Šta je novo?

Проблем неодговорних власника паса

Pseći izmet na Vračaru

Beogradska opština Vračar. Destinacija snova za većinu novih doseljenika u glavni grad... Ali nije ni na Vračaru sve tako sjajno, a ponajmanje popularne vračarske ulice. Tu svoje tragove često ostavljaju četvoronožni kućni ljubimci, tj. psi, a kako vlasnici ne čiste preterano revnosno za njima, treba otvoriti četvoro očiju kad krenete u šetnju.

http://www.b92.net/video/bulevar.php?yy ... id=1054923
 
Гледам пре неки дан код хотела Југославија, лик пустио стафорда да се слободно креће у гужви где јое доста деце. Ма колико да је издресиран не може се предвидети свака реакција пса. Е сад рецимо да је комуналац био у близини, како да реагује, рецимо да приђе власнику, још да се споречкају, пас то може да схвати као претњу за власника и нападне га.

Због тога казне за овакво понашање треба да буду огромне, да фактор одвраћања има пресудну улогу.
 
Ko зна који по реду случај где се напад није десио као последица несрећног случаја који се може десити и одговорном власнику већ последуца неодговорног власништв агде је било само питање тренутка кад ће се нешто овако десити. За овакве нападе одговорност треба да сносе и они чији је поосао да реагују по оваквим пријавама а нису реаговали.

Staford i pitbul izujedali devojku
G. NOVAKOVIĆ | 03. novembar 2015. 12:09 | Komentara: 6

Jovanu Uvalin (28) i njenog ljubimca napali psi u Pančevu. Zadobila 30 rana, a patuljasti pinč ubrzo podlegao povredama

Tweet

Srodne vesti

Pare i za ogrebotine

Bor: Bul terijer izujedao dečaka

Beograd: Devojčica koju je ujeo rotvajler uspešno se oporavlja posle operacije

Pas ubio gazdaricu

Kučići izujedali 2.000 Beograđana

ŠETNjU sa ljubimcem pored fudbalskog terena u Pančevu Jovana Uvalin (28) dugo neće moći da izbriše iz sećanja. Dva krvoločna psa, staford i pitbul, izleteli su na ulicu iz svog dvorišta i napali nju i njenog patuljastog pinča. Devojka je prošla sa frakturom levog lakta, dok je maleni Raša uginuo usled povreda.


- Crni pitbul skočio je na mog psa iz čista mira, bukvalno ga je otrgao od povoca, nisam stigla ni da ga povučem, ni uzmem u ruke - potreseno prepričava Jovana za "Novosti". - Sa druge strane, razjareni staford je zgrabio moju levu ruku i počeo da me ujeda. Pored njega je bio i pitbul. Vrištala sam toliko da me je majka čula iz dvorišta, koje je udaljeno oko jedan kilometar odatle.

Jeleni je u pomoć priskočio čovek na motoru, koji je pokušao da preplaši pse i spase devojku i njenog psa. Od šoka koji je preživela, Jovana se ne seća pojedinosti. Prošla je sa frakturom lakta i više od 30 ujeda, koji i dalje krvare, a njenog ljubimca nema.

- Znam da su policija i Hitna pomoć brzo stigli i da je jedan momak policajce odveo do vlasnika pasa. Kasnije sam saznala da su staford i pitbul već bili uredno zaključani u boksu, a vlasnik nije imao pojma šta se dogodilo. Pravdao se da je komšija loše zatvorio kapiju.

Prema pričama komšiluka, ovi psi već su bili prijavljivani da šetaju bez nadzora. Navodno, vlasnik ih pušta dva puta dnevno da se "istrče", a prema saznanjima povređene Jovane, oba psa su dresirana za borbu. Način na koji su napali njenog pinča tu sumnju potvrđuje. Veterinari su utvrdili da psi nisu vakcinisani, a da li imaju neku bolest, utvrdiće se u četvrtak.

SPOMENIK ZA JAZAVIČARA LEA

JAZAVIČAR Leo žrtvovao je svoj život, pre nešto više od godinu dana, da bi spasao jedanaestogodišnju Nikolinu Vučetić iz Pančeva od napada bulmastifa.

U Narodnoj bašti u ovom gradu podignut mu je spomenik u znak sećanja i zahvalnosti.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... li-devojku
 
Ужас код Чоке

Побеснели ротвајлер растргао газдарицу!
Е. Х. | 19. новембар 2015. 17:21 > 22:24 | Коментара: 10
Комшије затекле тело Велинке Бунчић (67) из Остојићева у дворишту породичне куће. Поред унакаженог леша седео пас крваве њушке и режао на све који су покушали да приђу

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 1%86%D1%83
 
Najjace od svega je kada krenu kuckari da se javljaju kako je pandur st*** zato sto je ubio dzukelu..


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Два пса су јутрос на Петроварадину изуједала човека, а он је, како је речено у новосадској Хитној помоћи, преминуо од последица напада. Медији преносе да је власница паса ухапшена. Пси су смештени у прихватилиште на посматрање.
:violina:
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... msiju.html

Не смем да гарантујем али чини ми се да у покрајинским прописима не постоји забрана држања питбулова. Међутим иако је забрањено свако је вероватно имао прилику видети какао у бг клинци лежерно шетају питбулове, после кад им досади то препусте родитељима.

Сад ће неко да каже да нису опасне расе већ власници али поред оваквих паса човек нема шансе.

Треабало би отићи корак даље у успостављању одговорности - уколико се открије држање оваквих паса да се поред власника казни и комунални инспектор-полицајац у чујој зони одговорности се налази овакав пас. Уколико су већ грађани пријављивали проблем са власником или још горе напад, на службеном лицу које није реаговало треба да буде иста одговорност као на власнику. Ова одговорност је битна зато што комшије често и не смеју да пријаве овакав случај због страха од неке врсте одмазде.

Рецимо ако се погледа овај снимак у прилогу, види се да је овде ниска и танка ограда коју пси могу лако да прескоче или поцепају. Очигледно је да не постоје услови за држање опасних паса чак и да је по закому дозвољено. Нажалост нико не реагује превентивно већ само кад се деси нека несрећа. А сваку пут кад је била оваква вест испоставило се да је и пре тода било проблема само се заташкавало.
 
Ima neka fora oko rase. Postoje valjda bulovi, pit bulovi, stafordi... Ne znam koje se vode kao agresivne, ali lako se promeni u dozvoli rasa.
Baš me zanima koja će biti kazna za vlasnika pasa, tj. dvorišta.

Poslato sa telefona
 
Није ствар у казни можда и буде већа, већ у томе што ово није несрећан случај већ нешто што је само чекало да се деси имајући у виду услове у којима су држали псе тако да је овде одговорност подељена и на институције којима је посао безбедност грађана.
 
Данас је нови дан, што је било јуче заборавља је под налетом нових вести из црне хронике. Наравно никакве поуке се не извлаче.
Овај несрећни човек је настрадао само збој тога што је био баксуз да му кућа буде на тој локацији, могао је да буде било ко јер у борби са два питбула нико нема шансе.

Дакле нормално је да ти се неко досели у комшилук и држи овакве звери необезбеђене. Глупи новинари преносе да су керови наводно потрчали за мачком и да је ето то повод. А у ствари математички која је вероватвоћа да се у оваквим условима не деси овакав напад, ко може да буде у сваком тренутку спреман да обузда овакве псе ако то уопсте и може једна жена чак и да их чува 24 сата дневно.

Застрашујућа је чуњеница да чобвека на кућном прагу може сачекати овако језива смрт и ко зна колико још има људи који живе у страху од комшијских керова јер да би неко нешто предузео треба да се деси овакав напад. Пријава може да повлачи замерање комшији а ко је луд да се замера некоме чији један миг можда да испровоцира пса на овакав напад.
 
Da li je sada legalno nositi sa sobom tejzer (elektrošoker)? Vidim da su pre godinu i nešto najavljivali skoru legalizaciju tih oružja ali ne vidim vest kojom je to objavljeno, takodje vidim da se na netu mogu nabaviti samo u polu-legalnim ili potpuno nelegalnim prodavnicama lovačke i slične opreme.
 
Својевремено је био један несрећни покушај да се овај проблем реши увођењем пореза. Наравно ово је одмах удружило власнике паса на протесту.

Проблем је у томе што паралално са увођењем пореза није наведено зашто се уводи па су власници паса испали јадне жртве које је држава хтела да опљачка.

Сматрам да порез треба увести и да се од тог пореза плаћају кинолошки стручњаци који би проверавали социјализацију паса. Уколико пас не прође тест социјализације да се лепо о трошку власника социјализује или уколико пас одгојен тако да је накнадна социјализација немогућа онда еутаназија пса о трошку власника. Ово је нарочито битно за псе који живе у становима у центру града јер се очекује да морају да буду са другим псима у посебним деловима паркова. Наравно ово тестирање да се снима камером а кинолошки стручњаци да не буду из истог места као и власник да се не добије циркус као на техничком прегледу возила.

Иначе ови проблеми напада пса на власнике су углавном случајеви када наложени клинци набаве псе па кад им досаде дају их несрећним родитељима да брину о њима.

Увођење пореза би натерало власнике паса да добро размисле да да то ураде и тако би се смањио број опасних паса и повећала вероватноћа да су завршили у рукама оних који знају како са њима.
 
U Americi se placa porez na ljubimce, 5$, kod nas bi pukli neku ludacku cifru :)
 
Нисам овде причао у контексту пореза као прикупљање пара за буџет веће као пореза у циљу дестимулације држања опасних паса.
Аналогно непропорционално високом порезу за аутомобиле преко 2000 кубика. Тиме су можда оштећени неки одговорни љубитељи снажних аутомобила али је зато много наложених возача дестимулисамо да за мале паре увезе кршеве са великом кубикажом.
 
Vrlo je teško u praksi kvalifikovati psa kao agresivnog ili ne. Šta recimo raditi sa psom koji je 3/4 pitbul a 1/4 neka druga rasa? Rasa je varijabilna kategorija i ne postoje jasne granice izmedju agresivnog i neagresivnog kera po fizičkim karakteristikama. Neki kerovi su sa druge strane zaista ogromni ali su po naravi mirniji od biljojeda.
 
Mislim da bi rigorozna kontrola čipovanja dosta pomogla. Koliko često se to uopšte proverava na slučajnom uzorku?

Poslato sa telefona
 
Па и не мора зауставити власника да би се контролисало чиповање. Код приватних кућа јасно је у чијем дворишто постоји пас. Увидом у регистар може да се провери да ли је чипован. Дакле комунална прође кроз улицу, забележи капије на којима пише "чувај се пса", запише адресу и прoвери да ли је чипован. Поред тога провери да ли постоји опасност да пас прескочи ограду, уколико постоји власнику се наложи да обезбеди услове за држање пса. Превентива је важнија од високих казни кад се деси несрећа.
 
Ma stvar je jasna - bez korpe ne moze medju ljude pa makar bio i civava.
Kad pocnemo da projavljujemo svakog vlasnika takvog psa, bice bolje.
 
A sta imate od toga da je pas cipovan? Rase sluzbenih pasa i opasne rase nek budu u prometu samo na osnovu dozvole. Znaci hocu da kupim pit bula, treba mi dozvola mup-a, kao za oruzje. Kupujem od registrovane odgajivacnice koja isto posluje na osnovu dozvole. Onda na opasnog psa placas porez godisnje (kao na oruzje), ako izbegnes dozvolu i porez to je poreski prekrsaj i krivicno delo. Pa da vidimo ko ce drzati te pse. Dupla kontrola opste sigurnosti jet takve kerove u 90% slucajeva kupuju retardirani debili.
 
Имаш то што можеш да провериш да ли је вакцинисан и што се уводи каква таква одговорност да би се уопште могло ићи корак даље. Апсолутно се слажем са контролом почев од одгајивачнице до власника и то је тај корак даље.
 
naslov teme je problem neodgovornih vlasnika pasa, sto ce reci da je onaj ko je temu kreirao imao jasnu sliku gde lezi problem. poslednjih par postova vidim da se problem sa neodgovornih vlasnika pasa prebacio na problematiku velicine i rase pasa i straha koji pojedinci imaju od njih. igoru bih predlozio da po ugledu na druge teme prebaci te postove u novokreiranu temu "plasim se pasa, kad sam bio mali jedan je zalajao bas kad sam ja prolazio..." ili neko prikladnije ime, kako se dogovorite.

ovde mozemo nastaviti diskusiju o neodgovornom vlasnistvu, to nije pojam iz biblije pa sad da svako od nas to shvata na neki svoj nacin, neodgovorno vlasnistvo je jasno definisano zakonom posto je tacno navedeno koji psi i u kojim prilikaam moraju da nose brnjicu, gde i u kom periodu je dozvoljeno setanje pasa bez povodca, uslovi koje treba obezbediti psu... tako da cu na svaki zahtev da SVI PSI U SVAKOJ PRILICI nose brnjicu odgovoricu kontra zahtevom, da svi ljudi u svakoj prilici nose kondom, mnogi od vas su vec dokazali da ne umeju da vaspitavaju i socijalizuju svoju decu te ta deca danas predstavljaju veliku opasnost za okolinu.. ja razumem da postoje ljudi koji se plase dlakavih zverova samo mi nije jasno kako se ljudi vise plase zivotinja koje iako ih ima na desetine hiljada samo u glavnom gradu naprave 2-3 incidenta godisnje nego sto se plase svojih komisja, dokazanih kriminalaca koji an dnevnom nivou cine ubistva, silovanja, pljacke...

sto se tice kontrole vakcinacija i cipa na terenu to rade ekipe komunalnije policije u drustvu veterinara opremljenog citacem cipa, iz iskustva mogu da vam potvrdim da svake godine bar jednom do dva puta naletim na tu patrolu, kako su mi psi cipovani i vakcinisani sa njima nikada nisam imao problema, kao ni oni sa nama
 
Ja bih vlasnicima pudli/bisona pekinezera i ostalih hibrida "prisio" uz infostan jos 5000,0 a za kojekakve krvoloke staforde bull terijere i dobermane duplo, a vlasnik koji takvog psa izvede na ulicu bez korpe odma kazna 20 000 dindzi.

Naravno ljude na selu i ljude koji imaju svoje dvoriste izuzeo bih od novcanih placanja.
 
Vrh