Šta je novo?

Milion za obnovu Doma omladine

Evo kako ide u Amerikani (ex Pogon):

Od jeseni koncerti u haj-tek rok sali
M. Joksimović |||| - 14.08.2008. - 00:21
„Amerikana“ u Domu omladine dobija moderan izgled i najsavremenije ozvučenje ...
Beograd će na jesen dobiti najsavremeniju salu za rok koncerte u gradu. Po završetku druge faze radova na Domu omladine, sala „Amerikana“ dobiće nov i moderan izgled i najsavremenije ozvučenje. Mogućnosti nove sale publika će proveriti na jednonedeljnom festivalu, na kome će gostovati i bend iz Amerike čiji naziv organizatori još ne žele da otkriju javnosti.

KONCERT - Drugu fazu radova sa milion dolara finansirala je američka ambasada.
- U sali „Amerikana“ šank i bina su rotirani. Ranije je, prilikom ulaska u salu, bina bila „okrenuta leđima“ publici, a sada će publika, kada bude ulazila na koncerte, gledati na binu. Iznad šanka će biti soba za tonsku režiju. Ostavljen je samo jedan deo „vip galerije“ koji će spajati tonsku sobu sa bekstejdžom – kaže za „24 sata“ sekretar Doma omladine Aleksandar Đukić.
Bina u Sali biće demontažna tako da će moći i da se ukloni, pa da se prostor iskoristi za neki drugi program. „Amerikana“ će imati svu potrebnu audio i vizuelnu opremu tako da neće biti potrebe da se oprema pozajmljuje. Takođe je postavljena i snažna klima, naručena iz Nemačke, tako da će u Domu biti prijatno i na plus 40, a i kada su temperature ispod nule.
- Iako je sala uglavnom namenjena koncertima, ovde će se održavati i pozorišne predstave, savremeni ples i slični programi, a kad se ukloni bina moći će da se postave stolice. Za ovaj kapacitet „Amerikana“ će biti najbolja rok sala u gradu. Dobrom ozvučenju doprineće i „stop sol“ prozorska stakla koja zaustavljaju sunčevu svetlost, što je dobro za dnevne programe, a ujedno sprečavaju i buku. Tu će biti i unutrašnje zavese koje su od specijalnog materijala koji upija zvuk – objašnjava Đukić.
Američki kutak i Tribinska sala renovirani su u prvoj fazi, a krov je pretvoren u letnju terasu.
- Pogled sa letnje terase puca na Trg Republike. Ona je u sklopu tribinske sale, a tu će moći da se organizuju i kokteli, prijemi i slične stvari. Na jesen bi trebalo da publika uživa u programima Doma omladine – kaže Đukić.

Rekonstrukcija bioskopske sale
U prvoj fazi ugrađen je elektronaftni agregat, koji obezbeđuje struju u slučaju nestanka, a sređene su elektroinstalacije, vodovod, kanalizacija, hodnici i liftovi. Treću fazu radova finansiraće Skupština grada. „U toj fazi, koja će biti trostruko obimnija, biće preuređen „Living room“, rekonstruisana Velika bioskopska sala, a sredićemo holove i džez klub. Nakon toga biće postavljeno i dekorativno osvetljenje Doma omladine“, kaže za „24 sata“ Đukić.
Izvor: 24 sata
 
prolazio sam danas i stekao sam utisak onako u zurbi i guzvi da je postavljena konstrukcija za stakla nova kao po resenju sa rendera.
 
Uf, boga mi imaju forumasi iskustva sa DOB-om. Ja sam ucestvovao u nekom smesnom kvizu znanja u Pogonu :)

Takmicile se beogradske srednje skole. Shesta sastavila tim dva dana pred kviz. Razume se pukli smo k'o zvecke, posle popili po kaficu u Living roomu, pa kud koji mili moji.

Treenutno stavljaju nova stakla na tom prvom spratu.
 
Nisam svirao,ali sam napravio par tv priloga i par razgovor za emisiju unutar Doma.
J....te kad je to davno bilo...
 
Odlicno je sto se unutra sve sredjuje, ali, s' obzirom na skakljivost lokacije gde se objekat nalazi, spoljasnji izgled jednostavno mora da se dovede u red... Da li uopste iko u Gradu zna da li ce se ta fasada srediti?
 
Dom omladine otvara vrata do sredine meseca
Novi zvuk u „kući mladih“
Autor: A. Bokonjić - S.Tasić | 30.10.2008. - 09:00

Nova staklena fasada osvanuće u punom sjaju na Domu omladine najdalje do sledećeg vikenda. Ovim ipak nije završena rekonstrukcija Doma omladine koja će potrajati još najmanje godinu dana.

dom-omladine-x.jpg


Najpoznatiji holandski bend “Rum ileven” okupiće u renoviranoj sali “Pogon”nakon više od godinu dana fanove džeza i popa 28. novembra. Trodnevnim festivalom na kome grupa učestvuje biće otvorena i nova muzička sezona u ovoj kući mladih. Već za šesti decembar najavljen je i nastup jedne od najpopularnijih francuskih pop pevačica Beri, a u međuvremenu će Dom omladine ugostiti i mnoge domaće bendove. Čak i u toku rekonstrukcije u velikoj sali koju tek čeka obnova nastupali su mnogi domaći i strani bendovi.
- Jako je bitno da kuća nastavi da radi, jer kada jedna kulturna institcija napravi pauzu, neretko izgubi i svoje goste. Na džez festivalu publika se oduševila i pokazalo se koliko smo se uželeli jedni drugih. Kako još nisu počeli radovi u velikoj sali, ona je mogla da se koristi za potrebe festivala, ali iako prima hiljadu gostiju, mi smo iz predostrožnost imali svega 600 – kaže Milan Lučić, direktor Doma omladine.

Pošto je tokom rekonstrukcije ispred sale u kojoj se održavaju tribine i “Američkog kutka” napravljena terasa i na njoj će biti organizovani neki programi, ali tihi, da ne bi smetalo komšiluku. S druge strane, bioskopska dvorana i džez klub proradiće najranije sledećeg septembra kad bude završena treća, i najobimnija, faza rekonstrukcije.
- Nastavak radova neće smetati posetiocima koji budu dolazili u salu „Pogon“ jer će hodnik biti pregrađen. Deo stepeništa biće zatvoren tako da će velika sala, džez klub i hodnik ispred nje biti potpuno odvojeni. Pošto se vodi računa o estetici, to će biti urađeno veštačkim zidom da bi izgledalo lepše – kaže Lučić.

Za proteklih godinu dana u Domu omladine je zamenjen deo kanalizacionih cevi, sređen vodovod i dvorišna fasade kule, urađena klimatizacija i ugrađen agregat. Sala „Pogon“ je kompletno renovirana, obnovljena je spoljašnja fasada, a kad se skine skela biće sređen i trg ispred zgrade.


Problemi usporili rekonstrukciju
Sa završetkom radova se kasni jer je rekonstrukciju pratio niz problema. Prvih osam meseci je potrošeno na „preganjanje“ sa bivšim zakupcima prostora, a onda se pojavio i neočekivani problem sa strujom. Osim toga, radove finansijraju Poslovni prostor Stari grad, Američka ambasada i Skupština grada i svako od njih je birao drugog izvođača radova. Za treću fazu tender tek treba da se raspiše tako da radovi, u najboljem slučaju, mogu početi za dva meseca.

Američka donacija od milion dolara

Rekonstrukcija Doma omladine do sada je koštala oko 4,5 miliona evra. Iako od otvaranja u ovoj kući ništa nije rađeno, verovatno ne bi bila započeta sad da, od Amerikanaca, nije stigla donacija od milion dolara. Oko toga se Dom omladine „borio“ sa Hitnom pomoći i pobedio zahvaljujući glasovima 35.733 Beograđana. Iz zahvalnosti prema donatorima sala “Pogon”, koja će uskoro biti najbolje opremljen prostor na Balkanu, nostiće ime „Amerikana“.
извор Блиц
линк http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=63138
 
а остали-већи део зграде ће чекати неку следећу донацију. :/
 
Dom omladine 13.11.2008.
Mislim da se lepo vidi iako je slikano po mraku.
pozz


domomladineqh5.jpg
 
Hm, jedina prednost je sto sada izgleda novo, ali je renovirani deo zgrade generalno unakazen. Prvo mi alumijumski paneli idu na delove tela cije bi pominjanje bilo nekulturno. Znaci, svaki dziber na svetu koji zeli da mu objekat izgradi moderno, oblozi ga sivim aluminijumskim panelima. Naravno, to najcesce ide u kombinaciji sa tamno plavim ogledalo staklima. And guess what, na voljenom nam DOB-u su se nasla upravo takva. Dalje mi smetaju ovako jasni, kako da ih nazovem, okviri na staklima. I zasto zaboga i horizontalno i vertikalno. Da postoje samo vertikalni okviri na prozorima bolje bi izgledalo, mada meni bi se najvise svidjala cista staklena fasada (pogledati rekonstrukciju RK Beograd na Dusanovcu).

Dakle, sve u svemu, DOB je mogao i morao ispasti mnogo bolje. I steta je sto objekat koji je uvek vazio za centar progresivne kultue u Beogradu lici na poslovni objekat "Pera Petrovic i sinovi company trade" na Zemunskom putu.
 
Slažem se sa Homerom - SRANJE. Liči na renoviranje T2 na AB.

Koliko je neopisivo puta lepša bila stara fasda, samo da su je malo sredili.. :( Baš ga upropstiše..

edit: a da ne pričamo koliko to ide sa donjim delom Doma, koji je od onih sitnih genijalnih pločica i onaj lep reljef na zidu.. Užas,.. :( Sramota me.
 
Нови живот Дома омладине
До краја новембра биће завршени сала „Погон”, фасада и кров програмског дела, као и трг у Дечанској улици. – За следећу годину најављена обнова Џез клуба, Велике сале у сутурену и ходника
1zziaro.jpg

Реновирање сале „Погон”, фасаде и крова програмског дела Дома омладине, као и трга у Дечанској улици биће завршени до краја новембра, саопштено је јуче у Дому омладине. Ову зграду, која важи за један од симбола главног града, јуче су обишли Драган Ђилас,градоначелник, Камерон Мантер, амбасадор Сједињених Америчких Држава и представници америчке Организације за међународну помоћ. Другу фазуобнове Дома омладине, вредну око 1.200.000 долара, финансирала је Агенција САД за међународни развој, а приликом свечаног обиласка исказана је захвалност америчким грађанима на овој донацији.

Обнова Дома омладине почела је 2007. године када је тадашњи амерички амбасадор Мајкл Полт покренуо иницијативу да се Београду додели новчана помоћ. Одлуку да ли ће он бити утрошен за куповину возила за потребе Хитне помоћи или за обнову Дома омладине донели су Београђани гласајући СМС-ом и посредством интернета. У анкети је учествовало око 65.000 грађана, а Дом омладине је добио 54 одсто гласова.

– За обнову зграде амерички народ је на почетку дао 1.000.000 долара, али смо пре месец дана одлучили да тој суми додамо још 192.000 долара, како би сала „Погон” добила нову светлосну и звучну опрему. Очекујемо да градске власти ускоро издају све потребне дозволе и да ова установа почне нови живот – рекао је Камерон Мантер.

Сала „Погон”, која је обновљена средствима из америчке донације, ускоро ће у знак захвалности бити преименована у „Американу”. Најављено је да ће ова дворана бити опремљена најсавременијим светлосним и звучним уређајима, јединственим у овом делу Европе.

У првој фази радова у Дому омладинеобновљен је задњи део фасаде, лифтови, као и водоводне и канализационе цеви.Милан Лучић,директор ове установе,најавио је још једну фазу радова, а они би требало да почну следеће године.Тада ће се обновити Џез клуб, Велика сала у сутурену и ходници, а овај део посла финансираће се из градског буџета.

Д. В. В.
[објављено: 15/11/2008]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Novi-zivot-Doma-omladine.sr.html
 
Valjda ce ta sledeca faza biti obnova fasade, da spasi Beogradjane tog ogavnog prizora!
 
Ja bi se samo nadam da ce ostavi crvene delove,a da ce obnoviti ne-crvena stakla,jer shta god vi mislili o njima,ona su simbol Doma Omladine ;)
 
Direktor Doma omladine Milan Lučić rekao je da su radovi podeljeni u tri faze. U prvoj fazi revitalizovan je zadnji deo fasade kule, zamenjeni su dotrajali liftovi, vodovodne i kanalizacione vertikale u kuli i obezbeđen agregat, a vrednost tih radova iznosila je 50 miliona dinara.

On je dodao da je druga faza, koja se upravo završava, finansirana američkom donacijom. Trećom završnom fazom obuhvaćeno je renoviranje velike sale u suterenu Doma omladine, holova i džez kluba. Procenjena vrednost radova za završnu fazu iznosiće oko 260 miliona dinara, i biće finansirana iz budžeta grada. Početak radova mogao bi da se očekuje u februaru sledeće godine.
цео текст http://www.danas.rs/vesti/srbija/beograd/za_nastavak_radova_ceka_se_grad.39.html?news_id=145432

Хм, а камо преостали део фасаде?
 
ne znam za vas ostale, ali ja sam ovo danas video uzivo, i mnogo je ruzno. na stranu sto se donji volumen razlikuje od kule, nego sto je odvratno oblozen ovim aluminijumom kao svaka seljacka banka na periferiji... bolje bi mu bilo da bude fenomenalan unutra, inace bacene pare.
 
Pa mogli su barem neki kamen umesto ovog aluminijuma da uzmu... Boze. Ko li napravi ovaj projekat?
 
Vrh