Šta je novo?

Saobraćajna signalizacija

Saobraćajna signalizacija - na ćirilici!
T. Spalević | 22. april 2014. 07:45 | Komentara: 0
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... a-cirilici

Završen projekat za dopunsku saobraćajnu signalizaciju u uslovima smanjene vidljivosti. Kod Batajničke petlje znakovi upozorenja ispisani ćirilicom

eko-put620x0.jpg

Stranci kada naiđu na ovaj znak, teško će shvatiti o kakvoj se opomeni radi Foto Ž. Knežević

PAZI magla“. Ovo ćirilicom ispisano upozorenje na novosadskom auto-putu u zoni Batajničke petlje, strancima u tranzitu sigurno neće spasti glavu. A nije mali broj vozača i putnika iz inostranstva, koji su stradali u saobraćajnim nesrećama na putevima u Srbiji. Upravo je početkom januara ove godine samo u jednom danu, u uslovima smanjene vidljivosti, živote izgubilo sedam osoba, od kojih dva stranca. Na pitanje zašto nema upozorenja i na engleskom jeziku, nadležni u „Putevima Srbije“ kažu da je reč o privremenoj signalizaciji u zoni petlje gde se izvode građevinski radovi. Takođe, tvrde da je sve urađeno prema projektu privremene signalizacije, koju je odobrilo nadležno ministarstvo. „Pazi magla“ je, kažu, samo dopunski znak.

Na najmodernijim putevima u Evropi, po kojima prednjači Nemačka, takav saobraćajni znak ne postoji. Ali pomoću displeja iznad puta, vozači dobijaju sve bitne informacije. I susedna Hrvatska na svojim auto-putevima ima takav sistem i u slučaju magle na displeju se pojavljuje upozorenje na hrvatskom i engleskom jeziku, kao i ograničenje brzine u uslovima te smanjene vidljivosti. Međutim, to nije standardna saobraćajna signalizacija. Srbija je svoju vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, naravno, u potpunosti uskladila sa međunarodnom.

Upravo zbog velikog broja saobraćajnih nesreća krajem prošle i početkom ove godine, „Putevi Srbije“ su se opredelili i za dopunsku signalizaciju. Dostavili su Ministarstvu saobraćaja predlog projekta za nestandardnu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, koja će pomoći vozačima u uslovima smanjene vidljivosti zbog magle. Ukoliko projekat dobije „zeleno svetlo“ Ministarstva, putari će odmah na kritičnim deonicama Koridora 10 početi sa radovima.

Prema predlogu projekta, reč je o obeležavanju linije, koja razdvaja zaustavnu od vozne trake, tako što će se na zaustavnoj traci iscrtati žuti polukrugovi na određenom rastojanju, a učesnici u saobraćaju treba da ograniče brzinu po preporuci na tablama. Na tablama bi upozorenje za maglu, kako je predloženo, trebalo da bude napisano na srpskom - ćirilicom i još na engleskom jeziku zbog stranaca. Dopunska signalizacija nije predviđena našim standardima, već se radi po modelu, koji se primenjuje u Nemačkoj i Austriji.

Saobraćajnice u našoj zemlji su obeležene horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u skladu sa Zakonom o putevima i pravilnikom. Sve putokazne table ispisane su na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom, a u mestima gde žive nacionalne manjine još i na njihovom jeziku.

MILIJARDA NA SIGNALIZACIJU

GodiŠnje „Putevi“ potroše na signalizaciju oko 800 miliona do milijardu dinara, što nije dovoljno. Šteta, koju „Putevi“ imaju zbog krađe saobraćajne signalizacije meri se sa oko milion evra. Da bi Srbija na putevima dostigla evropski nivo, potrebno je da se u narednih sedam-osam godina ulaže između 60 i 70 milijardi dinara godišnje. To bi značilo adekvatno redovno i investiciono održavanje, koje podrazumeva i modernu signalizaciju i centralno kontrolisanje i upravljanje saobraćajem (video-nadzor, meteo-stanice, izmenjivu signalizaciju i sve ono što podrazumeva elektronsko praćenje i upravljanje saobraćajnicama). Godišnje „Putevi“ nemaju ni trećinu potrebnog novca.
 
Al zato je Srbima, Rumunima, Grcima, Turcima savrseno jasno sta u Austriji ili nemackoj znaci 'bie nebel' ili 'kurz park zone' ili 'ausgang' i slicno...

Kakvi kompleksi polupismenih novinara u pokusaju... :twisted:

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
Претпостављам да и у суседној Хрватској пишу на ћирилици? Поготово у Немачкој! А и кретену који јури по магли ни вишејезични знак неће помићи.
 
Zar nisu izmišljeni saobraćajni znaci da bi predstavljali univerzalnu komunikaciju? Čemu reči ako imamo znakove?
 
dsc07898.jpg

evo ga trazeni znak sa predhodnih strana bilo nekad
 
Zasto nestave putokaze na ove konzole treba im se nacrtati
dsc08338.jpg

a na ovu bi mogli kameru
dsc08381.jpg
 
dsc08434.jpg

neko je nocas bio malo veseli i pod gasom
 
Neradi semafor kod vuka vec 10 dana pa nista ,sve vise semafora neradi po gradu
 
И код мене у крају тј. код пијаце "Бежанијска коса" на раскрсници Недељка Гвозденовића-Љубинке Бобић-Др. Хуго Клајна семафор не ради већ неколико дана. Иначе је раскрсница доста прометна.
 
Koja služba je nadležna za postavljanja žutih tabli sa nazivom mesta (i onih sa precrtanim nazivom mesta)?
 
direktor":3iep3yhm je napisao(la):
Neradi semafor kod vuka vec 10 dana pa nista ,sve vise semafora neradi po gradu

Jurija Gagarina kod ACS45 auto salona - ne radi
Djordja Stanoejvica pre zeleznickog nadvoznjaka - ne radi vec duze vreme

Vesele 90-te :)
 
Kod vuka su pre godinu dana skinuli veliku konzolu za semafor i tom prilikom su stavili pomocni mali semafor sa strane. Godinu dana je proslo i idalje stoji pomocni semafor i nikome ne pada na pamet da vrati prvobitnu konstrukciju.

Cinimi se da niko ne zeli da radi. Svi bi da bleje a semafori i znaci ce se sami popravljati.
 
Ja sam skoro jednu novobeogradsku raskrsnicu prijavio policiji. Semafori su bili nesinhronizovani. Posle 10 minuta su bili isključeni (žuto trepćuće), daljinski. Mogli su i sami da uoče neispravnost.
Ono što me čudi je to što se ignoriše zakonska obaveza, pa tako ni vozači autobusa, taksi, pa ni sama policija nije prijavila ovu raskrsnicu pre mene.
 
Kod vuka je konzolu odnjeo bager vljda su do sad naplatili stetu to je bilo neosredno po otvsranju bulevara , bager je bio na prikolici kasika nije bila adekvatno postavljena , sramota u svakom slucaju
 
Коме да пријавим покварен семафор у Гроцкој, кад већ Стф неће :Р
 
PRELAZ SMRTI 21 nesreća na istom pešačkom prelazu

M. Tašković | 09. 08. 2014. - 13:27h izmena vesti 13:59h | Foto: M. Jošida | Komentara: 53
Na rizičnom prelazu kod Kineske pijace, u ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu, u poslednje četiri godine dogodila se čak 21 nesreća u kojoj su stradali pešaci.

Uprkos opasnosti u Sekretarijatu
501713_pesacki-prelaz-foto-m-josida_f.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/486622 ... om-prelazu
 
Tu postoji i nezavrseni podzemni prolaz ,pa bi bilo lijepo da ga zavrse , a stanicu autobusa bi mogli pomjeriti
 
Vrh