Šta je novo?

Beograd PKB

@Feanor

Iako sam mozda za potpuni kapitalizam, ovde se slazem sa tobom. Obradiva zemlja uvek treba da ostane u vlasnistvu drzave.

Pokretanje proizvodnje i infrastruktura za navodnjavanje mozda je mogla da se resi na nacin besplatnog zakupa na odredjen broj godina, svih 20.000ha. Problem je sto kad ti nekom nesto prodas, on moze sa tim da radi sta hoce. On moze sutra tu istu zemlju da ne obradjuje iz nekog razloga i da niko drugi ne moze da je obradjuje. A hrana je jedna strateska stvar.

Setimo se samo situacije one vrucine u Rusiji. Rusija, kao najveci izvoznik zita, kada je videla da ne moze da prehrani svoj narod, zatvorila je granice i zadrzala veci deo psenice za sebe, a ona je zbog nestasice u svetu skocila duplo. Ja ne verujem da u Rusiji ima privatnih oranica a da drzava moze tako nesto da uradi.

Dzaba onda nama tih instant 100 miliona evra koje cemo skrcati ocas posla kad cemo mozda sutra dati tih 100 miliona evra za jednu godinu u slucaju nekih vremenskih nepogoda da ne bismo ostali gladni.
 
"не нећеш добити, само ме занима што си ти против тога, ништа више."

Pa ako neko ne razume pojam prirodnog bogatstvo i nacionalni resurs onda mu moje misljenje nece pomoci... Mi od seika nikakve koristi necemo imati... On ce dobiti koliko sam razumeo preko 20000 hektara oranica i ulagace u njih, a ne u Srbiju... Proizvode sa oranica ce prodavati negde napolju ili ce slati u svoju zemlju jer nemaju poljoprivredu... To je plansko unistavanje drzave namernim pustosenjem svega sto vredi, obezvredjivanjem i onda prodajom iz muke kako kazu... To su ovi bezalternativci danas...

To isto vazi i za sve izvore zdrave, ciste vode koje smo za smejuriju dali stranim firmama da je nama upakovanu naplacuju... Gospodo ko to ne razume, onda nema dodirne tacke sa zdravim razumom...

To nije prica gde stranac kupi ledinu pored grada, tu izgradi fabricku halu, dobije jeftinu radnu snagu i infrastrukturu, nekad subvencije, pa onda radi i posteno placa porez... Ne ovo je ravno izdaji, ali vidim problem da ovim novima to nije problem...

Obradivo zemljiste, izvori voda, recni tokovi ne smeju biti u stranom vlasnistvu... Ako im se daje u zakup onda da im se daje pod totalno drugacijim procentom i nikako u vlasnistvo... Kome se ne svidja, hvala lepo dovidjenja...
 
To isto vazi i za sve izvore zdrave, ciste vode koje smo za smejuriju dali stranim firmama da je nama upakovanu naplacuju... Gospodo ko to ne razume, onda nema dodirne tacke sa zdravim razumom...
Izvori vode se ne prodaju nego daju na koncesiju od 20ili 30 godina sa mogucnoscu produzenja plus sto kompanije koje ih eksplatisu placaju drzavi naknadu po svakom litru naknadu za koriscenje drzavnih resursa blaga tzv rudna renta
 
Nemoj me zasmejavati molim te... Aj ti daj nekom stan na rentu od 30 godina i da ti placa 2 % od zarade... Rekao sam moze bogatstvo na koncesiju ali odnos 50 - 50 minimum...
 
БУРА ОКО ОРАНИЦА СЕ НЕ СТИШАВА: Матијевић и Костић већи шеици од шеика

Izvor: Dnevnik

По предуговору који је објавило Министарство финансија, компанија „Ал Дахра„ из Уједињених Арапских Емирата имаће на располагању 14.099 хектара њива у нашој земљи, што куповином, што закупом.

Наиме, у том документу стоји да Арапи купују 7.453 хектара у осам предузећа, да као заједничка компанија с државом Србијом добијају право коришћења 3.664 хектара пољопривредног земљишта које користи Војна установа „Моровић„, а да с Министарством пољопривреде потписују уговор о дугогодишњем закупу 2.982 хектара државних њива.

Ако је тако, шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан газдоваће у Србији с мање њива него наши бизнисмени Петар Матијевић, Миодраг Костић, Мирослав Мишковић и Мирослав Алекса. У последњих неколико година на српским пољима је често долазило до преокрета у шаховској игри, а неки, донедавно велики играчи, изгубили су све позиције. Најјаче фигуре су остале, а неприкосновен је на њивама новосадски бизнисмен Петар Матијевић, чија компанија „Матијевић” обрађује 26.000 хектара. Он има и највише хектара у власништву – 17.000, а осталих 9.000 узима у закуп, што од државе, што од приватних лица. Матијевићава су имања „Бездан”, „Равница” у Бајмоку, „Једнота” у Ковачици, „Златица” код Зрењанина... На другој позицији је Миодраг Костић, који има око 22.000 хектара ораница, а од тога је његових 13.000-14.000. Костић је газда у „Агроунији”, „Панонији”, „Лабудњачи”, „Ђури Стругару”... „Делта аграр„ пала је на четврто место. Наиме, компанија „Алмекс” из Панчева у власништву Мирослава Алекса сада обрађује више од Мишковићеве фирме. „Алмекс” је са 16.000 хектара (око 9.000 хектара у власништву) на трећој позицији. „Делта аграр„ производи на око 14.500 хектара, од тога је око 10.000 хектара у власништву, а по речима водећих људи те компаније, не планира куповину нових њива већ само инвестиције у повећање продуктивности. Поменимо и остале озбиљније играче на српским пољима. Компанија „Ћирић и син” из Сакула направила је велики скок и сада обрађује око 10.000 хектара, а својих има 4.000, док ирска компанија „Балтик проперти” оре 8.000 хектара, а у власништву има око 5.000. „Дијамант аграр” хрватског бизнисмена Ивице Тодорића у Србији има око 4.500 хектара, а српски предузетник Томислав Ђорђевић има својих 4.000 хектара... Међу онима који су потпуно испали из игре су, рецимо, Ђорђије Ницовић, који је са својом „Ирвом”, како је сам говорио, обрађивао највише њива у Србији, и до 30.000 хектара. Судбину ПИК-а „Бечеј„, који је Ницовић узео под своје 2007. године, сада решавају Покрајина и Република, а без ораница је остао и контроверзни бизнисмен Миле Јерковић. Неке од Јерковићевих њива доспеле су у руке шеику. Тачније, доспеће 31. марта ове године, када би Србија и компанија „Ал Дахра„ требало да закључе коначне уговоре.


http://www.dnevnik.rs/ekonomija/bura-ok ... i-od-seika
 
OTVORENO O NAPADIMA OKO ULAGANJA U POLJOPRIVREDNE KOMBINATE
Iza hajke protiv ulaganja UAE stoje tri biznismena!
Autor: Tanjug | 22.01.2013 - 23:13:00h

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se vodi hajka protiv ulaganja u poljoprivredu od 100 miliona evra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i naveo da iza toga stoje "tri velikana srpskog biznisa" koji misle da mogu da rade šta hoće.

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/vucic- ... smena/9497
 
PALA ODLUKA ZA PKB
Izvor: Beta

Beograd -- Poljoprivredna korporacija Beograda (PKB) privatizovaće se kroz javno nadmetanje, odlučila je Skupština Grada Beograda koja je završila sednicu.

Grad Beograd od nedavno je vlasnik 100 odsto akcija PKB-a za čiju je kupovinu, kako je rečeno na sednici, stiglo 12 pisama zainteresovanih.

Odbornik opozicione Demokratske stranke Danilo Bašić istakao je da je PKB najveći kombinat u Evropi i dodao da nema potrebe da se "brzopleto uđe" u njegovu privatizaciju.

"Nemojte da donesete odluku zbog koje ćete se kajati vi i vaša deca, jer kada prodajemo PKB, budući vlasnik raspolaže i vrednim zemljištem Kombinata koje se meri stotinama hektara na važnom koridoru, a koje može da dobije po jeftinoj ceni", rekao je Bašić.

Njegov stranački kolega Zoran Alimpić zatražio je da se predlog odluke o modelu privatizacije povuče i da odbornici razmisle da li PKB uopšte treba prodati.
Zamenik sekretara za privredu Marko đokić odgovorio je da PKB ima problem s likvidnošću i da funkcioniše jer ne izmiruje obaveze prema javnom sektoru.

Po njegovim rečima, PKB duguje 30 miliona dinara, a prodajom neće biti obuhaćeno zemljište koje se nalazi u blizini novog, "Pupinovog mosta"....

Link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=942287
 
Vidim stranački botovi već pričaju kako je đilas napravio ovaj pkb a da ga ovi rasprodaju.

Đilas je napravio ovaj pkb tako što je otpisao sve dugove, odnosno prebacio na poreske obveznike, na nas, i onda je sa ogromnom imovinom krenuo da "pravi posao". Sa 10.000 hektara samo debil ne bi mogao da napravi pare. Btw kolko je sposoban čuo sam i ranije, ali sad kad je pkb ponovo nelikvidan najbolje se vidi. Ima gomilu lezilebovića koji bukvalno ne dolaze na posao. Najprostija radna mesta imaju po 50k+ platu. Znam jesnu koja je stažirala i tom što ju je ubacio morala je da daje pare koje je dobila od stažiranja. Tako su se zapošljavali ljudi u pkb.
 
na par stotina metara od mene su velike površine u vlasništvu pkb-a gde su nekad bili voćnjaci, niko se nije setio da pkb može ovo da obnovi, posebno što je izvoz voća na rekordnom nivou i raste i dalje, a ne vidim nameru ni da se to proda, toliko o efikasnosti ovog sistema.
 
Колонијална привреда и колонијални начин размишљања
 
Nije usko vezano za PKB, ali ima dodirnih tacaka.
Kako je kod nas 'odradjena' privatizacija?
Namerno kazem odradjena, jer je to votovo po pravilu bilo kriminalno odradjivanje sa dugorocnim posledicama.
PKB je odlican primer za to.

Od nekadasnjeg giganta koji je imao zaokruzen ceo proizvodni ciklus 'od njive do trpeze' ukljucujuci i maloprodajni lanac, napravljeno je gomila preduzeca koja su u vreme sveopste globalizacije jedno veliko nista. Male firme na srpskom malom trzistu su potom postajala lak plen za velike igrace, ali i lokalne muljatore koji su radili u sprezi. Takvu jednu firmu vrlo lako dovedes u negativan saldo ponudivsi isti proizvod po ceni nizoj od trzisne (damping). Onda se ta firma zaduzuje sto kod banaka, sto kod svojih partnera.
Banke koje su nekada zavisile od domace privrede, pa im je bilo izuzetno vazno u kakvom je stanju ista i kojima je u interesu bilo da ta privreda raste a ne da nestane, smo naravno pogasili, pa su kamate vece, sto dodatno opterecuje poslovanje firmi. Onda politicari dodatni usitnjavaju nase firme sa izgovorom da odvajaju uspesan deo od 'bolesnog' kome nema spasa. Taj tako mali deo je naravno jos ranjiviji.
Naracno, kroz medije narod se takodje ubedjuje kako su zemljiste, hale, licence, iskustvo koje neke firme imaju bezvredni.
Tako dodjemo u situaciju da se ogromna drustvena vrednost na papiru obezvredi, postane vlasnistvo stranih ili domacih mesetara.
Umesto da za sistem kao sto je 'bio' PKB dobijemo ozbiljnu sumu novca, , mnogo vecu nego sto je npr. Miskovic uzeo za MAXI, mi smo kod ovakvog nacina privatizacije dobili 'mrvice'.
Takodje, da smo prodavali jedan zdrav, zaokruzen sistem, kupac koji bi se pre ili kasnije pojavio bi bio neka od ozbiljnih velikih igraca koja bi posto je vec ulozila veliki novac u kupovinu, ulagala u dalji razvoj, a ne bi kao danas bili svedoci kako se proizvodne masine pretvaraju u staro gvozdje, a prozvodne hale u napustene objekte, ili eventualno stambene blokove.

PKB, onakav gigant, nece nikad vise postojati.
Od proizvodnje kukuruza, preko farme, klanice, prerade, do crvenog kioska sa fantasticnim virslama!
CEO LANAC !
Od plantaza, preko otkupa od kooperanata, prerade, proizvodnje peciva sa na primer visnjom ili breskvom, preko zamrzavanja u pogonima 'iglo pkb' do maloprodaje u sopstvenom lancu - pekabeta!!!

Al kako bi pojedinci napunili dzepove prodajuci gradjanima maglu....
 
Нпр одвоји се само држање крава и онда како је власник фарме принуђен да прода сво млеко онда се уцењује од стране оних који откупљују, када би имао и прераду могао би и да направи качкаваљ који може да сачека купца и пар месеци. Илустрација претходног применљива на ПКБ
 
laki72":1hax2vvc je napisao(la):
Nije usko vezano za PKB, ali ima dodirnih tacaka.
Kako je kod nas 'odradjena' privatizacija?
Namerno kazem odradjena, jer je to votovo po pravilu bilo kriminalno odradjivanje sa dugorocnim posledicama.
PKB je odlican primer za to.

Od nekadasnjeg giganta koji je imao zaokruzen ceo proizvodni ciklus 'od njive do trpeze' ukljucujuci i maloprodajni lanac, napravljeno je gomila preduzeca koja su u vreme sveopste globalizacije jedno veliko nista. Male firme na srpskom malom trzistu su potom postajala lak plen za velike igrace, ali i lokalne muljatore koji su radili u sprezi. Takvu jednu firmu vrlo lako dovedes u negativan saldo ponudivsi isti proizvod po ceni nizoj od trzisne (damping). Onda se ta firma zaduzuje sto kod banaka, sto kod svojih partnera.
Banke koje su nekada zavisile od domace privrede, pa im je bilo izuzetno vazno u kakvom je stanju ista i kojima je u interesu bilo da ta privreda raste a ne da nestane, smo naravno pogasili, pa su kamate vece, sto dodatno opterecuje poslovanje firmi. Onda politicari dodatni usitnjavaju nase firme sa izgovorom da odvajaju uspesan deo od 'bolesnog' kome nema spasa. Taj tako mali deo je naravno jos ranjiviji.
Naracno, kroz medije narod se takodje ubedjuje kako su zemljiste, hale, licence, iskustvo koje neke firme imaju bezvredni.
Tako dodjemo u situaciju da se ogromna drustvena vrednost na papiru obezvredi, postane vlasnistvo stranih ili domacih mesetara.
Umesto da za sistem kao sto je 'bio' PKB dobijemo ozbiljnu sumu novca, , mnogo vecu nego sto je npr. Miskovic uzeo za MAXI, mi smo kod ovakvog nacina privatizacije dobili 'mrvice'.
Takodje, da smo prodavali jedan zdrav, zaokruzen sistem, kupac koji bi se pre ili kasnije pojavio bi bio neka od ozbiljnih velikih igraca koja bi posto je vec ulozila veliki novac u kupovinu, ulagala u dalji razvoj, a ne bi kao danas bili svedoci kako se proizvodne masine pretvaraju u staro gvozdje, a prozvodne hale u napustene objekte, ili eventualno stambene blokove.

PKB, onakav gigant, nece nikad vise postojati.
Od proizvodnje kukuruza, preko farme, klanice, prerade, do crvenog kioska sa fantasticnim virslama!
CEO LANAC !
Od plantaza, preko otkupa od kooperanata, prerade, proizvodnje peciva sa na primer visnjom ili breskvom, preko zamrzavanja u pogonima 'iglo pkb' do maloprodaje u sopstvenom lancu - pekabeta!!!

Al kako bi pojedinci napunili dzepove prodajuci gradjanima maglu....


Bravo laki,
da bi bio uništen prvo je iseckan na komade. Slično sad gledamo u EPSu, Železnicama, Petoletki, Ei Niš itd. U PKBu, odnosno najvećem kombinatu u Evropi (Iračanima smo svojevremeno izgradili isti sistem, ali veći), to je značilo prvo odvajanje dodate vrednosti i profita. PKB je jednim potpisom izgubio Imlek, Frikom, Pekabetu, PKB Banku i druge, a inženjering, instituti i konslating širom sveta su ugašeni.

Šteta je nenadoknadiva, a svi odgovorni od 2000. do danas, uključujući i poslednju fazu odnosno prodaju preostale primarne proizvodnje moraju biti pohvatanani i poslati da rade na njivama PKBa do kraja života.
 
Zašto kažeš od 2000? Znaš li ti kada je devastiran PKB i kada su celine poput Imleka, Frikoma ili Pekabete izdvojene iz njega? Ako ne znaš, ne piši gluposti. Ako znaš, a pišeš netačne stvari, mani nas politikantstva.
 
PKB banka je izdvojena i oteta sa sve novom zgradom jos 1996god
 
Gdje je bila banak u kojoj zgradi , otimalo se duzi period cuvnea reorganizacija OUR i SOUR i slicne skracenice , pa osamostljivanje pa spajanja igranka bez prestanka
 
Pa bile su i mnoge likvidne a neke jos rade pod drugim imenom , pricao sam sa radnicom jedne banke koja se borila za istu naprvili su joj pakao od zivota jer nije htjela da ucuti , jos se sudi ganja se po sudovima itd
 
90-te su period prvih divljih privatizacija na koje su mnogi zaboravili ili se prave da se nisu ni desile pa nekako velicaju to doba kao ispravno :bash:
 
Vrh