Šta je novo?

Република Српска

Изгледа да се и даље не схвата да као поражена страна не можеш много да тражиш.
 
Rukovodstvo „Veletržnice Beograd” na sastanku sa predstavnicima Republike Srpske
Dogovorena čvršća saradnja

Autor: B. I.

Rukovodstvo „Veletržnice Beograd” sastalo se juče sa predstavnicima Republike Srpske, a u cilju poboljšanja saradnje, unapređenja odnosa i uklanjanja barijera, dogovoreno je otvaranje firme na Beogradskoj "Veletržnici", čiji bi osnivač bio Grad Bijeljina i preko koje bi ta zemlja plasirala svoju robu.

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beog ... _id=305534
 
vladimir79":9sw37x1z je napisao(la):
Изгледа да се и даље не схвата да као поражена страна не можеш много да тражиш.
Ти си изгледа поражен у дио тјела који служи за разумијевање, учење, читање и памћење.
До момента потписивања споразума у Дејтону Срби су држали преко 70% територије БиХ!
То никако није била поражена страна.
Ми смо послије, са Милошевићем гарантом - читај упропаститељем -прднули у чабар и доживјели шта смо доживјели.
 
loyola":21ed2gt9 je napisao(la):
Da on nije potpisao tada Dejton, ne bi ni postojala RS, pocistili bi je ko nista. A on je potpisao u ime RS jer su mu to potpisali svi predstavnici RS da ih zastupa.
Е баш то је била највећа манипулација.
 
Штета што је ово форум на којем не могу да ти одговорим на одговарајући начин на то како си ми се обратио.
Али с обзиром да си најобичнији спамер и једноставно се дотичеш тема за које немаш појма одговорићу само оволико.
РС је имала 74% територије 1993. За време сукоба Хрвата и Муслимана. Од њиховог примирја та територија се смањивала, почевши од пада Купреса па надаље. У августу 1995. ХВ, ХВО, и V и VII корпус муслиманске војске су освојили све општине (осим Приједора) јужно и западно од Бања Луке и пришли на двадесет и пет километара од исте освајањем хидроелектране Бочац и истоименог насеља. КАо и Возуће и већег дела Озрена.
У тренутку примирја територија РС је била много мања од садашњих 49% колико је потписано споразумом у Дејтону.

Зато зачепи и не вређај ми својом глупошћу рањене и погинуле чланове фамилије.
 
A karadzic prodao franji grahovo glamoc drvar petrovac dok su ljudi ginuli oni sklapali pare
 
Велике су се игре играле око Балкана одувек, разни су се интереси укрштали, шта се све и због чега догађало вероватно нећемо никада сазнати.
Зато окренимо се будућности и проналажењу најефикаснијег модела функционисања на добробит народа који на овим просторима живи.
 
Ајвар и ракија иду преко океана
29.07.2015 13:51 | Жељка Кокот

Бањалука - Ајвар, џемови, сокови и ракија из Српске могли би ускоро пронаћи мјесто на полицама сјеверноамеричких маркета, захваљујући Српском институту из Вашингтона, који је спреман да излобира визу за те производе.

Пилот пројекат, који је јуче представљен у Бањалуци, обухвата десетак домаћих предузећа из области прехрамбене индустрије, која ће свој асортиман представити на сјеверноамеричком тржишту. Уколико наиђу на позитиван сигнал, број фирми могао би да буде и знатно већи.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да привреда Српске, а посебно прехрамбени сектор, имају потенцијал да изађу на сјеверноамеричко тржиште.

- Производи из Српске, попут ракије и ајвара, спорадично су заступљени на овом тржишту, али то није ни близу оним количинама које желимо да извеземо - каже Рачић.

Предсједник Српског института из Вашингтона Данијела Сремац каже да ће бити мост између произвођача у РС и маркета у Сјеверној Америци, која представља трећину свјетског тржишта.

- Успоставићемо сталну сарадњу између бањалучких и фирми са сјеверноамеричког подручја, да би пословни односи били интензивирани и да би се фантастични производи из РС нашли надохват руке америчким купцима - каже Сремчева и додаје да српска мрежа у дијаспори има контакте са тамошњим фирмама и државним институцијама, који могу бити од велике користи.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић подржао је сарадњу бањалучке Привредне коморе и Српског института из Вашингтона.

- Надам се да ће Српски институт бити веза бањалучким привредницима и да ће ова иницијатива допринијети пласману наших производа на сјеверноамеричко тржиште - казао је Гаврановић.

Он је истакао да је отворена и могућност за америчке инвестиције и навео да Бањалука има повољан амбијент за улагање.

- Имамо низ предности у односу на друге локалне заједнице, као што су повољна пореска политика и ниске цијене комуналних услуга. Цијене такси приликом прибављања грађевинских дозвола за изградњу производних капацитета ниже су за 20 одсто и за додатних 20 одсто, ако се накнаде плаћају у готовини - казао је Гаврановић и додао да постоји низ других предности које Бањалуку декларишу као добро пословно окружење.
Американци воле нашу храну и пиће

Данијела Сремац је издала двије књиге о нашој храни и кулинарству и каже да су Американци одушевљени свим јелима која су пробали и да и сами покушавају да примијене рецепте за наше делиције.

- Много је разлога за оптимизам, јер су наши сокови, ракија, вина и други производи јако квалитетни и сигурно ће бити тражени на тамошњем тржишту - каже Сремчева и додаје да Американце посебно одушевљава кувана ракија.

http://www.glassrpske.com/drustvo/vijes ... 89622.html
 
rasho62":10eh5yvi je napisao(la):
vladimir79":10eh5yvi je napisao(la):
Изгледа да се и даље не схвата да као поражена страна не можеш много да тражиш.
Ти си изгледа поражен у дио тјела који служи за разумијевање, учење, читање и памћење.
До момента потписивања споразума у Дејтону Срби су држали преко 70% територије БиХ!
То никако није била поражена страна.
Ми смо послије, са Милошевићем гарантом - читај упропаститељем -прднули у чабар и доживјели шта смо доживјели.

Zbog takvog razmisljanja smo tu gde smo. To sto debili slepo veruju politicarima, sta da se radi. Karadzic je surovao sa Franjom, obavezao se da nece ulazitii u RSK kada Hrvati napadnu. Da nije bilo Amera 1995. ovi bi pocistili celu Bosnu za 10 dana, pa bi sada ziveli u RBiH.
 
ЈНА би почистила ЗНГ и МУП СР Хрватске 1991. , ВРС би целу БиХ 1992. , ВЈ КиМ 1999. и тако даље и тако ближе.. Шббкбб категорије нас могу одвести далеко..
Политичка ситуација овде је увек била јако компликована, што због спољних, што због унутрашњих фактора и отварање тих тема би нас одвело далеко.
 
У ПРЕВИЈИ ОТВОРЕН НОВИ ПОСЛОВНИ ОБЈЕКАТ

РИБНИК, 31. ЈУЛА /СРНА/ - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор "Електрокрајине" Бањалука Сека Кузмановић данас су у Превији код Рибника свечано отворили нови пословни објекат пословнице "Електрокрајине", за чију изградњу и опремање је ово предузеће уложило 280.000 КМ властитих средстава.

http://www.srna.rs/novosti/325862/u-pre ... bjekat.htm
 
Слажем се са већином коментара о наметнутој и усађеној неисправности државе БиХ. Међутим, нико ми још увек није објаснио зашто бошњачка политика, која је подржана од доброг дела активних гласача, форсира унитарну БиХ; односно "припајање" Бошњачкој већини оних територија где живе Срби и Хрвати, који су у укупној мањини у БиХ. Не видим како то води функционалности и одрживости земље. Једини мир и шанса за развој је миран разлаз (јасно је мени да то никоме споља не одговара).
 
Дуга је то и компликована прича. Као што неко написа, већини народа је стало до бољег живота. Политичарима на Балкану је наравно, далеко лакше да нађу тему коју ће да разглабају до вечности и тако скрећу пажњу са ствари од животног значаја, типа инфраструктура, инвестиције, образовање и слично. Та пракса и даље мање-више, успешно пролази. Зато је и политичарима у Федерацији најлакше да кажу да је проблем у постојању РС. На тај начин их нико не пита за ужасну структуру саме Федерације, нити за то да нису могли да се по годину дана договоре око формирања Владе, итд.

Поред тога, мало се фура и емотивна прича. Покушавају да изграде ''босанско'' јединство и државност, односно да развију филозофију да је припадност земљи, територији, важнија од припадништва етничкој групи и хајде, вери. Тако нешто постоји у другим државама, нпр. Немци и Мађари су и католици и протестанти, Француза и Португалаца имаш различитих раса, Швајцарска је прича за себе итд. Све те земљи подстичу припадност држави и њеним институцијама. Наравно, екипа из Сарајева то не ради зато што сматра да би сви у БиХ требало да превазиђу своје националне одреднице, као и ближу и даљу прошлост у име новог јединства које ће обезбедити боље сутра, него да би проширили своју власт. Што рече Вожд, већа лова у оптицају. Брига њих за функционалност. Могли би да траже веће паре за уређење такве државе, за веће пројекте, помирење и слично. Али, основни разлог за такве приче је за сада, жеља да се скрене пажња са својих марифетлука и неспособности.

Народ, као и сваки народ на овим просторима, делом је поводљив за тим причама, делом има емотивни проблем, јер су ипак годинама васпитавани у духу јединствене БиХ (Југославије у малом), затим, нема шансе да у глави прихвате пораз да треба држава да им буде до Зенице и Тузле, имаш ту и утицај избеглих лица са територије РС, плус постоји уобичајено неповерење на Балкану, а и неспособни су да у глави прихвате могућност конфедерације (или како год се то звало), која би била функционална. Да се окрену себи, среде своје двориште, а РС своје, па да полако, сарадњом, некако направе нешто што би имало неке заједничке функције и функционисало како-тако. Нажалост, прилично смо сви на Балкану усмерени ка централистичком начину управљања. Децентрализацију локалне вође схватају као могућност прављења мини-држава (погледајте градове по Србији), што је наслеђе беговског начина владања. Да ли можеш у некој држави у региону да замислиш конфедерацију по швајцарском моделу или федерацију немачког/аустријског типа? Да мање целине не теже самосталности, а да централна власт не покушава да их угуши. Нажалост, неће од тога бити ништа још дуго.

На крају, страни фактор. И ту је ''босански лонац''. Имаш оних који су злонамерни и треба им Балкан као стални повод за немире, имаш их незаинтересованих, каријериста, плаћеника, затим оних са добрим намерама али неспособних да схвате да модели из једне земље не могу тек тако да се пресликају не уважавајући локалне специфичности, ма свашта нешто.

Извињавам се на оволиком посту. Таква је тема :D
 
Хвала, Баркли. Све што си рекао ми звучи сасвим логично и разумно, као и Вожд. Да ли си(сте) такве ставове чуо и од Бошњака?
 
Неке ствари су исте на простору целе СФРЈ, можеш само да мењаш назив државе/ентитета/територије.

Био сам пар пута у Сарај'ву, знам неке људе тамо, с времена на време читам новине, портале и анализе из других балканских држава, плус, бањалучки сам зет :) па слушам и шта се тамо прича, а и све ово предуго траје, па није тешко извући закључак.
 
Друм те фино питао какве ставове имају муслимани и хрвати!?
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kaI3A0o3QXo[/youtube]
Moja Republika
 
Друм је тражио да му неко објасни зашто је бошњачка политика таква каква јесте и колико води рачуна о функционалности БиХ. Дао сам неко своје виђење, написао сам у другом посту на основу чега. Дакле, делом и на основу онога што се може прочитати на њиховим порталима, из разговора са пар људи које познајем тамо или посредно преко оног што чујем од људи из РС. Наравно, остало су неки моји закључци. За ставове већине Бошњака и Хрвата у БиХ мораш да питаш њих. Појавио се пре пар дана клип у коме је неки старији човек из Сарајева искритиковао власт говорећи оно о чему сам и ја писао. Затим, били су и они протести од прошле године, који су имали и политичку позадину, али и социјалну. Н основу тога и још триста других ствари ја износим своје закључке о понашању и ставовима политичара у Федерацији. Колико њихових гласача то капира, немам појма.

Одосмо превише у политику. :wink:
 
Pedeset godina "Kočićevog zbora"

Autor: B. I.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem, sa kojim je razgovarao o svim aspektima saradnje dva grada. Povod za sastanak je i obeležavanje 50 godina manifestacije "Kočićev zbor", koja se od 1965. poslednje nedelje avgusta održava istovremeno u oba grada.

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beog ... _id=307129
 
Тим поводом хоћемо Мањачу на Ушћу :D
 
Паљењем свијећа и полагањем вијенаца испред централног спомен-обиљежја борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату "За крст часни", у Приједору је вечерас обиљежен 15. септембар - Дан несталих и погинулих Републике Српске.

http://www.zlocininadsrbima.com/Novost. ... Er%D0%B0vi
 
Evo neceg lepog iz mog sela nadomak Modrice. Dugo stalkujem forum i forumase, ovo mi je prvi post, pa kad je prvi neka bude sa slikama! :) Pokusacu naci jos slika. U medjuvremenu, u pitanju je kompleks koji obuhvata destileriju likera i rakija, hladjnjacu, apartmanski smestaj, kao i vocnjak.

1961862_261830387324234_1919954209_o.jpg


1077175_261830363990903_1466230825_o.jpg


10620615_320679364772669_379907084339666839_n.jpg


11221370_437417703098834_6618463563655630871_o.jpg


12030463_461579120682692_942022775745107612_o.jpg
 
Beograd – cilj ostvaren! Učesnici regate izveslali 505 km!Četvrtak, Oktobar 8, 2015

Objavljeno u Novosti


Beograd 08.10.2015 - Put dug 505 kilometra, učesnici regate od Banjaluke do Beograda prešli su za 18 dana. Treća po redu regata startovala je u Banjaluci 23. septembra a okončana je danas u 12 časova uplovljavanjem raftera na pristanište JRB-a u Beogradu. Dvije rijeke, Vrbas i Sava povezale su dva grada, Banjaluku i Beograd, povezale su Srpsku i Srbiju. Ovaj sportsko-turistički događaj organizovan je u okviru aktivnosti za razvoj turizma i sporta, a organizatori su kajak kanu i rafting savezi Republike Srpske i Srbije.

“Ove godine regata je imala tri cilja: prvi je povezivanje klubova u sportovima na vodi, povezivanje lokalnih zajednica kroz koje protiču rijeke Vrbas i Sava a ujedno je to bila još jedna prilika da se usavrše tehnike spašavanja na vodi i edukacije članova sportskih klubova u sportovima na vodi za slučaj spašavanja poplavama ugroženog stanovništva. Prošlogodišnje iskustvo, gdje su rafteri dali ogroman doprinos spašavanju stanovništva i materijalnih dobara nas uči da stalno moramo biti spremni za eventualne slične situacije”, kaže Aleksandar Pastir, predsjednik Kajak kanu i rafting saveza Republike Srpske i BiH.

“Regata je ovo koja povezuje ljude, gradove, narode, države. Ova regata sjajna je prilika da se povežu i ljudi, ali i sportisti i turistički radnici, privrednici…Prilika je ovo da se povežu Banjaluka i Beograd. Ovo je prilika da se i grad Banjaluka i njeni turistički potencijali dodatno promovišu. Rafteri su još jednom dokazali da su spremni i za najveća iskušenja”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, podsjećajući da su upravo članovi klubova u sportovima na vodi podnijeli najveći teret prilikom spašavanja ljudi u ugroženim područjima tokom prošlogodišnjih poplava.

Regatu koje je predvodio predsjednik Rafting saveza Republike Srpske Aleksandar Pastir, na pristaništu Jugoslovenskog riječnog brodarstva dočekao je zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović. On je istakao značaj regate za povezivanje Beograda i Banjaluke, za upostavljanje još bliže saradnje dva bratska grada, grada partnera.

“Po treći put rafteri su povezali Beograd i Banjaluku. Ova regata polako postaje tradicija. Ona je još jedan korak ka proširenju saradnje ova dva grada na svim poljima” , rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije grada Beograda.

“Regata je u potpunosti uspjela. Na nama, turističkim radnicima je da ju pretvorimo u turistički proizvod” istakao je doc dr Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banjaluke, nadajući se da će iduće godine ipak biti realizovana regata od Slovenije do Srbije koja će zahtjevnim evropskim turistima ponuditi jedan potpuno nov turistički proizvod.

Dočeku učesnika regate prisustvovao je veliki broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije među kojima su bili između ostalih i predsjednik Skupštine opštine Šamac, Predrag Marinković, predstavnici kajak kanu i rafting saveza Srbije i Srpske kao i brojni beograđani.
http://raftingklubkanjon.com/2015/10/be ... la-505-km/


http://www.internationalrafting.com/201 ... n-14-days/
 
Vrh