Šta je novo?

Predlozi prijatelja prirode

Glas prirode

Intermediate
Učlanjen(a)
12.09.2010.
Poruke
328
Pohvaljen
11
Neka ova tema bude mesto za sve prijatelje prirode u Beogradu i njihove predloge koji mogu da prirodu , koja je lice i najlepsi deo grada i naseg zivljenja, ucine jos lepsom i prisutnijom svuda !
 
Током три године ову тему је посетило скоро 15000 људи. Нико није дао ниједан предлог! И то говори нешто о нашој друштвеној средини.

Ево једног примера објављеног на другој теми, који је заиста вредан пажње.

viewtopic.php?p=337888#p337888
 
Nije ti se primila tema i to nije prvi i jedini put da se to desi, a sigurno ne govori to što si ti spomenuo o društvenoj sredini.
Vidiš i sam da predlozi provejavaju u drugim temama.

Poslato sa telefona
 
Па управо то што провејавају, а нису где им је место, би требало да ти нешто говори о менталитету.
 
Oва тема је мало преширока, мислим да на свакој теми има неки одговарајући предлог, што за рециклажу, што за зеленило, што за пошумљавање, што за водотокове.
 
Теме су за расправе. Много прегледније је када су предлози доступни на једном месту. Штета је што су се многи паметни и корисни предлози изгубили у мору порука и тема и тако брзо заборављени.Али не верујем да 15.000 људи није написало ни један једини предлог из тих разлога које наводите. У питању је нешто друго.
 
Nemaš razloga da budeš kivan na forumaše. Kad primetiš neki predlog, kopiraj ga ovde. Posle trećeg će tema biti vidljivija pa će ljudi sami početi da ubacuju predloge sa drugih tema. Žališ se na mentalitet, a otvorio si temu pre tri godine i od tada jedan post nisi stavio. I mozda malo uže da formulišeš diskusiju, npr. ,,Snižavanje temperature u urbanom jezgru Beograda", ili ,,Vrste zelenila pogodne za gradske uslove", ili ,,Problemi zagađenja vode/vazduha i rešenja". Ovako mrka kapa, tema za parkove postoji, u temi metro se priča i o zagadjenju, postoji tema o rekama, proizvodnji i distribuciji energije, reciklaži i još mnoštvo drugih.
 
Тема је јасно одређена и односи се на предлоге пре свега. А то што од толико људи нико није ништа написао, је зато што мисле да ће бити мање примећени кад се ушушкају међу друге.

Пре ће се придружити неком ко ради нешто са још неким него појединцу.Ето то је менталитет. Колективизам. Или индивидуализам. Нема ништа између.
 
Moжда је тема погрешно постављена. Људи на форумима углавном дају предлоге на конкретне проблеме. Ја лично ову тему уопште нисам ни приметио.
 
Недостатак свих наших насеља са кућама је постављање стаза за пешаке између ограде и коловоза.
Некада није било моторног саобраћаја и цео пут или улица између кућа је био довољно простран. Али данас се насеља уређују на исти начин, као да се ништа није изменило.

Било би добро да је јасно прописано да између ограде дворишта и пешачке стазе мора да постоји и зелена површина бар од једног метра ширине и исто толико до коловоза.Тада би нам и сеоска и градска насеља изгледала и лепше и пријатније при проласку улицама.
 
Imamo jednog za ćirilicu, sad je došao jedan za drveće...
 
Ван граница уже градске зоне је једноставно каубојштина, без урбанистичког плана, без икаквог закона када је градња у питању, улице су просецане спонтано, лоше су или нису асфалтиране, немају тротоар, слабо је електроснабдевање, вода није за пиће и лети нестаје, нема канализације, јавни превоз је лош, речју катастрофа.
По тим приградским улицама се вози као на дивљем западу, не поштују се саобраћајни прописи, нарочито је учестала неприлагођеност брзине условима пута и често слећу у канале поред пута који глуме кишну уличну канализацију..

У склопу уређења тих насеља, свакако је потребно осмислити и зелене површине.

Реља, чему априори негативан став? Човек је вероватно добронамерно изнео предлог. Наравно где је примењиво и могуће.
Не видим у томе ништа спорно.
 
Drštvena sredina, mentalitet, ne poklanjamo pažnju njegovoj temi i njegovim, njemu najvažnijim interesovanjima ... šablon.

E, i samo da se zna - novogodišnje jelke koje sam zasadio ispred zgrade, redovno zalivam po ovim vrućinama, iz kante, ne crevom.
 
Када већ наводиш примере, ја сам своје не само јелке већ и друго дрвеће углавном садио на за њих пријатнијим местима, на пример по Бањичкој шуми, Кушутњаку, Авали..
И сви су читави и велики већ.. :)

Осим у случају даавног групног сађења јелки у дворишту школе, када су сва одељења садила, па и моје..
Сутрадан су "минирана" петардама и уништена.


А једну бившу сам убедио, пошто је била подстанар и често се селила, да када се год пресели посади њену омиљену врсту дрвета тако да га може видети кроз прозор.. Мислим да их и она одржава. И сада.
 
A ja sam svoje sadio ašovčićem koji sam maznuo iz kasarne i doneo u Beograd :p
 
Вожде добро је што садиш, али још је боље што пишеш ћирилицу, јер природа ће увек моћи да се брине о дрвећу и без људи, али слова без бриге људи не могу !
 
relja":1g6gv9ht je napisao(la):
E, i samo da se zna - novogodišnje jelke koje sam zasadio ispred zgrade, redovno zalivam po ovim vrućinama, iz kante, ne crevom.
Па кад већ спомињемо заливање, супруга и ја смо пре нешто мање од сат времена, завршили са заливањем живе ограде и цвећа испред зграде. Сад смо пет тура пута шест Врњци балончића од по шест литара = 180 литара воде употребили. И тако сваке вечери, мање више се потроши воде.
Новогодишња јелка се пре три месеца осушила, али гле чуда, баш кад су почеле врућине појавило се неколико листова !!!
 
Драго ми је да нас, флороестета има више..
905217831jpg.gif


Хех, ако нас прочита онај, има да нам уведе казнено повећање цене воде од не 5 него 205 посто због ненаменске потрошње.. :p
 
Nisam od tih, samo neću da mi propadne, iz inata :) ...
A što se tiče potrošnje vode:
1 - zalivaš javnu površinu, a ne svoju baštu
2 - dokle god ne zalivaš crevom, već iz kante ili iz balona, kao Gaga, deplasirano je govoriti o potrošnji
 
Звучиш као на пленуму комитета, знааамо, то је била шаала, нема потребе да бирократизујеш по тачкама дневног реда.

Губици водовода су огромни, таман и да имамо зелени град без техничке воде. А немамо ни једно ни друго.
 
Ne bih znao, nisam prisustvovao.
Isto kažem i komšijama ili prolaznicima koji mi k***ju za potrošnju (a od reda mi deluju kao da jesu imali tu čast o kojoj pričaš).
 
Вожд":cbdfkw26 je napisao(la):
Драго ми је да нас, флороестета има више..
905217831jpg.gif


Хех, ако нас прочита онај, има да нам уведе казнено повећање цене воде од не 5 него 205 посто због ненаменске потрошње.. :p

Вожд, укњижен плусићћћ, смешко ти је одличан.
А ако нас и "онај" прочита, нека дође код мене да му објасним пар ствари за воду :dil:


relja":cbdfkw26 je napisao(la):
Nisam od tih, samo neću da mi propadne, iz inata :) ...
A što se tiče potrošnje vode:
1 - zalivaš javnu površinu, a ne svoju baštu
2 - dokle god ne zalivaš crevom, već iz kante ili iz balona, kao Gaga, deplasirano je govoriti o potrošnji

Реља, укњижен плусићћћ.
Управо те две тачке које си навео, по пленуму комитета што каже Вожд :D , су разлог зашто и сад кад се апелује на мању потрошњу воде, заливамо. Иначе три туре воде сам сипао у стану, а две на чесми испред зграде.
И још бих додао тачку 3) сву живу ограду, цвеће и дрвеће (борићи стигли до четвртог спрата, јабуке, крушке, а вишње. трешње иза зграде) смо сами ми станари зграде засадили и сами одржавамо. Из зеленила дођу само кад треба да покосе траву.
 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6h1PRHdhYv8[/youtube]
 
Мање ћаскања, више предлагања !

Предлог са теме о дрворедима, недавно написан :

Вода се налази свуда испод тла на Новом Београду. Потребно је само да се испумпа са мале дубине на површину и цео Нови Београд би сијао свежином зеленила и током најтоплијих лета као што је сада.
 
Vrh