендмарка града. Торањ је симбол напретка, којег још нисмо достигли. Торањ симболично вуче погледе у висину, ка бољем и праведнијем свету.

Торањ, као симбол невероватне технологије која није остварена зато што је бесплатна, торањ код ЦПН-а који нема функцију зваће младе генерације да му је коначно нађу, доделе, и изборе се за бесплатну енергију и победе монополистичке корпорације!

Торањ није јефтина забава, он је много више, само му треба прићи на прави начин, а не површно као што то чине наши јадни новинари.
 
stf - Nadam se da ima ljudi kojima nije sve u zezanju, provociranju i samoljublju. Valjda neko od onih sto odlucuju citaju tvoje reci, tako da ce osetiti potrebu.

Kao da Amerikanci znaju sta je Tesla izumio, pa ih to ne sprecava da elektricni auto nazovu po njemu, da otvaraju muzeje po Long Islandu, imenuju trg u NYC po njemu... Napravice oni jos toga u vezi Tesle, a bogami ce im i deca vise nauciti o njemu. Na inspiraciji se uci.
http://onetesla.com/about-us
 
relja":4fdj8g2r je napisao(la):
Homere, svaka ti je na mestu.

Treba nam nova zgrada muzeja koja će, napokon, prikazati veličinu i značaj njegovog dela i koliko mu mi dugijemo, i konačno objasniti većini Srba čime se Tesla zapravo bavio.
Sve ostalo, tornjevi koji spolja "liče" na aparaturu koju je on koristio u eksperimentima i sl. - je običan vašar.

:kk: :kk: :kk:

A ovo od Homera zasluzuje da se ponovi i to masnim slovima:

"Od Tesle pravimo Đokovića - kolektivni alibi za individualne neuspehe. A činjenice govore da petina dece u Srbiji ima negativno mišljenje o odličnim đacima, da ogroman broj ljudi smatra da je obrazovanje besmisleno, da veliki deo stanovništva sumnja u osnovne naučne činjenice. Pri tom je Tesla na neki način simbol jedne od najvećih boljki srpskog društva - odliva mozgova. Istini za volju, genije kao on bi jednostavno morao da ode (on čak nije ni otišao iz Srbije, već iz Austro-ugarske), ali to ne znači da ne treba da se zapitamo koliko još "Tesla" čuči u Srbiji i koliko njih smo svojom glupošću oterali odavde.

Tako da ovde nije pitanje čiji je Tesla, već šta mi od njega možemo da naučimo? Možda bi izgradnja novog Teslinog muzeja bila dobar korak. Možda ova ideja nije loša. Ali treba jasno definisati šta mi time želimo - da "cedimo" Teslu ili da zaista poštujemo njegov lik i delo?"


A obojci zajedno od mene ne samo plusevi nego i specijalno priznanje: :pob:

Dosta bre vise samozavaravanja i nebuloza, otvori jedan istinski dobar muzej koji ce privuci puno vise i domace i strane ozbiljne publike od nekakvog lasvegaskog tornja, pogotovo ne natrdocenog na samo usce. A onda da zalegnemo i radimo domaci zadatak: i da proizvedemo sto vise Tesli (skolski sistem, motivacija dece, izuzetni muzeji i resursi a ne nekakva glupa vasarista) i da sto vise tih Tesli, i sto da ne - neki privucen sa strane, OVDE radi i stvara. A to ce moci samo disciplinovanjem politicara i vlasti da rade svoj posao (infrastruktura, skolstvo, zdravstvo, vladavina PRAVA) a ne dok ih budemo pustali da izigravaju biznismene i zamajavaju nas glupostima tipa nekakvog tornja, replike Terazija, drzavno-teniskih turnira, kao fol promocijom nauke dok se i fakulteti i muzeji raspadaju, itd. Ili cemo se UOZBILJITI kao drustvo i prestati da muvamo i trazimo precice, ili cemo jednostavno nestati.
 
stf":10e86yom je napisao(la):
Тесла има потенцијал не само од научног туризма и промоције нације, већ је његов прави потенцијал управо у мењању система вредности код клинаца. Као што сам рекао, њега поштују и готиве и добри ђаци и они који то нису.

Свима је врло јасно ко је највећи Србин икада. Тесли се треба одужити пре свега новим, савременим и пространим музејом на локацији ЦПН-а, а торањ није само "симбол" у поспрдном смислу те речи (која је добила тај поспрдни цимбол због Моста на Ади). То није симбол у смислу лендмарка града. Торањ је симбол напретка, којег још нисмо достигли. Торањ симболично вуче погледе у висину, ка бољем и праведнијем свету.

Торањ, као симбол невероватне технологије која није остварена зато што је бесплатна, торањ код ЦПН-а који нема функцију зваће младе генерације да му је коначно нађу, доделе, и изборе се за бесплатну енергију и победе монополистичке корпорације!

Торањ није јефтина забава, он је много више, само му треба прићи на прави начин, а не површно као што то чине наши јадни новинари.


Ja shvatam da to sve ovo pišeš u najboljoj nameri.
Pogledaj ovo:
http://www.google.com/patents/US1119732 ... &q&f=false
Sam "toranj" kako ga zovemo, tj predajnik, je bio i komplikovan i skup (kao i svaki prototip neke nove tehnologije), što je na kraju i dovelo, na žalost, do kraha projekta zbog obustave finansiranja. Danas, zahvaljujući između ostalog i Tesli, postoji industijska proizvodnja koja može da isporuči (poznate) komponente, sasvim sigurno jeftinije nego 1900 i neke. OK.
NIje toliko stvar u parama, već kakav "toranj" se to želi?
Veličina kalema je ovde suštinska stvar, pa tako:
Maketa u 1:1? - To je čista glupost. Njen krajnji domet je - vašar, plitka, banalna komercijalizacija, a to je sasim suprotno od ideja samog Nikole Tesle, a i u suprotosti je od inspirisanja mladih i uticanja na svest starijih.
Rekonstrukcija prema sačuvanim planovima? Dobili bi skupu mašinu koja em ne radi em traži održavanje...ko uostalom pravi mašinu, a da ona ne radi? Opet se svodi na vašarsku atrakciju.
Pravi, prototip br 2? Ja bih to najviše voleo, samo - za početak nemamo Teslu da ga završi, i da nam objasni kako bi naši električni i elektronski uređaji mogli da rade pomoću njegovog izuma...

Poenta, treba nam živi muzej u kojem bi smo mogli da gledamo njegove eksperimente (ne samo mi, da ljudi iz celog sveta dolaze sa namerom da vide Teslin muzej), a ne tematski park "Tesla".
 
Vrh