Šta je novo?

Ekoloska svest - Edukacija građana o važnosti životne sredine

IZ RUSIJE, S LJUBAVLJU Ruska lekcija Beograđanima: Ovako se brine o svom gradu!
Blic | 24. 02. 2015. - 10:16h | Foto: Filip Vukša / Fejsbuk | Komentara: 104

Aktivista Filip Vukša objavio je na svom profilu na Fejsbuku fotografiju koja bi mogla da posluži kao primer ponašanja odgovornih građana.

Vukša je fotografiju objavio uz komentar: "Neverovatna lekcija za sve nas danas dolazi iz Padinske skele".



Na fotografiji se vide žena i dete u punoj radnoj opremi, a u prvom planu je plastična kesa napunjena do vrha.



Prema Vukšinim rečima, novi žitelji Padinske skele, porodica iz Rusije, nisu hteli da prihvate opšte stanje raspada i prljavštine.



"Jedna majka sa detetom danas je uzela džak i rukavice i počela da čisti veliku površinu oko autobuskog stajališta koja se nije ni videla od nagomilanog smeća koje nije uklanjano godinama", napisao je Vukša.



Kada je on na njihovu samoinicijativnu akciju izrazio oduševljenje entuzijazmom ruske porodice, dobio je jednostavan odgovor:



- Lepo je to oduševljenje i zahvaljivanje, ali realna podrška podrazumeva dela, a ne reči.



"Da li smo do te mere zapali u žabokrečinu i kada smo postali toliko sebični i samoživi, da neko mora da dođe iz daleka i podseti nas da sami moramo da brinemo o sebi? Da li mi stvarno ne vidimo nikakvu potrebu da nam samima bude bolje? Ovim fenomenalnim ljudima svaka čast na održanoj lekciji i trudu, Gradskoj čistoći srećno pražnjenje kontejnera koje smo napunuili do vrha, a mi - pamet u glavu", napisao je Filip Vukša.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/537294 ... svom-gradu
 
SRAMOTA Spomenik prirode kao štek: Banjička šuma prepuna kesica prezervativa!

M. M. M. | 13. 03. 2015. - 20:39h | Foto: Čitalac Blica, D. Milić | Komentara: 2
Spomenik prirode Banjička šuma, bogatstvo Voždovca u kojem uživaju i građani i sportisti i deca, preko noći postaje "zamena" za spavaću sobu. Bar tako izgleda, sudeći po broju iskorišćenih prezervativa u tom zaštićenom zelenilu.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/542216 ... ezervativa
 
Rece mi prijatelj da su u sumi poceli da nicu objekti?!
 
Romvil ili nesto tvrdja gradnja pitaj ako moze da uslika
 
Verujem da misli na ovo, meni ovo bode oči svaki put kada idem na fakultet

banjica.png
 
Алал вера за Коста Рику, а где смо ми у тој причи..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1tqclBZKevY[/youtube]
 
Kako oživeti grad. Malo umetničkih intervencija koje pokušavaju neobičnu vrstu integracije zelenog i urbanog. Tu je skrivena i jedna sasvim druga ideja. Oni koji bezveznim žvrljotinama šaraju i ruže grad se na suptilan način postavljaju u situaciju da moraju da se porede i takmiče sa najvećim dometima iz "svoje oblasti". Ako već žvljaš, ovo je mera sa kojom će vrednovati sve ono što ti uradiš.

rjsq2i3cdqffl8y.jpg

street-art-interacts-with-nature-11-620x360.jpg

601912_ulicna-umetnost02-foto-natalia-rak_origh.jpg

601920_ulicna-umetnost10-foto-unknown_origh.jpg

601924_ulicna-umetnost14-foto-wd-street-art_orig.jpg

601915_ulicna-umetnost05-foto-banksy_origh.jpg

601925_ulicna-umetnost15-foto-david-zinn_origh.jpg

601929_ulicna-umetnost19-foto-david-zinn_origh.jpg

601938_ulicna-umetnost28-foto-david-zinn_origh.jpg

601934_ulicna-umetnost24-foto-ernest-zacharevic_orig.jpg

601937_ulicna-umetnost27-foto-evol_orig.jpg
 
Ovo je list jednog fantastičnog drveta koje se može naći u dvorištu kuće Kralja Petra, ali i u Zemunskom parku. Možda je malo preterano, ali mene priča o njemu donekle potseća na "White Tree of Gondor" iz Tolkinovog Gospodara Prstenova. Ginkgo biloba je živi relikt među drvećem. Praktično neizmenjen postoji već 270 miliona godina. Ovako mu izgleda list.

ginkgo2.JPG


A ovo su fosili istog tog lista.

gingko_biloba_1.jpg

Ginkgo_biloba_MacAbee_BC.jpg


Kad su se dinosaurusi pojavili ovo drvo je već bilo staro 40 miliona godina.

Muralginkgo2.jpg


Dinosaurusi su u međuvremenu nestali, od malih sisara nalik miševima su eventualno postali ljudi, a Ginko je još uvek tu, isti kao što je i bio. Izrazito otporan na insekte, bolesti i svaku vrstu promene, ipak je u novije vreme bilo na putu da isčezne. Ostalo je samo nekoliko divljiih lokacija u zabačenim planinama Kine. Međutim pošto su ga tamo pre par hiljada godina, još u vreme Daoizma a verovatno i ranije, smatrali svetim drvetim, uglavnom se mogao naći u dvorištima hramova. Širili su ga, razmnožavali i negovali Kineski sveštenici, da bi se kasnije ta praksa proširila u Japan i po čitavom istoku. Verovanje Japanaca da je u pitanju sveto drvo se na čudan način potvrdilo i na kraju drugog svetskog rata.

Kada su Amerikanci bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki, pejsaž je izgledao ovako.

_78779838_3313730.jpg


Izgledalo je da u ovoj spaljenoj pustoši nema ničeg živog.

hist_us_20_ww2_hiroshima_pic_trees.jpg


Ali, iako crni, spaljeni i naizgled mrtvi, šest stabala Ginka, uglavnom u dvorištima hramova, ponovo je pustilo zelene izdanke. SAMO ONI. Potpuno su se obnovili, i danas su živi i zdravi. Tako je Ginko sem svetog drveta, što je bio i ranije, u Japanu postao i simbol nade. U jesen ovi listići karakterističnog izgleda dobijaju izuzetnu žutu boju, pa izgleda maltene kao da iz njega izlazi neka unutrašnja svetlost. Pogledajte ove fotografije. Pa još ako ste čitali Tolkina ...

top-10-tree-tunnel-004.jpeg

ginko-final-2.jpg

ginko-final-4.jpg

ginko-final-5.jpg

635838830962501831.jpg

ginko-final-1.jpg

ginko-final-3.jpg


Izgleda kao mali komadić Sunca na Zemlji. U odnosu na ovo, sve u okolini postaje samo bleda i siva pozadina. Ne znam da li je Tolkin imao na umu nešto slično kad je pisao o drvetu koje je simbol Gondora i kraljevstva ljudi, ali meni je to zaista najbliža asocijacija.

tumblr_ny8fitHFgz1qhcj34o2_1280.jpg


Francuska emisija o neuništivom drveću iz Hirošime.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fIUXLgeVMzQ[/youtube]

https://www.youtube.com/watch?v=fIUXLge ... 3FA9CBDF08 (kompletan video).

Linkovi:

Šest stabala koji su preživeli Hirošimu
http://kwanten.home.xs4all.nl/hiroshima.htm

THE GINKGO PAGES (Puno zanimljivih podataka)
http://kwanten.home.xs4all.nl/history.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Ginkgo_biloba

"Ginkgo, with its spreading rigidly ramified branches and curiously shaped leaves is a tree of great distinction and dignity in appearance. Human history appears insignificant when compared with the genealogy of this tree which now stands in the gardens and along city streets created by man who appeared millions of years later. As the paleobotanist, Sir Albert Seward (1938) remarks: "It appeals to the historic soul: we see it as an emblem of changelessness, a heritage from worlds too remote for our human intelligence to grasp, a tree which has in its keeping the secrets of the immeasureable past." (Li HL 1956).

PrefSymbol-Tokyo.svg
 
Respect !

online-ivot-u-prirodi-body-image-1449148919-size_1000.jpg


"Ugljeni hidrat", kako je lik koji sedi na drvetu nazvao sebe, ispija čaj na drvenoj platfrmi koja se nalazi na visini od 70 metara koju je sam sagradio od drveta iz Trinidada u Kaliforniji. Zavezan kanapom sedi na stablu širokom nekih pet metara. Njegov cilj je da zajedno sa još trojicom prijatelja koji žive na isti način, spreči kompanije da seku drveće i uništavaju šume. Zajedno sa prijateljima se odomaćio duboko u šumi – tu kuvaju, jedu, spavaju, koriste kupatilo, imaju interent konekciju i nije im dosadno na platformama visokim po nekoliko metara nedeljama, nekada i godinama.

online-ivot-u-prirodi-body-image-1449149064-size_1000.jpg


Gat Bovls i njegov pas pokušavaju da uhvate zvečarku ispred njegovog privremenog šatora koji je sagradio u Kaliforniji. Skriveno kilometrima duboko u pustinji, njegovo zemljište od 250 hektara služi kao utočište i svetilište za sve vrste putnika, koji se nađu u blizini. Gart živi bez ikakvog energetskog napajanja - vodu dobija iz podzemnih zidova, a električnu energiju sa solarnih panela. Tom energijom napaja frižider, svetlo, šporet i CD plejer. Zbog toga što svakog konaiđe dočekuje otvorenih ruku, prihvata samo donacije u vidu hrane. Sve ostalo može da napravi i spremi sam.

online-ivot-u-prirodi-body-image-1449148432-size_1000.jpg


Džon Benedikt, astrolog i maser, pročava astrološku kartu na laptopu koji je priključio u kolibi svog prijatelja. Kolibu inače koristi kada želi nešto da skuva. Džon živi u svom kombiju više od 25 godina kako bi izbegao nepotrebne mesečne troškove. Smanjio je broj stvari koje poseduje da bi uspeo da ih smesti u kombi, a telefon na rasklapanje uključuje jedino kada želi da presluša govornu poštu - tako uspeva da održi svoj minimalistički i jeftin stil života.

http://www.vice.com/rs/read/online-ivot-u-prirodi
 
20151211_111115.jpg


visa poslovna umjesto da predje na cg :bash:
 
Да ли су поскидали све радио активне громобране у оба Беогррада? Скоро гледах како се новосађани хрву са тим проблемом код њих.
Ко би требао бити задужен за ову проблематику?
 
Moja prethodna poruka u ovoj temi je stara tri godine. Posle poslednje Trampove odluke, trebalo bi je ponovo pogledati. Isto kao i čitavu strategiju Srbije i Beograda prema klimatskim promenama. AKO tako nešto uopšte postoji kao operativni i zvanično važeći dokument. A pogotovo je veliko pitanje šta narod zna o tome, sem uopštene ideje da će se tako nešto MOŽDA dešavati jednog dana, negde drugde. Odnos javnosti prema ekološkim i zelenim aspektima Beograda na vodi je u tom smislu posebno upečatljiv.
 
Šuma kao simbol i sadržaj, istovremeno:

757z468_Posumljavanje.png
 
Rumunija u panici: Incident u nuklearki
Prema izveštajima medija, u rumunskoj nuklearnoj elektrani dogodio se incident. Jedan reaktor prestao da radi.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1374890
što me podseti i na dogadjanja oko nas koje nekako ,,brzo,, zabroravljamo i zanemarujemo
a direktno utiče na samo kvalitet Savske vode koje pijemo, vec na životnu sredinu i nas same
o čemu baš govori naš stručnjak iz te oblasti
8.03.2018. ...Prema rečima Ilije Plećaša, sa Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, Srbija na razdaljini od 400 do 600 kilometara ima 18 nuklearnih elektrana....
Prema tome, ako se nešto desi, za dva sata bi Srbija imala problem”, naveo je Plećaš...
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1367231
pa da se potsetimo
04. mart 2015. Manje oštećenje u NE Krško, iz nuklearke smiruju javnost
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... ju-javnost

05. januar 2018. Kuda sa nuklearnim otpadom iz Krškog ?
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... -iz-Krskog

29. mart 2018. Nuklearka Krško obustavlja rad na mesec dana zbog remonta
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299 ... og-remonta

Mnogi misle da kako se radi o preko graničnim dogadjajima u dr. državama , da ne moze se išta preduzeti
ali nije baš tako , evo primera
25. jun 2017 Tri nacije u Briselu protestuju protiv nuklearnih reaktora
... Organizatori su naveli da Belgija ima sedam nuklearnih centrala koje su stare od 30 do 40 godina,
dok je prosečan rok trajanja 25 godina....
http://rs.n1info.com/a278504/Svet/Svet/ ... ktora.html

25.02.2018. Nuklearka svađa susede: Ne odstupamo ni centimetar
Beč -- Pred Evropskim sudom pravde pokrenut je postupak protiv odluke kojom je Evropska komisija odobrila mađarske planove za proširenje atomske elektrane...
https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php? ... id=1362759

Al nadam se da ekološka svest sve više jača i raste i kod nas
:sesir:
 
Србија је једина држава у Европи у којој је већ деценијама на снази мораторијум на изградњу нуклеарки. Ми најпаметнији? Нешто нисам сигуран.

Енергија из нуклеарке је најјефтинија, између 2,5 и 3 евроцента по квч, а уз то најприлагодљивија потребама у одређеном тренутку (смањује непотребне вишкове). Следе киловати из термоелектрана, па хидроелектрана. Нажалост, цена енергије добијене из миниелектрана, соларних панела и ветрогенератора је бар три пута већа. Зато мислим да о замени конвенциоаналних електрана најпре треба да размишљају они који су у двадесетом веку загадили атмосферу немерљиво више него ми, а да Србија треба да им се озбиљније придружи тек када цена производње струје из алтернативних електрана постану прихватљиве.

За енергетску независност Србији би у наредних 10-20 година биле неопходне три нове електране: Никола Тесла 2 (са новим филтерима који драстично смањују загађење, наравно), Ђердап 3 реверзибилка (која би била искључиво била на територији Србије, па нам није потребно прегањање са Румунима) и нуклеарка (енергетски стручњаци су већ били одредили Бачку Паланку као најбоље место, али је после Чернобила уведен мораторијум). Са ова три постројења Србија би решила своје енергетске потребе у наредних неколико деценија, а да не говоримо што би са њима у погону постала озбиљан извозник струје и то у доба године када је њена цена на тржишту највећа.

Оне који, из најбољих намера, страхују од тога где ће бити складиштен нуклеарни отпад подсећам да нова европска правила налажу произвођачу нуклеарке да на себе преузме ту обавезу, тако да земља наручилац нема тај проблем. Немци га складиште у једном напуштеном руднику соли, дубоком близу два километра, а Руси на некој локацији у близини границе са Казахстаном.
 
Moratorijum je istekao 2015 ali smo donijeli zakon o zabrani izgradnje
Problem predstavlja i sto nemamo kadar i sto smo ugasili reaktor u vinci kako bi se uslihtali amerima
 
https://www.b92.net/bbc/index.php?yyyy= ... id=1375570

Klinci na plaži našli fotoaparat koji je ispao roniocu 2 godine ranije. Pored toga što je fotoaparat bio ispravan i što su bez problema skinute fotografije (nađen i vlasnik), ono što je meni fascinantno je da su klinci na plaži bili jedanaestogodišnjaci na ekskurziji koji su čistili plažu. Naravno, Azijati su u pitanju - Tajvanci.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=529088#p529088:1xvl0t24 je napisao(la):
direktor » 31 Mar 2018 10:03[/url]":1xvl0t24]Moratorijum je istekao 2015 ali smo donijeli zakon o zabrani izgradnje
Problem predstavlja i sto nemamo kadar i sto smo ugasili reaktor u vinci kako bi se uslihtali amerima
Pa nuklearku smo izgubili onog moomenta kada smo izgubili Trepču (rudnik olova )
vremenska razlika izmedju odluke i situacije na terenu samo govori da je neko to znao unapred .... :lol:

Jednostavno nuklearni otpad ne nestaje, nekim spaljivanjem se samo smanjuje njegova zapremina
ušta god da se upakuje .... izjede pakovanje ... te duboki rudnik ova Trepča je idealan za to
ko zna za ove silne njihove godine,
koliko komada njegovih okna a od mnogobrojnih su več dupke puni Beolosvetskih burica i zamadaljeni za na vek

Sada i ne znam gde bi MI to mogli a da drugde bezbedno po ekologiju i nas da taj otpad skladištimo :roll:
jer to je prvi uslov , da nam ne bi bilo ,,skuplja dara nego mera,,
i ako je takva el. energija ekonomski vrlo vrlo primamljiva

Okruženi smo sa 18 matorih polu trulih nuklearki
te bi naša bila tehnološki naj mladja i naj bezbednija , pa ispada , pre cemo nadrljati od tih poluraspadnutih tudjih a ne od naše :!:
naravno tu se petlja i tudja strategija....
jer energetski zavisna zemlja i nije nikada potpuno slobodna

,,biti ili prebiti .... pitanje je oduvek a i sada :lol:
 
Какве везе има рудник олова са нуклеарком? Ни многе друге државе немају Трепчу па имају атомске централе. Такође, ни институт попут Винче нису имали сви који су градили нуклеарке.

Не треба измишљати препреке тамо где их нема. Довољно је рећи да је реч о скупом националном пројекту, који се касније вишеструко исплати. А кадрови ће се већ изшколовати.
 
Не треба измишљати препреке тамо где их нема. ...
Evo koze a evo i roga tj. tumačenja :D

Pa jedino olovo uspešno zaustavlja zračenje
pogledaj sve medicinske kecelje i dr.delovi odece radiologa od čega su ... da ne idemo dalje u sitna crevca , a mogu ... :)

Imaš neki post iznad , nedavni primer Krška i nj. otpada kako se sada češu po glavi jer predhodno niko nije mislio o osnovnom pred uslovu , to mu dodje ono ,, ekološka svest ,, :lol:

Na zalost Ekološke svesti bili su svesni mnogi belosvetske barabe koj nemaše stare rudnike olova,
pa da i uštede malko
te su nam vrlo ,,Milosradno,, zaprašili ama baš sve... te sada i staro i mlado odlazi .... :(

A da , evo ga, da ne prevrčeš postove
05. januar 2018. Kuda sa nuklearnim otpadom iz Krškog ?
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... -iz-Krskog
:sesir:

Edit: Ni po jada što idu u beli svet , vratice mnogi ko rode,
no je muka što odeše na ,,onaj,, svet , a iz njega se baš , baš mnogo retko vracaju...
 
"Da li su Srbiji potrebne nuklearke?"

Mađarska 51% ukupne energije dobija iz nuklearne elektrane, Slovenija 37%, Bugarska 31%, a Rumunija 18%.
Sve ove države su u neposrednom okruženju Srbije, te se i u našoj zemlji postavilo pitanje na koji način ćemo
u budućnosti obezbediti stablino energetsko snabdevanje. . . .

https://www.ekapija.com/news/2070114/en ... -nuklearke
 
@боца-ица

Твоја лирика ми често није разумљива, а најчешће ни занимљива, па тешко пратим "аргументе" које морам накнадно да тумачим.

Најпре, то што се у Трепчи производи(ло) олово, не значи да је то једино олово на свету. Нигде не пише да је обавезно потребно да држава која наручује нуклеарку сама произведе оловне плоче које штите од радијације.

Друго, лепо сам написао да нови европски прописи налажу произвођачу нуклеарке да обезбеди складиштење нуклеарног отпада:

Оне који, из најбољих намера, страхују од тога где ће бити складиштен нуклеарни отпад подсећам да нова европска правила налажу произвођачу нуклеарке да на себе преузме ту обавезу, тако да земља наручилац нема тај проблем. Немци га складиште у једном напуштеном руднику соли, дубоком близу два километра, а Руси на некој локацији у близини границе са Казахстаном.

А што се тиче Хрвата и Словенаца, не секирај се ти за њих. Они су своју нуклеарку направили још пре три и по деценије и то фактички бесплатно, од репарација у виду бесповратног кредита који је Југославији дао Вили Брант. Парадоксално, од тих пара моји преци на Гочу нису добили ни динара за до темеља спаљену кућу од стране Немаца, али су зато Словенија и Хрватска, на које за време 2. светског рата није пала ниједна немачка бомба, добиле електрану која је постала темељ њиховог енергетског, а касније и државног суверенитета.
 
Vrh