Šta je novo?

Hotel "Moskva"

mryf5k.jpg
 
Улаз није тако лош. На сликама изгледа знатно кичастије него што је у стварности.
Мене је само бринуло да ли ће вратити ћирилични натпис, пошто данас постоји тенденција да се што мање користи наше изворно писмо.
 
Kad vec kacimo slike, evo jedne od pre tacno mesec dana

imag3124.jpg
 
Lepa slika, nije normalno koliko pored Moskve fali palata apotekara Viktorovića...
 
Eh kad bi se terazije pretvorile u glavni trg. Da uklonimo sav saobracaj iz Kralja Milana i da se pretvori u pesacku zonu. Imali bismo veci i lepsi trg od mnogih gradova :) ali obavezno da se vrati fontana u sredinu ;)
 
Sawovsky":2d3cpjhk je napisao(la):
Lepa slika, nije normalno koliko pored Moskve fali palata apotekara Viktorovića...

Isto i moj prvi utisak.
 
JunkieBanjica":27yokkpw je napisao(la):
Eh kad bi se terazije pretvorile u glavni trg. Da uklonimo sav saobracaj iz Kralja Milana i da se pretvori u pesacku zonu.

Otprilike ovako bi izgledale (Albaniji je dodat jos koji sprat) :)
Terazije.jpg
 
Felix
fenomenalno

Da li bi valjalo da ide put ispod ovog trga?
 
Slika je predobra, ali nazalost fantaziranje...
 
JunkieBanjica":23md2m29 je napisao(la):
Eh kad bi se terazije pretvorile u glavni trg. Da uklonimo sav saobracaj iz Kralja Milana i da se pretvori u pesacku zonu. Imali bismo veci i lepsi trg od mnogih gradova :) ali obavezno da se vrati fontana u sredinu ;)

+1 oдлична идеја, но тешко да ће се тај саобраћај икада изместити.
мада, ако се измести из балканске и призренске; догради лепо "близнакиња" од Б2. то би заиста могао да буде страва трг.
 
Mislim da su ovo ubedljivo najduže postavljana vrata u istoriji Beograda :p

Kao što Direktor reče - pristojno. Ne odskače od ostatka hotela. Posebno mi je drago što će glavni ulaz najzad biti s platoa. Nekako je upečatljivije, zar ne?
 
Homere
I meni je bilo čudno što se toliko dugo radi, dok nisam zimus provirio preko ograde i video
na mestu sadašnjih stepenica ogromnu rupu i radnike koji su preko iste ulazili u podrum hotela.
Ko zna šta je tamo rađeno.
 
Radi se još stvari u hotelu. Vidim da sada renoviraju unutrašnjost kafea, a tamo gde su bili stari ulaz i recepcija prave valjda spa centar.
 
Felix55":6ksuqv4i je napisao(la):
JunkieBanjica":6ksuqv4i je napisao(la):
Eh kad bi se terazije pretvorile u glavni trg. Da uklonimo sav saobracaj iz Kralja Milana i da se pretvori u pesacku zonu.

Otprilike ovako bi izgledale (Albaniji je dodat jos koji sprat) :)
Terazije.jpg
umrtvili bi ovako grad :) dobili bi isti efekat kao novi sad
 
Felix55":1w7rswn6 je napisao(la):
JunkieBanjica":1w7rswn6 je napisao(la):
Eh kad bi se terazije pretvorile u glavni trg. Da uklonimo sav saobracaj iz Kralja Milana i da se pretvori u pesacku zonu.

Otprilike ovako bi izgledale (Albaniji je dodat jos koji sprat) :)
Terazije.jpg
umrtvili bi ovako grad :) dobili bi isti efekat kao novi sad
 
Novi sjaj stare "Moskve"
S. J. MATIĆ | 02. avgust 2013. 07:56 | Komentara: 0
Posle skoro četiri godine završava se renoviranje prestižnog hotela, jednog od zaštitnih znakova prestonice. Unutrašnjost u klasičnom stilu
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BG-hotel-moskva.jpg

Foto M. LABUDOVIĆ

OBNOVA hotela "Moskva" privodi se kraju. Posle skoro četiri godine radova i mnogo uloženog novca i truda, uprava se nada da će najkasnije za mesec i po dana ispratiti majstore. Za desetak dana završiće se i uređenje prizemlja, gde se sada postavlja bež mermerni pod. Završava se i glavni ulaz iz pravca Terazijske česme, za koji mnogi prolaznici radnicima govore da je pravo remek-delo, a koji je tu i bio kada je hotel izgrađen. Ostaje još da se uredi kafe-bar na ulazu iz Balkanske ulice i kraj njega teretana i spa-centar.

Generalni direktor Saša Nikitović objašnjava nam da je restauracija rađena po strogim kriterijumima Zavoda za zaštitu spomenika, pošto je zgrada hotela "Moskva" zaštićena kao spomenik kulture prve kategorije.

Renovirana je sva unutrašnjost u klasičnom stilu kako je hotel nekada izgledao. Čak su analizirane stare slike i po njima uređivane pojedine sobe i delovi holova. Dosta starog i vrednog nameštaja je restaurirano. Na delovima unutrašnjih zidova urađeni su gipsani radovi kako bi bili u duhu spoljne fasade.

Sve sobe u "Moskvi" su preuređene, postavljen je novi nameštaj, kupatila su renovirana i sve izgleda maksimalno udobno i luksuzno, ali kao da se vreme vratilo sto godina unazad. Samo klima, LCD televizori, internet-priključci i najmodernija oprema govore da je ipak, 21. vek.

BG-hotel-moskva-MALA.jpg


Ostavljeni su vitraži na staklima, koji su strancima iz nekog razloga najinteresantniji. Stalno ih viđam kako fotografišu te crteže na staklu - priča nam direktor Nikitović. - Na zidu pored soba u kojima su odsedali svetski državnici, umetnici, naučnici postavljene su njihove fotografije. Tu su portreti Indire Gandi, Maksima Gorkog, Alfreda Hičkoka, Roberta de Nira, Kirka i Majkla Daglasa, Lučana Pavarotija... Neki gosti žele da odsednu baš u tim apartmanima.

DUPLEKS SOBE I BANKET SALE

HOTEL "Moskva" otvoren je 1908. godine. U njemu sada ima 130 soba, deset različitih kategorija, za svačiji izbor i ukus. To je jedini hotel u gradu koji ima dupleks sobe, ukupno 36. Gostu je na raspolaganju dnevni boravak, a uz stepenice spavaća soba i kupatilo. Imaće i četiri banket sale za seminare, skupove i svadbe.

I POSLASTIČARNICA I KLAVIR

NA krovu objekta, između tornjeva, postavljen je novi znak "hotel Moskva", koji je tu nekada bio. Majstori sada uređuju i čuvenu kafe poslastičarnicu "Moskva" i restoran "Čajkovski" u kojem će i dalje biti klavir, koji je tu decenijama, kao i isti pijanisti koji na njemu prilično dugo sviraju.

BEZ ZATVARANjA

ZA četiri godine, promenjeno je sve, od poda do plafona. Domaćini su posebno ponosni na činjenicu da tokom radova gosti nisu trpeli. Hotel nije bio zatvoren ni dan i sve je funkcionisalo u najboljem redu.

Izvor: Večernje novosti
 
фонт ниђе везе са натписом горе...

не знам зашто је на латиници уопште? ко зна да долази ту он зна да је то ту, не мора да прочита :) тај долази таксијем :)

Делује као да се улази кроз кључаоницу...
 
Na latinici piše verovatno zbog reklamiranja, fotografija i interneta, primer:
HOTEL_MOSKVA.jpg

http://www.gunicfotopress.com/gfx/HOTEL_MOSKVA.jpg

Ćirilični svetleći znak je postavljen na svoje mesto između tornjeva.
Možemo da primetimo da oblik slova tog natpisa vremenom menjao, a da su ovaj put vraćena ista slova koja su bila skinuta pre par godina
http://commondatastorage.googleapis.com ... 324377.jpg
(fotografija iz vremena izgradnje B2 u Balkanskoj).

Meni ovaj "ćoškasti" oblik stepeništa i gabariti baš upadaju u oči,
ali onda sam shvatio da i nije bilo mnogo izbora.

Iako je zgrada u originalu imala ulaz na tom mestu, raznim rekontrukcijama Terazija je nivo terena polako spuštan, pa su verovatno i zbog toga zatvorili ovaj ulaz.
U originalu
http://img13.imageshack.us/img13/6822/d ... ja1908.jpg
dosta kasnije, 1941
http://www.dodaj.rs/f/H/10A/1Epft6G8/105om.jpg
1960-te (pretpostavljam, zbog "tristaća" :) )
http://img4.imageshack.us/img4/2271/paq6.jpg

Da bi 2013 ponovo otvorili ulaz bile su potrebne mnogo veće stepenice nego 1908, a da bi bile funcionalne i po propisima morale su da budu ovakve...
 
Da i meni izgleda kao da se ulazi u kljucaonicu , sto rece drum. Mozda da nije bilo onog zlata iznad. Prozori sa strane svojom visinom dominiraju, pa se jos vise stice utisak ulaska u kljucaonicu. Po meni, ulaz nije smeo da bude nize visine od bocnih prozora.
 
код Москве ми је помало чудно,, ниса сигуран да ми смета али: споља је нека руска сецесија, унутра неки необарок а фонтови различити, серифни... немам појма, чудна ми је мешавина свега. у ствари, лично, најжалије ми је што није скроз у сецесији.
 
Vrh