Šta je novo?

Filip Vukša - Prijave, dopisi resenja

Isto ko i ovo sa spomenikom Kralji Aleksandru na Čukarici.
 
Vukša spreman za 2015: Pun planova za bolji Beograd


Mladi aktivista Filip Vukša i njegovi saradnici, njih četvoro, imaju i dalje mnogo planova da učine Beograd lepšim mestom za život, da Beograđanima pokažu kako se voli i čuva grad, a da gradsku upravu nateraju da radi isključivo u korist svojih građana.


Vukša je u prethodnih sedam godina podneo gotovo 12.000 prijava gradskim vlastima, sve s ciljem da ulepša i olakša svakodnevni život Beograđanima, kaže da se tu neće zaustaviti i za 2015. najavljuje nove akcije.

U intervjuu Tanjugu on kaže da nije zadovoljan radom gradske vlasti, nije imao reči hvale ni za prethodnu, te smatra da je potrebna hitna i sveobuhvatna reorganizacija Gradske uprave, a kao prvu akciju u novoj godini najavljuje uređenje stajališta prigradskih linija na Smederevskom putu.

Inače, do sada je podneo više od 11.500 prijava, od čega su, oko 6.500 upravni postupci vođeni u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. Ostatak su, objašnjava, prijave koje su direktno stizale na adrese komunalnih preduzeća.

Ideju da počne da se bavi društveno-korisnim radom dobio je, kaže, još 2007. godine, kao petnaestogodišnjak, a zasmetalo mu je stanje na biciklističkoj stazi između Dorćola i Ade Ciganlije, koja je "bila sve sem biciklistička staza".
Samo tokom te akcije dostavio je više od 150 prijava u roku od tri godine, a smetalo mu je što je staza bila nebezbedna, što nije osvetljena, jer javna rasveta ne radi, što nije rešen problem pasa lutalica, što su na stazi milioni rupa, šsto tuda prolaze i vozila...

Kritikuje i tadašnju gradsku vlast, ocenjujući da je bila sve "samo ne odgovorna gradska uprava", jer je, kako tvrdi, odbijala da biciklističku stazu prizna kao neku vrstu problema i uradi nešto po tom pitanju.

Gradski čelnici, naveo je dvadesetdvogodišnji aktivista, posle velikog broja prijava nisu više mogli da ignorišu problem, pa je staza konačno popravljena 2010. godine, a usledile su akcije uređenja javne rasveta, projekat sa drvoredima..., i sve to dovelo je do toga da je do danas posađeno oko 2.600 sadnica samo po prijavama građana, odnosno, kako kaže Vikša, cela šuma.

"U početku me je najviše podsticala neka vrsta inata, jer navodno niko nije bio nadležan za biciklističku stazu... Vremenom sam uvideo da se ne radi samo o vršenju pritiska na Gradsku upravu, već da je potrebno kompletno buđenje javnih institucija i svesti građana", objasnio je mladi aktivista, inače student treće godine pejzažne arhitekture na Šumarskom fakutetu.

Kako podseća, akcije su se širile na javni prevoz i uređenje stajališta, što je, kako kaže, dovelo do "preganjanja" sa Gradskom upravom, u šta se uključio i zaštitnik građana Saša Janković.

Njegova okolina je, priča Vukša, u početku bila dosta skeptična jer "nisu verovali da gradski aparat zaista radi", a taj skepticizam vremenom je "sklonjen u stranu", onda kada su videli da njegove akcije uzimaju maha i da donose rezultate.

"Sada imam njihovu apsolutnu podršku, odnosno imao sam je i na početku, ali daleko od toga da su mislili da će se time zaista nešto postići", rekao je Vukša.
Kako ističe, on i njegovi saradnici iz udruženja "Imamo plan", ukupno tri studenta i jedan arihekta, pokazali su da sredstva nisu toliko bitna da bi se dobar cilj ostvario, a podršku im pruža sve više građana, za koje će "biti mesta" u narednim akcijama.

Ističući da mu je konstantan napredak u akcijama "davao vetar u leđa" i podsticao ga da ne odustane, Tanjugov sagovornik ocenjuje i da se pokrenula "kritična masa", te da ljudi više ne smatraju da je dovoljno samo sedeti skrštenih ruku u kući, već da su oni ti koji mogu da naprave neke promene, koje uvek kreću sa lokalnog nivoa.

Vukša smatra da je u Beogradu najvažnije da se promeni svest ljudi, ali i da se, kako kaže, "uvede odgovornost u Gradsku upravu". Ipak, nije optimista da će se to desiti u skorije vreme.

Međutim, i pored sumnje u efikasnost rada gradskih vlasti, Vukšu je primio gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prema Vukšinim rečima, dogovorili su se da će "grad od sada podržavati akcije" poput dosadašnjih.
"Od grada ne očekujemo novčana sredstva, već da neće otežavati naš rad", naveo je Vukša.

Na pitanje da li je bilo trenutaka kada je hteo da odustane, Vukša odgovara da je bilo teških vremena posebno kada je dobio kaznu zbog toga što je jer je samoinicijativno renovirao dva stajališta gradskog prevoza u Ustaničkoj, ali i kada je, kako tvrdi, 2012. godine, fizički napadnut od strane vozača GSP-a.

"Za stajališta koja smo renovirali u Ustaničkoj smo pozvani kod sudije za prekršaje u roku od mesec dana, a za to što je on mene napao i pretukao na sudu se ne dešava ništa evo već ulazimo u treću godinu", rekao je Vukša, koji navodi da to može da bude "obeshrabrujuće", ali ipak ne toliko da bi stao sa akcijama.

"Borba" za uređeniji Beograd mu je, zaključio je, u početku oduzimala znatno više vremena jer je pisao prijave od početka do kraja. Sada je, rekao je, to znatno lakše jer već napamet zna nadležnosti gradskih sekretarijata i drugih gradskih institucija, pa se više ne dvoumi ko je "adresa" za koji problem.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/524328 ... ji-Beograd
 
Mhm, da. Da li je ovo što ću vam reći dobra ili loša vest, ne znam. Dobro je što je direkcija KONAČNO uradila nešto zdravorazumski, posle tri godine, i što su sve linije, i ITS1 i ITS2, na zajedničkim stajalištima integrisane, i stavljene pod istu šifru, onu koja je napisana na tablama. Loše je što je ekipa Imamo plan džabe bacila pare na štampanje nalepnica sa nazivom i ITS2 šifrom.
 
Meni deluje kao da ovi iz DJP rade sve u inat Vukši i Imamo plan. Prvo ga puste da sredi stajališta , a onda ga tuže , pa posle kažu kako mu se neće više mešati u posao , a onda urade ovo sa stajalištima , nakon što su urađene nalepnice o trošku Imamo plan.
 
Evo, pošto je proradio servis na sajtu busplusa, sada i kompletnija informacija.
Obrenovački put, i linije 860, 860E i 861A su na svim stajalištima stavljene pod istu šifru kao i ITS1 i ispravljena je greška sa linijom 861A, koja je navodno išla u kontrasmeru Sarajevskom ulicom i koristila nepostojeće stajalište Drinska u smeru ka Obrenovcu.

Linije poteza 500 su sve stavljene pod iste šifre na stajalištima Žarkovo (više se ne zove Žarkovo spomenik), Kneževac i Naselje Petlovo brdo. Izbačeno je iz sistema nepostojeće stajalište Rušanj na liniji 581 i ostalim linijama na kojima je bilo registrovano. Sada i linija 581A ide preko Čukaričke Padine.

Palata pravde je sada za sve ITS1 i ITS2 na šifri 706.

Linije avalskog puta su takođe objedinjene.

Put za Zaklopaču i Šumadijska su na šiframa 1466 i 1478. To sam uspeo da vidim, ostale nisam proveravao.
 
Na sajtu bus plusa je promenjeno, ali u praksi je sve isto:

screenshot2015-01-06-12-.png

screenshot2015-01-06-12-.png


screenshot2015-01-06-12-.png

screenshot2015-01-06-12-.png
 
Lepo je što se DJP setila da radi svoj posao pošto je ono bila totalna budalaština da za istu stanicu postoje 2 šifre, a često su i nazivi stanica bili drugačiji. Još samo da se sete da obeleže ITS2 linije, možda i to dočekamo jednog dana.

Na sajtu bus plusa je promenjeno, ali u praksi je sve isto:
Nisu još ažurirali aplikaciju. I meni pokazuje 9429 Žarkovo, ali kad ukucam kod na telefonu dobijem poruku da sam uneo neispravan broj stanice. Isto i za Palatu Pravde.
 
Filipe, samo još na aplikaciji funkcionišu stare šifre, ali ako ukucaš *011*9576# nećeš dobiti informaciju. Aplikacija mora da se ažurira, a na njoj ima još dosta zastarelih informacija (kao na primer linija 1015, a linija je 150 i sl.)
 
Tako je, 9462 više nije u funkciji, osim na aplikaciji.
 
Ради, одлично. Претпостављам да апликацију неће ажурирати једно 3 године..
 
Pa, aplikacija je i sada bila zastarela, jer nisu ažurirani brojevi lazarevačkih lokalnih linija, a sada je još zastarelija, mada iskreno, meni nikada nije bila korisna, jer je spora, često baguje, nije uopšte komforna za korišćenje, jedina je prednost što je besplatna. Da ne pričam što u večernjim satima prikazuje autobuse parkirane u pogonima i slično...
 
Сад сам укуцао 1466 у апликацији и појавила ми се ласта 363а на аутопуту. А кад кликнем на оно, види све линије, пише само 301н и 302 јер је код за итс1.
 
Srbský aktivista opravil poškozené zastávky, město mu udělilo pokutu
— 18/11/2014

Bouřlivou diskuzi vyvolal v Srbsku případ aktivisty Filipa Vuksy, kterému město Bělehrad udělilo pokutu 50 000 srbských dinárů (zhruba 15 tis. KČ)za to, že v roce 2012 z vlastní iniciativy opravil dvě poškozené zastávky na autobusovém nádraží. Bylo mu tehdy 15 let. 10 000 dinárů má pak zaplatit občanské sdružení “Imamo plan” (máme plán), kterého je Filip členem.
10409424_717741561616018_771398827674712981_n-300x225.jpg

Důvodem k udělení pokuty je podle městké rady neoprávněné použití znaku města Bělehrad, který Filip Vuksa na zastávkách přemaloval. Původní malba byla již výrazně poškozená.

10409424_717741561616018_771398827674712981_n

Oprava poškozených zastávek nebyla zdaleka jedinou Filipovou aktivitou. Spolu se sdružením Imamo plan zvelebil v Bělehradě stovky lamp, autobusů, posprejovaných zdí a dalších objektů, které se staly terčem vandalismu. Opravují také díry na silnici, či poškozené kanalizace a a šířením fotografií se snaží poukázat na problém vandalismu obecně. Některá srbská média označila Fila Vuksu jako “nejaktivnějšího člověka v Bělehradu”

http://ibezhranic.cz/srbsky-aktivista-o ... lo-pokutu/

Njemci

Der serbische Robin Hood!? – Der junge Belgrader Filip Vuksa und seine 11.000 Anzeigen

362090_SRB-Filip_Vuksa-12-in_Aktion-eine_von_den_2_erneuerten_Haltestellen_wegen_denen_sie_im_Sommer_2014_angezeigt_wurden_-_vorher_und_nachher.jpg


Filip Vuksa nervt Behörden und mobilisiert Bürger. Der junge Student hat in nur 7 Jahren rund 11.000 Anzeigen bei Belgrader Behörden eingereicht und viel erreicht: Unter anderem ca. 2.600 Bäume gepflanzt, mehr als 1.000 Haltestellen mit Fahrplänen versehen, hunderte Straßenbeleuchtungen repariert und 300 Straßengullys gesäubert. Mit Gleichgesinnten gründete er die Gruppe „Wir haben einen Plan“, sie ziehen los und legen selbst Hand an. Das Medienecho in Serbien auf seine Aktionen war meist positiv. Ab Anfang 2015 soll seine offizielle Internetseite „Salternative“ freigeschaltet werden. Eine „Alternative zum Schalter“ und ein Mittel Anzeigen leichter zu machen, denn Beschwerden können die Bürger dann an die zuständigen Behörden einfach mailen.

http://blog.br.de/studio-wien/2015/01/0 ... -anzeigen/

ima i video
 
Шта сад они странци мисле о нама... :cry: :violina: Мислим на оно од пре сређивања.
 
Ako su Švabe, i još s aIstoka razumeće, u DDR si živelo po istom principu ' radio ne radio svira ti radio", a pljoska je bila obavezna oprema svakog radnika, poput ovih što kod nas stavljaju ove redove vožnje.
 
CITY AWARDS: Dodeljene prve City nagrade!
Datum objave:27.02.2015Pročitano:74 puta
U četvrtak 26. 02. 2015. u Mikser House-u u organizaciji City Magazina i u prisustvu više od 200 zvanica održana je dodela prvih City Awards.

Nagrade za prošlogodišnja dostignuća u oblasti kreativnosti, umetnosti i novih medija protekla je u sjajnoj atmosferi, publika je uživala u duhovitosti voditelja Zorana Kesića i aplauzima je ispratila sve laureate nagrada za 2014. godinu

CITY-Awards-IMG_6004-EDIT-1000x500.jpg


http://urbanbug.net/magazin/vest/city-a ... ty-nagrade
 
Vrh