Šta je novo?

Trafo u Mirijevu -Beograd 20

Pozdrav svima.

Posto ne radi gore navedeni link, zamolio bih nekoga da okaci trafo.kml, posto me zanima kompletna trasa dalekovoda od trafostanice Beograd 20, u smeru ka Vinci. Video sam masine kako kopaju rupe za dalekovode, a na jednom delu su vec izlivena 4 betonska stuba.

Izvinjavam se unapred ako sam pisao u pogresnoj temi.
 
Ироније ли у Србаља, тамо где далеководи постоје деценијама људи су изградили куће испод истих и деца им се око далековода цео живот играју .... у истој тој Винчи, Калуђерици, Лештанима ...
 
A za gradnju dalekovod ase znalo u startu , samo neki su mislil da nece biti izgraden
 
Moze li neko da okaci bar sliku trase dalekovoda od trafostanice Beograd 20 ka Vinci, ako vec nema "trafo.kml" ?

Hvala.
 
Uveliko se kopaju rupe za stubove za dalekovode. Do sada je iskopano 5 rupa za stubove, od cega su 3 lokacije dobile po 4 betonska stuba. Masine ulaze u posede bez prethodne najave. Video sam da su neke puteve koje su masine probile, ljudi naknadno zatvorili. Ono sto me je zacudilo, jeste da na sajtu postoje 2 verzije trase dalekovoda, a kako sam obisao sva mesta na kojima treba da budu stubovi, trasa se ne poklapa. Pa mi nije jasno u cemu je fora?
Po planu, obe trase dalekovoda (koje su paralelne) se lomi tek negde u liniji Kaludjerice, a ovde se trasa lomi puno ranije (po recima radnika koje sam zatekao na licu mesta).

Sreo sam coveka koji ima vocnjak i pitao ga da li zna nesto o trasi. Kaze da ne zna.. Okolo su njive prazne, niko nista ne radi,a cini se da ce trasa proci tacno preko tog vocnjaka, koji je tu 20 godina. Kako vlasnik vocnjaka kaze, nada se da nece ici kablovi tacno preko, kako mu masine ne bi lomile grane i mlatile rod. Kasnije cu okaciti neku sliku.
 
САЗНАЈЕМО: РАДМИЛОВЧАНИ СУТРА ПОНОВО ПРОТЕСТУЈУ

IMG_20140809_184346.jpg


Сутра од 8-11 часова одржаће се протест мештана Винче због изградње далековода чија траса пролази кроз њихово насеље, као и поред школе Никола Тесла.

Протест ће се одржати на улазу у насеље Радмиловац, а циљ протеста је да се поново укаже на проблем који имају мештани овог дела Гроцке. Како сазнајемо, грађани ће и у наредном периоду исказивати своје незадовољство због изградње, како тврде, апсолутно нелегитимне за коју је обавештен и премијер Србије, Александар Вучић.

Подсетимо читаоце, да упркос константном протесту изградња далековода је настављена. За сада нема наговештаја како ће се овај проблем решити. Мештани су се обраћали скоро свим релевантним институцијама, али одговори од њих су ретко долазили..


НашаГроцка
Како бих им слатко свима налупао шамаре :rant:
 
Ако је далековод планиран од 1983 нелегитиман, шта су тек њихове куће?
 
сваки већи инфраструктурни пројекат или природна непогода показују колики нам је урбанистички хаос
 
A sta je sa opcijom da to kratko parče do trafo stanice, budu podzemni vodovi
jeste neki dinar više ali rešava trajno nastali problem
 
Решили би се проблеми,али по којој цени вероватно би та мала подземна деоница коштала два пута више од целе надземне.Морала би да се ради велика промена у пројекту набавља друга опрема а то тражи време,а ми живимо у Србији.
Први проблем би био спој надземог вода са подземним каблом те кратке деонице,након тога сам улаз подземног кабла у постројење трафостанице и његово везивање на излазни растављач или вф филтер портала у далеководном пољу.Био би можда и проблем подешавање заштите тог далековода због прекида деонице и коришћења различитих материјала ужету далековода и хлпе кабла.За коришћење каблова као везе између ЕМС-ових трафостаница знам само за 110 кв кабл у Београду који је под уљним притиском,уљне подстанице,финије селектована заштита,скупо одржавање.Ово је ипак 400 кв далековод који би се настављао са каблом од умреженог полиетилена или ти ХЛПЕ са којим се у ЕМС-у на ради баш пуно.По мени превелике компликације са огромним трошковима.
 
Karlo del Ponte":sc50dpgu je napisao(la):
Како је у питању далековод од 400.000 волти, зона штетних зрачења је 100 метара (за железничке контактне водове напона 25.000 волти је 25 метара. Како физичко поље слаби са квадратом растојања, то је око 100 метара). Анализирао сам ситуацију, и утврдио трасу где је минимално угрожавање штетним зрачењима, ни 30 објеката није закачено. Трасу далековода по ГУП-у 2003-2021 стварно не знам, и бојим се да је апсурдна.
2zo9kjr.jpg


Најгора ствар у свему је духовна беда, да чак ни у институцијама немамо интелетуалце, већ полтроне. За одређивање зона штетних зрачења (без сложених прорачуна штетних зрачења из више извора) је довољан било који озбиљан технички факултет, чак и захтевнија средња школа.

Земљиште у зони ширине 200 метара на траси далековода напона 400.000 волти, или 140 за напон 220.000 волти, или 100 метара за 110.000 волти је погодно једино за кошење, житарице и индустријско биље. Воћњаци и шуме могу да гранама уђу у прописани слободан простор, повртњак захтева дуго задржавање радника у штетној зони, животиње на испаши се спонтано одаљавају од таквих зона. Житарице, индустријско и биљке за кошење не захтевају минимално задржавање на одређеној површини.


Колико ми је познато, у приградским општинама се на упит да ли је потребна грађевинска дозвола добија конфузан одговор који се може тумачити и као - не.

Замолио бих те за одговор колика је зона зрачења трамвајске контактне мреже.
 
Gradjevinska dozvola je potrebana uvijek , problem je sto to traje a srbi navikli na legalizaciju
 
@Vozd

Зона штетних зрачења од трамвајских водова је 3-4 метра. Наравно, штетни утицаји зависе од времена задржавања у зони зрачења. Занимљиво је да су штетна зрачења од кућних електричних инсталација до 1,5 метар, и да се о томе малтене уопште не води рачуна при пројектовању стамбених и пословних простора, нити распореда кревета за спавање и слично. Што си ближи, наравно, штетни утицај је већи.

У високоградњи главни каблови се најчешће постављају у висини између горње ивице врата и прозора и плафона, а ка утичницама се бочни каблови спуштају вертикално на доле. Штетни утицај је највећи када је тело паралелно са каблом.
 
Karlo del Ponte":1gcegl3r je napisao(la):
@Vozd

Зона штетних зрачења од трамвајских водова је 3-4 метра. Наравно, штетни утицаји зависе од времена задржавања у зони зрачења. Занимљиво је да су штетна зрачења од кућних електричних инсталација до 1,5 метар, и да се о томе малтене уопште не води рачуна при пројектовању стамбених и пословних простора, нити распореда кревета за спавање и слично. Што си ближи, наравно, штетни утицај је већи.

У високоградњи главни каблови се најчешће постављају у висини између горње ивице врата и прозора и плафона, а ка утичницама се бочни каблови спуштају вертикално на доле. Штетни утицај је највећи када је тело паралелно са каблом.

Најлепше хвала.
 
Somi303":ue4ex6p1 je napisao(la):

Strajkuju ispred pogresne kuce.Nit Elektroprivreda Srbije,a posebno EDB nemaju nikakve veze sa navedenim dalekovodom.
On je investicija EMS-a zajedno sa izgradnjom Ts Beograd 20 radi rasterecenja i poboljsanja sigurnosti rada postojecih Ts Beograd 5 i TS Beograd 8
 
Стигли су до самог улаза у Винчу са изградњом
c77c91d44c0eea5de653ce136c995d25.jpg

Један од ова два је у дворишту жене која је међу главним организаторима протеста.
 
Somi303,

jel mozes da ubacis jos neku slicicu i da nam kazes sta se dogadja na terenu...ovo je jako veliki i bitan projekat ali je malo zapostavljen na forumu...
 
Немам више слика јер слабо идем у Винчу, а све слике из далека су грозне због времена. Завршили су градљу далековода кроз целу Винчу и стигли су до Болечице. На другој страни, докле поглед сеже рекао бих да су стигли до Миријева. Било би лепо кад би се појавио неко одатле и сликао :)
 
Fotkano iz dvorišta OŠ "Nikola Tesla", najveće škole na Balkanu.

Dalekovodi su najveći koje sam ikada video, panorama deloje jezivo, kao neka američka industrijska pustara na divljem zapadu ...
10620502_1504878959794954_1229666610318308744_o.jpg
 
Могу само да употпуне утисак јер је и без њих Винча била грозна.
 
stf":20mgu9ve je napisao(la):
Fotkano iz dvorišta OŠ "Nikola Tesla", najveće škole na Balkanu.

Dalekovodi su najveći koje sam ikada video, panorama deloje jezivo, kao neka američka industrijska pustara na divljem zapadu ...
10620502_1504878959794954_1229666610318308744_o.jpg
Mislis li da je visina dalekovoda pokusaj da se smanje stetni uticaji, ili je to samo slucajnost? Znas li koja je visina dalekovoda van samog naselja?
 
Visina dalekovoda je direktno proporcionalna snazi. Ovaj pravac pružanja dalekovoda je upravan na više pravaca dalekovoda Leštane-Pančevo te je morao biti iznad svih njih.
Duž celog pravca su na istoj visini pa postoji mogućnost da je ona podignuta zbog samog divljeg naselja Radmilovac ili je visina razlog prethodnih parametara koje sam naveo.
 
Сад је било на Београдској хроници да је трафо завршен, али да преостаје да се заврше приступни далеководи и да БИ ТРЕБАЛО да се пусти под напон до краја године (шта знам до које, ваљда до краја 2015 :D )
 
Vrh