Šta je novo?

Gradski planovi GUP, PDR...

Jovan Cvijić. Mapa Beograda iz 1898. Vidi se pozicija državne granice i tri glavna potoka koji teku kroz grad. Naročito je zanimljiv sliv Mokroluškog potoka. Formiraju ga čak četri pritoke.

Na Zemunskoj strani se vidi trasa Dunavca. Takođe, ovde se vidi pravi smisao prideva VELIKO Ratno ostrvo. Odmah pored njega je postojalo i Malo Ratno ostrvo, koje mu je bilo "parnjak", pa su ih ljudi tako razlikovali. Verovatno je primarno značenje bilo da se misli na veće od dva ostrva, a ne da je ono samo po sebi veliko (ionako je često bilo potopljeno i ispresecano nizom kanala). Sa druge strane Dunava je jasno izdvojeno još jedno ostrvo, Kožara. Od svih tih ostrva samo je Ada Ciganlija pripadala Srbiji.

Beograd_1898_JCvijic_IMG_3202_resize.jpg
 
Interesantno misim da prvi put vidim Dunavac na mapi ili nisam obratio paznju.
 
А је ли тај дунавац прокопан и зашто?
 
Gradsko veće utvrdilo predloge za Generalni urbanistički plan
Gradsko veće Grada Beograda utvrdilo je na današnjoj sednici predloge Generalnog urbanističkog plana (GUP) i Plana generalne regulacije (PGR), čime se, prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, stvara planski osnov za modernizaciju i izgradnju grada.
http://www.blic.rs/vesti/beograd/gradsk ... an/l8txntn
 
Generalni urbanistički plan trebalo bi da bude usvojen na sednici gradskog parlamenta u ponedeljak, 7. marta. Nikodijević danas najavio.
 
Не, то је вероватно ревизија ГУП-а из 2013е који је пре пар година за мало усвојен. Но и тај ГУП није одмакао далеко од катастрофалног 2021. Овај који сада усвајају је вероватно још гори имајући у виду наводни београд, подземне гараже, вероватну градњу на водоизвориштима, бесмислену трасу коридора 11, давање планског основа за даље поклањање јавног земљишта домаћим и страним пилићарима...
 
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1104619

BG: Planska gradnja na pola teritorije
Beograd -- Usvajanjem Generalnog uranističkog plana i Plana generalne regulacije otvaraju se vrata za investicije, kaže glavni urbanista Milutin Folić.

Ovaj ponovo aktivira vodoizvorišta, makiš, delove oko Pupinovog mosta, da li neko ima ovaj plan da okači? Ja nisam našao na Urbelu.
 
Дакле, намерачили су се на београдска водоизворишта.

Доћиће сиромашни људи које називају Србима и пиће говњиву воду из Саве и Дунава.
 
Nije ceo Makis vodoizvoriste, verujem da ce gradnja biti dozvoljena samo u zonama gde nece ugrozavati izvore pijace vode.
 
spatiotecte":2nh0qicn je napisao(la):
Nije ceo Makis vodoizvoriste, verujem da ce gradnja biti dozvoljena samo u zonama gde nece ugrozavati izvore pijace vode.
Nije, u pravu si.
Nije ni jedan splav ili jedna sojenica ucinila Savski nasip onakvim kakvi su danas...
Pa ipak. To je pocetak, a pocetak je najtezi.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Da mi uklonimo onda teretnu zeleznicku stanicu Makis jer ulje od lokomotiva i razne hemikalije koje prolaze tuda zagadjuju okolinu?
Da ne pricam jos o kreditu od 50 miliona evra koji bi trebali da uzmemo da bi je izgradili negde druge.
 
Макиш је свакако капут, сад су запечатили судбину водоизворишта на левој обали Дунава.
 
Ja nisam za izgradnju celog Makisa, ali tamo gde ne ugrozava vodoizvorista sto da ne?
Od kad Beograd postoji uvek prvo gradimo po brdima pa se posle cudimo sto nije grad sisao na reke. (naravno ovde se ne radi o tome)
 
Spatio ja nisam ni rekao da su promenili namenu baš na tom delu, već da niko da okači plan gde jesu. Onaj NIkodijević iz SPSaje baš pomenuo da ne diraju zelene površine i zone vodoizvorišta, ali kako je Folić ovo izgovorio ništa nije jasno. Zato sam i pokušao da skinem nešto sa Urbela, ali tamo kače izgleda samo kada već odluče.
Evo šta kaže Nikodijević na zvaničnoj stranici grada:

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1740293

Nikodijević: Na sednici gradskog parlamenta pored GUP-a niz značajnih odluka za grad

Odbornici Skupštine grada razmatraće na sednici zakazanoj za ponedeljak, 7. mart, Predlog generalnog urbanističkog plana (GUP), koji bi, kao strateški planski dokument, trebalo da otvori velike mogućnosti za dolazak investitora, najavio je predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

–To je značajan dokument, jer pokazuje buduće pravce kretanja i razvoja grada, i tim planom definišemo nove privredne, komercijalne i stambene zone – rekao je Nikodijević u izjavi Tanjugu.

Kako je istakao, GUP „ne dira” u vodoizvorišta, zelene površine i šumske površine, tako da je planom ostavljeno oko 30 odsto zemljišta za zelene površine i šumska područja.

GUP-om su, kako je objasnio Nikodijević, predviđene nove industrijske zone, u kojima će grad najviše investirati i koje treba da služe za podsticaj novih investicija u Beogradu.

Prema njegovim rečima, to će biti jedan od budućih industrijskih delova grada u koji će se pozivati strane kompanije da otvaraju svoja predstavništva i proizvodne pogone, i gde je, kako je istakao, velika šansa Beograda da otvara nova radna mesta.

GUP predviđa još nekoliko zona, „komercijalno – poslovno – stambenih”, koje do sada nisu korišćene za takve stvari, dodao je predsednik gradskog parlamenta.To su, makiški potez od fabrike FMP prema Ranžirnoj stanici, a predviđene su i nove zone na prostoru Ade Huje, na Novom Beogradu...Površina teritorije koju GUP pokriva je veća od 77.000 hektara.

Prema GUP-u određeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekti, među njima Savski amfiteatar sa brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica–Dobanovci, vojni kompleks u Surčinu.

Planom su predviđene nove privredne zone – uz Severnu tangentu i Pančevački put, železnički čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok – Vinča sa novim mostom preko Dunava. Urbanističke mere zaštite životne sredine su ugrađene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija „Vinča”.

Teritorija u okviru GUP-a je podeljena u 20 prostornih celina za koje su urađeni planovi generalne regulacije (PGR), koji se izrađuju u dva planska dokumenta koja obuhvataju celine od 1 do 19, dok je celina 20 urađena posebno.

Plan generalne regulacije za celine od 1 do 19 obuhvata centralne gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Surčin. Plan za celinu 20 obuhvata građevinsko područje delova opštine Palilua na levoj obali, Zvezdaru, deo Voždovca i Grocku.

Nikodijević je istakao da će usvajanje planova doprineti da Beograd mnogo brže i efikasnije izdaje dozvole i da ima preciznije određene zone na kojima je moguće investirati i graditi.

– Grad prvi put posle mnogo vremena ucrtava ključne saobraćajnice i na njihovim pravcima neće moći ništa da se gradi, kako posle ne bismo imali problema sa vrlo komplikovanom procedurom eksproprijacije – ukazao je Nikodijević.

Pred odbornicima će se na narednoj sednici naći i Izveštaj o realizaciji programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za prošlu godinu, kao i izmene Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2016.

Na dnevnom redu naći će se i Izmene programa obnove objekata javne namene na teritoriji grada, Odluka o obrazovanju robnih rezervi Beograda, kao i Predlog odluke o podizanju spomen-obeležja Jeleni Šantić.

Pred odbornicima će se naći i Informacija o aktivnostima organa grada za realizaciju ulaganja u projektima od značaja za Beograd, Predlog odluke o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora, kao i Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada.

Odbornici će razmatrati i nekoliko planova detaljne regulacije.
 
Na ovoj mapi se lepo vidi da je planirana lokacija nove Luke nizvodno od Pančevca i mosta kod Ade huje, a ne kod mosta Zemun-Borča kako se to pogrešno interpretira u javnosti.
 
Sa strane http://www.beoland.com/gup-2021.html:
4.Generalna_resenja_saobracaja.jpg

Zanimljivi detalji koje niko nije komentarisao na drugim temama kojih se tiče, a čini mi se da su novi u ovogodišnjim promenama GUPa.
Iako su neke ideje očigledno dobre (neke su opet možda sumnjive), deluju kao samo ubačene reda radi u GUP, pošto se ne sećam priče o njima u javnosti (čak ni na forumu ovde kao zvanični predlozi koji su negde pomenuti), a još manje plana kako do toga doći (i kada)... Pa deluje kao lista lepih želja ovde sa foruma, ne i realnosti.

Svakako novi detalji ubačeni u GUP (koji su meni privukli pažnju):
#1 Tunel ispod Ade koji spaja SMT sa Radničkom pre petlje na novom Obrenovačkom putu?
#2 Tunel od Ekonomskog fakulteta koji jeste pominjan, ali ne i račvanja ispod centra od kojih jedan krak ide do raskrsnice Francuske i Dušanove ulice (ili blizu sto je pominjano iako mislim da je to loš izbor i budući saobraćajni čep) a drugi do raskrsnice bulevara Despota Stefana i G.Venca (koliko mogu da procenim po planu)? Da li ovo ima uopšte smisla ili su samo ucrtane dve varijante jednog tunela?
#3 Železnička pruga produžena do Karaburme?
#4 Krak železničke pruge koji ide pored aerodroma Nikola Tesla prema Zemunskom terminalu (uz već dugo pominjanu novu pistu na ANTu koja je bila i u ranijem GUPu)
#5 Krak metro linije koji ide takođe do aerodroma (u nekoj budućoj fazi). Sama metro mreža bih rekao da je ista kao poslednja zvanična

Ne zamerite ako nešto na planu ne tumačim pravilno... Ako neko zna, neka baci detaljnija objašnjenja.


Homer Jay":ws8g1210 je napisao(la):
Na ovoj mapi se lepo vidi da je planirana lokacija nove Luke nizvodno od Pančevca i mosta kod Ade huje, a ne kod mosta Zemun-Borča kako se to pogrešno interpretira u javnosti.
Lokacija nove luke je sigurno pominjana poslednjih godina kod novog mosta na Dunavu, i nije nimalo logično delovala. Razlog izostavljanja toga iz GUPa može da bude da još nisu ozbiljno stigli do razmatranja toga, pa nije ni menjana lokacija koja je predodređena po GUPu još ranije. Slično kao i za metro linije koje se na ovom izmenjenom GUPu takođe mogu videti da idu po zvanično usvojenoj liniji (linijama), iako se pričalo malo drugačije poslednjih godina (mada su to možda i samo spinovanja sa fazama iste linije).
Ukratko... Deluje da je zvanično luka i dalje na mestu gde ima smisla, a to je nizvodno od grada i gradskih mostova.
 
Vrh