Šta je novo?

Обележавање возила - полиције, градских служби и др.

Nye Go

Beginner
Učlanjen(a)
04.03.2016.
Poruke
36
Pohvaljen
15
Вероватно је већина приметила да возила полиције имају бар 4 различита графичка решења за обележавање возила МУП-а. Сматрам да је то недопустиво (без обзира шта неко мисли о полицији) и потребна је униформност обележавања. То важи и за возила инспекција, војне полиције, комуналних служби, центара за социјални рад и др. Не ради се само о обележавању возила него и о укупном визуелном идентитету служби, како на градском (локалном) нивоу, тако и на републичком. Ова тема је посвећена конструктивним предлозима како би могло то да се поправи.
 
Вероватно је већина приметила да возила полиције имају бар 4 различита графичка решења за обележавање возила МУП-а. Сматрам да је то недопустиво (без обзира шта неко мисли о полицији) и потребна је униформност обележавања. То важи и за возила инспекција, војне полиције, комуналних служби, центара за социјални рад и др. Не ради се само о обележавању возила него и о укупном визуелном идентитету служби, како на градском (локалном) нивоу, тако и на републичком. Ова тема је посвећена конструктивним предлозима како би могло то да се поправи.
 
Колико видим у пракси постоји неколико стандарда, од којих опет има одступања. Као резултат имамо возила полиције која се разликују толико да се стиче дојам да се ради о полицијама из неколико различитих држава.

Pogledajte prilog 1
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 4
 
Визуелни идентитет је једна од ствари која је у нашој држави јако дилетантски одрађена. Пример су бројни, пре свега државни грб који је као адаптиран 2011. , а само је створен шарених употребе постојећег решења из 2004. и новог решења, затим калемљење истог грба у ознаке МУПа, да не причам о ознакама војних јединица и оног глупог штита у који сад гурају све ознаке у војсци (и институције и установе), и један јако добар скорији пример целокупног промашеног идентитета су фирме настале реструктуирањем железница, за које не знам имају ли глупља имена или глупља графичка решења.

Такође проблем је и са применом неких решења, ево поменута полиција, данас имамо мешавину старијих белих возила са латиничним натписима, новијих са оним очајним налепницама које су јако лошег квалитета, стара која имају нове налепнице које се опет љуште, као и неке плаве марице, старије са латиничним натписом, нове са ћириличним и залепљеном значком, а ту су и сребрни пунтићи. Још додамо шарениш у возном парку.

Некако ми се чини да је 90их то било елегантније и униформније решено, мада у суштини задржано бојење возила из периода милиције - плаво са стране, бела хауба, гепек и кров, са стране значка на вратима, на хауби плави натпис полиција и исти натпис на енглеском. И ротациона светла су била стандардизована, данас и ту имамо велики шарениш. И тако је било и на старим кечевима и на "новијим" флоридама и на марицама. Остала возила (теренска возила, камиони, оклопна возила) били су углавном скроз плави. Изузетак су можда били Мицубишији интервентне, бели са плавим натписом.

Код ватрогасаца је ситуација мало боља, стандарндна црвена боја, с тим што су на новијим возилима бели детаљи - браници, блатобрани и натписи префарбани у жуто. Нека старија возила су остала у изворним шемама, са белим или црним браницима.

Комунална предузећа су посебна прича, углавном се прати тренд и возила се набављају у фабричким бојама, новији смећари и цистерне су углавном наранџасти, старији бели, путарски кипери углавном жути као и кипери осталих предузећа, с тим да су новији чешће наранџасти или бели.

У јавном превозу се покушава као нека унификација бојења изгласавањем црвене шеме али без неког јасног стандардизовања, па имамо добро офарбане нове аутобусе, и старија возила офарабана сва у више верзија - само бели кров, бела штрафта само са стране уз кров, или за сада једини добар пример у ГСПу, један зглобни Тролза тролејбус.

О путничким возилима разних инспекција и јавних предузећа нема ни помисли о унификацији обележавања, углавном су возила у фабричкој боји и могу добити налепницу на вратима са називом институције којој припадају али ни то није обавезно.

Правило о униформном обележавању макар возила полиције, ватрогасаца, хитне помоћи, шлеп службе, спасилачких служби, правосудне страже и комуналне полиције треба увести на државном нивоу. Да се јасно дефинишу боје возила, фонт, величина и позиција натписа, позиција ознака (грбови, значке, лого), тип и боја ротационих светла и блинкера.

Пре сам наилазио на неке руске правилнике о томе како се фарбају и обележавају службена возила (полиција, ватрогасци, хитна помоћ, спасилачка служба-МЧС) али сад не могу да пронађем.
 
Хвала Дошљак... Слажем се у потпуности. Није ово питање новца, него немарности. Ако сваки полицајац носи исту униформу, сваки жандарм, ватрогасац..не разумем зашто не важи исто правило и за возила. Посебно што се овако излажу ризику грађани да буду преварени (лажно представљање) као што је било са ADAC-овим возилима. Лично, ја сам за то да уз сваку критику иде и предлог како се може решити проблем, зато сам и отворио ову тему. Мислим да можемо сви заједно, према својим способностима и знању, да понудимо добра решења како би се овај проблем решио - коначно. Овом приликом бих похвалио Горску службу спасавања Србије - имају убедљиво најлепше обележена возила у Србији (само да не буде у будућности одступања од стандарда). Идеално би било да наши дизајнери, након што одаберемо најбоља решења, бесплатно ураде књиге графичких стандарда за возила полиције, хитне помоћи, ватрогасаца, републичких инспекција, градских, војних итд. Било би лепо да су фонтови (или само један фонт) једнообразни за све и да је аутор фонта неко из Србије. Држава је имала 25 година да реши проблем и не видим да се нешто мења. Надам се да ће се укључити многи ентузијасти који ће нам помоћи у овом подухвату.
 
Лепо су ово Канађани урадили, чак су предвидели и аутодизалице и полуприколице.

Eво руских шема фарбања и обележавања, крећу тек од 9 стране.
http://www.dormas.ru/50574-2002.pdf

А ево и допуне (преименовање милиције у полицију и додате још ФСБ, комитет за истрагу корупције и федерална полиција за наркотике).
http://docs.cntd.ru/document/gost-r-50574-2002
 
Неколико предлога за обележавање возила...
 
Предлог за обележавање возила инспекција (налепница покрива цела предња врата)
 
Ove trake za policiju ti nisu lose samo izbaciti ono na engleskom bespotrebno mozda malo uklapanje boja
Za inspekcije nije to to jednostavno mora ponovo probaj da spustis grb na plavu povrsinu
 
Ideja o unificiranju i stndardizaciji obelezavanja vozila ti je odlicna, ali moras malo vise da se potrudis sto se tice predloga. Izvini sto sam iskren.

Poz i samo napred!
 
Ја сам лично против белих возила са налепљеним тракама са натписима и значкама/грбовима/логом.
 
Хвала за коментаре и сугестије. Својим предлозима сам желео да покренем разговор и да размотримо различита решења. Волео бих да видим и друге предлоге. Објаснићу укратко којим параметрима сам се ја водио:
1. Цена фолије се рачуна по метру квадратном. Да би се смањили трошкови обележавања, бочне траке су најбоље решење.
2. Ослањао сам се на обележавање Руса. Приметио сам да само једна трака ограничава комбинације боја па сам размотрио убацивање још једне траке исте ширине, што ми се није свидело као решење. Онда сам видео како су обележена возила француске Жандармерије и применио сам сличну шему. Избор боја се углавном ослања на међународну и нашу праксу обележавања возила, са неким изменама.

Што се тиче енглеског - сматрам да је недопустиво да се исписује истом величином натпис на енглеском (јер енглески није званични језик у Србији). Но, пошто је то законска обавеза наше државе да штити и странце који се налазе на нашој територији, потребно је да се полиција, хитна помоћ, ватрогасци на неки начин обележе и на енглеском језику, из чисто практичних разлога. Прво, потребно је да један странац може да идентификује возило полиције или полицајце како би могао да тражи њихову помоћ или заштиту. То исто важи и за хитну помоћ или ватрогасце. Зато сам натпис на енглеском написао врло ситно, како би се изашло у сусрет тој потреби.

Надам се да ће професионални дизајнери понудити своја решења.
 
Дизајн на овим возилима ми се свиђа, али ми се чини да је то скупо за наше услове. Можда и грешим...
 
Batali se engleskog samo gusi i nepotreban je pa kao sto vidis na svim kolima pise na fotkama koje si postavio ssmo na sluzbenom jeziku zemlje cija su kola
 
Ovo je vec bolje osim ovog zadnjeg inspekcijskog
Nesrazmjerna plava povrsina mali font mali grb
 
треба убацити и Горску службу спашавања и Финансијску полицију
 
Varijanta 3 inspekciska je ok za ostale vrstiti varijantu 2
A sta sa haubama da na njih stavis broj za pozive 122 23 124 itd
 
Предлози су лепи, мада је мој лични став да су скроз обојена возила практичнија и препознатљивија као службена, уз обележавање ознакама (значке, грбови, лого) натписима и детаљима (браници на камионима, кров хауба и гепек на аутомобилма и комбијима) контрастне боје него што су бела са тракама са натписом.

Тако да нпр. буде плаво са белим детаљима за полицију, црвено са жутим детаљима за сектор за ванредне ситуације, црвено са белим детаљима за добровољна ватрогасна друштва и индустријске ватрогасне јединице, скроз бело за хитну помоћ и санитетска возила са црвеним натписима, жуто са црвено-белим иштрафтаним детаљима за помоћ на путу (и АМСС и приватне шлеп службе), плаво са жутим детаљима за судску стражу, плаво са иштрафтаним црвено-белим иштрафтаним детаљима (браници) за цивилну заштиту, бело са црвено-плавим детаљима за горску службу спашавања, зелено са жутим детаљима за комуналну полицију, бело са црним детаљима за војну полицију, наранџасто са црвено-белим иштрафтаним детаљима (браници, задсње странице камиона и радних машина) за путарска и комунална возила, жуто са црним детаљима (браници) за поштанска возила, а остала возила разних инспекција, института, завода, управа и министарстава да буду једнобразно офарбана (нпр. металик за стандардна путничка возила, бело за теренска и теретна возила) са на вратима грбом републике или општине у горњем левом углу, на средини прво натписом "Република Србија" или "Град Београд", испод да буде назив институције и у доњем десном углу лого те институције ако га има.
 
Vrh