Šta je novo?

Ada Huja

mekbejn":quf8qfh3 je napisao(la):
A šta sprečava sređivanje Ade huje ako je most preko?

Не спречава ништа и треба да се сређује!
Само смањује атрактивност, ако гледаш у бетонске конструкције и насеља.
 
SN-2013-SATNICA.jpg
 
Potpuno se slazem za "idiotizam sa duplim banderama. Pun je grad bandera i znakova i semafora u jednom kvadratu. Ili smo mnogo bogat grad, ili neko ne razmislja ni malo. Najgore od svega je kada imamo slucaj da saobracajni znak ili neka bandera zaklanjaju semafor...
 
Sta vas cude duple bandere cak tu. Pa siri centar grada je pun duplih bandera. negde cak i po tri....
 
Bio sam na ada huji pre neki dan prvi put u zivotu i uzasnut sam istom.

Skuceno setaliste sa sve automobilskom ulicom pored reke,tamo gde je recimo biciklisticka staza na dorcolu. Industrija odmah iza gde je recimo 25. maj i sportski tereni i setaliste koje sa one nizvodne strane se naglo zavrsava stovaristima goriva sa brodova i nekim kaficem posle koga je dzungla u koju niko ne sme da zadje.

Bilo bi lepo kada bi za pocetak iselilu fabriku i carinske rezeorvare za gorivo odatle ali to je nemoguce u Srbistanu

Takodje primetih i te duple bandere,ekologija a odmah pored imate obicne bandere prikljucene na struju. Stvarno nas prave budalama.
 
Nemojte biti kivni na Adu Huju. Nije ona kriva. Trenutno, ona je žrtva političkih igara, nemarnosti društva, prevelikih očekivanja i kao najjači razlog naveo bih voljni momenat stanovništva. Verovatno bi nevoljni momenat bio pravi termin. Kada kažem žrtva političkih igara, tu mislim na omogućavanje da se Ada Huja nasipa. Uz samo nasipanje, neko je dozvolio da se celo poluostrvo naspe šutom i otpadom umesto zemljom kako je bilo predviđeno. Tu se sada meša nemarnost društva jer je nasipanje trajalo dovoljno dugo da se svako mogao pobuniti. Da li se neko bunio? Verovatno samo mi koji gledamo to poluostrvo sa prozora i kojima je žao uništavanja naše obale. Kada pričam o nemarnosti društva, tu bih imao ša da kažem i o trenutnom izgledu šetališta iza fabrike, na samoj obali Dunava. Prljamo, bacamo smeće, flaše, ostavljamo iza sebe velike količine smeća, automobili se trkaju. Ne trebamo mi da ostavimo bolju planetu našoj deci, mi moramo da ostavimo bolju decu ovoj planeti. Trenutno imamo besomučno nasipanje rukavca radi izgradnje objekata. Uopšte, gradnja je pokrenuta odmah nakon glasina da će se graditi Plaza u blizini. Rukavac se smanjuje, geometrija se narušava, obala je sve ružnija i više ne liči na obalu a mi to samo konstatujemo. Ono čega većina nije svesna kada pričamo o Adi Huji, a to je da je paradoskalna odluka nasipanja zbog toga što je površija izuzetno nisko i često bude poplavljena upravo od rukavca koji je plavljenjem primao svežu vodu napravila ekološku bombu koja smrdi. Smrdi baš jako. Takođe, stvar koja nije poznata je da je u vreme predhodnog čišćenja, a to je bilo krajem osamdesetih pomoću brodova koji su ispumpavali mulj pomoću pumpi za vađenje peska i prebacivali ga preko ostrva i sipali u dunav odmah ispod Ade Huje nastao sprud koji je za par godina obrastao trskom, onda vrbama i danas je to jedno veliko ostrvo. Verujem da je to najmlađe ostrvo u Beogradu. Na Adi Huji je istrebljena kolonija žaba čiji je kreket odjekivao kroz celo moje detinjstvo i ko zna koliko godina pre toga. Uništena su staništa ptica na vrbama koje su zatrpane i uništeno je sve što je živelo u vodi. Ja sam siguran da ćemo ovim tempom uništavanja Ade Huje, za desetak godina umesto rukavca dobiti, izvinjavam se na izrazu ali moram tako da kažem, najveće g***o na svetu, od prilaznog puta fabrici hartije, pa do špica Ade Huje. Danas imamo samo miris, ali smo na dobrom putu da dobijemo i masu.
Da li me muče duple bandere, ne toliko. Da li će nekada iseliti fabriku hartije, ne, neće. Da li ćemo uspeti da spasimo Adu Huju? Možda ako budemo radili nešto na njenom spašavanju. Supernatural Park je sjajna inicijativa i u razgovoru sa ljudima odande sam shvatio da su njihova namere da revitalizuju prostor, vrate autohtone vrste biljaka, u nadi da će i životinje da se vrate. Problem je u razmeni vode između Dunava i rukavca, bar po meni, nisam stručnjak ali živim blizu. Mulj osvaja, ljudi nasipaju i ukoliko se tu nešto ne promeni, imaćemo divan park na ostrvu koje će biti povezano sa obalom preko otrovne močvare. Na stranu što se na pola obale ka Višnjičkoj Banji nalazi izvor lekovite vode koji su korsitili svi stanovnici ovih prostora pre nego što su poslednje dve generacije uspele da ga unište.
Moje viđenje Ade Huje je emotivno, ne zamerite ako sam malo odužio.
Duca
 
Nemoj da mislis da si jedini koji to vidi. Sigurno da je nekome ko je odrastao u tom kraju i prolazio ceo zivot pored Ade Huje teze, secanja na nesto lepo su snaznija, a tuzna slika svakodnevna realnost. Bezobrazluk koje su imale sve gradske vlasti, pogotovo prema nekim od nalepsih delova ovog grada je za udzbenike o kurupciji, nemoralu...
Nazalost i mediji su pod njihovom kapom, pa ovo sto ti piseses nikada nece dobiti adekvatno vreme u istim.
Resenje su mozda, mali lokalni pokreti, okupljeni oko jedne, jednostavne ideje, koja bi lako prikupila sto veci broj sugradjana.
Nesto nalik grupi gradjana Peti parkic, koji su uspeli nesto do tada nezamislivo, a to je da su zaustavili investitora da zida zgradu.
Njihova upotnost, zajednistvo je pobedilo, sto je bio presedan. Investitoru nisu pomogli ni potplaceni inspektori, politicari, obezbedjenje... Porazila su ih deca iz tog kraja, koja su snazno zelela taj park za sebe. Naravno neko stariji ih je organizovao, ali eto... to je po meni jedini moguci put za resavanje ovakvih "neresivih" problema.
 
Ja sam zbog svega gore navedenog prestao da idem na Adu, iako živim na Karaburmi.
No, naravno borba ne sme da stane.
 
Politicari su klosari teski, samo na svje dupe misle, zato je sve tako lose.
 
ADA HUJA: Pronađen brod sa koga su Austrougari ispalili prve hice na Beograd!

BEOGRAD13:21, 14.10.2013.

Brod Bodrog storičari su nedavno na obali Dunava kod Ade Huje otkrili 109 godina star austrougarski brod Bodrog, s kojeg su 1914. ispaljene prve topovske salve na Beograd, čime je otpočeo Prvi svetski rat
brod-printskrin-rts-1381749272-380949.jpg

BEOGRAD - Austrougarski brod Bodrog, s kojeg su 1914. ispaljene prve topovske salve na Beograd, čime je otpočeo Prvi svetski rat, istoričari su nedavno otkrili na obali Dunava kod Ade Huje.

Taj brod je bio ratni plen, tri puta potapan i vađen iz Dunava i Save, a danas služi kao pristan na Adi huji.Istoričari su nedavno na obali Dunava kod Ade Huje otkrili 109 godina star austrougarski brod Bodrog, s kojeg su 1914. ispaljene prve topovske salve na Beograd, čime je otpočeo Prvi svetski rat.

Dr Ratomir Milikić sa Instituta za savremenu istoriju kaže da je u noći 28. jula 1914. godine u 11 sati uveče, nekoliko sati posle objave rata, upravo sa tog broda ispaljena prva granata na Beograd.

Austrougarska oklopna topovnjača Bodrog naredbu za napad čekala je usidrena u Zemunu. Posle objave rata doplovila je do ušća Save u Dunav i odatle počela napad na Beograd.

Ispalio je prve granate na Beograd u prvom svetskom ratu, bio ratni plen, menjao ime i države, tri puta potapan i vađen iz Dunava i Save, a danas zarđao i razoružan služi kao pristan na Adi huji.

Taj brod koji se našao na čelu mašinerije velikog rata skončao je uz obalu srpske prestonice koju je uzalud pokušavao da osvoji na početku rata, ali i u još strašnijem napadu na Beograd 1915. godine. Brod je potopljen 1918, dve godine kasnije izvađen, preuređen i pod imenom Sava uvršten u mornaricu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U aprilskom ratu, da ne bi pao neprijatelju u ruke, potopljen je 12. aprila 1941, kod Zemuna. Ustaše ga izvlače iz reke 1942. godine.Godine 1944. brod ponovo ide na dno, ovoga puta reke Save.

Ustaše su ga potopile kod Slavonskog Broda. Izvađen je 1952. godine, remontovan i još jednom uvršten u rečnu flotilu nove države. Iz vojne upotrebe povučen je 1959. godine i do danas uglavnom je služio kao ploveći pristan na Savi i Dunavu.

Ministarstvo kulture 2005. godine proglasilo ga je kulturnim dobrom i stavilo pod zaštitu. Međutim, kada je pre nekoliko godina premesšten sa obale Dunava kod Novog Sada uopšte se nije znalo gde se usidrio ovaj zakonom zaštićeni brod. U mulju i žabokrečini kod Ade Huje pronašli su ga istoričari iz Instituta za savremenu istoriju i predložili da se pretvori u ploveći muzej.

http://www.kurir-info.rs/ada-huja-prona ... ak-1034199
 
direktor":31kos9la je napisao(la):
.........
Ministarstvo kulture 2005. godine proglasilo ga je kulturnim dobrom i stavilo pod zaštitu. Međutim, kada je pre nekoliko godina premesšten sa obale Dunava kod Novog Sada uopšte se nije znalo gde se usidrio ovaj zakonom zaštićeni brod. U mulju i žabokrečini kod Ade Huje pronašli su ga istoričari iz Instituta za savremenu istoriju i predložili da se pretvori u ploveći muzej.

http://www.kurir-info.rs/ada-huja-prona ... ak-1034199


"Kurir" ... šta reći.
Pa samo na raznim forumima koni se bave istorijom, vojnim temama i sl. se pisalo o ovom brodu. Ni su ga istoričari "pronašli", nego se u jako kratkom roku saznalo da je odšlepovan iz Novog Sada do Beograda.
 
Ma naravno u muzeju nauke i tehnike znaju lokaciju Jos samo da nadju sponzora da ga srede za sledecu godinu kao madjari svog
 
utorak 11.03.2014. | 18:12
Projekat za Adu Huju među najboljim
Izvor: Beta
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=822470

Beograd -- Projekat Supernaturala "Od deponije do parka" proglašen je za jedan od 25 najuspešnijih projekata u Evropi.

1814377934531f45576bb407.jpg


Da je ovaj projekat među najuspešnijim ocena je Evropske asocijacije za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine.

Presednik "Supernaturala" Srđan Stanković rekao je na konferenciji a novinare da je velika čast što je značaj projekta prepoznat na evropskom nivou.

Revitalizacija ekosistema Ade Huje, sa posebnim akcentom na trajno čišćenje rečnog rukavca, bio je u konkurenciji 100 pristiglih projekata, među kojima su i iz socijalnog preduzetništva i zaštite manjina, dodao je on.

"Kada smo obilazili teren na početku, Ada Huja je bila deponija, i do sada je odrađeno 30 do 40 odsto posla", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, plan je da se u 2015, 2016. godini trajno reši problem rečnog rukavca, kao jednog od najvećih ekoloških problema grada.

Nataša Đorić iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine je rekla da predstoji još mnogo aktivnosti da grad Beograd tu lokaciju dovede na nivo evropskog standarda, jer je ekosistem Ade Huje prilično ugrožen.

Supernatural je u septembru 2011. pokrenuo projekat oporavka ekosistema Ade Huje.

Od decembra 2011. do aprila 2012. godine, deponija je od zanemarenog i ekološki degradiranog prostora transformisana u jedinstvenu beogradsku oazu dostupnu građanima koju čine putevi za šetnju, zelene učionice, plastenik za gajenje biljaka, porodična igrališta i mesto održavanja Supernatural festivala.

Festival Supernatural nastao je 2007. godine sa ciljem da se obeleži svetski dan Planete Zemlje, 22. april, i podigne svest građana o bitnim ekološkim pitanjima. U međuvremenu, festival je prerastao u ekološki pokret koji se tokom čitave godine bavi projektima iz ekologije, kulture i obrazovanja.
 
Akcija na Adi Huji: Reciklirajte limenku i dobićete drvo sa svojim imenom

R.B. | 25. 04. 2014. - 15:04h izmena vesti 16:19h | Foto: P. Marković | Komentara: 0
Posetioci "Supernaturala" koji u nedelju, 27. aprila na Adi Huji od 15 do 17 sati budu reciklirali barem jednu limenku, dobiće do kraja godine zasađeno drvo sa svojim imenom u Apatinu.
334821_supernatural-festival210413ras-foto-petar-markovic04_f.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/460722 ... jim-imenom
 
Bio juče na Supernaturalu.

Cenim sve napore da se uredi Ada huja. Ali juče sam video da treba još mnoooooogo vode da protekne Dunavom dok Ada huja postane prijatno mesto za boravak :(
 
POZNATI ZASUKALI RUKAVE Park na Adi Huji dobio novih 1.000 sadnica cveća (FOTO)

N.K. | 09. 05. 2015. - 15:08h | Foto: Promo | Komentara: 0
Supernatural park na Ada Huji oplemenjen je sa 1.000 sadnica "cveća života", zahvaljujući predstavnicima grada Beograda, zaposlenima u Telenoru, kao i brojnim poznatim ličnostima.
610628_ada-huja-foto-poslala-tamara-ivankovic-1_f.jpg

Na Ada Huji zasađeno 1.000 sadnica "cveća života"
Dodatnih 1.000 sadnica zasađeno je u ukupno tri Telenor bašte i raspoređeno oko Lavirint parka u obliku koncentričnih krugova u prečniku od po 10 metara.


- Telenor bašta koju smo danas, zajedno sa našim partnerima zasadili je četvrti park koji su Telenor i njegovi zaposleni podarili Beogradu - izjavio je Erlan Neten, Izvršni direktor finansija.

Erlan Neten je dodao da se nada da će na taj način inspirisati i druge da vode računa o okolini.

- Nakon parka kod Kule Nebojša na Kalemegdanu, i prvog lavirint parka u Srbiji, nastavlja se revitalizacija Ade Huje, a ovog puta sađenjem cveća. Ovaj kraj grada smo postavili na zelenu mapu Beograda, u nadi da ćemo inspirisati ostale da vode računa o okolini i da doprinesu prirodnom okruženju - rekao je Erlan.

610629_ada-huja-foto-poslala-tamara-ivankovic-2_f.jpg


Glumac Bojan Perić sa kolegama sadio cveće
Postavljanje Telenor bašte predstavlja nastavak višegodišnje saradnje pokreta Supernatura.

- U prethodnom periodu sa Telenorom smo zasadili parkove kod Kule Nebojša na
Kalemegdanu, prvi lavirint u Supernatural parku na Adi Huji. Drago nam je da postoje kompanije čiji zaposleni razumeju važnost projekata iz oblasti zaštite životne sredine i koji su voljni da lično daju svoj doprinos - kaže Srđan Stanković, osnivač Supernatural pokreta.

610630_ada-huja-foto-poslala-tamara-ivankovic-3_f.jpg


Ivan Jevtović je takođe sadio cveće na Ada Huji
Nakon sadnje bile su organizovane radionice na temu potrage za blagom, medologija i mjuziklaža.

Sadnji na Adi Huji prisustvovali su i Ivan Jevtović, Bojan Perić, Zoran Kesić, Nikolina Moldovan, i mnogi drugi.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/557467 ... cveca-FOTO
 
Pristup i ona jadna staza do Supernatural parka je skroz unistena. Sva zemlja koju su iskopali sa mesta gde ce biti trzni centar Plaza tamo je istovarena.
Jedna deponija je sanirana a druga nova je otvorana. Park nikad nece zaziveti. Slikacu danas sutra kako to izgleda. A koliko sam video da se ove godine nece odrzati ni koncert u supernatural parku. Pozdrav
 
Ponovo se budi Ada Huja - Na pomolu još jedan urbanistički plan atraktivne lokacije u Beogradu
ada_huja_230616_tw1024.jpg

Na ranom javnom uvidu do 15. jula je Plan detaljne regulacije područja Ada Huja.

Prema tom planu, koji obuhvata površinu od 300.7 hektara, u priobalnom pojasu, između Višnjičke ulice, pruge za gradsko-prigradski saobraćaj i Dunava, planiran je novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme, ali i sa drugim delovima grada preko Ruzveltove ulice i Ulice despota Stefana.
http://www.ekapija.com/website/sr/p...al&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
 
Zar se nece praviti jezero kao ada ciganlija
 
ne , to nije nikada bilo u planovima u planu je bilo da se tu prosire lucki poslovi i pristani za Beogradsku Luku, bilo je u planovima da se pravi "nova ada" izmedju Velikog Ratnog ostrva i Novog Beograda

slika-10.jpg
 
Vrh