Šta je novo?

Po kome su neke ulice dobile ime?

Били су Срби, то и ми и они морају знати. Да сутра у Хрватској постане модерно бити црнац, могу се и фарбати, али то никада неће променити чињеницу да су им гени српски.

Марко Орешковић је са Србима, који су се касније поделили на партизане и четнике, дигао устанак у Лици против усташког геноцида и заслужује улицу, као и остали Срби који су тај устанак подигли.

Не смемо се одрицати заслужних Срба чији су се потомци "преметнули" у нешто друго, па ни тих потомака, који би уз нашу вољу и снагу једном поново могли постати Срби.

Нисмо се ми "одрекли" Срба других вера, већ они нас. У средњем веку још, папа свако мало шаље буле угарском краљу подсећајући га да је његова најсветија дужност уништење шизматика (за које су они сматрали православне, а шизматици су заправо они били), мислите ли да су католички фратри другачије проповедали (тровали) вековима у српским католичким крајевима под угарском или млетачком влашћу. Слично је и са Србима који су прихватајући ислам, прихватали и турски идентитет кога су се јако тешко одрицали, по цену масовне селидбе у Турску када је Аустро - угарска анектирала Босну, па и после југословенског уједињења. А Шантић им је писао "Остајте овдје.."

Муслиманска странка која је имала највећу подршку међу муслиманима у Босни, је била на прагу, крајем тридесетих година прошлог века, успостављања Бановине Босне, по угледу на Бановину Хрватску, практично стварању федералне јединице под муслиманском доминацијом, што је наишло на противљење Срба и сукобе у самој Босни. То нема везе са КПЈ, већ са већинским ставом муслимана да су они посебан ентитет, а не нити Срби нити Хрвати. На враћању њиховог српског идентитета било је потребно много више труда и времена, него што је политичка елита СХС/КЈ била спремна и способна да ради. Примера ради, остављање шеријатских судова и исламских школа за муслимане, имало је веома лоше ефекте, јер су управо јачале њихов посебан идентитет. Ту је и предратно аутономаштво Војвођана, политичко одвајање Срба пречана итд.

Дакле јесу и муслимани и Хрвати пришли Србији, али зато што је била сила победница, а они на пораженој страни, не зато што су се сматрали Србима, или мислили да ће имати ћара од сиромашне Србије, као од богате КуК монархије. Врло брзо су се ствари искристалисале и постало је јасно о чему се ту ради, али по нас доцкан.

Придруживањем одређених хрватских и муслиманских јединица тзв. ЈВуО или тзв. НОВЈ у складу са околностима, нипошто није значило и њихов прелазак на српски или југословенски идентитет.
Имамо и пример из последњег рата, где су одређене чисто муслиманске јединице биле део ВРС, поштовале РС, али су остали Муслимани.

То је тачно, уколико будемо успешни, богати, снажни, сви ће хтети уз нас. Не само бивши Срби, него и други народи. Слаби не ваљамо ни самима себи.
 
Било је ту доста тога што ти наводиш, али је и непаметно понашање вођства у Србији доста кумовало. Поменуо си аутономашење. Добрим делом је оно изазвано довођењем заслужних политичких ботова са стране на власт у тим општинама и најјајарскијим странчарењем. Уосталом, и др Рајс је писао о политичким борбама у Македонији између два рата, које су биле важније него изградња националне свести. Било је доста оних који су прихватањем друге вере прихватали и идентитет, али им ни са наше стране није пуно помагано да остану ''на пола пута''. Уосталом, бар смо ми познати по крајностима. :) Уосталом, свој став о томе сам већ изнео, да се не понављам.

Него, произлази да tragac који се стиди што је Србин брани Србију од других. Аха, важи. Аутошовинизам у Србији заиста заслужује посебно изучавање на светским универзитетима.

@Delija, не треба претеривати. Припадника плаве гарде у Словенији је било мање од 1.000. Исто тако, тзв. хрватски четници су били верни краљу и јединственој држави, нису србовали. Затим, не заборави бројне злочине над Србима након сарајевског атентата широм БиХ и у Мачви од стране шатро браће. Кажем, има различитих примера и много фактора који су довели до такве ситуације, истина је састављена од свега по мало.
 
О томе сам и говорио ни пре ни после уједињења Србија није била у стању да нове крајеве и народ веже за себе.

Примера ради, док су Бугари у Македонији увелико спроводили бугаризацију, Грци Хеленизацију и док су њихове комите и андарти харали, српски народ се сам подизао и страдао (Брсјачка буна), Милан је "јурио сојке", политичари се гложили око власти, држава стагнирала (стање народа се најбоље може видети саблажњавањем самог Милана над ужасним сиромаштвом његових поданика приликом његовог првог обиласка државе) и да није било свесних националних радника и не би било ни наше акције у Македонији.
А и после, када смо је уз толике жртве ослободили, све је то компромитовано корупцијом и неспособношћу државних органа који су представљали српску државу на том простору.
 
Pričaš o krajnostima, a sve koji se stide što su Srbi etiketiraš kao autošoviniste, čak i kada se napomene da to nema veze sa geopolitikom, susedima "pomirenjem" i ostalima.

Srbija je najsiromašnija zemlja u Evropi, najniže plate, najveća nezaposlenost itd. Eto TOGA se stidim. Da li me to čini autošovinistom? I nemoj mi onu staru mantru da je Zapad kriv. Jeste, Zapad je kriv što kod nas svako ko dodje do nekog društvenog položaja, od zamenika šefa prodavnice do pozicije šefa države gleda kako da nešto "uštine". Stidim se i što pripadam narodu koji izabere polupismenog bahatog komunalnog radnika za predsednika države. Što priučeni i neobrazovani vode ovu zemlju. Što se poštena inteligencija, ako je uopšte ikad i bilo razbežala jer nije mogla da iznese teret borbe za pošteniju i bolju Srbiju. Što je danas radno mesto privilegija a ne pravo. Ako me to čini autošovinistom onda se svima unapred izvinjavam.
 
Можеш да се стидиш што си грађанин такве државе и своје одговорности за то, а не због тога што си Србин, Хрват, Албанац или нешто треће.
Да запад је крив јер нас је претворио у колонију и што кандидује своје кандидате између којих бирамо колонијалног гувернера Србије који спроводи њихову политику на штету грађана и државе Србије. Што је основао, финансирао или корумпирао партије и организације које овај народ држе под идеолошком и партократском контролом.

Шта мислиш, због чега онолики одијум против црнорукаца који су покушали у Србију унети правду и слободу, у западноевропским државама? Управо зато што нису "играли како им они свирају",
што нису нападали Бугарску јер је Аустроугарској то требало, док се над Србима над КиМ догађа геноцид, није узимала зеленашке кредите од одређених држава када јој не требају, а које ће за себе задржати корумпирана политичка елита, није гушила сопствену пољопривреду увозом страних производа итд..
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=377230#p377230:3m1x69l1 je napisao(la):
tragac » 21 Мар 2016 08:21 pm[/url]":3m1x69l1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=377170#p377170:3m1x69l1 je napisao(la):
Вожд » 21 Mar 2016 11:44 am[/url]":3m1x69l1]Тачније српског народа, јер Палмотић је један од многих Срба католика..
Ne postoje Srbi katolici, kao što ne postoje ni pravoslavni Hrvati.

Религија није друштвени карактер по коме се деле народи. По овој логици, ни атеисти нису Срби? А шта ћемо са Србима који су пентакосталци? Лично их познајем доста. И тако даље.

Управо тај став да су Срби само православци је на крају довело и до стварања непостојећих Бошњака, и "протеривања" великог броја Срба под хрватску заједницу.
 
@tragac, отишли смо баш далеко, што се мене тиче, овим ћу да завршим. Мој коментар о крајностима је критика нас и наих нарави и није аутошовинизам. Да ли су Домановић, Нушић, ''придружени члан'' :) Рајс, патријарх Павле и остали аутошовинисти? А критиковали су нас само тако. Проблем је у томе што ми стално имамо потребу да около причамо да се стидимо себе. Знам људе који су рекли да их не занима прича око Србије, Срба, да ово окружење њих не заслужује, покупили су се, отишли и гледају своја посла тамо где су, не баве се пљувањем из даљине. Такав став ценим. Не дотиче их све ово емотивно, не занима их, али се онда и држе по страни. Ценим и људе који нас критикују и поред тога покушавају да помогну. Али не волим када неко стално има потребу да наглашава да се стиди што је Србин. Тај пре свега ратује са самим собом. Нека ратује али у себи.

Списак који си навео могу да проширим на две стране. А да ли је наша неспособност да изградимо функционално окружење већи разлог за стид у поређењу са неким ко је то успео али је успут сатирао и искоришћавао милионе људи. Па не иду по свету и не кукају како се стиде што су то што јесу због свих тих злочина. Пусти...

Елем, што се тиче саме теме, од имена чисто везаних за Хрватску, мени нпр. не смета име Матије Гупца, зато што га сматрам значајнијим за људки род него за његово окружење или нацију, па ми је у рангу Ајнштајна, Гагарина, разних уметника и слично.
 
Стф,

управо супротно, чињеница да је стицајем историјских околности део српског национа постао католичке и исламске вероисповести други су искористили да их кроатизују и потурче, у чему су обе верске институције и саучествовале.
Православна црква, насупрот, чувала је национални идентитет кроз године турске, аустријске или млетачке доминације.
 
Један мој пријатељ, рођени Београђанин, постао је пре десетак-петнаест година велики Монтенегрин, одселио се у ЦГ и сада је део апарата Мила Ђукановића. Када сам му рекао да могу имати разумевања за државни сентимент, али да не могу прихватити искривљавање историје и изазивање братоубилачке мржње зарад тог циља, рекао ми је да то што су Црногорци листом говорили да су Срби има везе са вером - православна вера, значи српска вера. Као, није краљ Никола мислио да су сви становници ЦГ Срби у националном, већ у верском смислу.

Послао сам га у Прчањ :mrgreen: . Не у вулгарном смислу, него дословно. Наиме, у брду над овим бококоторским местом налази се прелепа католичка црква из 17. века, а у порти су постављене четири бисте. Једна је, веровали или не, Његошева. А остале три су најзначајнији барски архибискупи. Сви имају назив "Примас српски" (не ни хрватски, ни црногорски, ни албански, ни млетачки), попут Андрије Змајевића за кога се не зна да ли је већи теолог или барокни песник. Иако је католик, он као ни остали није имао проблем да за себе каже да је Србин, као и најзначајнији дубровачки песник Иван Гундулић. Проблем су њихови потомци који се данас у Боки све више изјашњавају као Хрвати, али и ми који не изучавамо и не поштујемо сопствено наслеђе.

:grand: То што се неко данас изјашњава као Хрват или Бошњак његово је суверено људско право. Али то му не даје право да у пакету са собом одводи и претке који нису мислили као он. Ти људи су знали шта су и то су јасно говорили. Што ће рећи, имаш право да се изјасниш као Кинез и да захтеваш да поштујем твој избор, али немаш право да тражиш од мене да идем около и причам како си жут и имаш косе очи.
 
Браво Сизифе. Што се мене тиче нека се и изјашњавају као Клингонци, њихова ствар али даље шапе од српског наслеђа, српских предака, историје, језика и писма.

Због нашег немара и "вишка историје" свакакве будалаштине су постале основе за читаве националне идентитете. Најскорији пример:

На мјесту битке између босанске и турске восјке 1463. код Каменграда (данас општина Сански Мост) подигнут споменик палим турским војницима и сад ту Бошњаци (заједно са турском браћом) прослављају турску побједу
aa_picture_20150318_4816929_web.jpg


А на другој страни својатају Котроманића, љиљане, средњовековну Босну итд. :o
 
Pusti bosanske muslimane, to su obični vetropiri koje koje je trebalo asimilovati kad se moglo a ne praviti veštačku super naciju. Sad kad je Turska jaka svi se osećaju Turcima. U WW2 su dali ubedljivo najmanje partizana u odnosu na populaciju ali ih to nije sprečilo da posle rata budu najveći jugosloveni, komunisti i antifašisti i to pravo po povratku iz Handžar divizije i ustaša
 
Нисам знао ово за споменик у Санском мосту, слатко сам се насмејао. Какав је то карамбол у глави када преподне причаш о наслеђу босанске државе а поподне славиш ''по службеној дужности'' оне који су је уништили. :)
 
Ko su ljudi čija imena nose ulice Karaburme?
Ana Đokić | 02. 04. 2016 - 11:45h
| Komentara: 2

Ozloglašeno beogradsko naselje Karaburma naziv je dobilo po turskoj reči koja znači crni prsten, a još u 19. veku bila je mesto gde su slali ljude na obezglavljivanje. Karaburma ili Mala Kolumbija kako je mnogi nazivaju poznata je po razbojništvu, dilerima, i nasilju, pa čak i ulice ovog dela Beograda nose nazive ljudi koji su učestvovali u raznim vidovima borbi.

Da li znate ko su bili Marijana Gregoran, Husinski rudari i Patris Lumumba?

Ulica Marijane Gregoean poznata je po lepom poglednu na Dunav sa višespratnica. Ova ulica važi za jednu od mirnijih u orloglašenom naselju, prema rečima beograđana koje smo anketirali, ali malo njih zna ko je bila Gregoran, po kojoj ulica nosi ime.

Marijana Gregoran (1921-1941) bila je tekstilna radnica i učesnik NOR-a. Rođena je 24. januara 1921. godine u selu Hadenašu, u Međumurju, u Hrvatskoj. U radnički pokret uključila se kao radnica štofare Vlade Ilića u Beogradu. Bila je član KPJ od 1938. godine, učestvovala je u raznim demonstracijama i štrajkovima u toku 1939. i 1940. godine. U jesen 1940. godine postala član MK, a zatim i PK SKOJ-a za Srbiju.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine radila je na organizovanju borbenih akcija SKOJ-a u Beogradu. Uhapšena je 25. avgusta 1941. godine. Streljana je u Banjičkom logoru 19. septembra 1941. godine.

Kada je ulica čuvenog premijera u pitanju malo ljudi zna ko je zapravo on bio.

- Patris Lumumba mi zvuči nekako veselo ali sam sigurna da je bio neki razbojnik - kaže Stevan Anđelić Beograđanin.

Patris Lumumba, simbol je borbe afričkih naroda protiv kolonijalizma, osnivač je Kongoanskog nacionalnog pokreta i prvi premijer nezavisnog Konga 1960. Posle vojnog udara koji se dogodio iste godine pod vođstvom pukovnika Žozefa Mobutua, Lumumba je stavljen u kućni pritvor u Leopoldvilu. Lumumba je u januaru 1961. ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima.

Ulica Husinskih rudara najviše izaziva dileme kod naših sugrađana. Mnogima nije jasno ko su rudari bili, a još manje za koju bunu se vezuju.

Husinski rudari su bili radnici Kreke koji su organizovali bunu protiv nasilja organa državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine, od 21. do 28. decembra 1920. godine, nazvan po rudarskom selu Husino kod Tuzle.

U njemu je učestvovalo oko 7.000 radnika, a vodila ga je Komunistička parija preko Saveza rudara, na čelu sa Mitrom Trifunovićem Učom.

Rudarske porodice u Brezi, Kreki, Tuzli i Zenici iseljene su iz državnih stanova, a rudari mobilisani. Više od 300 iseljenih rudara iz Kreke, pretežno Slovenaca, povuklo se sa štrajkačkim odborom u Husino i druga sela kraj Tuzle. Njihov otpor vojsci, žandarmeriji i "Narodnoj gardi", koje su pokušale da strance proteraju, a domaće rudare primoraju da posao, u krvi je ugušen 28. decembra 1920. Poginulo je sedam, a ranjeno više desetina rudara i seljaka. Uhapšeno je oko 400 lica koji su se solidarisala sa štrajkačima. Surovi obračun policije i žandarmerije s rudarima u Bosni i Hercegovini izazvao je opšti revolt i protestne akcije radnika širom zemlje.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/tajne- ... me/82jn9vv
 
ИМЕНА УЛИЦА У БЕОГРАДУ: Гоце Делчева биће булевар маршала Толбухина, Похорска ће бити Улица генерал Жданова
ФоНет | 09. мај 2016. 14:27 | Коментара: 3

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да ће Београд на првој наредној седници Скупштине града прихватити иницијативу да Фјодор Иванович Толбухин и Владимир Иванович Жданов добију у Београду улице


http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... al-Zdanova
 
A zasto je uzimaju goci delcevu zar nije mogla neka bezimena
 
Nije bio cvjecka to stoji ali ide mi na zivce preimenovanje ulica
 
Још пре неких 15-так година је била иницијатива па и предлог да се улици Гоце Делчева промени име, али мислим да комисија за пренамену имена улица није одобрила.
 
Улице из времена НОБ-а не треба мењати ако носе имена наших бораца за ослобођење, али нема никакве поенте задржавати људе који везе са нашим градом, па ни државом немају.

Мени увек на памет први падне Борис Кидрич, барем код нас у Гроцкој свако насеље има барем једну са његовим именом.
 
Гоце Делчев – херој или антисрпски идеолог
Иницијатива да новобеоградска Улица Гоце Делчева после 53 године буде преименована у Улицу маршала Толбухина покренула је питања о историјској улози Делчева и идејама које је заступао

http://www.politika.rs/scc/clanak/35492 ... ki-ideolog
 
Неко је сигурно приватно поставио ову таблу, хм ко зна.
Па боље онда да су написали улица "Силиконска долина" :D
 
Vrh