Šta je novo?

Zaprašivanje komaraca i gundelji

o lebac mu poljubim!!!
ajd da vidim oce li ovako i u topcideru i kosutnjaku!


[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=347206#p347206:2r3rwhrs je napisao(la):
stf » 09 Sep 2015 07:55 pm[/url]":2r3rwhrs]Fontana je ipak NBG, kod nasu Grockoj je bilo katastrofalno. Kako oni zamišljaju da zaprašuju kombijem ogromna šumska prostranstva, voćnjake i priobalje sa sve dva ogromna ostrva - ade?

i naravno, sto kaze @stf, sta sa okolinom grada, sa ogromnim sumskim prostranstvima na sumadijskoj, ili sa kanalima i mocvarnim zemljistem na banatskoj strani Beograda???
 
na KOsutnjaku su ovo uradile prosle nedelje. Setam ja tako kroz sumu i odjednom oko mene oblak ovih insekticida! Malo panike, sta je sada ovo, umalo da se ugusimo svi koji smo bili obuhvaceni ovim sredstvom za suzbijanje stetocina. To se desavalo oko 17 sati, bile su pune staze setaca. Mislim u sebi, zar neje to moglo malo kasnije, ili barem da su obavestili ljude da ce biti prskanja? Nisam video koja firma radi zaprasivanje

i sta se desava posle nedelju dana. Bash me juce ujeo komarac, bash tamo gde su prskali, da li se radi o uzaludnoj borbi, da li su prskali za nesto drugo, da li je normalano da manji broj komaraca prezivi prskanje, ili se koriste slabi insekticidi?
Nadam se da se nece pojaviti Zika virus u nasim krajevima, bice tesko nama
 
Juče baš prođe kroz centar Zemuna, Cara Dušana jedan ovaj kombi, samo nije baš zaprašivajne ovakvim intenzitetom, verovatno je drugačije sredstvo. NIje bilo oblaka dima, samo vidiš da priskalice rade i izbacujbezbojno sredstvo.
 
I dalje bez komaraca u Zemunu, prosto mi dođe da se zabrinem :)
 
У 45. на обали Саве ме изуједаше синоћ...
 
jel imaju neko vreme (rano ujutru ili uveče) kada treba da prskaju, ovako u 5 sati kada je puno ljudi ne deluje mi previše zdravo. Ipak su to insekticidi neki. (pričam o prskanju na području košutnjaka).
 
LOV NA KOMARCE Ne zaprašuju iz aviona zbog propisa EU
Ivana Nedić | 09. 06. 2016 - 13:29h
| Komentara: 2

Iako Beograđani muku muče sa komarcima ovog proleća, akcija njihovog suzbijanja iz vazduha biće organizovana tek kad “situacija postane alarmantna.
Avioni za zaprašivanje još ne lete
Foto: V. Lalić / RAS Srbija Avioni za zaprašivanje još ne lete

Takvu odluku stručnjaci iz Zavoda za biocide doneli su u skladu sa preporukama Evropske unije koje zabranjuju raspršivanje biocida iz aviona, zbog štetnog uticaja na okolinu i zdravlje ljudi.

- Činimo sve kako bi se upotreba aviona u ove svrhe svela na najmanju moguću meru, ali kako na teritoriji Beograda zbog neuređenog priobalja, velike količine vodotokova i neregulisane komunalne infrastrukture (veliki broj septičkih jama i delova grada bez kanalizacije), ne možemo u potpunosti isključiti avio tretmane. Prošle godine nije bilo potrebe za njima, ali ukoliko klopke pokažu visoku brojnost komaraca, i ako problem ne bude mogao da se sanira uređajima sa zemlje, biće organizovana i avio-akcija - kaže za “Blic” rukovodilac odeljenja za ispitivanje i razvoj biocidnih proizvoda Zavoda za biocide, dr Branislav Pešić.
Akcije samo sa zemlje
Foto: Blic / RAS Srbija Akcije samo sa zemlje

Ipak, on smatra da će uređaji za suzbijanje komaraca sa zemlje, kojima za jedno veče može da se pokrije teritorija od oko 3.500 hektara, biti dovoljni da se reši problem porasta insekata na području celog grada.

- Rezultati monitoringa pokazuju da je brojnost odraslih formi komarca na nivou koji odgovara ovom delu godine, a imajući u vidu velike padavine i nestabilno vreme koje izrazito pogoduje komarcima, brojnost je i na nižem nivou od očekivanog. Komaraca najviše ima u priobalju reka i naseljima na levoj obali Dunava zbog velike količine podzemnih voda koja često plave niže delove, neuređene komunalne infrastrukture i nepostojanja kanalizacione mreže. Kanali koji protiču kroz naselja pretvoreni su u fekalne recipijente i kao takvi predstavljaju idealno stanište za komarce - navodi Pešić.

Razlog više zašto će se nadležni potruditi da izbegnu korišćenje avionskog suzbijanja komaraca je i ušteda, jer je ovaj vid borbe protiv insekata veoma skup.

NAJVIŠE IMA KUĆNIH KOMARACA

U Beogradu je dominantna populacija tzv. kućnog komarca, čija su staništa vezana za čovekovu sredinu.

- Ženka kućnog komarca može da položi jaja na svim vodenim površinama, pa tako kante i kofe sa vodom, tacne od saksija, burad ili fontane mogu predstavljati njihovo izvorište. Zato je neophodno da građani prazne kofe i kante i da redovno menjaju vodu da bi smanjili njihovo razmnožavanje - savetuje Pešić.

KRITIČNE TAČKE REKE I ŠUME

Tradicionalno najkritičniji su delovi leve obale Dunava (Borča, Ovča, Kotež, Krnjača), Grocka, Slanci, Surčin, Topčider, Košutnjak, Zvezdarska šuma, Ada Ciganlija, novobeogradski blokovi oko Save...

http://www.blic.rs/vesti/beograd/lov-na ... eu/812e1sr
 
Na kosutnjaku i na Adi uvece ne moze da se prodje od komaraca. Nisma siguran da je broj manji nego sto je normalno za ovo vreme godine. Ne mogu da shvatim ove "strucnjake" kada krenu sa pricama o praznjenju kanti i saksija, kako da je to glavni "izvor"komaraca.

U pogledu odnosa komaraca prema čoveku, odnosno ljudskim naseobinama, komarci su podeljeni u tri grupe:

1. Prva grupa: vrste komaraca koje srećemo u blizini čoveka. Te vrste bodu čoveka i domaće životinje.

2. Druga grupa: vrste komaraca koje se približavaju čoveku odnosno domaćim životinjama, samo kada osete potrebu za hranom. Takve se vrste nalaze u toku dana izvan ljudskih naselja, tj.stanova.

3. Treća grupa: komarci koji nikad ne zalaze u ljudska naselja.

Verujem da oni stede na hemikalijama za prskanje, pa ne rade to bash tako redovno kako bi trebalo.
 
Прошла година је била најгора што се тиче комараца, ова је тек почела а већ не може да се изађе напоље од истих. Како они мисле само са земље све да их униште није ми јасно.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
 
Da li je prošla godina bila prva da je grad (tj. neki institut) preuzeo prskanje na sebe?

Prošle godine sve bilo idealno kod mene (Fontana) ove godine viđam samo one ogromne.
 
Definitivno zaprasivanje iz aviona da se vrsi jer to se pokazalo kao najdelotvornije u nasem slucaju, kakvi bre EU propisi covece zbog njih na kraju cemo morati svi da stavljamo komarnike i da ne izlazimo iz kuce , mislim da nam nece zameriti pored svega ako primenimo a ovo ne primenimo.
 
Nije mi nešto jasna ta direktiva EU. Ako udahnem to sredstvo koje je prskano iz automobila na 2m od mene je OK, ali ako padne iz aviona, onda je opasno?

Čak mi se čini da me ovo iz automobila koncentrisanije pogađa nego iz aviona.
 
Plus ono iz aviona se najavljivalo a ovo neznas kad ce da prodje i zadimi
 
Mislim sto se tice zaprasivanja komaraca iz aviona bili smo u tom polju napredniji i efikasniji od EU .
 
Mnoge odluke birokrata iz Brisela nisu jasne ni gradjanima 'prvog kruga' zemalja EU...

U stvari, jasne su.
Neko je resio da 'napise studiju' zatim 'projekat', pa 'implementacija' pa neko da proda novu opremu...

Posle (zataskane) afere sa "pandemijom" svinjskog gripa i vakcine protiv istog, jasno je da osim 'profita po svaku cenu' drugih pravila u svetu 21-vog veka nema.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Завод за биоциде и медицинску екологију је набавио 15 УЛВ и 15 ФИАТ пикапова. Ти пикапови им реално нису били потребни пошто и онако имају у свом возном парку гомилу Флорида и Застава Поли које су могли да користе за исту намену за коју користе ФИАТ пикапове, a да за те паре узму још УЛВ. И исто су могли да купе неке старе Пинцгауере од војске како би третирали са земље и неприступачне терене.
 
Spremaju nam "kemtrejl" iz neposredne blizine :laugh:

2q3qb0p.jpg


Nema nam spasa, u svakom slučaju :roll:
 
Večeras kao da su prskali sa jačom koncentracijom po NBGD. Ženu je naš grebalo grlo, kao i drugaricu, a i komšiju.
Čak i meni kome inače ništa ne smeta, malo mi je smetalo.

Poslato sa telefona
 
Juce taj kamioncic je prvo prosao pored parkica koji se nalazi iza GSP garaze na Dorcolu a onda je cak usao u parkic i vozio kroz staze parkica i tako zaprasivao onim groznim smrdljivim hemikalijama na 2 metara od igralista punog dece.
Da li je ovako nesto normalno?
 
Vrh