Šta je novo?

Energetika

Koga je briga za CO2 kad nemamo leba da jedemo. o tome nek brinu razvijene zemlje koje su i najveći proizvođači CO2.

mi bolje da pravimo električnu energiju na izvore koje ne moramo da uvozimo.
 
Полако за закључцима електрана би требало да буде на природни гас
 
zamena dimnjaka na toplani na nbgd

p6300001x.jpg
 
Берза струје у Србији до краја новембра
Танјуг | 01. септембар 2015. 23:14 | Коментара: 0

Грађани не могу да тргују на тој берзи, али ће имати индиректне бенефите од оснивања берзе, јер ће ЕПС код кога се већина грађана снабдева струјом, моћи више да заради

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... 1%80%D0%B0
 
Даће нам Бајден онај "јефтини" из шкриљаца.
 
Sanirana dva dalekovoda oštećena u NATO bombardovanju
Tanjug | 18. 09. 2015. - 16:47h | Foto: RAS | Komentara: 0

Elektromreža Srbije danas završila je projekat sanacije dva važna dalekovoda koji prelaze preko Dunava, saopštilo je to javno preduzeće. Reč je o dalekovodima koji su oštećeni tokom bombardovanja 1999. godine.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/591700 ... bardovanju
 
Nije mi jasno zasto uopste Beogradske elektrane ulazu novac u zamenu ta tri dimljaka kada se struja na tim agregatina ne proizvodi od 2003. godine. Ta tri agregata koriste mazut, tako da iz njih je uvek sikljao crni dim. Da li je to uopste ekoloski prihvatljivo kada uzmemo u obzir da se u neposrednoj blizini nalaze stambeni objekti sa vise od 2000 stanova? I cemu sluze ta tri agregata ako se struja ne proizvodi vec 12 godina?
 
Ovako kad nestane gasa koristi se mazut kao rezerno gorivo struja se proizvodi samo u slucaju vanrednih potreba iz bilo kog razloga nije nato to dzaba gadjao
 
Da li mogu ta tri 32 MW agregata na mazut da nadomeste ostale gasne agregate u slucaju nestanka gasa?
U slucaju vanrednih potreba za strujom bolje da su novac ulozili u kogeneraciju na toplanama koje rade celu godinu zbog tople sanitarne vode!?
 
Pa tako je napravljeno da ako nema gasa ovi na mazit ih mjenjaju imas temu infostan tamo smo o tome detaljno pisali mislim da su objasnjavali veci strucnjaci i znalci teme od mene
 
Пошто нигде није дат линк ка неком стручном тексту а пуно се причало о топлификација Београда из ТЕНТ А, ја нађох ово па за сваки случај да поставим.

http://www.senerges.rs/images/Grejanje_ ... _TE-TO.pdf

Неколико закључака из овог штива:
- чак и да се направи грејање из Обреновца, топлане се не би демонтирале јер ТЕНТ А не може да задовољи комплетан конзум
- чак и ако је камата 7% годишње цео подухват се исплати за мање од 7 година

непоменуте чињенице:
- Србија је са Русијом потписала гасни уговор по коме постоји минимална количина гаса који морамо да повучемо. Не знам колико је то али овом заменом укидамо 15% потрошње гаса читаве државе Србије и не смемо баш пуно да претерамо јер минимум гаса морамо да платимо макар га и не трошили.
- Није наведено како се редимензионише цео затечен систем београдских топлана, јер нешто људи и капацитета остаје вишак
- Наведене су пумпне станице али није коментарисано ни наведено постројење за догревање које напомињу стручњаци који тврде да су губици у транспорту велики
 
Moze biti nije potpisano u muzeju nauke i tehnike
 
Prve dve slike - HE Bajina Basta, jezero Perucac
Ono posle...meni lici na TE Morava, Svilajnac, ali mozda gresim... nisam cuo za TE Ljig
 
Procureo prisluškivani razgovor između Bojana Pajtića i Lidije Udovički

Transkript je nastao na osnovu prisluškivanog telefonskog razgovora između predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre ministarke Kori Udovički, koji se dogodio pre nešto manje od godinu i po dana.

Transkript razgovora potvrđuje ranije pisanje portala Teleprompter.rs da je Lidija Udovički govorila da joj je direktor JP “Elektromreže Srbije”, Nikola Petrović, inače kum Aleksandra Vučića, tražio dva miliona evra kako bi se vetro-park priključio na mrežu EMS-a.

[...] On je u jednom trenutku razgovora spomenuo da ga je ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi, obavestio da Nikola Petrović za Vučića svakog meseca “iznosi dva miliona evra iz države”.

Izvor Teleprompter
Pajtić: Autentični transkripti razgovora

Predsednik Vlade Vojvodine i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić potvrdio je da su transkripti razgovora između njega i Lidije Udovički, objavljeni na sajtu Telepromter, autentični.

[...] ,,Postavljam pitanje državnim organima ko i s kojim pravom me prisluškuje"

Izvor N!

Od vetroparka ostaše samo vetropiri.
 
Са Гаспромом договорено проширење Банатског двора
Танјуг | 01. октобар 2015. 16:13 | Коментара: 0

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић најавио је данас да је постигнут договор са Гаспромом о проширењу подземног складишта гаса и поручио да Србија има довољно гаса за предстојећу грејну сезону

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... skog-dvora
 
Чепурин: Русији потребни снажна Србија и "Србијагас"

четвртак, 01. окт 2015, 18:39 -> 20:33

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да је "Србијагас" поуздан партнер "Гаспрома" и изразио очекивање да ће Русија у наредном периоду унапредити сарадњу са српском гасном компанијом и покренути нове пројекте.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... 81%22.html
 
Електранама на угаљ гашење или поправка
М. Л. Ј. | 27. октобар 2015. 19:23 | Коментара: 0

Србија до краја године мора да пошаље предлог Европској енергетској заједници за смањење емисије штетних гасова. На столу две опције - затварање погона до краја 2017. године или модернизација по еколошким критеријумима

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... i-popravka
 
Vojska znala da greje buržuje s Dedinja O NAŠEM TROŠKU
Suzana Lakić | 18. 10. 2015. - 22:29h | Komentara: 88

Ministar odbrane Bratislav Gašić potvrdio je za “Blic” da je deo vila na Dedinju priključen na vojnu toplanu.
Kliknite za uvećanje (+)

- Vojska čini sve što je u njenoj mogućnosti da više ne greje vile na Dedinju i upravo se radi na tome da se prekine s tom praksom i vile će biti priključene na gradsku toplanu. U toku leta su vođeni radovi. Učinićemo sve i da naplatimo potraživanja - kratko je juče rekao Gašić za “Blic” komentarišući naša saznanja da bogataši s beogradskog Beverli Hilsa, kako u žargonu zovu luksuzno naselje Mačkov kamen na Dedinju, već osam godina uživaju u blagodeti besplatnog grejanja u svojim vilama.


Kako je “Blic” objavio, ovakvu pogodnost obezbedio im je investitor koji je deo velelepnih vila umesto na daljinski sistem “Beogradskih elektrana” priključio na toplanu Vojne akademije, zbog čega godinama na računima za “Infostan” nisu imali stavku za grejanje.


Ovu informaciju potvrdio nam je i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac koji ne spori da je tokom njegovog mandata od 2007. do 2012, kako kaže, ceo kvart vila na Dedinju bio priključen na vojnu toplanu. On, međutim, tvrdi da krivac nije Vojska već “Beogradske elektrane” koje nisu htele da sarađuju.


Pročitajte još

SKANDAL Plaćamo grejanje buržujima s Dedinja

- Vojska se najmanje dva puta obraćala “Elektranama” i pokretala ovo pitanje. Tražili smo da “Elektrane” priključe vile na svoj sistem, ali se na tome sve i završilo. “Beogradske elektrane” jednostavno po tom pitanju nisu ništa uradile. Čak smo govorili da ćemo grejanje isključiti privatnim vilama, ali to nije bilo moguće jer bi bez grejanja onda ostali i vojni objekti - rekao je Šutanovac za “Blic”.


Govoreći o tome da su vile godinama bile priključene na vojnu toplanu, Šutanovac je rekao i da to nije praksa sa kojom se počelo 2007. kada je on postao ministar, već je reč o problemu koji je on zatekao.


Njegov prethodnik, Zoran Stanković, koji je bio ministar od 2005. do 2006, kaže, međutim, da o “grejanju vila na Dedinju ništa ne zna”.


- Ne znam ni da je neko bio priključen na vojnu toplanu ni da ga je Vojska besplatno grejala. Nikada nisam čuo ni da je to neko odobrio - poručio je Stanković za “Blic”.


U“Beogradskim elektranama” rekli su da je letos urađen vrelovod i da će sve ove vile biti priključene na objekat na Miljakovcu, a da će redovna naplata za toplotnu energiju preko “Infostana” početi od starta ove grejne sezone.



Stanari se kriju
Za većinu vila nije moguće utvrditi ko su njihovi stanari budući da na objektima ne stoje imena njihovih korisnika. U telefonskom imeniku na belim stranama bar na polovini adresa nema registrovanih telefonskih pretplatnika. Kako je “Blic“ pisao, među “povlašćenima” koji grejanje ne plaćaju godinama su Rodoljub Drašković i njegova kompanija “Svislajon Takovo”, ali i golman Vladimir Stojkovići još desetak biznismena i političara. Niko od njih nije odgovarao na pozive “Blica”.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/599158 ... SEM-TROSKU
 
Српске термоелектране на испиту ЕУ

недеља, 08. нов 2015, 07:50 -> 08:26

Извор: РТС

Србија је у обавези да до краја године Енергетској заједници упути предлог за смањење штетних гасова из великих ложишта. То значи да морамо упутити конкретан документ шта ће ЕПС у наредној деценији радити са застарелим термоелектранама на угаљ – да ли ће их и које постепено затварати или ће их обновити по строгим еколошким стандардима Европске уније.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%A3.html
 
Vrh