Šta je novo?

Dedinjske vile

Ovo je urnebesno, skup stilova kao da je diznilend
 
Vidim da se u mnogim postovima olako upotrebljava termin "kič" iz Nemačkog jezika. Već decenijama lingvisti pokušavaju da pravilno definišu tu reč ali bez uspeha. Šta je kič? Mislim da je maksimum koji sebi možemo dozvoliti "sviđa mi se" i "ne sviđa mi se". Već sam jednom napisao za kuću i malo dete se ne može reći da su ružni. Može se eventualno reći da nisu lepi
 
Кич је (за мене) када је нешто ван контекста, ван пропорције, лажно, са неадекватно распоређеним детаљима у односу на површину.

Мени се чини да ове "виле романе" испуњавају већину тих критеријума.
 
Na stranu sad neke gramatičko-pravopisne greške u postu :D, dedinje, kako to misliš da linvisti ne znaju šta je kič? Pitanje kiča nije leksikografsko pitanje, nego pitanje sociologije, kulturologije i filozofije (estetike). Evo naši su leksikografi u Rečniku SANU napisali sledeću definiciju: likovno, literarno, muzičko i sl. delo bez prave umetničke vrednosti, tvorevina koja se odlikuje odsustvom ukusa, sladunjavošću, jeftinim efektima i dr.; svojstva koja odlikuju takvo delo, nazoviumetnost.

Poslušaj Branu Mitrovića:

Turbo-folk arhitektura

I pored toga što su u ogroman broj dedinjskih vila uloženi kubici najboljih i najskupljih materijala, postoje mišljenja da je novokomponovana gradnja uništila estetiku prestižnih gradskih brda. Poznati beogradski arhitekta, profesor i dopisni član SANU, Brana Mitrović, o delovima nove dedinjske arhitekture nema visoko mišljenje.

- Mi gubimo kapitalne prostorne resurse. Danas više ne možemo da tvrdimo da su neke lokacije na Dedinju i dalje ekskluzivne, a svakako da su i daleko od nekadašnjeg rezidencijalnog elitizma. I u urbanizmu nailazimo na problem sličan onome u muzici i u mnogim sferama života, tako da imamo i turbo-folk arhitekturu. Na sceni je jedan profil investitora koji misle da stižući na određenu društvenu lestvicu mogu arhitekturom da ulepšaju prošlost koja im se ne dopada ili ih nije dostojna. Ne može se građanska tradicija ostvariti pogrešno kompiliranom istorijskom arhitekturom. Imam utisak da jedan deo investitora time želi da svoje kratko trajanje pretvori u tradiciju koju inače nemaju, te onda onih svojih 200 nepostojećih godina žele da pokriju sa dva „lavića" na pročelju i u svom malom svetu stvaraju utisak da iza njih stoje svi ti uvaženi preci sa svim onim što misle da je trebalo da imaju. To je besmisleno i smešno, a deluje i prilično tužno - govori Mitrović.
 
Da je dedinje prepuno turbofolk japija to se slazem i mogu da potvrdim, jer sam tamo odrastao a i dan danas sam cesto tamo. Ono sto meni smeta je to sto se "novopecenim" stalno zamera nedostatak identiteta i tradicije. Bez obzira koliko mi smeta ono sto oni sa svojim kapitalom rade kraju u kkojem sam odrastao, kao i gadjenjem zbog nacina kako je 99% njih doslo do tog kapitala, ipak se mora priznati da se oni maltene ne razlikuju od svojih prethodnika. Jer pre njih su ovim krajem vladali direktori DB preduzeca, partijski funkcioneri, i na koncu politicki komesari koji su u taj svoj posed dosli jednako sumnjivo samo na drugi nacin.
Ako ocemo iskreno, pitanje je kako su i oni koje su tu zatekli dosli do tog zemljista i kapitala za vile u vremenu kada je nepismenost u drzavi bila na nivou od preko 80% po slobodnoj proceni.
Zato mislim da ma kakvi bili "novopeceni" (a svi znamo kakvi su), zaista im je glupo trljati nos da nemaju 100-godisnju istoriju bitisanja na tom prostoru.
Jednostavno, na tom potezu Dedinje-Senjak pre 100 godina nije bilo elitno naselje, vec selo i pasnjak i sirotinjsko naselje na senjaku kao obodnom naselju industrijske zone mostar.
He, sto se lavica tice... Ne znam iz kog razloga ali prisutni su kod sve tri generacije "uspesnih"
Dal je ta ljubav ka lavicima posledica neke mitologije, ili samo dizanje spomenika najomiljenijem picu za mene ostaje enigma :?: :grin:

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
Uvek sam gotivio tu zgradu. Komandni centar mocnih rendzera. :)
 
ja nikad je nisam gotivio. jednostavno nisam ljubitelj brutalizma. od svih građevina na dedinju koje sam viđao mislim da mi je ta bila najmanje simpatična.
 
за своје време, изузетно симпатична! има неку топлину, иако има доминантне бруталистичке елементе.
 
Pa dobro napreduje. Imam neke slicice od pre neki dan pa cu okaciti kad stignem. :)
 
Uzicka blize Skveru
1zykhmt.jpg


Tolstojevskog :D Velika je ,,terasa'' nasuta ali cini se da je stanje mnogo bolje nego na ultra kic renderu.
x2t1lv.jpg
 
Jao, pa ti si postavio! :D

Sve mislim stoji kao poslednji post ovaj prethodni, u kojem kažeš da će uskoro stići slike. :lol:

Ne izgleda loše. Mislim, kuća je kič, nema nikakvu arhitektonsku vrednost, ali mnogo bolje od rendera. Tamo mi je delovala nekako sivo, možda i zbog maltera na susednoj slici, a ovo je vidim neka bež / svetlodrap varijanta. Uklonjeni su i oni jezivi „dvospratni” prozori, i više mi ne liči na faux-mavarski stil à la kuća koju Cher ima u Malibuu:

chershouse.jpg


Oblik otvorâ, te arkade i sl.

Začuđujuće da je kapija sasvim svedena, čak na slici izgleda mala za ovoliku kućetinu. :lol: :lol:
 
Aleph

U svakom postu ima pravopisno-gramatičkih grešaka, postovi nisu eseji. Kažeš "kič je delo bez prave umetničke vrednosti". To ne znači ništa, ko će da proceni šta je prava umetnička vrednost a šta ne. Ukusi su individualna stvar. Kažeš "kič je tvorevina koja se odlikuje sladunjavošću".Da li to važi za čuvenu crkvu "Vasilija Blaženog" na Crvenom trgu u Moskvi. Kad je uređivan Kalemegdan, oko 1930 godine, postavljen je, ne baš kvalitetno, kameni (gipsani?) lav tačno kod početka poznatih "velikih stepenica". Da li je to kič? U jednoj pripovetci prosečnog pisca opisan je čovek koji je dobrovoljno otišao u rat i hrabro poginuo boreći se za slobodu svog naroda. Opet kič? Neki kažu "nije kič".
 
Hahaha :-D
Da mu neko pokloni Aleph vi se odrekao ove kuce u Malibuu
Ma 100% :-D

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
Ova je imala ok projekat ali na kraju ispade krmaca bez baste i sa kupatilskom fasadom
6ixugl.jpg
[/quote]


A evo i kruna krmaci


Strasno
Majko Srbijo!
 
Pretekao si me, ja sam juce uslikao, nisam mogao da verujem! Srbistan...
 
laki72":20vx4pfw je napisao(la):
Hahaha :-D
Da mu neko pokloni Aleph vi se odrekao ove kuce u Malibuu
Ma 100% :-D

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

Nisam te razumeo? :lol:

Da mi neko pokloni šta?

Odakle dođe ovo odricanje kuće u Malibuu? :lol:

Kuća je samo spomenuta zato što me je ova lođa podsećala na one prozore na dva nivoa na renderu „Rimskog carstva”. Sada kada tih prozora nema, kuća izgleda mnogo bolje. Premda ni u kom sučaju kao vredno arhitektonsko delo.

Bolje bi ti bilo da si se šetajući pored „Rimskog carstva” slikao sličicu ili dve.

:lol:
 
Baš je bio lep dan i lepa svetlost za fotografije.

Google je ažurirao satelitski snimak Beograda, ali su boje grozne.

Vidi se i poluzavršeno „Rimsko carstvo”.
 
Кажу да је "Шећерко" (српски краљ шећера Миодраг Костић) саградио најлепшу и највећу вилу на Дедињу у Толстојевој улици

Kole sagradio vilu od 10 miliona evra! (FOTO)
Autor: A. Radojević | 01.04.2014 - 20:00:00h | Komentara: 36
62
Ekonomska kriza izgleda ne utiče na poslovanje srpskog biznismena Miodraga Kostića Koleta, koji je, kako eksluzivno saznajemo, za samo godinu dana sagradio vilu vrednu oko 10 miliona evra!




http://www.alo.rs/v-i-p/paparazzo/kole- ... foto/50910
 
Giorano Angelo":3aoqdil4 je napisao(la):
Резиденција Ирана, арх. Оливера и Петар Петровић... :)
http://gioranoangelo.blogspot.com/2014/01/1974-76.html


Зграда је занимљива, мене подсећа на сложену и моћну мистику турбана неког персијског шаха.
Бетонске површине изгледају превише "брутално" данас, а зграда вапи за обновом. Боље би било да бетонски елементи имају плитко-рељефне, косе и на крајевима витичасте "наборе" који подсећају на наборе турбана, рецимо дворедне, тек симболично.
 
Vrh