Šta je novo?

Google i Beograd

Boco izvini nisam dobro procitao mail, pa sam ono dr. obnevideo :) Nisam to koristio, ali evo ovde imas jedan clanak iz 24sata koji govori nesto na tu temu :

Dr.Google

@ vocar - Super za makete ! Jel imas fotke od nekih gotovih ? :)
 
Nemam nažalost. Trenutno sam u pripremi za neke reljefe, a slike nekih par maketa što sam ranije radio sa kolegama mi je progutao računar. Zamisli, pri reinstalaciji windows-a, sam windows se prebacio na D: umesto na C: i sažvakao dobar deo slika, napravio dve particije sa windows-om i uneo neverovatnu pometnju u sve programe.
 
Još jednom, svaka čast! Fenomenalno izgleda. Samo, izgleda da ima neka greška kod Zindan kapije. Crkva Ružica je uronjena u zidine i toranj izranja iz trave :(
 
Последње из моје радионице...

Апостолска нунцијатура - Амбасада Ватикана у Београду. Прелепа стара градска вила у срцу Београда (Кнегиње Зорке)
87672784.jpg


и:

Лола
malo01.jpg


malo03.jpg


malo07.jpg
 
Ja sam u Google Map Makeru uzeo da ucrtavam staze gde fale i da upisujem biciklističke staze ne bi li opcija "Bicycling" postala dostupna za Beograd. Pokušao sam da pitam na forumima Map Maker-a na šta treba da obratim pažnju, ali mi niko ništa nije odgovorio. Nadam se da je naših 100-tinak km staza dovoljno da se omogući ova opcija.

Ako ne znate o čemu se radi, Google je to skoro pokrenuo i izgleda ovako:

ZeU2p.jpg


Ovo je mapa koju sam napravio za sebe i po kojoj radim na ulicama. Mnogo putanja fali, negde su putanje iz nepoznatog razloga prekinute i ima puno drugih sitnih problema, ali se nadam da će mi brzo odobravati izmene i da ću moći ovo da završim u nekom normalnom roku.

sADbd.jpg


U pinove sam stavio neke podsetnike šta treba da uradim, ignorišite to. I zamislite da su sve linije zelene. Tako bi staze trebalo da izgledaju.
 
Offtopic: Ljudi, bacite pogled na Streetview u Hrvatskoj, od 25.09.2012. su pustili na Gmaps i Gearth...

Pokrivena je cela zemlja, skoro svako selo (neverovatno zaista gde je svuda to vozilo proslo), skoro svaka gradska ulica... rezolucija odlicna! Usli su cak i na Poljud. :D Odusevljen sam.
 
Novi Update Beograda i Panceva. :) Samo morate vi sami podesiti, jos nije automatsko, mada snimak je ocajan. Stavice verovatno uskoro noviji i kvalitetniji.
 
а како се уцртава јавни превоз? хтео сам да уцртам линију БГВ-а, али не знам како
 
Мислим да линије јавног превоза мора да унесе сâм Гугл. Нема такве опције у Map Maker-у.
 
Ne, linije javnog prevoza mora da unese Direkcija za javni prevoz. Potrebno je dostaviti precizne informacije o GPS koordinatama i nekakve fidove kako bi se prikazivali i polasci linija, što je moguće da BusPlus-om, ali mislim da smo mi još uvek daleko od toga realno.

Možda neko da pokuša da im piše vezano za to?
 
Ljudi, ovaj update je privremen za one koji zele da vide realan snimak grada iz najskorijeg perioda...vidi se i po rezoluciji da je privremen. Oni sami odmah automatski postave stalni update koji je svaki put sve boljeg kvaliteta. Ovaj poslednji je bolji nego onaj iz 2009e, samo sto je dosta tamniji, ali nadajmo se da cemo dobiti "osuncaniji" stalni update u toku ove godine :)
 
Мислим да је време да приземнимо Мост на Ади.

Надам се да ми колега Михаило неће замерити што сам узео ствар у своје руке и евентуално пореметио његове планове. Али ова петља функционише већ више од годину дана и било је време да се појави и у 'Earth-у'.

Иначе, мој први инфраструктурни модел који ме је прилично и помучио, од неслагања висине терена (у моделу и назад у Earth-у) па до компликације уклапања са постојећим моделом моста :bash:

21873644.jpg


86371270.jpg


28674883.jpg


59422160.jpg


45308451.jpg


Иначе, имамо и 'проблемчић'. Мост а и моја петља не слажу се са сателитским снимком. То је зато што је Михаило поставио модел моста још пре него што је он - и постојао. Ако и када Михаило буде померио/ротирао мост да се уклопи са снимком, и ја ћу подесити петљу...

80663368.jpg


Толико за сада. Поздрав!
 
Ma i ja sam iznenadjen, pogledaj samo izlaze iz Bugarske ka Turskoj i Grckoj (glavne E-puteve). To je katastrofa.

Sa tehnicke strane, ok je pokrivena citava Bugarska.Steta je sto je vecina snimaka iz marta 2012, bilo je tada jos dosta snega, pa sve izgleda jos jadnije i prljavije nego sto jeste. Za Streetview u Evropi idealan period prikupljanja slika je jun-oktobar.
 
Da, definitvno im opsti utisak kvare zimske fotke. Gledao sam granicni prelaz ka nama, tj odatle sam krenuo ka Sofiji...mnogi su mi pricali da je jako lose sve u Bugarskoj, sto se tice puteva i predela zemlje pored glavnih "autoputeva", ali nisam ocekivao da je zemlja toliko zaostala...jaka rec, ali je stvarno tako :( S obzirom kroz sta smo mi sve prosli, mi smo i dalje zapad za njih...ali da ne idem u off, zaustavicu se ovde :)

Fotke govore vise od reci...

Prvi utisak kada udjete u zemlju...

nqza6q.jpg


2m7tg5s.jpg


mvkn42.jpg


2mhfds.jpg


Sofija ulaz...

vpdlys.jpg


2w374mh.jpg


34jd5ps.jpg


30urbet.jpg


2d9bsqq.jpg


2jf88g.jpg


2zycrxf.jpg


c2og8.jpg


Sofija centar...

2w4095j.jpg


2uyoqae.jpg


106hwsp.jpg


zvr90p.jpg


2w66o44.jpg


2dai0m0.jpg


v7w8t0.jpg


2vnjuhl.jpg


24b5ez4.jpg


Ima dosta lepih zgrada i najuzi centar je fino sredjen, ali to je daleko od uredjenog grada u EU...imace oni posla jos 20 godina minimum....
Nazalost ima dosta slicnosti i sa nama...budze izolacije i klime po zgradama gde ko stigne isto kao i mi, tranz arhitektura svuda, los mobilijar po gradu, dosta djubreta itd...uostalom prosetajte sami virtuelno po Sofiji...
 
mozda su zaostali ali su bar svesni toga i rade na sebi. ja koliko sam video na ssc-u novi projekti po sofiji su mnogo mnogo ispred onogo sto mi radimo ovde. pri tome ne mislim na onih par kao nebodera koj su napravili, to je onako.. bolje da nisu, vec na manje projekte koji su neuporedivi sa srnjima koja mi trpamo na najbolje lokacije
 
Pljujemo Bugare a kod nas rupe kao od bombardovanja na trgu Republike i copor pasa lezi na travnjaku...
 
Vrh