Šta je novo?

Дан жалости и сећања на страдање и прогон Срба

Директорка "Документа" (Центра за суочавање са прошлошћу) Весна Тершелић истакла је да је павиљон замишљен као повод за расправу, додајући да је 2013. године био постављен на Цветном тргу у Загребу, преноси Танјуг.

Истиче да се о жртвама Јасеновца треба разговарати, нагласивши да о томе треба да се зна, јер се пориче да је уопште постојао Јасеновац као и број убијених у том логору.

"Не смемо да заборавимо јер морамо признати патњу људи који су тамо страдали", нагласила је Тершелић, додајући да је то заједничка мука и трагедија.

Весна Тершелић је истакла да је отварање павиљона подстицај да се развије квалитетна сарадња између Србије и Хрватске, не само због онога што је било у прошлости већ и због нових генерација како би учили историју на темељима чињеница.

"Када се не памти наслеђе из прошлости то постају темељи ксенофобије, нетрпељивости, искључивости", закључила је Тершелић.

Ђорђе Миховиловић из Меморијалног центра Јасеновац рекао је да је о "Јасеновцу пуно писано, а мало написано".

Подсећа да се 22.4.1945. године последња група логораша одлучила на пробој.

"Када је пробијен Сремски фронт пар дана раније у Јасеновцу почело је уништавање докумената, паљење архиве, рушење објеката и убијање људи", рекао је Миховиловић, додајући да је у Јасеновцу побијено више од 83.000 људи (Срба, Јевреја, Рома, Хрвата који су били "непријатељи" режима) који су поименично пописани. На пробој се одлучило 1.073 заточеника у циглани, а преживело их је 90.

"Нисмо знали тачан број људи који је преживео пробој из Јасеновца, желећи то да поправимо успели смо да попишемо имена свих преживелих пробијаша, којих је било 90, а о њима је писано у књизи која је симболично названа 'Заборављени'", рекао је Миховиловић.

Архитекта павиљона Давид Кабалин рекао је да је павиљон направљен као црна кутија са идејом да подсећа на паљене бараке у логору, да изгледа неутрално и да изазива знатижељу, а када се прође кроз мрачни тунел улази се у празно затворско двориште где се само види парче неба које остаје као нада.

Након отварања павиљона организован је разговор "Памћење жртава концентрационог логора Јасеновац и других жртава фашизма" у Центру за културну деконтаминацију.

Током дана ће бити представљена и Антифашистичка лига Републике Хрватске, а говориће председник Лиге Зоран Пусић, директорка "Документа" Весна Тершелић и председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... новца.html

Имам осећај да се овде ради о префидној минимализацији. Волео бих да нисам у праву или да чланак лоше преноси вест.
 
Парламент РС усвојио декларацију о геноциду НДХ четвртак, 22. окт 2015, 16:40 -> 16:47


Народна скупштина Републике Српске усвојила је у Бањалуци Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, јавља РТРС.

За декларацију је гласао 71 посланик, колико је и било присутних, док представници коалиције Домовина нису присуствовали гласању, преноси Танјуг.

Злочин геноцида НДХ по својим размерама раван је Холокаусту, који је нацистичка Немачка извршила над Јеврејима, рекао је предлагач документа посланик Народног демократског покрета Драган Чавић.

Саставни део тог документа је, како преноси Хина, позив Хрватској да у "разумном року исплати правичну одштету жртвама геноцида и њиховим потомцима".

Како је рекао Чавић, декларација "има планетарно значење" и биће прослеђена парламентима других држава и међународним организацијама с циљем да се злочини у НДХ свугде почну третирати у складу са Конвенцијом УН из 1948. године о спречавању и кажњавању геноцида.

Документом је, између осталог, предложено да се у Хрватској, БиХ и Србији одреди исти дан сећања на жртве геноцида у НДХ, али и да Хрватска прихвати "историјску и сваку другу одговорност за геноцид НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата".

Предложено је и посебно очување спомен-комплекса у Доњој Градини, где је од 1941. до 1945. године функционисао део јасеновачког логора.

У декларацији је ја нведено и да она "не представља акт угрожавања било каквог субјективитета данашње Републике Хрватске", односно да јој је једини циљ да упозори свет да се злочин геноцида не може избрисати из историје.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... у+НДХ.html
 
Oбиљежено 20 година од страдања Срба западне Крајине

Поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба 13 западнокрајишких општина у Мркоњић Граду је 09. и 10. октобра организовано више манифестација којима је одата почаст страдалим борцима и цивилима, али је истовремено наглашено да за злочине над српским народом и разарања његове имовине још нико није одговарао.

http://borackars.org/obiljezeno-20-godi ... e-krajine/
 
Srna, 29.10.2015., ДАНАС 24 ГОДИНЕ ОД ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА СРБА ИЗ ПОЖЕШКЕ КОТЛИНЕ
30. Oktobar 2015. 02:45

БЕОГРАД, 29. ОКТОБРА /СРНА/ – На данашњи дан навршавају се 24 године од етничког чишћења и убијања Срба из 26 села Пожешке котлине у Хрватској, а за то још нико није процесуиран ни пред међународним, нити пред домаћим судовима

http://www.veritas.org.rs/srna-29-10-20 ... e-kotline/
 
Parastos srpskim žrtvama u "Otkosu 10"
BEOGRAD -

Danas se navršava 24 godine od 31. oktobra 1991. kada je započela akcija hrvatske paravojske "Otkos 10", koja je imala za cilj likvidiranje ili proterivanje Srbe sa područja Grubišnog Polja, saopštio je Dokumentacioni centar "Veritas".

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/parast ... 54140.html
 
У Југословенској кинотеци одржана је централна церемонија обележавања и сећања на невине жртве усташког погрома у нацистичкој творевини НДХ која је створена 10. априла 1941. године.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... u-ndh.html
 
E balkadija zatucana...
Ovde ratovi nikada ne zavrsavaju, samo imaju prekide... :(

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Није само затуцаност, већ психопатологија..
 
Сећање на жртве усташког злочина геноцида у Доњој Градини

Полагањем венаца на спомен-подручје Доња Градина код Козарске Дубице обележена је 71 година од страдања жртава усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

http://www.rtrs.rs/vijesti/vijest.php?id=200629
 
Поново узнемирујући графити против Срба у Загребу

недеља, 29. мај 2016, 19:27

Извор: Танјуг

У Загребу се појавио нови графит са поруком "У прољеће кад процвате врба, радит ћемо паприкаш од Срба"



http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... grebu.html
 
Bolje da se bave svojom ekonomijom nego da svoje siroke frustracije iskazuju na ovakav nacin a nije da nemaju tradiciju u tom pogledu.
 
Изложба о Степинцу отварање Пандорине кутије

среда, 15. јун 2016, 23:00

У Европском парламенту у Бриселу одржава се изложба о животу и раду Алојзија Степинца

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... utije.html
 
Братунац- Сећање на 3.500 убијених Срба Средњег Подриња (ВИДЕО)

У Братунцу су обележене 24 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан, 1992. године у знак сећања на све Србе средњег Подриња и Бирча, које су убили припадници такозване Армије БиХ.

http://www.rtrs.rs/vijesti/vijest.php?id=210512
 
То наравно није тачно..
Сваке године руски амбасадор у БиХ традиционално долази у Братунац да ода пошту страдалима.
http://eparhijazvornickotuzlanska.info/ ... danje-srba

Него мене запрепашћује одсуство највиших "србијанских" државних званичника у Братунцу..
Ваљда је то та "добросуседска" политика.


Него када смо већ ту, Хрватска би кажу могла послати једну сатнију у саставу немачке бојне у Литванију..
http://obris.org/hrvatska/nevidljivi-nato-summit/
Канда стасали нови легионари за "Источну фронту"..
 
22. srpnja 2016.


Koordinirana mrzilačka akcija

‘Iztriebit ćemo vas stoko srbska’ i ‘Selite se srbska stoko’ samo su neki od grafita koji su u noći s 20. na 21. jula ispisani na unutrašnjim zidovima hrama Sv. Prokopija u Rajevom Selu. Grafiti sličnog sadržaja uočeni su i na pravoslavnom groblju u Drenovcima te na spomenicima NOB-a u Soljanima i Strošincima

http://www.portalnovosti.com/koordinira ... aka-akcija
 
Vrh