Šta je novo?

Opera na uscu-novi simbol Beograda

Ponavljam,na trgu nema mesta za operu. Kad sam rekao da između žrtava NATO bombardovanja i Hitlera stoji znak jednakosti ? Zašto mi to podmećeš ? Moji postovi nisu nimalo haotični, druga je stvar što se mnogi sa njma ne slažu. Mnogi ali ne svi.
 
Понављај ти колико год хоћеш.
Упоредио си споменик жртвама НАТО бомбардовања и Хитлеру, то је изједначавање два појма која спомен обележја симболизују.
 
Neču više da ponavljam jer se u pitanju tvrdoglave činjenice (veličina trga). Što se tiče druge rečenice to je obična laž. Citiraj moj post u kome sam napisao i izjednačio žrtve. Spomenik žrtvama NATO bombardovanja nisam nigde pomenuo.
 
Довољна је за зграду опере. Уосталом то је тврдио и колектив те институције.

Ово су твоје речи..

"Osim predloga koji sam več pomenuo (leva obala Save) dolazi u obzir zona oko "večne vatre" koja je podignuta na inicijativu m.m. (dovoljan razlog da je odmah sruše)."

"Spomenike niposto ne treba rušiti ali postoje izuzetci. Da su foksdojčeri napr. podigli u Zemunu ili Pančevu za vreme rata spomenik Hitleru njega bi trebalo srušiti odmah po zvršetku rata."

Дакле обична лаж је да ниси написао оно што јеси написао.



Узгред речено "Вечна ватра" је споменик жртвама НАТО бомбардовања.
 
Jednostavno nisam znao da je večna vatra spomenik žrtvama bombardovanja. Mislio sam da je to podignuto ka ukras parka i tog dela N. BG.A pretpostavimo i da sam i znao, konstrukcija ti je dozlaboga naivna i nevešta. Rušenje večne vatre sam pomenuo zato što ona podseća na m.m. koja ju je predložila za izgradnju. Koja ironija, spomenik žrtvama podiže supruga glavnog egzekutora koji je i doveo do tolikog broja žrtava.
 
Opera će biti na ušću. Ako treba da strada nekoliko drveća zbog toga neka bude tako.

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
 
Nije problem samo drveće. Opera na ušću bi zaklanjala i pogled na kalemegdan i stari Beograd. Na ušću je i muzej savremene umetnosti koji se sada proširuje. Takođe, tu je i onaj ružni tržni centar (naravno, ne mislim na kulu). Ušće je trebalo da bude samo park a pomenute građevine su mogle biti podignute na raznim drugim delovima Novog Beograda.
 
dedinje":1lim88xt je napisao(la):
Ja sam napravio veliki lapsus. Opera treba da bude na N BG na levoj obali Save između Gazele i tramvajskog mosta a ne između tram. mosta i Brankovog.

Na tom mjestu, sta god da izgrade bice dobro. Lokacija je potpuno zapostavljena a ima odlican polozaj.

Sto se tice Opere i usca ja tu ne vidim nikakav problem. Zgrada Opere bi se mogla uklopiti i u neko parkovsko okruzenje.
 
Otkud ti to da se msu prosiruje neko te je slagao samo ga rekonstruisu
 
Megalomanija i neizbežno političarenje na kraju:

Vučić: Izgradićemo najbolju koncertnu dvoranu u regionu

Tan2015-9-20_11450345_2.jpg


Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je danas probi Beogradske filharmonije pod rukovodstvomn Zubina Mehte uoči gala koncerta i najavio izgradnju velike koncertne dvorane u Beogradu.

Premijer je preneo novinarima utiske posle susreta sa jednim od najvećih umetnika današnjice, koji je 47 godina bio na čelu Izraelske filharmonije, a 13 godina predvodio Njujoršku filahrmoniju, rekavši da mu je Mehta učinio izuzetnu čast današnjim susretom.

"Mogu da uživam u Malerovoj simfoniji ili Morcartovoj poslednjoj, ali malo znam o muzici. I znam ono što je i Mehta rekao danas, da je Beogradu potrebna koncertna hala", rekao je Vučić.

On je objasnio da će se po završetku rekonstrukcije u nekim delovima i izgradnje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, posle godina neodgovornosti krenuti sa izgradnjom i koncertne dvorane.

Tan2015-9-20_11448506_0.jpg


Vučić je izrazio nadu da to neće koštati više od 50 miliona evra, i skrenuo pažnju ministru Ivanu Tasovcu da se stara da ta cena ne raste kao što je uobičajno tokom realizacije sličnih projekata.

"Napravićemo jednu od najboljih koncertnih dvorana u regionu koja će imati 1.500 mesta sa najboljim zvukom. Uzećemo najkvalitetnije firme iz sveta, od kojih je par Mehta i preporučio" dodao je.

Premijer je izrazio uverenje da će Beograđani i svi ostali ljubitelji muzike, ne samo iz Srbije, moći da uživaju u drugačijem i boljem zvuku, a i naša filharmonija moći još veće uspehe da postiže.

On je preneo da je Mehta ocenio da Beogradska filharmonija danas zvuči bolje nego nego posle 2000. kada je "osim nečije političke radosti, malo toga moglo da čuje u zvuku ili muzici".

Izvor: N1

Kao što rekoh na temi o Narodnom muzeju, bizarno je da kukamo kako nemamo novca za rekonstrukciju Muzeja, pa ga samo krečimo (fasada jeste lepa, ali to bi trebalo da spada u redovno održavanje), a istovremeno najavljujemo izgradnju koncertne dvorane od 50 miliona evra.

Zato ne verujem da će od ove priče biti išta. Završiće se kao i CPN - možda se pojavi neki spektakularni render i sl. i onda će se to par godina razvalačiti sa najavama da "gradnja počinje na proleće sledeće godine", i posle ćemo svi zaboraviti na to.
 
Koliko ja znam, mi već imamo najbolju koncertnu dvoranu u regionu - Kolarac.

Mada, sve zavisi šta ko smatra pod "najbolje": broj sedišta, ili kvalitet zvuka...
 
Да је реда и памети, опера би била на самом ушћу, на месту ресторана Астерикс, а сплав Џими и слични би били најурени.
 
Оно истина, најефектније би било изградити је на ушћу, али по мом мишљењу, под условом да на том простору буду сконцентрисане и друге културне институције, практично да ушће оживи и постане нови градски центар културе. То никако не подразумева уништавање парка, већ његово оплемењивање.

Калатрава и Мехта су прави избор, ако ништа оно за промоцију.

И прошли пут је била та комбинација..


"Jedan od najpoznatijih savremenih arhitekata, Santijago Kalatrava, doputovao je u Beograd na poziv Fondacije Beogradske filharmonije Zubin Mehta".
Izvor: B92 nedelja, 20.02.2011. | 16:32
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=494063


Треба напоменути да је фондација која носи име Зубина Мехте, примера ради, само на једној донаторској вечери успела да прикупи 600 000 долара за турнеју Београдске Филхармоније по Америци, а учествовала је и раније, као што то чини и данас у многим пројектима у корист БФ..
Њен крајњи циљ је да до 2020. буду сакупљена средства за изградњу нове концертне дворане.
http://www.bgf.rs/istorijat-fondacije/
 
Ту се може низводно уз Саву створити савршена културно-историјска осовина: Музеј геноцида Старо сајмиште (између Бранковог и Зарићевог моста) - Музеј савремене уметности (низводно од Бранковог моста - Опера (само географско ушће Саве у Дунав). Између и около може бити простора и за још неке мање уметничке институције. Tу је нпр. близу и скејт парк, ја бих гараже бивше савезне управе испод Бранковог моста дао за урбане културне центре. На том потезу поред самих објеката треба уредити и пешачку инфраструктуру, како шеталиште на кеју, тако и уз саобраћајнице (улица која пролази испод Бранковог моста ка ушћу која нема поштен тротоар, па је самим тим МСУ и реално неприступачан пешацима. Затим треба урадити и пешачку стазу дијагонално од раскрснице код ТЦ Ушће са булеваром Николе Тесле ка МСУ која би се и надовезивала на уређене стазе око Вечне ватре, можда чак и по својој геометрији била пресликана на другу страну парка, мислим да би се тако лепо уклопила.

Eво идеје и на карти.

Црвено је уређена широка стаза, а жуто могуће локације опере.
303d380.png
 
Lokacija na samom špicu nije moguća - tu se nalaze instalacije kanalizacije (mislim da je neka potisna pumpa ili tako nešto, nisam siguran), i neće se izmeštati pošto po ugoročnim planovima razvoja kanalizacije tuda treba da ide "magistralni" vod (izvinjavam se zbog neadekvatne terminologije) ... ima o tome na temi o kanalizaciji.
 
Штета што је право ушће заробљено канализацијом и сплавовима. Знам тај објекат БВК али сам мислио да је неке друге намене, као и да је цев која се ту излива нека мања, полудивља канализација од ресторана у близини. Често сам силазио када је водостај био низак са уређеног кеја како би боље видео тврђаву са реке. Велика греота за локацију. Онда је дефинитивно најбоља локација за оперу на ушћу овај други жути круг.
 
Ne izliva se kanalizacija iz cevi u reku (mada smrdi neki otvoreni šaht) nego ispod Ušća treba da se položi cev velikog prečnika.
Jedna veoma ozbiljna priča, samo je ja prepričavam napamet.
 
Zaboravio si temelje muzeja revilucije kojeg treba zavrsiti i pretvoriti u teslin muzej a na sajmustu osim muzeja genocuda treba ostale paviljone popuniti muzeima koji nemaju prostor i da se dobije muzejska cetvrt
 
Што се тиче Музеја Револуције, то је колико знам требао да постане анекс Музеја Савремене уметности.

Када сам говорио о културним институцијама, мислио сам на оне које немају адекватан простор за рад. На пример Библиотека Града Београда и сл.


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=E8ub_NaM2iI[/youtube]
 
Ја сам својим очима видео цев малог пречника која се излива на самом шпицу ушћа у Саву. Мада да не скрећемо са теме, има тема о канализацији. Управу си директоре, само Старо сајмиште је огроман комплекс у којем може бити смештено више музеја и других културних установа. Такође и темељи музеја револуције који се могу искористити, мада сам износио већ своје мишљење да би Теслим музеј требало објединити са музејом науке и технике и изместити их у стару електрану на Дорћолу. Лично сам за лоцирање што више културних установа и садржаја на обалама река. Да се мало прореде снобовски сплавови и клубови у Бетон хали.
 
Tuda ce proci interceptor za nbg ispod korita reke.
 
Зна ли се на ком тачно делу? Доњи или горњи круг који сам назначио на карти, или оба? Опет, ако је то подземна инсталација, да ли је проблем да изнад буде зграда опере (осим ако нису потребне зграде за нека постројења, пумпе и сл.)?
 
@Došljak
Sviđa mi se tvoja ideja i nadam se da će u budućnosti do nečeg sličnog doći.

Prosto mi je nevjerovatno da bi izgradnja kanalizacionog sistema na toj lokaciji mogla ugroziti planove za izgradnju bilo kakvog objekta. A ako je zaista tako i ako ćemo na špicu imati nekakvo nadzemno postrojenje za upravljanje otpadom onda je to tragedija neviđenih razmjera :?
 
Juče je u Beogradskoj hronici rečeno da će zgrada filharmonije biti na mestu gde su temelji neizgrađenog muzeja između SIV-a i Ušća. Navodno se radi plan do kraja godine. Opera nije bila pominjana.

Ako mene pitate, možda bi mogli da stave i operu i filharmoniju na jedno mesto, svakako bi bilo bolje rešenje nego do sada.
 
Vrh