Šta je novo?

Razni projekti

Forumaši,

U pitanju su ostaci pogona nekada poznate fabrike "Borac" koja je proizvodila razne alate i opremu.
Nad fabrikom je posle 2000. jedno vreme upravljao "Bambi" - mislim da je služila kao distrbutivni centar za onu njihovu kafu "Paskalin" - ako je se neko seća, ili tako nešto.
Taj posao je izgleda propao, pa je i fabrika propala, jedno vreme je služila kao poligon za pejntbol, a zadnjih godina su je okupirali "skvoteri" - Romi raseljeni sa Gazele, koji su vraćeni u opštine svog prebivališta na jugu Srbije, gde im, pak, nije obezbeđen adekvatan smeštaj, pa su se brže-bolje vratili za BG.
Do jesenas je trajalo preganjanje oko njihovog preseljenja, ne znam kakav je epilog price bio na kraju.
 
MilisaV":1lfwa8eo je napisao(la):
to i jeste za tutin.
sasa901":1lfwa8eo je napisao(la):
sta bi ti u tutiu da se gradi ? bliznakinje iz nju jorka ? :)
sasa901":1lfwa8eo je napisao(la):
pa to ti kazem sta fali ovoj zgradi :) ? nije neka lepota al to je tutin :) mali grad :)

Ја сам у шоку! Какво је ово ниподаштавање? Зашто би се игде градила одвратна архитектура?!
Не тражимо да се гради скупо тамо где пара нема (не знам да ли је то случај у Тутину) али треба да тражимо да све што се гради мора да буде функционално и естетски оплемењујуће за живот грађана.
 
Ako su vam dobre ove zgrade u tutinu onda super za vas. Samo bi parafrazirao komentar sa ssc vezano za tutin. Da li postoji arhitektura ili dođe majstor i napravi zgradu pa šta ispadne?!?!?!

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
 
direktor":3dd4ou9b je napisao(la):
Zato sto bi to podiglo estetske kriterijume u tutinu pogledaj http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 038&page=2

ок ово је наравно огавно. али не треба градити нешто ружно јер је лепше од постојећег. треба градити нешто лепо да би било узор.
 
Pozitivan primer u okolini Krunske,
2rxwfg1.jpg

od Wuxa sa ssc
 
E ovo je napokon uspesan primer savremene arhitekture, ali kao sto mozete primetiti, to je ipak retkost.
 
drum1":3nnd2zq4 je napisao(la):
MilisaV":3nnd2zq4 je napisao(la):
to i jeste za tutin.
sasa901":3nnd2zq4 je napisao(la):
sta bi ti u tutiu da se gradi ? bliznakinje iz nju jorka ? :)
sasa901":3nnd2zq4 je napisao(la):
pa to ti kazem sta fali ovoj zgradi :) ? nije neka lepota al to je tutin :) mali grad :)

Ја сам у шоку! Какво је ово ниподаштавање? Зашто би се игде градила одвратна архитектура?!
Не тражимо да се гради скупо тамо где пара нема (не знам да ли је то случај у Тутину) али треба да тражимо да све што се гради мора да буде функционално и естетски оплемењујуће за живот грађана.
kralju ovakvom zgradom ni bg se ne bi postideo a tutin je siromasan gradic za tutuin je to ekstra ne vidim sta fali takvoj zgradi u tutinu ?
 
Zemun dobija novi sporsko-rekreativni kompleks - Konkurs za idejno rešenje "Master" centra otvoren do 8. jula 2013. godine
Ponedeljak, 01. 07. 2013.|15:44 | Izvor: eKapija
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
centar_master_zemun_satelitski_snimak_010713.jpg

Satelitski snimak lokacije

Moderan sportsko-rekreatvni centar sa dvoranom za velika takmičenja, savremenom teretanom, velnes centrom, luksuznim restoranom i kafićem za Zemunce možda neće biti samo pusta želja. Naime, firma "Centar Master" objavila je nagradni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja za gradski sportski centar "Master" u Ulici Aleksandra Dubčeka u Zemunu.

Pravo učešća na konkursu imaju sva pravna lica registrovana za projektovanje i sva fizička lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture u Srbiji, ali i inostranstvu. Prva nagrada je vrednosti 500.000 dinara, drugoplasirani projekat dobiće 300.000 dinara, a vrednost treće nagrade je 100.000 dinara.

Predviđena je rekonstrukcija postojećeg objekta površine 2886 m2 (2506m2 u osnovi), a trebalo bi da rekonstruisani objekat ima površinu od 4.000 do 6.000 metara kvadratnih. Dakle, reč je o potpuno novom objektu na postojećim osnovama gde bi bila sportska dvorana, nekoliko sala za razne sportove, teretana, rehabilitacioni i velnes centar, restoran, prodavnica, kancelarije, recepcija i svlačionice.

Adaptabilna dvorana sa gledalištem kapaciteta od 1.000 do 2.000 gledalaca mogla bi postane mesto okupljanja vrhunskih sportista. Dvorana bi trebalo da zadovolji standarde kako bi bila organizovana evropska takmikčenja u rukometu, košarci, odbojci, ali i kulturno umetnički programi i proslave, a planiran je i teren za skvoš. Naravno, takav objekat zahteva i prostor za odlaganje opreme i rekvizita, kao i svlačionice koje bi bile predviđene planom.

Takmičenja bi mogla da se organizuju i u stonom tenisu s obzirom na to da je planirana i sala za taj sport sa 6 do 15 stolova minimalnih dimenizija 4.5m x 9m do maksimalnih 5 x10m sa svlačionicama.

Joga, pilates, borilački sportovi, ples i druge rekreativne aktivnosti imaće zasebne dve multifunkcionalne sale dimenzija 10m x 10m sa svlačionicama.

centar_master_zemun_2_010713.jpg


Luksuzna teretana bi trebalo bi da bude podeljena na deo za vežbe snage/izdržljivosti gde bi bile smeštene sprave i deo za slobodne tegove, kao i oprema za mrtva dizanja, dok bi drugi deo bio opremljen spravama za kardiovaskularni program kao što su trake, bicikli, stepri, veslanje. Poseban prostor je predviđen za izvođenje cross-fit treninga, a moguće je pejektovarati i elitni deo sa olimpijskom opremom. I teretana bi imala zasebne svlačionice.

U sve to, zemunski sportski kompleks će imati i rehabilitacioni centar sa fizioterapeutskom ordinacijom, centar za sportsku medicine, kao i sobu za prvu pomoć.

Luksuzni rekreativni centar ne može se zamilisti bez spa centra gde bi bili bazen okvirnih dimenzija 6m x 15m, kao i đakuzi, razne vrste sauna, prostorije za masaže, slanu sobu i drugi sadržaji koje zahteva jedan moderan velnes centar.

Nakon svih tih aktivnosti posetioci će moći da se odmore u kafe / lounge baru ili sportskom restoranu, kao i da kupe potrebnu sportsku opremu u prodavnici koja je takođe planirana u sklopu kompleksa.

U sastavu sportskog komleksa biće smeštene i kancelarije, kao i recepcija.

S obzirom na mogućnost velikog broja istovremenih korisnika, po urbanističkim standardim po kojem jedno parking mesto dolazi na 50 m2 objekta, potrebno je obezbediti parking za oko 120 automobila ili 2.500 m2 otvorenog prostora, tako da će centar "Master" imati i garažu.

U projektnom zadatku je preporučeno da projektant treba predvideti "toplu" vezu sa hotelom čija je izgradnja takođe planirana, ali za koji tek treba da bude objavljivanjen konkursa za izradu idejnog rešenja.

centar_master_zemun_1_010713.jpg

Sadašnje stanje

- Što se hotela tiče u toku su pregovori sa vlasnicima susednih parcela i u zavisnosti od rezultata pregovora odrediće se veličina hotela. Ukoliko pregovori ne budu uspešni, hotela neće biti. Hotel je zamišljen kao "garni", bez restorana, sa 3 zvezdice koji bi bio pogodan za smeštaj sportista – kažu u "Centar Masteru".

Prema rečima vlasnika preduzeća "Centar Master" još se ne zna koliko će novca biti uloženo u ovaj objekat, kao ni okvirno vreme kada će početi izgradnja.

Rok za predaju arhitekstonskih radova je 8. jul 2013. godine do 12 časova u prostorijama preduzeća "Centar Master", Miloša Bandića 16 u Zemunu. Radovi koji stignu posle ovog roka neće biti razmatrani, a dodatne informacije mogu se dobiti putem e-mail adrese masterbc@masterbc.co.rs.

Izvor: eKapija
 
То је иначе овај конкурс:


NAGRADNI KONKURS

Otvoreni idejni jednostepeni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja za GRADSKI CENTAR “MASTER” u Zemunu

Na osnovu Odluke br. 131/13 od 15. maja 2013. godine objavljuje JAVNI POZIV za prikupljanje ponuda u postupku:
Konkurs za izbor idejnog arhitektonskog rešenja za izgradnju objekta GRADSKI (sportski) CENTAR „MASTER" u Zemunu.

Pravo učešća na konkursu imaju:
• sva pravna lica registrovana za projektovanje
• sva fizička lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture

Konkursni rokovi:
1. Početak konkursnog roka kreće danom objavlјivanja u jednom glasilu koje se distribuira na teritoriji Republike Srbije, kao i na internet stranama Preduzeća od 20. Maja 2013. godine.

2. Rok za postavlјanje pitanja je do 28. Juna 2013. godine. Pitanja slati na e-mail adresu raspisivača:office@masterbc.co.rs. Odgovori na postavlјena pitanja će biti poslati na adresu sa koje je pitanje postavlјeno, a biće postavljeni i na internet strani Investitora: http://www.masterbc.co.rs?meni=konkurs u roku od dva dana.

Investitor ne snosi nikakvu odgovornost za slučaj da neko od učesnika ne postavi pitanje ili ne dobije odgovor na postavljeno pitanje, niti smatra da bi ta okolnost bitno uticala na rezultate Konkursa.

3. Rok za predaju radova je 8 Juli 2013. godine do 12,00 časova u prostorijama Preduzeća C.C.T.V CENTAR MASTER, Miloša Bandića 16, Zemun. Radovi koji stignu posle ovog roka neće biti razmatrani.

4. U roku od 8 dana od dana predaje radova ŽIRI će završiti pregled radova i objaviti rezultate konkursa.

Za sva pitanja i informacije kontaktirajte nas preko e-mail adrese masterbc@masterbc.co.rs.
Odgovori na postavljena pitanja će biti poslati na e-mail adresu sa koje je pitanje postavljeno u roku od dva dana i isti će biti dostupni i na sajtu oglašivača.

http://www.masterbc.co.rs/?meni=konkurs
 
Lavirint srama: Ovo je put do građevinske dozvole u Srbiji

Kada je na prekjučerašnjoj konferenciji o ekonomskoj budućnosti Srbije Lu Brefor, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, pružio Aleksandu Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade, grafiku velikih dimenzija sa sitno odštampanim i neverovatno komplikovanim putem kojim se u Srbiji dolazi do građevinske dozvole, i sam Vučić je zgranuto priznao da je to sramota za Srbiju i da mu na toj šemi ništa nije jasno.

359694_gradjevinska-dozvola090713ras-foto-milos-peric-5_ff.jpg

Ovo je papir kojeg je Lu Brefor iz Svetske banke prezentovao Vučiću

Kada se saberu sva zakonom dozvoljena odlaganja, dolazi se do podatka da dobijanje dozvole može da traje 234 dana. Za to vreme potrebno je prikupiti oko 90 različitih dokumenata - od raznih saglasnosti preko potvrda i dozvola, do dokaza, zahteva, izvoda, izjava, rešenja, uslova...
 
Delija":q0f0zq6r je napisao(la):
Lavirint srama: Ovo je put do građevinske dozvole u Srbiji

Kada je na prekjučerašnjoj konferenciji o ekonomskoj budućnosti Srbije Lu Brefor, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, pružio Aleksandu Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade, grafiku velikih dimenzija sa sitno odštampanim i neverovatno komplikovanim putem kojim se u Srbiji dolazi do građevinske dozvole, i sam Vučić je zgranuto priznao da je to sramota za Srbiju i da mu na toj šemi ništa nije jasno.

359694_gradjevinska-dozvola090713ras-foto-milos-peric-5_ff.jpg

Ovo je papir kojeg je Lu Brefor iz Svetske banke prezentovao Vučiću

Kada se saberu sva zakonom dozvoljena odlaganja, dolazi se do podatka da dobijanje dozvole može da traje 234 dana. Za to vreme potrebno je prikupiti oko 90 različitih dokumenata - od raznih saglasnosti preko potvrda i dozvola, do dokaza, zahteva, izvoda, izjava, rešenja, uslova...

Ovo treba staviti kao sticky na svaku temu ovog foruma. Jednostavno jezivo
 
Ih da je samo problem kod gradjevinske dozvole, gde bi nam bio kraj.
 
директоре, улепшао си м идан том зградом. има заиста лепих примера у баба вишњиној чини ми се. завршена је и она гаража (са сада превазиђеном архитектуром)
 
Delija":1n0jauo0 je napisao(la):
Lavirint srama: Ovo je put do građevinske dozvole u Srbiji

Kada je na prekjučerašnjoj konferenciji o ekonomskoj budućnosti Srbije Lu Brefor, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, pružio Aleksandu Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade, grafiku velikih dimenzija sa sitno odštampanim i neverovatno komplikovanim putem kojim se u Srbiji dolazi do građevinske dozvole, i sam Vučić je zgranuto priznao da je to sramota za Srbiju i da mu na toj šemi ništa nije jasno.

359694_gradjevinska-dozvola090713ras-foto-milos-peric-5_ff.jpg

Ovo je papir kojeg je Lu Brefor iz Svetske banke prezentovao Vučiću

Kada se saberu sva zakonom dozvoljena odlaganja, dolazi se do podatka da dobijanje dozvole može da traje 234 dana. Za to vreme potrebno je prikupiti oko 90 različitih dokumenata - od raznih saglasnosti preko potvrda i dozvola, do dokaza, zahteva, izvoda, izjava, rešenja, uslova...
Da li ima negde samo ta šema u elektronskom obliku? :D
 
Gradiliste koje se nalazi u Dimitrija Tucovica jednu stanicu pre gradske bolnice je zatvoreno jer nisu imali neke dozvole. Lepo stoji traka gradjevinske inspekcije.
 
Počeli su radovi na ovom "Napredovom" projektu na Zvezdari. Vidim njihove kamione kako se zavlače u uličicu koja vodi do placa, a sa Bulevara se naziru bageri koji rovare po parceli :)

Homer Jay":3ek66jck je napisao(la):
Prema Registru investitora reč je o katastarskim parcelama 10974/3 i 10974/4 u Ulici Ruđera Boškovića na Zvezdari.

Uz pomoć sajta geoSrbija vidim da se radi o zemljištu tačno iznad "Alpha Cityja" (u plavom okviru) ka Bulevaru kralja Aleksandra. Na sajtu "Pirs inženjeringa" koji je radi projekat navodi se da je adresa kompeksa Ruđera Boškovića 24a, 24b, 24c (u crvenom okviru - otprilike, nisam baš precizan). Zanimljivo je da taj deo ulice još uvek ne postoji, tj. da tek treba da bude izgrađena u tom delu (žuta linija).

napred-rudjer.png


Građevinska dozvola je izdata još 2010. godine (makar tako stoji u Registru) i vodi se na "Napredovu" ćerku-firmu "Tri B invest". Jedini render na sajtu "Napreda" je ovaj (isti kao na sajtu "Pirs inženjeringa":

R.Boskovica-3dmat_320x222.jpg


Inače, baš je forumaš sasa901 na temi Razni projekti pitao šta će biti iza Alpha citya pošto se tu nalazi prazna parcela i evo odgovora :)

Sorry za off - možda bismo mogli da diskusiju o ovome nastavimo u "Raznim projektima" ili eventualno da otvorimo novu temu.
 
sta ce sa ovim placevima ispred da bude i neko je postavi jos pre da ce merkator da pravi svoj kao soping centar tu :)
 
Homer Jay":155qiysy je napisao(la):
Zanimljiv projekat za Bulevar kralja Aleksandra.

Bulevar Center

Bulevar Kralja Aleksandra, Beograd, Srbija

Tip: Šoping mol sa stambenim kompleksom
Status: Idejno rešenje
Investitor: Right Choice
Lokacija: Bulevar Kralja Aleksandra, Beograd, Srbija
Površina objekta: 39,000 m2
Arhitekte: Jugoslav Janjić, Nebojša Jeremić, Vera Živanović, Petar Stjelja
Godina: 2012

027.jpg


016.jpg


034.jpg


044.jpg


Izvor: D.A. Dizajn arhitektura

Po onome što se vidi na renderima, izgleda da je reč o lokaciji u blizini raskrsnice Ustaničke i Bulevara:

mercatorbulevar.png


Dakle, veoma blizu Alpha cityja i Gardenia apartmana. Sprema li se ovom kraju neverovatan preobražaj!?

Sada idemo malo na drugi kraj grada. Projekat Gorana Vojvodića za lokaciju na uglu Cvijićeve i Poenkareove (ex Đure Đakovića):

gemax1.png


gemax2.png


Projekat je rađen 2010. godine za potrebe kompanije "Gemax". Na njihovom sajtu, međutim, stoji ovaj render:

cmsImage.jpg
o ovome sam pitao u proslom postu nadam se da mi ne zamerate na duplom postu :) :violina: :violina:
 
Да ли је ово баш прави "пројекат" за ову тему, не знам, али хајде, да га овде поставим.

На падини Бежанијске косе, а у "правцу" Булевара Милутина Миланковића је крајем маја месеца уклоњен део зеленила тј. огољен део тог дела падини, па је у горњем делу, код оног тржног центра, види се на овој првој слици, постављена жичана ограда. Сад више одатле не може да се посматра панорама Новог Београда :x .


Дошле су онда грађевинске машине, камиони-мешалице за бетон, али скоро нико није знао шта се ту гради, мада сам се распитивао.


Једном приликом сам покушао да одем до грађевине и питам шефа градилишта (ако га има), али ми нису дозволили ни да сликам, а камоли да ми кажу шта се гради. Наравно, о некаквој табли са цртежом објекта или слично, није било ни под разно. А улаз на ту грађевину на тој падини Косе, је из улице Тошин бунар, а између овог салона керамике и ове кућице која само што се не сруши, а тачно преко пута кафане "Наша крила".


И ево јуче (субота) сам "сазнао" о чему се ради. Гради се, бар тако мени личи, неки спортски објекат са лучним кровом и личи ми на "балон халу" за играње тениса, одбојке, рукомета, мини фудбала,.....




Толика тајанственост око једног спортског објекта, ако је у опште спортски објекат :roll: !
 
Vrh