Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

jovanovm":2rq274hj je napisao(la):
Što se izmeštenja IMT-a tiče, Politika kaže sledeće:
„Цептер сити” уместо тракторграда

Будући купац, ће, како је навео, највероватније изместити фабрику на другу локацију.
ИМТ поседује и плац од девет хектара у Добановцима. Губици тог предузећа у прошлој
години су, према речима Петровића, били између 25 и 28 милиона евра.


Петровић је навео да од новог купца ипак очекује да подигне производњу и врати фирми
положај на тржишту који јој је некад припадао.
Kako brzo čovek daje oprečne izjave!
Nije 'oprečna izjava' ! ...Proizvodnju mogu da 'podignu' u Dobanovcima ... u novoj fabrici.

A lokacija na N.Bgd. je više nego 'атрактивна'.
 
Hvala onome ko mi je sredio post!
Inace, pod "oprecna izjava", mislio sam na to da covek prica kako je fabrika u bedi, i da tu jedino sto vredi je lokacija (daje statistike o gubicima, vidi podebljano), a onda prica kako ocekuje da kupac podigne proizvodnju. Meni je to malo "long-shot" u najoptimisticnijoj varijanti...
 
IMT ne bi nikada dostigao toliku cenu da se ne nalazi na tako atraktivnom zemljistu. Realno, fabrika je prsla, i sledi tezak period za njen oporavak koji su sa mnjae ili vise uspeha prosla mnoga srpska preduzea. Ono sto je zanimljivo da su u Cepterovom konzoricijumu njegova firma i jedna slovenacka kompanija koja se bavi prozivodnjom poljopivredne mehanizacije. U prevodu - Slovencima traktori, Cepteru nekretnine - i vuk sit i ovce na broju :)
 
Biznis na "kvadrat"
A. B. M., 16.01.2008

PRIVATIZACIJA metalskog sektora u Srbiji ide sporo, radnici su nezadovoljni, a proizvodnje ima sve manje. Ponuda konzorcijuma "Haš-sip", koji čine firme "Houm art end sejls" i slovenačka firma "Strojna industrija," od 121,11 miliona evra za 100 odsto kapitala IMT (Industrije mašina i traktora) smatra se dobrom, a i nije tajna šta je vlasnika "Centrotekstila" privuklo.

Ako se zna imovinska karta IMT sa 53 hektara zemljišta, onda je jasno zašto se konzorcijum, na čijem je čelu firma koja slovi kao vlasništvo biznismena Filipa Ceptera, uopšte kandidovao. I pre raspisivanja ovog drugog po redu tendera za IMT bilo je reči da će se fabrika izmestiti sa Novog Beograda negde na periferiju. Onda novom vlasniku ostaje veoma atraktivno zemljište od 35 hektara u Novom Beogradu, tačno u delu koji se odskora sve intenzivnije gradi.
Na 53 hektara zemljišta moglo bi mnogo toga da se sagradi, od poslovnog do stambenog prostora. Prema sadašnjoj ceni kvadratnog metra poslovnog prostora na Novom Beogradu, novi vlasnik IMT mogao bi višestruko da zaradi.

Kalkulacija kompanije "Houm art end sejls" nije usamljen slučaj, a nije im ni prvi put da kupuju preduzeće na atraktivnoj lokaciji. Tako je ova firma zvanično aprila prošle godine preuzela 68,36 odsto "Centrotekstila" za 18,9 miliona evra, kao i investicioni program od tri miliona evra. Za 18,9 miliona evra kupljeno je oko 42.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u zemlji i 8.000 u inostranstvu. Samo u Beogradu Cepterova kompanija je sada vlasnik 16.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, na najfrekventnijim lokacijama u Knez Mihailovoj i Makedonskoj ulici, u Novom Beogradu.

I veliki prostor beogradskog grafičkog preduzeća BIGZ, čak 20.256 kvadratnih metara, proletos kupila je firma "Beta partners" za 310 miliona dinara, odnosno skoro četiri miliona evra. Posle prodaje pročulo se da iza kupovine stoji "MPC grupa" i njen vlasnik Petar Matić, koji već ima poslovni centar "Ušće". Iako je potom MPC demantovao da je novi vlasnik BIGZ, firma "Beta parntners", čiji je direktor i vlasnik Milka Golubović, nije se do sada oglasila. Zasada se ništa ne dešava na ovoj lokaciji, a jedna od razloga je i što po ugovoru novi vlasnik mora obezbediti da se BIGZ bavi grafičkom delatnošću još najmanje dve godine i investira minimum 212,6 miliona dinara. Šta će biti posle dve godine, niko zasada ne najavljuje.

Da li će Filip Cepter na kraju kupiti IMT biće poznato najkasnije do 13. februara kada ističe rok tenderskoj komisiji da se izjasni. Kako je pokazivala dosadašnja praksa ponuđena cena trebalo bi da bude presudna, a u tom slučaju i novi vlasnik postaje prvorangirani konzorcijum "Haš-sip".

SELI SE I PIVARA SA MOSTARA
IZMEŠTANJE fabrike najavili su i novi kupci Beogradske industrije piva, pa se uskoro može očekivati i preseljenje čuvene pivare sa Mostarske petlje. Švedsko-litvanski konzorcijum "Junajted nordik beverezis - Alita" platio je BIP 21,4 miliona evra, a kada izmeste pivaru ostaće im četiri hektara praznog zemljišta. Cena poslovnog kvadratnog metra u tom delu Beograda sada je oko 2.000 evra. Ali, predviđa se i da će daljom gradnjom, vrednost kvadratnog metra samo rasti.

JOŠ SE ĆUTI
I KUPCI "Novog doma", konzorcijum firmi "Nelt", "Eki investments" i "Ataš", pazarili su 37.000 kvadratnih metara poslovnog prostora za 17,154 miliona evra. Skoro su se mali akcionari bunili, ali nije bilo posebnih reakcija posle njihove primedbe da je sve plaćeno daleko manje od tržišne cene.
izvor Novosti
link http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=114458&datum=2008-01-17

А ево и додатак из Политике који демантује Новости што се тиче БИГЗ-а у чланку посвећеном Петру Матићу власнику МПЦ-а
Трећи човек из трке за ИМТ
Тајанствени бизнисмен Петар Матић, власник „МПЦ холдинга”, никада није дао ниједну изјаву, нити се сликао за новине
...
Матићева биографија не може се наћи на званичној интернет страници његове компаније. Ипак, годинама уназад, детаље из његове каријере и приватног живота откривали су медији. Тако се зна да је рођен у Марибору 1966. године, да навија за Црвену звезду и да му је у младости хоби био вожња мотора. МПЦ је основао 1989. године у Хрватској, а први посао му је био, пишу овдашњи медији, снабдевање тамошњег тржишта италијанским ципелама. Непосредно пред почетак рата седиште компаније постаје Београд. Прича се и да се Петар Матић обогатио радећи с цигаретама, да је био близак с Марком Милошевићем, али и с Мирком Марјановићем. Легенда каже да му је бивши премијер Србије заправо рођак који га је катапултирао у највише кругове. С променом власти, 2000. године, Матић је наставио неометано да се бави својим послом. Купио је фабрику чарапа „Партизанка”, на чијем је месту изградио луксузни стамбени комплекс „Оаза”, али је широј јавности његова компанија најпознатија као купац пословног центра „Ушће”. С новосадским бизнисменом Миодрагом Костићем Колетом и словеначким партнерима Матић је купио бившу зграду Централног комитета, да би је на крају целу откупио. Има више од годину дана како МПЦ на истој локацији гради још једну вишеспратницу, идентичног изгледа у коју ће уложити више од 100 милиона евра. Између две близнакиње, нићи ће и највећи шопинг-мол у региону. За овај комплекс добио је и престижну награду на највећем светском сајму некретнина у Кану.

Матића медији сврставају на листу десет најбогатијих Срба, јер поседује и „Имо центре” и робну кућу „Планет” у Кнез Михаиловој улици и још неколико тржних центара. Са Милијом Бабовићем направио је „Ситроенов сервис” на Чукарици, купио је зграду „Бигза” коју ће, вероватно, претворити у хотел.

Данас „МПЦ холдинг”, који је пре осамнаест година имао само троје запослених, запошљава више од хиљаду људи. Трговински део фирме чине „Витро група”, „Мерката” и „МПЦ холдинг Иксел” и „МПЦ холдинг ентрикс”. Други део холдинга, под називом „МПЦ пропертиз”, лидер је на домаћем тржишту у погледу инвестирања у пословне и стамбене објекте. Непосредно уочи Божића, америчка инвестициона банка „Мерил Линч” постала је власник 25 одсто компаније „МПЦ пропертиз”.
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/Ekonomija/Treci-covek-iz-trke-za-IMT.sr.html
 
To oko prodaje IMT-a je super vest.
Firma je i onako u velikim gubitcima pa ako zele da spasu shto se spasti moze prodace to zemljishte u sred NBG-a.
Teshkoj industriji i onako nije mesto u sred grada.
Samo josh da se GSP depo izmesti na perifieriju i Novi Beograd ce postati kompaktna celina. :)
 
jako interesantan koncept, da se BIGZ pretvori u hotel. Koliko tamo mоže da stane soba? 5000? :) Dajem predlog da se taj hotel opremi nameštajem i opremom u stilu '30 tih i '40 tih godina, u doba kada je zgrada građena (naravno, uz sve pogodnosti moderne tehnologije - bežični net itd...). Bilo bi osveženje u ponudi hotela imati i jedan takav. Zamislite da u okviru hotela bude Cotton club (pogledati film) i Cobalt club (pogledati film Shadow), za klavirom sedi Sem, a na pijedestalu pored bara se nalazi malteški soko :D Apartmane mogu da nazovu po Semu Spejdu i Filipu Marlouu. :cool:
 
Novi vlasnik Sajma poznat na leto
U februaru tender za „Beogradski sajam“

Autor: Marija Škrbić | 17.01.2008 - 06:00
sajam-v.jpg

Novi vlasnik Sajma poznat na leto

Tender za privatizaciju „Beogradskog sajma“ biće raspisan do kraja februara ove godine. Do sada je završeno oko 95 odsto privatizacione dokumentacije, a u toku je definisanje tenderskih uslova prodaje. Obzirom da će rok za prijave trajati oko 60 dana, ko će biti novi vlasnik Sajma znaće se tokom leta - kaže za „Blic“ Anđelko Trpković, direktor „Beogradskog sajma“.

Kako je „Beogradski sajam“ društveno preduzeće, postoji samo jedna formula za njegovu prodaju.
- Na tenderu će biti ponuđeno 70 odsto kapitala. Preostalih 30 odsto kapitala biće raspoređeno na dva dela, 15 odsto je namenjeno zaposlenima i bivšim zaposlenim Sajma, a drugih 15 odsto će otići u Privatizacioni registar i biti podeljeno građanima Srbije - kaže Trpković.

Ipak na kolika je procenjena vrednost Sajma, za sada ostaje tajna.
- Procena jeste završena, međutim ni ja sam ne znam na koliko. To je interni podatak između Privatizacionog savetnika kompanije „CES Mecon“ i Agencije za privatizaciju, u koji mi sa Sajma nemamo nikakav uvid - objašnjava Trpković.

Prema njegovim rečima za kupovinu Sajama za sada su zainteresovane tri kompanije: „Rid egzibišn“ čije je sedište u Londonu, a koja godišnje organizuje oko 460 sajamskih manifetscija u svetu, zatim „Rimini Fiera SPA“ treći po veličini sajam u Italiji i jedan od najlepših u Evropi, i francuska kompanija „GL Event“ sa sedištem u Lionu, koja upravlja sa 25 sajamskih prostora i organizuje 120 sajamski manifestacija.
- Pored ovih kompanija za kupovinu Sajma zainteresovano je i nekoliko Investicionih fondova. Međutim, kako je naš interes da nosilac konzorcijuma uvek bude neko ko se bavi sajamskom industrijom, a ne neko ko sa sobom donosi samo novac, oni će morati da pronađu partnera - kaže Trpković.

Iako tenderski uslovi prodaje ovog preduzeća još uvek nisu u potpunosti definisani, Trpković kaže da će oni biti prilično oštri.
- Zajednička želja Sajma, Ministarstva trgovine, Privatizacionog svatenika i Agencije za privatizaciju, jeste da se omogući ne samo dalji razvoj Beogradskog sajma i sajamske industrije, nego i da Sajam zauzme lidersku poziciju u regionu - objasnio je poslednji direkto

Planovi potencijalnih kupaca
Početkom prošle godine predstavnici italijanske kompanije „Rimini Fiera SPA“, najavili su da će ukoliko oni postanu novi vlasnici Sajma, od postojećih objekata zadržati samo Halu 1 koju će rekonstruisati, dok će preostale hale porušiti i na njima izgraditi nove. Nasuprot njima čelnici „Rid egzibišna“ najavili su da će ukoliko kupe Sajam, oni izgraditi 40.000 kvadrata modernog i funkcionalnog izložbenog prostosra dok bi postojeće hale zadržali kao pomoćni prostor i magacine.

Lična karta Sajma
Broj hala 14
Ukupno kvadrata 106.000
IzloŽbeni prostor 40.000
Zemljište u arima 2.399,38
broj zaposlenih 240
izvor Blic
link http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=27071
 
DA LI ĆE KUPOLE SAJMA BITI POD ZAŠTITOM DRŽAVE
2.2.2008 15:53 BEOGRAD (Tanjug) - Budući vlasnik Beogradskog sajma, preduzeća koji će se krajem ovog meseca naći na tenderu za privatizaciju, moraće, pored tradicije u sajamskoj industriji, u obzir da uzme i kulturno nasleđe koje sajam nosi.
Beogradski sajam, prepoznatljivo je obeležje prestonice, sa oko 240.000 kvadratnih metara zemljišta i impozantnog izložbenog prostora u 14 hala.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu
 
ТРИ КОМПАНИЈЕ У ТРЦИ ЗА КУПОВИНУ ИМОВИНЕ „ГЕНЕКСА"
БЕОГРАД – За куповину имовине „Генекса” у Београду пријавиле су се грчка компанија „Старвуд”, холандски „Интерконтинентал” и шпанска компанија „Барсело хотели”, саопштено је из Агенција за приватизацију.

Шпанска компанија „Барсело хотели” у 14 земаља света располаже са 130 хотела са укупно 34.393 соба, од чега се 53 хотела налази у Европи, 45 у САД и 32 у јужној Америци и на Карибима.

Грчка компанија „Старвуд хотел менаџмент” управља познатим хотелским ланцима, између осталих ланцима хотела „Шератоно”, „Меридијан” и „Вестин”.

Трећи конзорцијум предвођен је компанијом за управљање хотелима „ИХГ менаџмент” из Холандије.

Та компанија управља многим хотелским ланцима, између осталих и „Интерконтинентал”, „Краун Плаза” и „Холидеј ин” и на тендеру за „Генекс” наступа заједно са фирмом „НБГП Пропертис” из Београда.

Јавно надметање за продају целине „Блок 20” као дела имовине компаније „Интернационал ЦГ” биће одржано 31. марта а почетна цена биће 85 милиона евра.

Процене су, да би цена у случају добре конкуренције могла да достигне и износ од око 200 милиона евра.

Београдска целина имовине обухвата некадашњи хотел „Интерконтинентал”, а садашњи „Континентал”, апартмане и пословни простор, познате као „Генекс апартмани”, тениску халу и енергану, укупне површине 72.225 квадрата.

Хотел „Континентал” заузима 6.041 квадрат земљишта и има површину од 31.453 квадрата.

„Генекс апартмани” простиру се на површини од 31.877 квадрата, обухватају резиденцијалне станове и канцеларијски простор и имају 4.759 квадрата земљишта.

Пословни простор, познат и као „Мала кула”, налази се на 937 квадрата земљишта и има 9.892 квадрата.
Izvor: Politika
Link: politika.co.yu
 
Vlasnik kompanije "Delta" Miroslav Misković nadmetaće se za kupovinu
imovine "Geneksa" u Beogradu, potvrđeno je danas Beti u "Delti".

U tom nadmetanju Mišković učestvuje preko svoje firme "NBG Properties"
iz Beograda, zajedno sa americkom kompanijom "Interkontinental", sa
kojom planira izgradanju hotela pored zdrade "Delte".

Na kompleksu na Novom Beogradu, gde se nalazi zgrada "Delte" je i
Geneksov hotel "Kontinental", koji je ponuđen na prodaju.
http://www.biznisnovine.com/cms/item/realtime/sr.html?view=story&id=6557&sectionId=3
 
Petar Matić kupio sarajevski „Holidej in“

SARAJEVO - Vlasnik beogradskog MPC holdinga Petar Matić kupio je sarajevski hotel „Holidej in“
od austrijske kompanije koja je taj hotel privatizovala krajem 2003. godine, prenosi Beta.

Matićev MPC holding u svom sastavu ima i „Internacional trejding partners“ koji je registrovan u Londonu.
MPC je osnovan 1989. godine u Hrvatskoj da bi, po izbijanju rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici, sedište
firme bilo preseljeno u Beograd.

Pre nekoliko meseci američka kompanija „Meril Linč“ postala je vlasnik 25 odsto „MPC propertisa“ koje se
bavi investiranjem u nekretnine. U Srbiji je postao poznat pre svega zbog kupovine zgrade nekadašnjeg CK na Ušću.
U ovaj posao ušao je zajedno sa slovenačkim partnerom i MK kompanijom, biznismena Miodraga Kostića, ali je
posle otkupio celu zgradu.

U njenoj blizini gradi još jednu višespratnicu, a ta investicija koštaće oko 100 miliona evra.
U Beogradu je i vlasnik BIGZ-a koji je kupio u privatizaciji za 330 miliona dinara, a priča se da će na toj
lokaciji MPC graditi hotel. Nakon što je kompanija Predraga Matića pazarili fabriku čarapa „Partizanka“ u
stečaju, na tom placu na Karaburmi podignuto je luksuzno apartmansko naselje „Oaza“.

Iako spada u desetak najbogatijih ljudi u Srbiji za sve te godine ni u jednom mediju nije objavljena njegova slika
jer ne dozvoljava da ga fotografišu, na taj način štiti svoju privatnost.
U njegovom su posedu i „Imo centar“, robna kuća „Planet“ i važi za jednog od najvećih investitora u oblasti nekretnina.
Bio je zainteresovan i za IMT zbog atraktivnog placa na Novom Beogradu gde se nalazi ta fabrika, ali je
u nadmetanju pobedio Filip Janković Cepter.
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-29-03-2008/petar-matic-kupio-sarajevski-holidej
 
DANAS PRODAJA BEOGRADSKOG DELA 'GENEKSA'
31.3.2008 9:30 BEOGRAD - Javno nadmetanje za prodaju ''Geneksove'' imovine u Beogradu biće održano danas, a maksimalna cena bi, prema procenama, mogla dostići 150 do 200 miliona evra.
Za kupovinu celine ''Blok 20'', kao dela imovine kompanije ''Internacional CG'', prijavila su se tri učesnika - kompanija ''Starvud'', holandski ''Interkontinental'' i španska kompanija ''Barselo hoteli''.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu
 
Kupio je "NBG Properties" , tj. Miško za 148.800.999€.

Tačnije po tenderu : " NBGP PROPERTIES d.o.o. Beograd
(zavisno društvo GREPPON INTERNATIONAL NV, Holandija), sa

kompanijom IHG MANAGEMENT, Holandija, koja upravlja sa više
hotelskih lanaca, između ostalih Intercontinental, Crown Plaza i Holiday Inn.

Planirano ulaganje je još oko 40mil.€ i vraća se u lanac hot.'Interkontinental'
Postoji i tzv. 'socijalni program' za zaposlene.
 
Kupio bata Mishko...kakvo iznenadjenje! :lol:
 
I dalje u Genexovom. Evo mozes i u ovoj vesti da procitas :)

DO KRAJA MAJA NOVI TENDER ZA IMOVINU "GENEKSA" NA KOPAONIKU
BEOGRAD , 31. marta - Direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić najavila je danas da bi do kraja maja trebalo da bude ponovljen tender za imovinu "Geneksa" na Kopaoniku, dok bi tender za veliku "Geneks kulu" u bloku 27 na Novom Beogradu mogao da bude raspisan do kraja godine.

"Ovo je tek prva faza prodaje imovine 'ICG' i 'Geneksa', 'Kula' je predviđena za treću fazu jer se tamo nalazi još uvek nalazi administrativni deo 'Geneksa'", rekla je Džinićeva.

Komentarišući javno nadmetenje na kojem je kompanija "NBGP Propertis" iz Beograda, u konzorcijumu sa kompanijom "IHG menadžment", izlicitirala iznos od 148.800.999 evra, Džinićeva je rekla da je Agencija zadovoljna postignutom cenom.

"Cena je daleko veća od minimalne cene od 85 miliona evra. Voleli bi kao prodavci da je cena još viša ali treba biti realan i zadovoljni smo sa postignutom cenom", rekla je ona.

Prema njenim rečima, novi vlasnik nije preuzeo obavezu sprovođenja socijalnog programa za preuzete radnike već će socijalni program sprovesti država.

"Nismo hteli da dodatno opteretimo kupce, jer bi to uticalo na cenu i moglo da ugrozi ceo postupak da smo te troškove svalili na njih", naglasila je Džinićeva i dodala da je novi vlasnik prema tenderskim uslovima obavezan da investira najmanje 20 miliona evra.

Dugovanja "Geneksa", prema njenim rečima, odnosno potraživanja državnih i komercijalnih poverilaca procenjena su na oko milijardu evra, ali se poverioci neće namirivati odmah već nakon unovčenja cele imovine.

Novi vlasnik "Geneksove" imovine u Beogradu je firma "NBGP Propertis" iz Beograda, u konzorcijumu sa kompanijom "IHG menadžment", koja je danas na nadmetanju održanom u hotelu "Kontinental" izlicitirala iznos od 148.800.999 evra.

Iza kompanije "NBGP Properties" stoji kompanija "Delta" u vlasništvu srpskog biznismena Miroslava Miškovića.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu
 
RTB: Agencija odbila zahtev Ateka
Agencija za privatizaciju odbila je zahtev kompanije Atek za
produženje roka za uplatu novac za kupovinu RTB Bor.

U saopštenju Agencije se kaže da "Agencija ostaje pri stavu da će, ukoliko Atek danas do ponoći ne uplati
ostatak kupoprodajne cene, ugovor o prodaji RTB Bor biti raskinut". U tom slučaju, Agencija će naplatiti
licitacionu garanciju u iznosu od deset miliona dolara, a do sada uplaćenih 150 miliona dolara ostaje na
posebnom računu u Narodnoj banci Srbije.

Austrijska kompanija Atek zatražila je od Agencije za privatizaciju da joj se odobri da danas uplati samo deo
novca za RTB.Kompanija Atek tražila je da joj se odobri da odmah uplati iznos kupoprodajne cene od 230 miliona
dolara za RTB Bor i priloži garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 60 miliona dolara, a da joj se
za preostali deo sume odobri rok od 60 dana.
......
Na tom tenderu prijavili su se ruska firma SMR koja posluje u sastavu "Bejzik elementa", vlasništvo ruskog
magnata Olega Deripaske i austrijska kompanija Atek. Najbolju ponudu za kapital od 466 miliona dolara
dao je Atek, 466 miliona dolara, dok je ruski SMR ponudio 370 miliona dolara.
ceo text : http://www.b92.net//biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=04&dd=04&nav_id=292336
 
Ovo mi nije jasno u potpunosti. Dinkić je pre nekog vremena izjavio da je sada sasvim sigurno da će Bor biti prodat jer su već uplatili 150 miliona dolara i ako odustanu ostaju bez tog novca. Sada se taj novac stavlja na poseban račun u NBS, zašto? Zašto taj novac ne ide na račun Agencije za privatizaciju?
 
A-tek odustao od kupovine RTB-a
Kompanija A-tek odustala od kupovine RTB-a Bor, pošto je prethodno Beograd
odbio zahtev Austrijanaca da se produži rok za uplatu.

"Sa žaljenjem konstatujemo činjenicu da nije postignut dogovor u vezi privatizacije RTB-a Bor.
A-tek je bio spreman da uplati danas značajan deo sredstava većeg dela ugovorene kupovne cene, kao
i da priloži garancije za dobro obavljen posao, ali nažalost Agencija za privatizaciju Republike Srbije to
nije prihvatila", navodi se u saopštenju austrijske kompanije.

Agencija za privatizaciju saopštila je danas ranije je odbila zahtev kompanije A-tek za produženje roka
za uplatu ostatka od 316 miliona dolara za kupovinu RTB-a Bor. Agencija je saopštila da će - ako A-tek ne
uplati novac do ponoći - sa tom austrijskom kompanijom raskinuti kupoprodajni ugovor i početi
pregovore sa drugoplasiranim ponuđačem na tenderu, odnosno sa ruskim SMR-om, članom
"Bejzik elementa" Olega Deripaske.

U tom slučaju, Agencija za privatizaciju naplatiće licitacionu garanciju od 10 miliona dolara, a
150 miliona dolara, koje je A-tek već uplatio kao prvi deo kupoprodajne cene, ostaje na
posebnom računu u Narodnoj banci Srbije.
ceo text : http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=04&dd=04&nav_id=292323

Garancija od 10mil.€ se sigurno naplaćuje, a ovih 150mil.€ zavisno od uslova na tenderu.
 
Znaci, Bor ipak ide bacuski Deripaski,on ne kuburi sa lovom,kao uostalom i danasnja Rusija:)
 
STIGLO SEDAM PRIJAVA ZA SAVETNIKA ZA 'TELEKOM'
27.5.2008 14:01 BEOGRAD - Na tender za izbor privatizacionog savetnika za realizaciju inicijalne javne ponude ''Telekoma'' pristiglo je sedam prijava, saopštila je danas Agencija za privatizaciju.
Otvaranje ponuda obavljeno je juče, a u skladu sa tenderskim uslovima pristigle su ponude sedam uglavnom poznatih investicionih banaka i konsultantskih kuća.
ZA 'TELEKOM' INTERES NAJVEĆIH INVESTICIONIH BANAKA
27.5.2008 19:03 BEOGRAD - Pomoćnik ministra ekonomije
Nebojša Chirić izjavio je danas Tanjugu, povodom pristizanja sedam ponuda na tender za izbor privatizacionog savetnika za realizaciju inicijalne javne ponude ''Telekoma Srbija'', da se radi o najvećim svetskim investicionim bankama.

Među ponuđačima su ''Goldman Saks'', ''Siti banka'', ''J.P. Morgan'', ''Morgan Stenli'', ''Dojče banka'' i ''Kredit Svis'', tako da se zaista radi o najvećim ''igračima'' u investicionom bankarstvu, koji između ostalog treba da osiguraju uspešnost sprovođenja procesa inicijalne javne ponude za privatizaciju ''Telekoma Srbija'', rekao je Chirić.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu
 
AUSTRIJANCI ZAINTERESOVANI ZA BEOGRADSKI SAJAM
30.5.2008 13:18 BEOGRAD - Delegacija austrijske kompanije ''Red Egzibišns'' (Red Exibitions) izrazila je danas spremnost da učestvuje na predstojećem tenderu za privatizaciju Beogradskog sajma, saopštilo je Ministarstvo trgovine i usluga.
Članovi austrijske delegacije, koju je predvodio direktor za Evropu Matijas Limbek (Matthias Limbeck) istakli su u razgovoru sa ministrom trgovine i usluga Predragom Bubalom da očekuje da će tender uskoro biti objavljen.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu
 
Privatizacija sajma? Idijotizam! Verovatno ce buduci vlasnik odrzavati samo one sajmove koji mu donose veliki profit. Za nas posetioce to znaci da cemo imati svega nekoliko sajmova godisnje, ako i toliko. 'bem ti zemlju gde je sve na prodaju :bash:
 
Izvini vrachar, ali to nema smisla. Ako se odrzavaju sajmovi koji ne donose profit, onda razliku placamo mi gradjani kroz finansiranje neprofitabilnog (ili manje profitabilnog) drzavnog preduzeca. Ovako ako nas ima dovoljno koje interesuje sajam.. sta ja znam.. violina, onda ga mozemo organizovati u Beogradskom sajmu ili nekom drugom kongresnom prostoru, sto je mnogo efikasnije jer onda mi biramo kad cemo, kako cemo, gde cemo (mi koji se razumemo u temu sajma jer se time bavimo) umesto da za nas bira firma koja se bavi samo organizacijom. Postujem tvoje misljenje, naravno, ali po meni to jednostavno nema smisla - Sajam nije nikakvo javno dobro pa da se moze debatovati njegova privatizacija.. to je skup kongresnih sala i firma koja se bavi njihovim odrzavanjem... E sad, za koju cenu i pod kojim uslovima, to je druga prica... :)
 
Vrh