Šta je novo?

Pošta Srbije

jelenabg":3javbrlj je napisao(la):
Ali zaista ne vidim nijedan razlog zašto bi Pošta ogromne, mnogo veće pare nego što daje za ove gore pobrojane stvari, davala u vraćanju izgleda jedne zgrade koju je država (a pre toga rat) uništila. Da bi tu stajala jedna lepa zgrada? Baš me briga da se te pare daju za to. Bolje da se uloži u porodilišta, sirotišta, finansiranje kulture i amaterskog (neprofitabilnog) sporta.

A država/grad ako žele, neka ulože.


Управо супротно, Јелена! Пошта треба најпре да обнови Коруновићеву палату као највредније здање које јој је остављено у наслеђе, а улагање у породилишта, сиротишта, културу и аматерски спорт нека остави ономе ко је за то надлежан. Тачно је да је 1947. постојао политички притисак да се зграда унакази соцреалистичком срамотом коју је пристао да потпише Павел Крат, али је такође захваљујући политичкој вољи до дан данас опстајао монопол поште, па је некако поштено да се о њеном трошку исправи ова свињарија. И то сматрам њеним дугом према народу и држави који су је створили, а не наметом. Говорим као неко коме су и мајка и отац читав радни век провели, па и мене подигли и школовали, радећи у пошти.

Ако ће вам зграда бити сувишна за основну делатност, обновљено здање може претворити у репрезентативан хотел, пошто видим да постоје угоститељске амбиције, јер се један поштин хотел већ гради преко пута ње.

Ово је, ваљда, једина ствар у којој се не слажем с тобом. Драго ми је што са нама делиш драгоцене информације.
 
sizif":347qe7hz je napisao(la):
.... пошто видим да постоје угоститељске амбиције, јер се један поштин хотел већ гради преко пута ње.
...

Rekonstruiše se. Koliko ja znam, hotel je ranije bio namenjen ptt službenicima koji su po prirodi posla putovali železnicom (prenos pošiljaka i sl.).
 
Mislim da nije u vlasnistvu poste nisam siguran a posta odavno vise ne putuje zeljeznicom
 
@sizif
Naravno, možemo se složiti da se ne slažemo :). Ja i dalje mislim da je bolje da Pošta svoje pare, ono što joj ostane nakon davanja u budžet, ulaže u posao (naravno, jedan deo i u nagradu za radnike, ali cenim da se mnogi sa tim neće složiti).

Što se tiče monopola - ne znam ko je u doba komunizma uopšte mogao da taj monopol uzdrma, obzirom da je bilo takvo uređenje. Teško da se samo Pošta za tako nešto može optužiti. Što se tiče trenutnog monopola, treba reći da ga posedujemo samo na pošiljke male težine (uglavnom račune), mada se i to krši.

E sad, o tome sam već pričala.

Pošta je jedini javni operater poštanskog saobraćaja i zadatk je da održava poštanski saobraćaj na celoj teritoriji Srbije (čak i na našem delu KiM-a). Treba li reći koliko nam to gubitaka donosi? I taj monopol na pošiljkama do, čini mi se, 50g je, na neki način, nadoknada za nametnute gubitke. E sad, prenos tih pošiljaka u pošti je, mislim, 22 dinara. Ide se ka tome da se te rezervisane usluge ukinu u nekom narednom periodu, a nisam baš sigurna da se ovi naši toga previše plaše. Naime, ova 22 dianara su nametnuta od strane države i drže se godinama. A i pre toga je godinama bila neka manja cena. Znači, mi uopšte ne određujemo cenu tih rezervisanih usluga. Iskreno, nisam sigurna da će cene biti nešto mnogo manje, ako uopšte i budu, kada i ta prepreka bude pala.

Za sve pošiljke iznad tog limita mogu da se koriste i drugi poštanski operateri (ne pričam o ekspres uslugama, već običnoj pošti). Međutim, kada biste vi mene pitali koji su to drugi operateri, ja ne bih znala da vam kažem :mrgreen:. Mada u tim nekim studijama koje povremeno možemo da vidimo, uvek se spominju, ali samo kroz brojke. One za ekspres usluge znamo (DHL, Sitiekspres i slično), ali za običnu poštu ja pojma nemam, a cenim ni verovatno niko u zemlji. Možda ako bismo se baš raspitivali.

Što se tiče tog hotela prekoputa, pa, koristio se on i za neke druge stvari, a ne samo odmor radnika koji putuju železnicom :lol:. Tako je nama mlađima objašnjeno. Ali mislim da on više nije u našem vlasništvu (moguće je da je nekada bio), a čuli smo, kada je krenulo ono nadziđivanje i proširivanje, da su tu umešana braća Rujević (recimo da se tako zovu, ne mogu tačno da se setim). Momci sa vrućeg asfalta Crne Gore, je li.

Moguće je da je pripadao RJ Ugostiteljstvo (nekada Društveni standard) koji je besramno opljačkan, istrgnut iz Pošte i dat privatnim lopinama. A naši ljudi su tamo ostali i u nalaze se u groznoj situaciji već godinama. Ne primaju plate, ne uplaćuje se staž itd. Užas. Imali smo i nešto na moru, pojma nemamo šta je sa tim. Imamo i hotel Zelenkadu na Zlatiboru koja je godinama pljačkana (doduše, i od strane upravnika i radnika). Uglavnom, mnogo toga lošeg se događalo, događa se, a i verovatno će se događati.

I onda ukapiraš koliko bismo bolje radili kada bi samo bili pošteni, ništa više.

Inače, danas saznadoh, da ona zgrada u Vasinoj ipak nije u vlasništvu Telekoma, nego je naše, a oni iznajmljuju prostor. I nisam bila jedina iznenađena tim saznanjem. Eto šta donosi razdvajanje jednog preduzeća na dva. Ali tamo su popucali zidovi, tone zgrada - zvuči poznato :p. Uglavnom, uskoro će se raditi na sanaciji zidova.
 
Međutim, kada biste vi mene pitali koji su to drugi operateri, ja ne bih znala da vam kažem :mrgreen:. Mada u tim nekim studijama koje povremeno možemo da vidimo, uvek se spominju, ali samo kroz brojke. One za ekspres usluge znamo (DHL, Sitiekspres i slično), ali za običnu poštu ja pojma nemam, a cenim ni verovatno niko u zemlji. :laugh: :laugh: :laugh:

Odlican post sa finim novim detaljima ,nisam mislo da je posta postedjena plackanja sta je imala nekad ta jedinica ugostiteljstvo i standard ?
 
radio-beograd-1927zidanj.jpg

Неко је, мислим ммилован, рекао да је ово изградња Министарства пошта на углу Палмотићеве и Мајке Јевросиме, коју је пројектовао Коруновић (брка, први сдесна у групи на средини). На крају Палмотићеве се види Варошка болница. Из позиције занатског дома се болница не може тако видети.
Фала ти за овоооооолику слику. Иде у архиву ПТТ музеја.
sa fpz od milorad
 
Iskreno, ne znam šta su sve imali. Spominje se taj hotel Zelenkada (mada ga naši direktori, i njima bliski, i dalje koriste ili su do skoro koristili), imamo poštanski dom na nekoj od planina, sindikati su spominjali i hotel u nekom od crnogorskih primorskih gradova... Nemam nekih bližih informacija o tome.

Uglavnom, u nekom trenutku pre ne znam ni ja koliko godina, rečeno je da moramo da odstranimo sve delatnosti koje nisu glavne. U to su spadali ti hoteli i Post turs (valjda turistička agencija). I tako je ova prva prodata nekom privatniku, sa sve našim ljudima, bar onim koji nisu imali vezu da ostanu u Pošti. Bukvalno su ih pustili niz vodu. Poprilično crna epizoda Pošte, bar po meni.
 
Politika je uspela da izbunari neke preciznije podatke o završetku izgradnje, tj. ubacivanju mašina

Automatizovano sortiranje pisama od marta sledeće godine
Radnici „Pošte Srbije” moraće ručno da sortiraju još 116 miliona pisama i drugih pošiljki pre nego što bude završen glavni poštanski centar „Beograd”, u kojem će taj posao obavljati mašine. Gradnja kompleksa u Ugrinovačkoj ulici, u Zemunu, trebalo je da bude okončana lani, ali je zbog finansijske blokade glavnog izvođača radova rok za njegovo otvaranje pomeren za mart sledeće godine. Do tada će, kako najavljuju u ovom javnom preduzeću, biti postavljena najsavremenija „Tošiba” oprema za automatsko sortiranje poštanskih pošiljaka. Zahvaljujući njoj, ne samo što će zaposlenima biti lakše, nego će i građani brže dobijati pisma i pakete.

– Sva tri objekta su sagrađena. Ostalo je da se završe unutrašnji radovi i ispitaju instalacije. Kada mašine budu ugrađene, svakog sata će sortirati 80.000 pisama i 1.500 paketa. Centar će omogućiti razvoj usluge posteksport, što znači da će korisnici na svim šalterima pošte moći da pošalju paket vrednosti do 1.000 evra i to popunjavanjem jednog formulara. Dvadeset tehnoloških vozila za brz utovar i istovar pošiljki i robe istovremeno će pristupati novom objektu – kažu u „Pošti Srbije”.

Kapaciteti regionalnog-poštansko logističkog centra „Beograd” biće namenjeni i za širenje sistema hibridne pošte. Reč je o štampanju i kovertiranju dokumenata – na primer, računa za struju koji se šalju građanima. U okviru kompleksa biće instaliran najsavremeniji centar za obradu i čuvanje podataka iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih na teritoriji republike.

– Sada se gotovo 80 odsto pismonosnih pošiljaka uruči sledećeg dana od dana prijema, a sa novim centrom očekujemo kvalitetniju i bržu preradu pošiljaka sa još većim procentom dostave – ističu u pošti.

Blagodete novog centra mogli su već da osete korisnici poštanskih usluga, kao i zaposleni u ovom javnom preduzeću da glavni izvođač radova šabačka firma „Interkop”, prošlog leta nije ušla u dugovanja zbog kojih joj je račun blokiran.

– Nisu ispunili obaveze i sa tom kompanijom raskinuli smo ugovor. Ponovo smo raspisali javnu nabavku i treba da izaberemo novog izvođača koji će do januara da osposobi kompleks – tvrde u ovom javnom preduzeću.

Takvih problema nije bilo u Novom Sadu i Nišu. Kompleks u Vojvodini gradio se paralelno sa beogradskim i proradio je pre mesec dana. Rekonstrukcija centra u Nišu okončana je u avgustu prošle godine. Sva tri regionalna poštansko-logistička centra koštala su 46 miliona evra i taj novac obezbedila je „Pošta Srbije” iz sopstvenih prihoda.
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... ne.lt.html
 
Ima nekih novosti u Pošti. Ovi naši se hvale da su ostvarili tri puta veću dobit nego u istom periodu prošle godine i da su rashodi zauzdani, a to što se kola ne šalju na popravku nema veze - bitno da su rashodi zauzdani :bash:. Krka ima cilj da na kraju godine imamo 30 milki evra dobiti i da bi se to ostvarilo staje sve što može biti trošak.

Inače, od sledeće godine će nam rashodi biti mnogo, mnogo veći jer se menja način oporezivanja imovine, amortizacije i slično - ubiće nas. Inače, mi još uvek plaćamo godišnje 11 miliona evra za kredit koji smo uzeli zbog Telekoma. Znate ono, Pošta uzela kredit kako bi otkupila deo Telekoma, postala delomični vlasnik (šatro), a onda država rekla da to više nije naše, ali mi nastavljamo da plaćamo.

Što se tiče mašina, one dolaze uskoro. Doduše, nisam sigurna gde će ove za Beograd da smeste. GPC Novi Sad je otvoren, mislim da je i u Nišu sve završeno, a ovaj najveći je i dalje neupotrebljiv. Sa Tošibom je ugovorena isporuka 4 LSM mašine za sortiranje standardnih pisama (dve za BG i po jedna za NS i Ni), jedne MMS za sortiranje nestandardnih pošiljaka i paketa (za BG), kao i ostale opreme (logistički mobilijar, IT sistem i softver, mašine za zaštitu prihoda - ne pitajte me šta ovo poslednje znači). Dinamika isporuke je sledeća:

BG: 29.11, 13. i 20. decembar
NS: 27.12.
NI: 10.1.2014.

Testiranje i privremeni prijem će se obaviti 28.3.2014 (pretpostavljam da će se do tada postavljati, umrežavati, obučavati ljudi i slično), od kada teče tranzicioni period od 9 meseci, a konačan prijem planiran je za 29.12.2014. godine (cenim da će se za tih 9 meseci videti šta i gde ne štima i da će se onda u hodu popravljati - ne može tako veliki sistem i velika promena da prođe bez grešaka). Garantni rok je 5 godina i traje do 29.3.2019. godine.

Inače, mašine su fabrički testirane u avgustu. Naš cilj je da se alfanumerički karakteri automatski očitavaju u 92% slučajeva, 95% u slučaju numeričkih karaktera (PAK i poštanski broj). U našem sistemu je trenutno jadnih 66% pošiljaka koja je moguće očitati automatski i to će, naravno, morati da se poveća. Šta dovodi do toga? Precrtavanje adrese, udaranje žiga preko nje, nalepnice u zoni adresnog bloka i slično. Ovo su, generalno, stvari koje je moguće relativno lako ukloniti, ali će znatno teže biti objasniti ljudima da upisuju PAK. Verovatno će to morati ručno da rade ovi na šalterima ako to bude bio obavezan podatak (inače, pak za svaku adresu u Srbiji je moguće pronaći na sajtu pošte).

Na seminaru koji je održavan 4 dana na Fruškoj Gori, pričalo se o svačemu nečemu kao što je tehnološki raspored mašina, plan transporta između regionalnih poštansko-logističkih centara (BG, NS i NI) i onih lokalnih, razmena podataka između Tošibinog i našeg softvera, organizaciji održavanja opreme, planovi obuke za zaposlene i slično.

U toku su neka testiranja pa su za rad na visini prošla svega 3 električara (hala je visoka nekih 11 metara). A od ta tri jedan je ograničen na samo ponekad :mrgreen:. Ili slabo vide, ili im je pritisak neodgovarajući i slično.

Dakle, po ovom rasporedu, rad bi trebalo da počne u nekom martu, ali da li ćemo se mi tamo do tada preseliti je pitanje - sada se spominje neki jun.
 
Pošto zgrada neće ni započeti sa renoviranjem u trenutku kada mašine počnu da pristižu, naši su već našli lokaciju gde će ih smestiti. Tender je u toku, mislim da je Termoinženjering uložio neku žalbu i tako će se to još vući.

Inače, nevezano za izgradnju, mislim da će za ljude koji dobijaju stvari iz inostranstva biti važna informacija da od ponedeljka Pošta i Carina, nakon međusobnog dogovora, počinju da rade u dve smene kako bi se izborili sa velikim brojem pošiljaka. To će sigurno ubrzati čitav proces i ino pošiljke će pre stizati do krajnjih destinacija.
 
jelenabg":2tfrc74k je napisao(la):
U toku su neka testiranja pa su za rad na visini prošla svega 3 električara (hala je visoka nekih 11 metara). A od ta tri jedan je ograničen na samo ponekad :mrgreen:. Ili slabo vide, ili im je pritisak neodgovarajući i slično.

Šta ce bolji i zdraviji ,
kad za svaki ozbiljniji elektro rad se uzimaju (placaju) ,,podizvodjači,, :mrgreen:
 
Tehnološki iskorak Pošte Srbije
21. novembar 2013. godine
Milan Krkobabić, generalni direktor Pošte Srbije, danas je ugostio visoku delegaciju kompanije „Toshiba Corporation” koju je predvodio Sadao Sekine, potpredsednik kompanije.
Tokom ovog susreta razgovaralo se o isporuci koncepcije za automatsko sortiranje poštanskih pošiljaka, ugovoru vrednom 13 miliona evra koji Pošta Srbije finansira iz sopstvenih sredstava, a u primeni je od 14. januara 2013.
Reč je najsavremenijoj opremi ovog renomiranog svetskog proizvođača kojom se opremaju regionalni poštanski centri u Beogradu, Novom Sadu i Nišu (u koje je Pošta uložila 46 miliona evra iz sopstvenih izvora), koji će biti u punoj funkciji tokom naredne godine.
Ističemo da će instalacijom nove opreme, građanima Srbije biti na usluzi kvalitetnija i brža pošta. To se u prvom redu odnosi na pismonosne i paketske usluge.
Ova tehnologija omogućiće da svaka adresa sa pošiljke može biti očitana mašinski. Proizvođači su dobili različite uzorke i obavezni su da stvore mogućnosti očitavanja bilo da je adresa ispisana rukom ili mašinom, ćiriličnim ili latiničnim pismom. Ukoliko je reč o nepotpunoj adresi, takva pošiljka ide i na dodatni sistem očitavanja, na takozvano specijalno video-kodiranje.
Istovremeno, na ovom sastanku, razgovaralo se i o eventualnom dolasku Tošiba korporacije u Srbiju i njenim mogućnostima za uključenju u našu privredu.

http://www.posta.rs
 
Pa, mogu da kažem da će ova tema uskoro moći da se prebaci na podforum o završenim objektima, bar kada je reč o novom centru.

Prošlog ponedeljka ušle su mašine, čini mi se, Samex-a na plac i imaju rok od 70-ak dana da dovrše sve građevinske radove. Dakle, trebalo bi da završe negde u prvoj polovini februara. Pupin je dobio tender za postavljanje informatičke mreže. Moguće je da tu radi i još jedno preduzeće, ali nisam baš ukačila šta.

Jedna mašina za pisma je već stigla i rasklopljena je, a pojedini delovi teže i po 400-500 kilograma što Milšpedu, koji treba da odradi ceo posao oko transporta, carinjena i svega ostalog, predstavlja određeni problem - moraju da smisle kako da te delove ispomeraju jer sa običnim viljuškarom ne mogu. Malo su ih Japanci iznenadili.
 
Kakav je i kojim povodom bio straj radnika ispred poste ,kako je moguce da postari sto razvoze pakete vozilima imaju samo 22 000 din
 
To je bio protest u organizaciji jednog od sindikata i to samo Regije 1 (Beograd, Smederevo, Šabac...). Centrala Sindikata nije ovo organizovala, ali to i ne treba da čudi jer je jedan od razloga organizovanja bio i zahtev da se ne povećava plaćanje glavnih sindikalista od strane pošte. Naime, sindikalce plaća preduzeće pa mi priča o tome kako će se boriti za prava radnika zaista zvuče smešno.

Elem, glavni razlog za ovaj protest nije bio drugi deo trinaeste plate (inače, Vlada je napokon dala saglasnot za isplatu), već težak materijalni položaj zaposlenih i loši uslovi rada. Što se tiče plata, vozač koji je tek počeo da radi za stalno i nema minuli radni staž, ima oko 35 hiljada platu. Pored zaposlenih za stalno i na određeno (ovi drugi imaju sve kao i ovi za stalno osim te sigurnosti posla, mada im se produžava osim ukoliko se ne desi nešto baš gadno), imamo i one zaposlene na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima (oko 17.000 dobiju) i one koji rade preko omladinske zadruge (zadruzi se po osobi, ukoliko je radila puno radno vreme, isplati oko 22.000, ali ne znam koliko od toga dobiju sami zaposleni). Inače, ove poslednje dve kategorije rade sve isto kao i stalno zaposleni.

Nama je najveći problem što nas država potpuno lagano tretira kao budžetskog korisnika i nameće nam sva pravila kao i njima, iako mi to nismo. Koliko znam, planirano je negde za kraj 2015. da se dovrši proces korporatizacije kada bismo prestali da budemo javno preduzeće i postali korporacija. Naravno, vlasnik bi bila država.

Što se teških uslova rada tiče, to se najviše odnosi na poštare i šalterske radnike koji, em što ne mogu da koriste odmor kada žele, em kada im kolege koriste moraju da rade i za njih, a i ovako su opterećeni. I zato sindikati, svi, traže povećanje broja izvršioca. Uglavnom, to je priča koja traje godinama i glavešine baš briga da je rešavaju - nisu oni ti koji vuku torbe ili sede za šalterom. Moja je pretpostavka da će oni pojačanje moći da dobiju upravo kada se Savska preseli u Zemun jer će se stvoriti veliki višak zaposlenih zbog uvođenja mašina.

Još uvek se ništa ne zna o tome koliko i ko će tamo preći, ali se spominje da će se ljudima dati mogućnost da pređu u neku drugu RJ ako im to odgovara. Takođe se spominje da će ponovo biti stimulativnih odlazaka.

Ovih dana je pošta promenila zvaničan naziv i više nismo Javno preduzeće PTT Saobraćaja "Srbija", već Javno preduzeće "Pošta Srbije". Drugim rečima, sada se zovemo onako kako nas svi zovu - Pošta Srbije.

Na novom GPC-u su počeli da rade i trouglastu zgradu za koju je još uvek misterija kome će da služi. Opet se spominje da će se najveći deo Palmotićeve, osim Srbijamarke i jednog samostalnog sektora tamo preseliti. Tamo su uglavnom tehnološke direkcije, tj. direkcije koje su direktno nadređene tehnologiji.
 
Hvala na detaljnim informacijama ,nadam se da ce proraditi zemun i da ce to biti kako treba
 
I zato sindikati, svi, traže povećanje broja izvršioca. Uglavnom, to je priča koja traje godinama i glavešine baš briga da je rešavaju - nisu oni ti koji vuku torbe ili sede za šalterom.
Djaba (modernizacije ) i Zemuna i svega drugog dokle god Poštu gledaju samo kao muzaru... .
umesto da se muze kroz druge firme ,
taj novac i njeni poslovi mogu kao kod Golden gate da zaposli dobar deo armije nezaposlenih
po celoj Srbiji i u samom Bgdu pa da se još jače dinar zavrti a pošta time samo na snazi dobila
ovako ni svoju spremačicu nemaju sve živo debelo placaju
 
Koliko čuh, unuk Jovana Krkobabića, ne ovaj čija je plata u Privrednoj komori grada tajna, šeta se po Pošti i upoznaje sa procesima rada. Lepo je videti kako se misli na budućnost :mrgreen:.

Mislim da nije sin generalnog direktora, već drugog Jovanovog sina, onogo o kome se ništa javno ne zna. Ovo je, ipak, samo nagađanje jer nisam previše upoznata sa njihovim klanom.
 
Daleko od toga da želim da se Krkobabićima to dogodi, ali sam se setio šta je Gavrilo Princip rekao kada su mu objasnili koliko članova kuće Habsburga ostaje posle ubistva Franca Ferdinanda...
 
Nase ce sjene hodati po becu lutati po dvoru plasiti gospodu ,inace u becu je bilo olaksanje kad su im javili za uspjesan atentat ,fin nacin su ga se kurtalisali ,nego de neskrecemo sa teme .
 
šta je Gavrilo Princip rekao kada su mu objasnili koliko članova kuće Habsburga ostaje posle ubistva Franca Ferdinanda...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3I0KkInWvYM[/youtube]
 
Ne, nije to to Direktore, ali Krkobabić je ipak podpredsednik vlade i ministar, ne bih da se zezam :)
 
HM postoje i PM opcija da nekvarimo temu poste
 
Evo malo da zavirimo u zgradu u zemunu
Ny8Rzsll.jpg

uQ8e9mpl.jpg

idv9vMFl.jpg

1IP4Pkjl.jpg

Tv2YNX8l.jpg

Eeeee sa ssc
 
Vrh